Skip to main content

semoga mereka mengerti

so yesterday was a public holiday for Perlis..
i just knew..
haha..
before this when i was working in Kedah..
it's not a public holiday..
so i'm a bit confused at first..
(duhh naper aku tulis kot bahasa omputeh nih)..

okeh..
wpun aku cikgu ngajar bi..
tapi serius aku belum pandai sangat lg..
kekdang tunggang langgang gak grammar aku..
tapi when it comes to teaching..
terpaksa jugak guna..
for me sometime it's easier to use english to tell something..
but sometime BM pun boleh jer..

sikit story pasal cuti kemarin n sikit citer pasal pagi tadi..
citer pasal pagi tadi dulu..

as usual we had the morning assembly..
i managed to get my 5Cekal pupils to present the english on air slot...
sebenarnya ni cam hukuman buat dorang..
since they refuse to use english during my class..
so hukumannya dorang kena involve in English on Air..
introducing new word for each day..
adoii wpun ada yang tak boleh baca tapi with guidance boleh jer..

mcm pagi tadi..
aku suruh sorang budak nih..
dia mmg tak boleh nak baca in english..
so sebab aku dah janji the whole kelas akan kena..
so kenalah kan..

so aku bagi the text segala..
dgr dulu dia baca sebelum on air..
tapi masa nak on air tuh aku kena pi duduk sebelah dia..
sebabnya dia tak berani..
takpelah aku pun teman..
naik atas stage segala then bila suruh baca..
suara dia tak kedengaran pun biarpun mulut dah betul dekat mic..
aku suruh dia ikut aku baca...
tapi tak dengar jugak suara dia..

selalu orang baca sekali jer..
tapi dia sampai dua tiga kali kena ulang..
sebab orang dekat bawah tak dengar apa yang dia baca..

aku bukan nak malukan budak2 nih..
tapi dorang kena ada pengalaman dalam public speaking..
dan ada beberapa budak yang dah boleh bercakap di hadapan..
biarpun salah.. biarpun kena guide..
tapi janji depa berani ke atas stage utk buat..
selain dari itu kengkawan depa yang lain tuh..
dapat jugak belajar perkataan2 dalam bahasa inggeris..
biarpun perkataan tersebut semudah perkataan 'speak'
harapan aku biarlah dorang cukup vocabulary..
tahu apa yang orang kata..
boleh sebut perkataan dengan betul..
tak kisah ler kalau tak boleh buat karangan ke tak boleh tulis ayat ker..
janji vocab tu kena banyak dulu..
kalau perkataan "study" pun tak tau makna apa..
tak ke susah..

aku kesian betul dengan bebudak ni..
tapi siapalah aku utk buat penilaian sebegitu..
mereka masih belajar..
dan harapanku agar mereka tahu kesusahan mereka sekarang adalah untuk kesenangan mereka kelak..

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata