Skip to main content

semoga mereka mengerti

so yesterday was a public holiday for Perlis..
i just knew..
haha..
before this when i was working in Kedah..
it's not a public holiday..
so i'm a bit confused at first..
(duhh naper aku tulis kot bahasa omputeh nih)..

okeh..
wpun aku cikgu ngajar bi..
tapi serius aku belum pandai sangat lg..
kekdang tunggang langgang gak grammar aku..
tapi when it comes to teaching..
terpaksa jugak guna..
for me sometime it's easier to use english to tell something..
but sometime BM pun boleh jer..

sikit story pasal cuti kemarin n sikit citer pasal pagi tadi..
citer pasal pagi tadi dulu..

as usual we had the morning assembly..
i managed to get my 5Cekal pupils to present the english on air slot...
sebenarnya ni cam hukuman buat dorang..
since they refuse to use english during my class..
so hukumannya dorang kena involve in English on Air..
introducing new word for each day..
adoii wpun ada yang tak boleh baca tapi with guidance boleh jer..

mcm pagi tadi..
aku suruh sorang budak nih..
dia mmg tak boleh nak baca in english..
so sebab aku dah janji the whole kelas akan kena..
so kenalah kan..

so aku bagi the text segala..
dgr dulu dia baca sebelum on air..
tapi masa nak on air tuh aku kena pi duduk sebelah dia..
sebabnya dia tak berani..
takpelah aku pun teman..
naik atas stage segala then bila suruh baca..
suara dia tak kedengaran pun biarpun mulut dah betul dekat mic..
aku suruh dia ikut aku baca...
tapi tak dengar jugak suara dia..

selalu orang baca sekali jer..
tapi dia sampai dua tiga kali kena ulang..
sebab orang dekat bawah tak dengar apa yang dia baca..

aku bukan nak malukan budak2 nih..
tapi dorang kena ada pengalaman dalam public speaking..
dan ada beberapa budak yang dah boleh bercakap di hadapan..
biarpun salah.. biarpun kena guide..
tapi janji depa berani ke atas stage utk buat..
selain dari itu kengkawan depa yang lain tuh..
dapat jugak belajar perkataan2 dalam bahasa inggeris..
biarpun perkataan tersebut semudah perkataan 'speak'
harapan aku biarlah dorang cukup vocabulary..
tahu apa yang orang kata..
boleh sebut perkataan dengan betul..
tak kisah ler kalau tak boleh buat karangan ke tak boleh tulis ayat ker..
janji vocab tu kena banyak dulu..
kalau perkataan "study" pun tak tau makna apa..
tak ke susah..

aku kesian betul dengan bebudak ni..
tapi siapalah aku utk buat penilaian sebegitu..
mereka masih belajar..
dan harapanku agar mereka tahu kesusahan mereka sekarang adalah untuk kesenangan mereka kelak..

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..