Skip to main content

semoga mereka mengerti

so yesterday was a public holiday for Perlis..
i just knew..
haha..
before this when i was working in Kedah..
it's not a public holiday..
so i'm a bit confused at first..
(duhh naper aku tulis kot bahasa omputeh nih)..

okeh..
wpun aku cikgu ngajar bi..
tapi serius aku belum pandai sangat lg..
kekdang tunggang langgang gak grammar aku..
tapi when it comes to teaching..
terpaksa jugak guna..
for me sometime it's easier to use english to tell something..
but sometime BM pun boleh jer..

sikit story pasal cuti kemarin n sikit citer pasal pagi tadi..
citer pasal pagi tadi dulu..

as usual we had the morning assembly..
i managed to get my 5Cekal pupils to present the english on air slot...
sebenarnya ni cam hukuman buat dorang..
since they refuse to use english during my class..
so hukumannya dorang kena involve in English on Air..
introducing new word for each day..
adoii wpun ada yang tak boleh baca tapi with guidance boleh jer..

mcm pagi tadi..
aku suruh sorang budak nih..
dia mmg tak boleh nak baca in english..
so sebab aku dah janji the whole kelas akan kena..
so kenalah kan..

so aku bagi the text segala..
dgr dulu dia baca sebelum on air..
tapi masa nak on air tuh aku kena pi duduk sebelah dia..
sebabnya dia tak berani..
takpelah aku pun teman..
naik atas stage segala then bila suruh baca..
suara dia tak kedengaran pun biarpun mulut dah betul dekat mic..
aku suruh dia ikut aku baca...
tapi tak dengar jugak suara dia..

selalu orang baca sekali jer..
tapi dia sampai dua tiga kali kena ulang..
sebab orang dekat bawah tak dengar apa yang dia baca..

aku bukan nak malukan budak2 nih..
tapi dorang kena ada pengalaman dalam public speaking..
dan ada beberapa budak yang dah boleh bercakap di hadapan..
biarpun salah.. biarpun kena guide..
tapi janji depa berani ke atas stage utk buat..
selain dari itu kengkawan depa yang lain tuh..
dapat jugak belajar perkataan2 dalam bahasa inggeris..
biarpun perkataan tersebut semudah perkataan 'speak'
harapan aku biarlah dorang cukup vocabulary..
tahu apa yang orang kata..
boleh sebut perkataan dengan betul..
tak kisah ler kalau tak boleh buat karangan ke tak boleh tulis ayat ker..
janji vocab tu kena banyak dulu..
kalau perkataan "study" pun tak tau makna apa..
tak ke susah..

aku kesian betul dengan bebudak ni..
tapi siapalah aku utk buat penilaian sebegitu..
mereka masih belajar..
dan harapanku agar mereka tahu kesusahan mereka sekarang adalah untuk kesenangan mereka kelak..

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...