Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2008

aku yang kebosanan

hi all...
sekarang tengah break kejap sebelum kena jaga lagi exam at 11am..
baru kejap tadi gi kantin beli nasi..
pastu dah naik atas tak lalu plak nak makan..

rasa cam something still stuck at my throat..
yg membuatkan selera nak makan ku selalu jer terbantut...
oh dear i really need something that can burst my appetite...

ingat lagi dulu masa mengandungkan twin..
aku selalu makan fast food..
tapi sekarang nih tak de plak rasa nak makan..
maybe sebab Hn pun takder kat sini so terbatas sikit pergerakanku..
yelah sebabnya aku teramat ler malas nak kuar ke sana ke mari..
hopefully ini hanya sementara..
sebab aku teramat ler tidak suka asyik lepak di rumah jer..
sian tengok twin pun dah bosan asyik di rumah jer..
tapi nak buat camner sayang..
mama teramat ler tidak kelaratan utk keluar..

kalau keluar pun hanya tuk beli makanan..
selebihnya hanya duduk di rumah..
which is so boring..

cepatler balik....
......

fuyoooo

waa dah lama tak update..
been invigilating the final exam now..
so less time spend at my own table..
so meaning less time spend with my laptop..

pregnancy..
so far..
i'm trying my very best to adapt to it..
adoiii to be honest..
i hope the morning sickness will soon be gone..
tapi kan bila lagi nak rasa cam gini..
time pregnant jer..

last tuesday..
had my first visit to the clinic..
they confirmed that i'm 7 week pregnant now..
yg lain..
too early to be tell...
nanti2lah kalau ada kesempatan aku blogkkan lagi....

for the time being nak terjah ke blog kawan2 dulu..
dah lama tak melawat dorang..

me....

i became the first to present what we've learnt so far..
huhu..
nervous jugak..
tapi alhamdulilah dah selesai..
ala sempoi2 jer..

our penceramah asked us to create our own presentation using Powerpoint..
so dia dah kasik template kami cuma edit jer..
idak ler susah mana..
tapi aku pun idak ler mahu tunjuk segala skill yang ada..
acehhh... belagak...

hehe..
buat sempoi gilosss...
hyperlink sikit...
then udah siap..

citer aku di KL

alhamdulillah..
dah selamat sampai ke umah my mom..
perjalanan balik ok jer..
walaupun i'm feeling a bit not ok..
ntahler..

about our day there..
kami sampai KL lebih kurang kul 5 lebih..
sampai umah my dad.. rehat jap..
then abah cakap nak ke umah his friend..
dia nak gi haji bulan Nov nih..
so lepas jer Maghrib kami pun bertolak ke Keramat..

nak dijadikan cerita rupanya kawan abah dah masuk ICU masa raya aritu..
tu pasal dia minta abah datang jumpa dia sebelum dia gi haji..
they are good friends..
dulu masa abah kerja di Alor Star.. dorang duduk menyewa serumah..

pas tu kami gi makan..
sedap gak..
and i realized one thing..
recently i ate alot..
seriously a lot..
kekadang cam tak caya aku leh makan sebanyak tuh..
tapi nak buat camno dah lapar...
huhu...

then later kami ke Uptown Danau Kota (betul ke nih)
saja jalan2..
yelah tadi kan makan terlalu banyak..
so ni kira nak reduce balik ler..
jalan2 sampai dekat kul 1 am baru balik..
managed to get myself a new bag..
hehe..
murah jer RM 20..
nanti kita letak gamb…

the reason...

ropanya..
sakit2 aku selama seminggu nih ada sebabnya..
dan aku dah pun tahu..
n agak sebenarnya..

well..
i'm pregnant..
that's what the kit say..
i'm going to see the doctor later..
so hopefully u all can pray that i'm well..

love u all

and today...

we are heading to Kuala Lumpur..
emememe...
to attend this wedding..

waiting for my bro to finish his test first...
then off we go..
semoga perjalanan kami dilindungi Allah hendaknya..

to all
have a nice holiday..

i'm in Love

tak ingat dah hari pe aku tengok citer ni dekat TV3..
Ya Allah betapa indahnya ajaranMu..
selama ini aku mungkin leka dan lalai..
tidak mengetahui keindahan agamaMu dan perintahMu..
menerusi cerita ini (walaupun it's a romantic story) tapi banyak ilmu keagamaan yg diselitkan..
sejujurnya selepas menonton cerita ini aku jatuh cinta sekali lagi..
aku jatuh cinta dengan keindahan Islam..
yang selama ini aku kenali hanya permukaannya..

aku suka bahagian di mana Fahri bertaaruf dengan keluarga si Aisha..
waktu tengok tuh.. aku menangis sendirian..
sebab waktu tengok tuh pun mmg aku sendirian..

sebelum ni aku rasa dah lama citer nih kuar..
tapi sungguh aku tak berminat untuk menonton..
sehinggalah malam itu..
ntah bagaimana tergerak hati aku tuk tengok citer nih..

lancarnya Fahri mengalunkan ayat suci Al-Quran..
walaupun waktu tuh.. tengah berdebat mempertahankan hak orang bukan Islam..
aduhhh terpesona

today's activity

a program by KUB Malaysia
ICT Resources
presenter Yusnil Hadi Yahaya _ Ipoh
Cik Azziah bt Nawawi

able to
set up, use and maintain ICT hardware.
manage and use OS.
use bundled applications.
use the PPSMI courseware.
share teaching and learning resources.
practice safe and ethical computing.

haha..
an overview of what i'm going to do today..

How to be Happy...

aku baca blog vp tadi..
dia a bit moody n stress..
aku rasa aku pun sama..
cuma stress aku mungkin disebabkan kondisi aku yang tidak baper sihat nih..
aku rasa sekarang badan aku sangat lemah..
almost all of the time..
aku rasa sleepy jer..

so i went websurfing..
and i found this..

Don't ever stop dreaming your dreams;
they're a very essential part of you.

Do whatever you can to make them a
reality by the course you take,
the plans you make,
and all the things you do.

Don't dwell on past mistakes; leave
yesterday behind you --- along with any
of its problems, worries, and doubts.

Do realize you can't change the past,
but just ahead is the future --- and
you can do something about that.

Don't try to accomplish everything at
once; life can be difficult enough ---
without adding frustration to the list.

Do travel one step at a time, and reach
for one goal at a time. That's the way
to find out what real accomplishment is.

Don't be afraid to do the impossible,
even if others don't thin…

so heaven..

Best nya dapat online..
sekarang kat smk Derma..
sekolah budak pandai..
sunyi jer kat sini..
takder dengar pun sora budak2..

satu
maybe sebab depa dah besau kot..
dua..
maybe sebab depa dok khusyuk belajar..

citer arini pulak

dah ujung2 tahun nih aku tak tau nak ajar pe pulak dah..
sekarang dok masuk kelas buat latih tubi jer..
jawab soalan2 dalam buku latihan budak2..
sejak aku tak baper sihat kan..
aku pun kurang mood nak ajar....

tambah le masuk kelas tahun 3..
lagi ler aku tak ketahuan nak buat benda apa..
masalahnya aku dah tak tau nak buat camner..
dorang asyik nak main jer..
ini diakui oleh sorang PK n cikgu disiplin di sekolah..
bebudak kelas nih kalau cikgu pompuan yang masuk
tuk ngajar mmg ler..
depa buat hal sendiri jer..
penah aku sound dulu..
tapi dua tiga hari je tahan..
pastu balik peel lama..

aku bengong betul dah nih..
dan aku dapati depa mmg sgt lemah..
benda basic pun nak eja tak betul..
huhu..

citer kemarin aku

i attended a course..
that is the reason why..
sunyi jer kan..
hehe..

oklah kursus pembinaan jadual waktu berkomputer...
benda nih mmg dah lama..
cuma nak dikembangkan ke seluruh pelusuk kawasan..
alhamdulillah GB pilih aku utk menghadiri kursus ini..
aku suka jer kalau attend kursus yang berkaitan
dengan komputer..

cuma jgn ler antar gi kerap sangat..
sebab aku risau jugak lesson aku..
walaupun aku bukanlah guru yang begitu baik..
tapi aku takut bila terlalu lama tinggalkan
aku jadi segan..
hehe

tapi esok sampai ari isnin aku kursus lagi..
kali nih berkenaan dengan PPSMI..
hopefully it is going to be interesting..
or else aku akan jadi kebosanan..

harini pi sekolah..
tetiba tadi GB kata aku jadi fasi tuk kursus kemarin..
yoyo ooo jer..
ada ke pulak jadi fasi tetiba nih..
ropanya PK aku ada bagitau GB yang aku
ada tolong2 rakan2 sewaktu di tempat kursus..
lerr..
ingatkan apalah tadi..
hehe..
aku kan suka bab menolong nih..
so aku pun tolong ler
orang yg memerlukan..

lagipun aku ada sikit kemahiran guna pc..
tu pas…

aktivitii hujung minggu bulan ini

esok Hn nak ke N9...
tinggal ler aku ngan twin..
dalam keadaan tak baper ok nih..
aku risau jugak..
tapi aku akan kuatkan semangat..

semoga urusan Hn di sana dipermudahkan..
dia ke sana bawak budak rugby dia..
ada game ler tuh..

minggu depan mungkin ke Langkawi kami sekeluarga..
tapi itu baru perancangan awal..
Hn bawak bebudak pengawas sekolah ke sana..

the next week..
Hn akan ke Singapura pulak..
huhu..
syoknya dia dapat pi sana..
aku tak pasti samada aku pernah ke sana ke tidak..

dah semakin melarat..

sakit tekak sudah melarat ke sakit kepala n batuk n sakit badan..
ni satu petanda yang aku akan demam..
aku jarang nih demam..
so bila sekali nak demam mmg teruk..

yang menambahkan teruknya..
sebab aku ni hantu ais..
mmg kena minum air ais..
especially nescafe ais..
huhu dah tu camner nak baik kan..
sendirik mau ingat ler..

nih aku belum balik dari sekolah..
sebabnya ada kelas tambahan yang perlu dibereskan..
ada lagi 5 jam aku kena cover..
so harini habiskan sejam..
tak larat ler nak buat lelama..
aku kan tak sihat - buleh gitu

tadi KJ bagi aku task baru..
format the pc..
utk masukkan sistem punch card..
aku kan slow skit bab maintenance nih..
so minta tolong kawan aku waktu di KPLI..
nanti dia postkan satu dvd yang boleh tolong aku..
tak sabarnya

kengkawan try ler

click here
try ler kengkawan..
mana tau dapat bag free..

kenapa aku berkenan dengan beg nih..
huhu tak tau ler..
sekali pandang jer terus terbekenan..
aku suka beg yang saiznya besar2 sikit..
senang aku nak letak segala mak nenek barang2 aku..
tapi kan..
satu benda yang aku rasa pelik sikit..
aku nih walaupun suka beli beg..
tapi susah jer nak usung ke sana ke mari..
aku lebih senang bawak purse n hphone aku dalam poket suar..
Hn pun selalu bising..

so kalau ler aku dapat beg nih..
aku akan usung ke mana2

raya episod 6

hari ni plan beraya di rumah family terdekat jer..
takde pun perancangan sampai ke Bukit Badong..
tapi dah alang2 beraya...
so kami ke sana jugak..
sebabnya mungkin masa family day nanti tak dapat nak jumpa..

kalini geng konvoi bertambah..
ala tetiba malas pulak nak tulis..
letak gambar je lah


ni dah rumah yang ke 3 - kalau tak silap ler


ni pun rumah yang sama.. - suasana dalam yang cantik


ni rumah last di BB - pasni round umah sepupu plak


kalau boleh bergambar - huhu tak ingat

raya episod 5

lepas pusing2 raya di rumah kengkawan Hn..
kami pun balik ke kulim..
sebabnya malam tuh nak bertolak balik ke Tg Karang, Selangor pulak..
ni kali ke 2 @ 3 aku balik beraya di Tg Karang selepas bergelar isteri kepada Hn..

papepun aku suka balik ke sana sebab suasana rayanya meriah sampai ke hujung
Syawal...

so petang tuh sampai umah..
rehat2 kejap..
Hn tak rehat pun sebab dia bersama adik2ku dok sibuk basuh kerete..
huhu..
sian dia..
tapi nak buat camner..
dia yang tak mo rehat..

so malam tuh around 8 something..
kami bertolak 4 biji kereta ke Selangor..
haha didahului oleh abah aku ler..
then adik aku (Didie)
then kereta kami
then my SIL..
kiranya sepanjang jalan tuh..
berderet ler kereta kami anak beranak..
siannya dekat my sister ler..
dia bawak kelisa jer..
hehe..

tu pasal saje letak dia di tengah2..
sebab takut kalau dia duduk di belakang kot tak terkejar..
sempat berhenti makan kat mana tah..
then teruskan perjalanan dan sampai di umah nenek around 2 am..

pastu semua pakat cari toto..
and zzzzzz....

lepas balik kerja kemarin..

lepak2 jap..
then baru kemas2 rumah..
sementara si kembar dok mandi..
boleh ler kemas rumah lebih kurang..

sebabnya petang tuh..
pak ngah aku nak bawak tok ke rumah..
dorang nak ke klinik di Pauh..
kan tok aku sakit..
so nak try berubat di situ pulak..
sebab orang dok kata doktor tu bagus..

lebih kurang kul 330 the whole family keluar ke Kangar..
Hn nak ke post office ada urusan skit..
while waiting..
me n Nisa ke KFC di tengah Kangar..
semenjak buka kat situ kami belum pun masuk..
selalu dok pi yang satu lagi tuh..

Hn ler nak makan KFC..
so tu pasal bawak sekali si kembar gi makan kat sana..
pastu sebelum balik singgah dekat Bihun Sup Spg 4..
habuan nak jamu tetamu yang nak mai..
hehe..
otw balik sepupu aku tepon..
katanya dah sampai di rumah..
erksss... suh dia tunggu sat..
sebab kami pun dah nak sampai..

sampai je umah..
terus bawak tok aku masuk..
cian dia..
perjalanan yang jauh buat dia sakit..
huhu...
mudah2an pasni tok akan sembuh..

lepas makan2..
around 630.. Hn bawak pak ngah dan semua ke klinik tuh..
aku se…

apara..

duhh..
silap ler.. bukan arini jamuan raya peringkat sekolah..
tapi esok..
mujur tengah hari sebelum balik semalam dah confirm balik..
kalau tidak..

hehe..

okeh..
i'm still having sore throat..
adoiii sakit ler..
nak telan rasa semacam jer..
hubby ajak gi klinik tapi aku pulak yang segan..

semalam chat ngan member ofis lama..
dia cakap makan aiskrim perisa vanila boleh baik batuk dan sakit tekak..
so malam tuh aku try...
tapi aiskrim aku tuh ada campuran coklat..
aci ke ek..
sebab kawan aku cakap kena perisa vanila jer..
huhu..

- tengah minum nes ais jugak walaupun sakit tekak..
pape tah.. dah tau sakit tapi nak tambah lagi sakit tuh.. huhu..
tapi nak buat camner kan..
nak jugak minum air nescafe ais

hari ini

back to work..
tekak tengah sakit sangat..
rasa cam ada something jer lekat kat tekak tuh..
adoiii nak telan air pun sakit..
huhu..

tapi aku bantai jugak minum nescafe ais..
haha..
hubby pun dah sound suruh kurangkan minum nescafe..
sebabnya..
we're planning to add new family member..
insyaallah ada rezeki dari Allah..
aku bersyukur sangat..

sekarang nih tengah break..
kul 105 sat lagi baru kelas aku mula..
tapi pagi dah straight for 6 hours..
dengan sakit2 tekak nih..
so aku kurangkan sikit bercakap..
tapi bagi budak buat kerja..


esok ada jamuan hari raya..
tapi aku rasa cam preparation tak de buat pape pun lagi..
adalah sorang dua jer cikgu yang dok sibuk..
aku pun pening..
jadik ke idak esok jamuan nih..
meeting aritu pun last minute..
ari last sekolah sebelum cuti raya..
nak buatnya esok..
hmm..

raya episod 4

pagi raya ke dua kami bergerak balik ke Kulim..
tapi sebelum tuh.. kami sempat gi beraya di rumah kenalan2 di sekitar Kepala Batas, Sungai Dua n Sg Petani... rumah kengkawan Hn jer nih.. aku tak baper pasti sape kawan2 aku di sekitar area nih..
ropanya kawan aku yang sorang nih (dia jugak sebenarnya kawan Hn) dah jadi orang kuat di JPN Penang.. waduhhh rezeki hang sungguh noo.. baru 4 tahun servis dah berjawatan grand gitu.. papepun tahniah yer.. sempat makan2 tengah hari lagi di rumah dia.. terima kasih daun keladi..


raya ke dua warna tema kami hijau nih..
haha.. mujur ler Hn ada baju melayu rona hijau..
walaupun ijau dia lain sikit dari hijau kami..
tapi janji ijau ler kan..
hehe..

owh.. lupa nak bagitau gegambar nih semua aku amik guna camera baru yang Hn beli..
bukan kamera hak persendirian kami tapi hak kelab rugby sekolah dia..
banyak ler duit bebudak ragbi nih sebenarnya..
ni kamera ke dua kelab dorang..
yg first tuh dah rosak..
aku ler yang merasmikan penggunaan kamera baru nih..
haha..

kamera nih k…

raya episod 3

petang raya pertama...
kami balik ke Kepala Batas aka kampung sebelah abah..
di sana sedang menanti semua ahli keluarga lah..
aku sampai jer sepupu aku dah nak balik Perlis sebab nak beraya kat sana..
sempat ler beraya kejap then terus flat..

lepak2 sambil makan nasi..
sebabnya belum pun sentuh nasi lagi hari raya tuh..
yg aku makan hanyalah kuih2 dan bihun sup..
adik ipar aku buat laksa..
tapi dek kerana dah habis so kena ler tunggu rebusan kali ke berapa aku pun tak tau..
sabar jelah..
sempat ler aku merakamkan beberapa keping gambar raya.. walaupun tidak berbaju raya tapi mood raya tuh masih ada.. tok aku masih belum berapa sihat.. tapi sebab semua pakat ada di rumah dia cukup seronok.. aku harap tok akan segera sembuh.. dan dia akan terus gembira bersama anak2 dan cucu serta cicitnya.. malam tuh ada jugak ke rumah adik-beradik sebelah abah.. beraya lah kan apa lagi..
balik je dari beraya.. semua dah flat gilorr.. so pe lagi bantai le tido.. satu yg aku regret sikit.. tak sempat nak amik gambar beramai2 …

raya episod 2

Selamat Hari Raya..
Selamat Hari Raya..

Malam raya sebelum tido n kuar ke Dataran..
kami (aku n Hn) dah bagitau si kembar yang esok kena pi semayang raya..
malam tu depa try solat isyak dengan Hn..
aku dok kat luar bilik nak gelak pun ada tapi terselit rasa bangga n kagum..
punyalah kuat budak berdua tu bantai baca al-Fatihah..
mungkin di tadika depa di ajar baca kuat kan..
so pas semayang bagitau dekat dorang kena baca pelan2 sebab ikut jer abah baca..
depa macam paham..

so pagi raya..
bangun solat subuh..
then kejutkan yana n nisa..
mudah je bangun...
mandikan sunat aidilfitri..
pastu siap2 serba ringkas then terus gi semayang..

ramai jugak jemaah di masjid..
so aku bawak yana n nisa semayang di luar..
takut kang berlaku kejadian tidak diingin..
berkali2 nih pesan jgan dok baca kuat2..
alhamudillah walaupun belum cukup tertib dan mengerti
tapi yana n nisa..
takde bagi masalah besar masa solat sunai aidilfitri..




pastu semayang raya..
balik umah..
sessi minta ampun dan maaf..
huhu..
banyak buat salah weiii..
esp…

raya episod 1

salam kembali ke umah sesawang..
hehehe...


alhamdulillah..
dah pun selamat beraya..
dah pun dengan jayanya menambah satu kilo lagi berat badan aku..
dan beberapa kejayaan lain..


2 hari sebelum raya
satu hari di malam kedua sebelum raya... selepas jer solat isyak Hn ajak ke Kangar..
dia nak pi bagi cek dekat member dia..
so kami pun gerak ke bazar aidilfitri..
Hn nak beli air utk hari raya nanti..
beli air botol jer...
senang..


pastu aku jalan2 ngan adik iparku n twin..
pastu nampak satu kasut yang sungguh anggun..
haha..
murah pun murah..
so aku try test tengok muat ke idak....
okeh cantik jer masuk kaki aku...
so cakap ngan Hn dah jumpa kasut raya
Hn bagi RM50 tuk aku membeli belah di situ..
hehe..

aku sebenarnya dah tak berduit (dalam bank ada tapi dalam purse aku ada beberapa keping jer duit biru tuh ha)

so memborong ler beberapa kelengkapan lain aka mekap sikit n kasut..
sukanya rasa di hati..


satu hari di malam raya..
pagi dan petang tuh dah siap kemas2 rumah sebabnya malam tu nak gi jalan2 di bazar
di Dat…