Skip to main content

Interview SPP Part 1

tak sedap mulut betul lately..
tak tau ler...
....

hmm arini nak story sikit pasal interview aritu..
citer dah basi..
tapi sebab dah janji dengan a few of my kpli's friends.. so here goes...


SEBELUM
kitaorang gerak dari Perlis ari Khamis sebab tak mau terlalu keletihan bila sampai di Ipoh nun...
pi dua family...
singgah di Sg Petani amik kawan Hn.. lepas tu aku dah lapar gila...
so singgah dekat Radix FC...
Hn belikan aku burger ayam dia n banana split..
yummy..
time tuh perut aku dah tak boleh terima nasi..
masuk angin dah kot..
then terus gerak...

lebih kurang kul 8 jugak ler baru kami sampai n pusing2 cari hotel yang paling dekat dengan tmpt interview...
then we settled down at the Heritage Ipoh


lepas dah semayang segala.. rehat jap.. then gi makan..
fuyooo...
letih sangat.. dah aku amat risau sebab takut tak sempat buat last minute preparation for the interview...
tapi gamble jer lah...
lagipun kalaunak study sangat pun takut dah tak masuk pape..
haha cam nak periksa laks...

lepas makan.. balik ... tido...

esok kul 630pagi aku dah siap...
kejutkan Hn...
twin tak mandi pun...
kul 7 terus gi antar aku ke Politeknik Ungku Omar..
masa sampai tuh.. adalah 3-4 orang aku tengok pakai formal jer..
soheh geng nak kena interview ler tuh..
tmpat interview pun belum buka lagi..
mujur beli roti semalam..
so tulah breakfast aku...

SEMASA
kul 730 pagi aku dah masuk bilik menunggu..
terjumpa kawan masa di IPSAH dulu...
haha pe lagi.. happening ler kejap bilik menunggu tuh..
hilang kejap debaran di dada.. cewah..
then ada orang urusetia tuh suruh semak segala dokumen dan pastikan di susun ikut susunan yang ditetapkan dalam surat panggilan temuduga...
then ada sorang masuk bilik menunggu...
Encik urusetia nih greet him as 'Dato'...
so semua kami pun tahulah yang he is one of the interviewer...
yg sorang lagi belum sampai..
dah setel kemaskini folder Encik Urusetia suruh semak nama n sign...
dan dia mula panggil beberapa nama...
Dato' tadi dah masuk bilik temuduga 2... bilik yg bakal aku masuk..
masa tengah sign tu aku tengok aku no 5 ke 6 tah...
then sebelum kul 8 orang pertama dah masuk ke blk temuduga 2..
huhu dan2 tu jugak aku rasa gabra tapi sebab ada member so kami lebih banyak sembang..

Kes 1
ada sorang akak nih.. masa folder dia kena semak dengan Encik Urusetia.. tetiba Encik urusetia tuh cakap..
'Puan punya diploma nih tahu tak belum diiktiraf oleh JPA'
kami yang mendengar nih dah cuak n kesian dekat akak tuh..
'Kalau nak ikutkan tak boleh interview nih'
akak tu diam jer.. sian dia.. dah ler pregnant..
'Tapi takpelah nanti puan bagitahu sendiri pada penemuduga'...

-hmm gitulah pulak.. ntah aku pun tak faham... mmg dalam surat panggilan ada dinyatakan bahawa perlu mendapatkan surat pengesahan pengiktirafan dari JPA yang boleh didownload dari website JPA..

then sorang lagi Dato' masuk ke dalam bilik menunggu...
ropanya itu penemuduga di Bilik 1...
muka garang betul...
risau aku..
then akak tadi tuh disuruh masuk...

antara yang aku dengar apa yang disoal pada akak tadi
'apa yang awak faham pasal Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)'
tak dengar le pulak akak tu jawab apa.. tapi pastu
'Saya bukan nak dengar awak hafal benda tuh dari buku, saya nak tahu apa awak faham'

memandangkan bilik temuduga tuh betul2 depan kami yang menunggu so mmg dengar ler apa yg ditanya.. cuma bilik temuduga 2 jauh sikit

lama jugak akak tuh kat dalam..
then kawan aku pulak masuk.. dia kena bilik temuduga 2...
orang yang memula masuk tadi..
dia cakap
penemuduga tuh baik jer..
cuma bual2 tentang sekolah dan PnP..
takde pun tanya pasal isu semasa ke hapa..
aku rasa lega sikit...

nanti ye sambung..

Comments

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…