Skip to main content

about me n pregnancy


alhamdulillah dah 20 minggu usia kandungan aku...
aku doakan semuanya ok sampai ke saat aku melahirkan..
walaupun terkadang risau jugak sebab masalah berat aku..
apapun..



tadi pagi masa kuar dgn both my parents n twin ke pekan..
i could feel my baby..
tetiba masa dok touch my tummy i feel something hard..
terkejut jugak..
tapi aku tahu itu baby aku..
dah 3-4 aku usap perut aku especially tmpat yang aku rasa keras tuh..
then a while later dah takder.
mungkin baby aku dah pusing tmpt lain kot..


hehe..
love it..

owh this is something from the BabyCenter..
untuk aku yang dah 20 week pregnant..

How your baby's growing:
Your baby weighs about 10 1/2 ounces now. He's also around 6 1/2 inches long from head to bottom and about 10 inches from head to heel — the length of a banana. (For the first 20 weeks, when a baby's legs are curled up against his torso and hard to measure, measurements are taken from the top of his head to his bottom — the "crown to rump" measurement. After 20 weeks, he's measured from head to toe.)



How your life's changing:
Congratulations! You've hit the halfway mark in your pregnancy. The top of your uterus is about level with your belly button, and you've likely gained around 10 pounds. Expect to gain another pound or so each week from now on. (If you started your pregnancy underweight, you may need to gain a bit more; if you were overweight, perhaps a bit less.) Make sure you're getting enough iron, a mineral that's used primarily to make hemoglobin (the part of your red blood cells that carries oxygen). During pregnancy, your body needs more iron to keep up with your expanding blood volume, as well as for your growing baby and the placenta. Red meat is one of the best sources of iron for pregnant women. Poultry (especially the dark meat) and shellfish also contain iron. Some common non-meat sources of iron include legumes, soy-based products, spinach, prune juice, raisins, and iron-fortified cereals.


and i love this one..
what shud i do..


This Week's Activity:

Treat yourself to something nice. You've made it to the halfway mark in your pregnancy, so celebrate with a little indulgence. Need some ideas?
• For your comfort, try scented candles, a new nightgown or pajamas, or a prenatal massage.

- owh i would love to have the prenatal massage.. tapi kat mana ye..


• For a keepsake, splurge on professional pictures of your pregnant self, or a beautiful frame for your baby's first picture after birth. (In the meantime, you can use an ultrasound picture!)

- ni pun going to be a big project for me.. ememe Cikgu Sharul boleh noo nanti bila2 kita buat photoshoot nih



• To feel like a hot momma, buy yourself a piece of clothing that makes you feel really sexy or get a free makeover at a department store.

- i dont think about clothing that make sexy.. cuma i need clothing for works..

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…