Skip to main content

Problem - part 2

so memula tuh.. 
aku tanya ler dulu pasal mcm mana anak dia dekat pra..
yolah time tu dia nak menulis pe tah kat buku pink aku tuh..

then sembang2 skit..
idakler dia bercakap pasal berat badan aku..
tup2... aku pun tanya..


'tadi nurse kat luar tu cakap berat saya naik banyak.. betul ke'
then baru dia check balik previous weight dengan yang current..
lorrr aku ingatkan dia perasaan.. ropanya idak..
mujur aku tanya...

'a'ah le.. berat naik banyak nih..'
'lalu makan ker'
aku bagitau aku macam cam biasa jer..
aku cuma makan nasi sekali jer sehari..
sebab malam mmg aku tak selera nak makan nasi..
between that adalah aku makan kuih ke.. roti ker..

'yelah berat ni sepatutnya naik dalam sekilo lebih jer..'
'ni dah sampai 3 kg nih'
then dia mula tanya nurse sorang lagi yang dalam bilik tuh..
aku pulak dah mula risau sikit..
pe masalah laks nih..


aku tanya dia..
naper ye berat boleh jadi gini..
mmg bermasalah ke kalau berat bada naik sangat cam gini..
'takut ada masalah air ketuban lebih ada masalah lain jer'
'tapi tekanan darah semua ok kan'
lorrr dia tanya aku pulak.. dia yang dok pegang buku tuh..


then dia bgtau kena refer doktor..
hehe..
bulan lepas datang pun refer doc jugak.. masa tuh sebab aku
batuk n sakit tekak..
ni refer sebab over weight pulak..
takpelah..
aku tengok jam dah kul 10..
'biar doc yang check ler.. kang tak refer jadi masalah kemudian hari
susah pulak'..
adoiiii ayat dia.. merunsingkan betul..



so kuar le balik n tunggu di luar..
sempat sms Hn bagitau tapi no reply..
busy kot..


tiba masa aku jumpa doc...
dia belek2 previous notes then dia tanya kondisi aku..

aku cakap aku ok jer cuma mmg rasalah badan aku berat sikit..
takde apa penjelasan yang aku dapat berkaitan masalah nih..
cuma dia suggest tuk check kandungan gula dalam darah n tekanan darah..
so esok aku kena pi klinik lagi...
lepas tuh dia pas aku dekat sorang staff nurse nih..

baik jer.. India orangnya..
lagi banyak pulak info yang dia bgtau aku dari doc tadi..
dia cakap Hb aku pun dah mula menurun..
setakat ni ok lagi.. cuma dia risau sebab aku belum pun 5 bulan.
tapi Hb dah turun ke angka 11.9...
aku dengar bertambah risau..
dia pesan banyak makan lauk.. especially tuk tambah Hb..
selain tuh adalah lagi info2 tambahan dia maklumkan..
mmg aku cepat letih sekarang.. buat kerja lebih sikit mulalah rasa penat..
dan itu mmg satu simptom kurangnya Hb dalam badan..









Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…