Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2009

checklist...

SALAM...

eh korang ingat tak aritu kan aku dok sibuk2 carik checklist tuk bebarang baby 
yg diperlukan..haha..
yolah dah 6 tahun kan takdak baby kecik dalam family kecik aku nih..

so yesterday my dear SIL aka Puan Nurul Diana..
telah share dengan aku her checklist..
which for me is quite complete ler..

yolah aku dulu pun mana de checklist cam gini..

ni aku nak share ngan kroang...
tapi yang nih aku belum edit..

yang aku punya versi aku edit masuk dalam Excel..
ntah bab2 table nih aku lebih suka guna Excel dari Word..

so korang...
tengok2 jelah ek..

kot ada yang nak save jer..
aku tak kisah...

boleh kan Nurul (hehe lupa laks minta izin ngan tuan empunya list)







going home...

sonoknya..
sebab arini nak balik Kulim..

i really missed my hometown..
nak balik jumpa mama, abah n dikwan,
nak balik gi shopping barang baby kalinih..

really need to prepare something after what had happen..

tak sanggup lagi tengok kecuakkan Hn..
bila terpaksa menghantar aku ke spital
(hopefully no more admitted case until i'm due)


hehe..
semalam Hn tanya..
bil anak bawak twin gi tengok wayang..
malam ni or esok..

hehe..
best2 nak ajak gi tengok Geng..
orang lain dah tengok berkurun 
aku belum tengok lagi..


hehe..
aku pun nak tngok Underworld 3..
tak tau le sempat ke idak..

eiei..
tak sabarnya...



Permata Hati

Permata Hati
Album : Emas Awanan
Munsyid : Saff One
http://liriknasyid.com



Kau Permata di jiwa
Bersemi selamanya
Kaulah bulan menerangi alam
Memberikan sinaran

Kau permata hatiku
Penawar duka di kalbu
Kau penyeri kebahagiaan
Engkau tetap kucinta selamanya

Tuhan berkatilah cinta yang dicurahkan
Tuhan redhailah kasih yang didambakan
Seperti mana dia mengasihi
Diriku selama ini

Kaulah satu di hatiku
Yang menyerikan taman hidupku
Terima kasih ucapan kulafazkan
Atas segala jasamu mendidik daku

Kau permata berharga
Ku rindu dan ku sanjung
Kau insan teristimewa
Moga Tuhan Merahmatimu sentiasa




Masuk Hospital...

tengah hari tuh aku ngan Hn ngan twin gi lah ke Hosp.
hehe..
sempat twin main2 dekat playground tuh..
tak sedar diri..
tengah panas2 hari tuh...




so naik tingkat satu..
register bagai...
tkar baju...
then
bye2 all.....







bermula lah sesi paling bosan..
duhhh..
nape duduk hosp bosan ek..
mujur aku bawak buku Ayat-ayat Cinta..


then tibalah masa observation...
memula dok yang check tuh
jugak tidak mesra...
garang nooo...
maybe sebab dia tengah dengan pelatih2..

sian dok yang tengah bagi report aku tuh...
kena sound direct jer...
depan2 patient yang ada kat situ..
yolah wad 3...
so ramai jugak ler dekat situ..


then malam..
dok yang baik pun datang...
hehe...
mesra sangat...
dengan senyum..
ramah...
orang yang sakit pun ilang sakitnya...

wpun si doktor pelatih nih cam tak confident bagi report tapi..
doktor tuh senyum jer...



and esok paginya...
doktor lain pulak yang datang observe...
pun doktor yang baik..
dia yang decide aku boleh discharge..
hehe..
thanks doc...

cam dia tahu jer aku amat kebosanan di sini..


yolah...
korang tau tak…

ari Selasa part 3

so Hn pun gi lah rekod kat Klinik Ibu n Anak kan...
haha...
masa aku masuk tuh...

dia dok sembang ngan nurse kat situ...

Hn tanya..
nak kena bawak apa dah admit nih...
nurse tuh cakap
'bawak ler baju mak n baju baby'
'dah siap kan'

aku cam
hah... baju baby dah kena bawak...
eh aku nih dah nak bersalin ker...
(dalam hati je lah)

pastu si Hn cakap...
'laarrrr kami tak beli satu apa pun lagi..'
haha waktu nih mmg Hn dah cuak sesangat...
sian pulak aku tengok...

tapi firasat aku kuat mengatakan aku hanya pi tuk observation jer...
sian dekat Hn
nampak noooo tension...

haha....



so balik tuh aku ajak Hn gi makan.. lapar sesangat... lepas makan balik umah... kemas barang sikit... then terus ke 






Hospital...

ari Selasa part 2

around 10 am...
Hn datang amik aku kat klinik...
then terus gi Klinik Arau...

macam2 ler Hn dok tanya...
aku cam ala...
nak jawab pun den tak tau...
so sampai dekat Klinik Arau..

aku sempat call sekolah cakap maybe aku tak dapat gi sekolah..
sampai gi je dekat pendaftaran..
cakap referred case dari Klinik Gial..

so tunggu lah lagi...
perut aku dah berkeroncong...
lapar beb....

yolah pagi tadi aku cuma santap roti 2 keping ngan susu..
huhu...
cepatler...








jumpa doktor..
adehhh sungguh tidak mesra alam punya doktor...
aku tau le dah tengah hari...
ko pun dah lapar...
tapi layan ler molek sikit...


masa nih bp aku dah turun sikit...
tapi bila aku cakap aku dok sakit2 kat bahagian bawah tuh..
dia terus cakap nak admit aku kat hospital...
aku cam...
haha.... knp plak kena admit doktor

dia cakap...
'yelah dah ada contraction... wpun mild contraction...
tapi takut nanti premature delivery'


aku cam
biar betul doktor nih.

'tapi doktor saya baru 24 minggu... takkan dah nak bersalin kot'
Hn pun cam dah confuse...

citer ari selasa...

pagi tuh aku gi klinik as usual..
walaupun pening2 sikit tapi aku gagah jugak drive sendiri...

ropanya klinik dok tengah renovation..
so mmg kena ulang alik keliling klinik carik makmal dan sebagainya...


so nak dijadikan citer..
blood pressure aku agak tinggi arituh..
tak caya tengok tuh kat bawah..






tinggi sangat ke korang...
aku tanya kat nurse tuh..
dia cakap tuk pregnant woman
mmg agak tinggi lah..

so takpelah...
then gi balik tuk check yang lain2..

aku cakap dekat nurse tuh
aku dok rasa sakit kat bahagian bawah perut..
especially bila nak duduk dari berdiri...
dan dari berdiri ke duduk...

dan sebagainyalah kan...
n semalam aku rasa sangat keletihan..

so nurse tu cakap...
'doktor takdak harini... so kami refer ke Klinik Arau na'
aku cam ok lah tak per...
'suruh husband mai ambik... sebab kalau dah pening2 tak boleh bawak kereta sendiri'

so aku pun call Hn...
minta dia amik aku kat klinik tuk ke Klinik Arau..
time tuh dah kul 10 lebih.
waa...
sudah 2 jam aku di klinik ropanya..




ting... tong....

hi to all..
nanti ye aku update..

skrg dalam proses merehatkan diri..

aku kena masuk wad 24-25 arituh..
so nanti aku cerita k..

skrg masih dalam mood tidak larat untuk bercerita..

salam..

and its a.....

okeh aku nak sambung citer tadi..
hehe..

nampak tak gambar scan tuh..
so agak2 korang..
apa sex baby aku..


hehe..































alhamdulillah....
berdasarkan scan dan informasi dari doktor yang lebih arif..
aku akan dikurniakan

























baby boy...
hehe..
Hn dah seronok tak sangga..
haha..


aku ok jer..
alhamdulillah..








to Mahsuri

( mak ai bulatnya muka aku pakai tudung nih.. haha.. beli kat pasar malam jer)
ok now this is what we did yesterday..
hehe..

we decided to pay a visit to Mahsuri..
sebab aku ada plan nak deliver di sana..
insyaallah kalau sempat di sana lah...
kalau tak sempat nak buat camner kan..

so around 230 kami gerak ke sana...
eh cam lebih kurang sama jer ngan waktu kuar gi Giant..
hehe..

sampai dekat kul 3 jugak..
dekat kaunter tuh cakap nak check sebab insyaallah plan nak bersalin di sini..
so dorang buat check urine...
then suruh aku naik atas jumpa doktor..

hehe..
aku tak tau boleh amik gambar ke idak di sini...
tapi aku sempat snap gambar twin dok main dekat playground..

then masuk jumpa doktor...
cakap ler apa2 yang patut..
then aku bagitau nak scan baby..
sebab dia tanya nak buat apa harini..

aku ingat nak buat scan 3D/4D 
tapi alkisah doktor pakar tiada...
so buat 2D pun oklah.. 
sebab aku nak tengok keadaan baby aku...
hehe...


and 




to be continued...



Buat Mama..

aritu masa gi Giant..
Hn jalan ngan Nisa..
aku jalan ngan Yana..
so we kinda move different direction..

so barang yang Hn beli aku hanya tau waktu bayar n waktu balik umah..
ropanya ada satu barang tuk aku..
hehe..
and guess what..

Annisa yang pilih..
dia yang amik..
cantik gak kan..



baru je plan nak beli tuk pakai pas bersalin..
ropanya anak aku lebih mengerti

thank God

arghhh cam tak caya.. 
dah 6 bulan dah aku pregnant..
and this is the latest of me..

Buatmu...

emememe...


tak kisah ler ada yang teka ke idak..
kalau ada tima kasih kerana meneka..
kalau tak dak pun terima kasih ler sudi membaca blog aku nih..

hehe..

so aku dah buat entry sebenarya di fotopages aku
ni link dia ... Buatmu



hehe..
khas untuk insan yang aku sayang..

walaupun tak seberapa tapi aku tahu dia menghargainya..
dan dia amat memerlukannya..


maaf sayang..
kerana terlalu lama masa yang di ambil untuk memenuhi permintaan mu yang satu ini

Cuba Teka....

entry kedua yang aku sambungkan secara langsung ke fotopages aku..



Cuba Teka



hehe..
antara yang aku beli kemarin adalah sesuatu di dalam plastik itam tuh..
korang rajin tak..
kalau rajin tekalah..

tapi aku takdak la adiah nak bagi..
cuma aku ucapkan tahniah kalau korang teka betul..
haha..

Baju bajan si kembar

okeh..
kalini takdak kot gambar..
sebab kalau ada pun aku guna gambar yang sama jer dengan yang aku tulis dalam Jom Jalan Part 1..

so kalau korang nak tengok gambar klik jer link tuh..

hehe..
aku nak sambung citer gi jalan2 nih..
sebab aku pun tak story sangat dak..
cuma aku bagitau aku pi sebab nak beli bebrang kelas..

alkisahnya..
kami ke sana juga tuk dapatkan baju2 tuk dipakai twin..
kiranya baju tuk gi sekolah Pasti n main2 petang2..
yolah depa la ni giat dok bersukan petang2..

so Hn yang beria nak belikan baju n suar dorang..
hehe sampai2 je di Giant...
dekat entrance dia.. ada buat stock clearance...
baju budak n suar cuma dalam rega RM 3.99 - RM 8.99 jer kalau tak silap..
haha..

Hn amik baju tido, suar sorang 3 lai, pastu nak amik t shirt cam tak muat jer..
so itu jelah tuk dorang...
sebelum masuk membeli belah di dalam Giant..

hehe...



berhijrah...

eh korang...
buat sementara nih kan..
aku terpaksa ler buat blog entry kat fotopages...


sebabnya aku dah tension benor..
gambar asyik idak mau kuar...
aku nak tengok gambar yang korang post dalam blog pun tak boleh..
so amat ler bengang...


so nih entry aku di fotopages ek..

Jom Jalan Part 1

jom...

baru balik dari Alor Star..
gi shopping2.. n jalan2..

sonok tak hengat..
pastu dah sakit2 kaki pulak..
haha..

padan muka aku..


eh bila nak ok blogspot nih

tetiba ungu daaaa

adriana dah tido...
bila dia tido pun aku tak perasan...
annisa dok tengah main sensorang...

haha...
tulah petang tadi waktu balik dari rumah IL..
si adik tido..
so tu pasal dia bersemangat lagi sekarang...


Hn..
ntah gi buat spot check bebudak asrama kot...
kekdahnya bila dah jadi warden nih banyak ler kerojernya..

tarak hal..

tapi aku call my mommy...
miss her..
they miss twin oso...

bila last aku balik Kulim ek..
cian kat dorang dah rindu2an dekat adik n kakak..

hehe...
wahhh tahun nih berjalan sakan mommy aku...
gi Padang ujung April..
gi Cameron bulan Mei..
gi Bandung on July..

hehe...
alhamdulillah semoga rezeki mama n abah dimurahkan olehNya...
aku bersyukur abah n mama masih sihat dan kuat untuk bekerja...

i miss them suddenly..
huhu..



hoping for rain...

tadi dengar bunyi guruh..
malam ni nak ujan kot..
harapnya..
supaya sejuk sikit...

sebab lately amatler panas...
aku berpeluh2 wpun hanya duduk tengok tv...
adehhh.. sungguh tidak selesa..


so today nothing much at school..
cuma esok ada kelas SBT..
straight from 9-12...

but need to break between the hours..
lagipun bawak twin sekali pi.. sebab Hn ada program merentas desa di sekolah..


dan kalau takdak aral...
insyaallah esok nak gi AS jap...
gi carik barang sikit...

hehe...
cant wait to do some shopping...

jom try..

i just downloaded the Google Chrome..
hehe.. sesaje nak test browser ni pulak... 

ada terbaca dekat mana tah...
it is much faster compared to the other...
but i guess its quite the same jer...

but then again..
i'm still new at using this...
so nantilah bila dah lelama sikit 
baru leh komen lebih2..

bilalah...
blogspot aku nih nak ok...
tension norrr nak nengok gegambar kat blog orang lain pun tak bole..

kalau setakat tak boleh bubuh gambar kat blog sendiri aku
boleh ler gagahkan lagi..

tapi nih setiap kali buka blog orang lain asyik tak leh nengok gambar 
aku pun hangin...

erggghhh.....


Panasnye la wehhh

lahai...
panasnya...
nape panas sangat nih.... nak ujan ker ek..

balik sekolah tadi...
aku mandi n solat... then ingat nak layan tv...
tapi cam takdak pulak apa yang menarik utk ditonton...

so aku lepak atas katil dan zasssss....
tertido sudah...

sedar2 Hn tanya nak ikut amik anak tak...
nak ke Kangar sekali...
so aku pun bangun n turutkan jer..
haha.. bangun2 tido terus gi jalan...

tak senonoh betul...
haha...
tapi mujur takleh letak gambar...
kalau tak harus...

hehe...

nak tido tapi belum rasa nak tido...

sekarang nih mata aku dah pedih dah..
terasa cam nak tido je...

tapi taknak tido le pulak..
so aku online kejap..
just to browse through the Net..
and read some blogs..
hehe..

arini kat sekolah cam biasa...
kan kemarin aku MC..
so arini pi sekolah..
cam biasalah orang tanya ok ker..
kenapa tak mai kemarin...
sakit ker...
dan yang sewaktu dengannya..

sejujurnya skrg nih aku cam takdak mood nak pi sekolah...
aku rasa nak rehat jer kat umah..
boleh ker gitu...

haha...
mana boleh kan..
so kerja jugakler..

harini ada jamuan perpisahan PK1 yang lama..
n jamuan utk PK1 yang baru..
sedap makan nasi tengah hari tadi..
yummy..

pastu aku terus balik..
wpun ada ELS.. tapi aku balik sebab..
aku tak on duty minggu nih...

on 345...
gerak ke sekolah semula...
ada kelas tambahan utk bebudak year 5..
mujur bahan disediakan oleh KP..
so idakler pening nak buat mende kan..
lagipun sanggup ke korang nak belajar lagi..
dari pagi nun bebudak tuh di sekolah until 5 pm..

uuuuu..
kalau aku pun dan pengsan rasanya... bebudak musti lagi muak kan.…

apa aku nak buat ...

adehhh cam takde mende lak nak buat kat umah nih...
kalau badan aku kuat sikit nak jer aku kemas sikit2..

tapi idakler dapat nak buat gitu..
(eh bukan ler sampai nak angkat kain pun tak larat)
buat jugak tapi sikit2 ler..

so apa aku buat..
selain blog surfing..
aku mencari newborn checklist..
yolah..
dah 6 tahun aku tinggalkan pengalaman pertama itu..
so aku mmg kena godek2 carik balik..
what shud i get for my newborn baby..

hehe..
mmg tak banyak benda yang aku plan nak beli...
stroller, katil mmg takdak dalam senarai aku...
sebab yang dulu masih ada...
eh tapi playpen jelah pun
tupun ada dekat Nurul..
boleh guna lg ke Nurul playpen tuh...

stroller yang aku beli dulu pun ok lagi...
ntah kalini akan berguna or tak stroller tuh..
sebab dulu twin..

stroller tuh tdk digunakan sangat...
aku belipun yang second hand jer...

beli dulu yang twin satu... then bila dorang dah besar skit
aku beli pulak satu lagi yang one seater...
hehe...

bukan per aku teringin nak bawak anak gi shopping ke mana2 ke dengan stroller
tapi sam…

aku di rumah

am not at school but am at home...
yuppp

aku MC arinih...
badan aku rasa tak sedap jer
pinggang aku cam berdenyut2 semacam jer...
pastu kaki aku pun sakit2 jer..
especially bila berdiri...


so i decide to rest at home
petang nanti Seri akan datang kemas umah..
i dont think i can help...
sebab mmg tak larat sangat badan aku arinih...


bingung betul lah

setiap kali aku click pada mana2 gambar di blogspot...
dia akan kuar


we're sorry..
alkisanya cam not allowed sebab komputer aku ada virus ke apa tah...
tu pasal cannot see all the pictures di blogspot...
tapi kat tempat2 lain aka fotopages, facebook, selain blogspot boleh jer...
nape ek

aktip ler baby aku nih..

salam...

eh korang....
apa ek..
aku nak tulis...

owh ye..
pasal baby dalam perut aku nih..

hehe sekarang kan aku baru je 5 bulan lebih dah nak masuk 6 ler minggu depan..
so kan..
setakat harini...
aku rasa pergerakan baby aku amatler aktip..

semedang jer aku rasa baby dok bermain2 kat dalam perut aku..
hehe..
mcam sekrang tengah aku menaip nih..
boleh rsa dia dok tendang2 sana sini..
hehe..
aku suka tapi kekadang tuh sakit sikit bila dia mula bergerak..

papepun..
rasa cam penuh jer perut aku sekarang nih..
serious..
dekat sekolah pun..
ramai yang cakap perut aku lagi besar dari
perut sorang lagi akak yang dah 9 bulan..
akak tuh menunggu hari jer...
tapi kecik jer...
(idakler kecik sangat.. cumanya perut aku lagi besar dari dia)

camner tuh...

ish kalau ler aku ada scanner kan..
nak jer aku scan perut aku tiap kali baby aku gerak..
aku nak tengok apa lah si kecik aku buat dalam perut tuh... apapun aku mendoakan yang terbaik buat anak kecil aku nih.. tak lupa jugak buat adriana n annisa...


kejapnya cuti..

ala... esok dah sekolah..
cam kejap jer rehat minggu nih..
yolah sabtu kan kena sekolah...

twin pun cam pelik..
cuti dorang kejap jer kalinih..
haha...
minggu depan pun dorang ganti lagi..
aku pulak cuti....


eh mana de cuti...
aku kan ada kelas tusyen setiap sabtu...
arghhhh


Jangan Bilang Tidak

sesambil bosan.. aku layan Mp3 yang bercambah dalam lappy aku nih.. hehe.. tetiba dengar lagu nih...  aku suka lagu nih.. cam manis jer (bagi aku.. so sapa yang tak suka kan ikut koranglah) so layan.. Raffi Ahmad & Ayushita... Jangan Bilang Tidakku pernah punya cinta
namun kini ku sedang suka kamu
cintaku dulu tlah kubuang jauh
kini ku ingin kamu

ku pernah menyendiri
di sini ku akan terasa sepi
walaupun bibir penuh gelak tawa
namun hatiku sepi

jangan bilang tidak
bila kita belum mencoba
siapa yang tahu akan sama
hatimu dan juga hatiku

banyak yang bercinta
bertahun-tahun putus juga
kuharapkan dengan dirimu
walaupun singkat pendekatan
cinta kita kan abadi

ku pernah punya cinta
namun kini ku sedang suka kamu
cintaku dulu tlah kubuang jauh
kini ku ingin kamu

jangan bilang tidak
bila kita belum mencoba
siapa yang tahu akan sama
hatimu dan juga hatiku
banyak yang bercinta
bertahun-tahun putus juga
kuharapkan dengan dirimu walaupun singkat pendekatan


jangan bilang tidak waktu dicium aku bingung
namun dada ini bergetar
maka…

Sabtu sekolah ganti... sukan

owh aku nak story sikit pasal sekolah kemarin..

sekolah aku ganti lagi..
yolah kan raya cina kami cuti sakan...
so kenalah ganti..

tapi no lesson...
sebab sukan bebudak tahap 1..
aku yang agak kepeningan sebab kena redo the timetable..
gagahkan jugak gi tengok sukan..
sebab aku perlu hand in the time table n make sure
semua cikgu2 check dulu jadual tuh...
if anything need to be redo...
so aku akan buat dengan kadar segera..


so mmg adalah cikgu2 yg tidak puas hati..
dah nak buat camner...
banyak sangat constraint yang aku kena ikut..
then they kept saying that buat guna komputer nih
mmg ler menyusahkan orang skit...

duhhh...
what is the problem..



malas aku nak layan...
lagipun its not really a major thing.

sempat ler jerit2 kejap masa sukan...
best release tension..
tapi akak2 yang ok tuh...
sokmo2 duk bagitau aku jgn dok seronok sangat
aku tuh kan mengandung...
haha...
sorrrly..
aku kalau bab sukan nih mmg aktip sikit...

penat...

adehhhh..
kepenatan..
that's what i can say



baru je lepas siap kemas2 rumah sikit..
aku tahu aku tak sepatutnya buat kerja berat sebab
mmg aku tak larat

tapi dengan kondisi rumah ku yang agak tak ketahuan..
penangan si kembar..
so aku kena jugak kemas...

Hn abit busy with 'gotong royong' asrama..
so i work alone..


kemas bilik tido twin..
master bedroom..
living room..
dining room...

pastu aku dah rasa nak pitam..
so i'm guessing i should take a break...

masih tidak berjaya

hi all...
hmm lappy aku masih belum bole upload gambar terus ke blogspot..

tak taulah nape..
so most of the picture aku upload ke fotopages aku..
n aku link kan ke sini..

duhhhh
napelah jadik gini..


okeh...
tapi kan aku update ler jugak dakkk..

hehe..

My Love....

so what are you guys going to do on the 14th..

haha..
jgn dok gila sambut Valentine tak ketahuan punca nooo..
lebih baik duduk spent quality time ngan family..


hehe..
amboiiii ganas nooo ayat kat atas tuh..
hehe...


pengalaman aku sambut valentine..
hmm
sat nooo nak ingat ada ka dak..

ish sungguh aihhhh tak ingat..
mungkin ler ada waktu zaman cintan cintun dulu..
tapi serius aku tak ingat..


haha..
aku cuma merancang tuk habiskan masa bersama family..
lagipun on the 14th me n the twin sekolah..
Hn pun mungkin sekolah mungkin tidak...

mungkin nak ajak Hn n the twin gi tengok citer Geng..
haha layan Upin n Ipin...
musti best...

tapi tengoklah dulu...


"No matter how hard things seem; true love will aide u through it."

"Love is the most powerful magaical force in the universe and there is nowhere it displays its beauty and wonder more than in the intimate relationship between two people"

"If the lvoe is true and meant to be, God will tell you through the heart, mind and soul"

suprise......

ememe..


oh ye..,
lupa nak story..

masa Hn balik dia bagitau ada bungkusan tuk aku..
hehe..
aku dah tahu apa isinya..


haha..
tapi idakler kelam kabut nak buka..
tunggu proper time baru buka..

Hn tanya beli apa lagi..
aku cakap baju jer..
senang..

hehe..
lagipun mmg baju pun aku beli..
n seluar..
n skirt...


tuk kegunaan di waktu perut semakin membesar..
haha..

so korang layan jer lah..






my thanks to An..
sebab tolong carikkan skirt nih...
aku kan penah beli suar dari An..
aku suka ngan material dia..
yang bagi aku sesuai dengan keadaan aku sekarang..

so aku minta dia carikan kot ada skirt dari material yg sama..
mungkin rezeki aku dan rezeki dia..
supplier kata ada..
haha..



aku akan pakai dengan baju ala2 kimono utk ke sekolah...
sebab baju kurung dah limited..

update yang tiada gambar..

eh aku nak sangat update blog aku nih...

byk gak gambar yang aku amik tuk masukkan kat sini..
tapi ntahler...
setiap kali aku upload..
kuar message done...
tapi bila preview..
tadak gambar..

napelah hai..


so entry aku nih takdak gambar lah nooo..
entry yang bergambar tuh nanti aku back dated kan...
mengikut turutan hari..
huhu..

jom jalan2...

okeh..
sepatutnya aku ke Stadium arini..
tapi ntah..
pinggang aku sakit n then perut aku rasa cekang semacam jer..

kengkawan kat sekolah pun bila aku ngadu gitu
dah worried..
should rest more..

so balik sekolah aku bantai rehat betul..
tido...


Hn balik cakap petang nih nak ke Kangar..
need to restock our fries n bebarang rumah..

so we headed to...



Hafifah..
satu pasaraya kepunyaan Melayu (kalau tak silap aku)
di Kangar..
best shopping kat sini..
sebab tempat dia cam kecik jer..
n barang pun banyak..
walau tak sebanya hypermarket n supermarket besar yang lain...

si Seri....

ni story pasal helper kami..
kan aku dah story sikit pasal si Seri kan..
hehe..


alhamdulillah..
so far walaupun baru 2 kali dia datang kemaskan rumah aku..
tapi aku puas hati..
lega
dan berbaloi..

yolah aku pun bukannya nak suruh dia cuci sampai berkilat segala..
cukuplah seminggu sekali rumah aku di mop, di cuci tingkap dan baju di gosok..
selebihnya aku serahkan kepada kebijaksanaan dia..

dah
aku ok..


so far yang aku tahu..
she is 30..
married and ada 2 putera...
anak ketiga meninggal sejurus selepas dilahirkan..
and a few month after dia ke sini..
husband dia pulak meninggal.. accident..


sebelum nih dia pernah kerja di Taiwan..
mengikut cerita dia..
di sana lebih senang..
gaji pun lebat berbanding di sini..

dan kedatangannya ke sini pun
bukan atas tiket menjadi maid or helper..
tapi sebab dijanjikan kerja di kilang..

tapi dia mengaku sekarang..
setelah beberapa bulan bekerja dengan beberapa majikan
(sebab dia bukan permenant di satu2 tempat)
dia suka...

dan dia kalau boleh tak nak stay permenant dengan satu maj…

duhhh... mana pi sorang lagi

eh naper ada gambar aku ngan nisa jer..
mana si kakak...

alkisah..
on the way balik dari Stadium..
dia sudah tertido di dalam kereta..
tulah kat umah tok dia takmo tido...

haha..
sian keletihan seharian di umah tok ye and... aku dah dapat makan pisang.. sedap... walaupun aku suka pisang berangan lebih dari pisang2 lain.. tapi kali ni punya pasal... pisang mas pun ok lah.. haha.. teruk nooo

balik awalllll... sonoknya

eh tengok kul baper aku balik sekolah arini..

hehe..
jarang wooo nak boleh sampai umah time nih..
kalau ari jumaat pun..
koman2 dekat kul 1 jugak baru aku sampai..


hehe
the reason is..
SKTT balik awal sebab at 2pm
we need to attend kejohanan sukan peringkat kawan Tambun Tulang..
haha..
di mana..



di stadium utama, Kangar..

so aku sempat le lepak kejap..
sambil makan ini..



haha..
akhirnya dapat makan betik..
yang aku dok teringin nak beli dari arituh kan..
yesterday baru dapat..
haha..
nikmat jer..


around 215pm aku dah siap bagai..
aku pakai selendang yang beli dgn kak Illa itu hari Hn dok mandi n solat..
pastu kami chow ke Stadium...

twin dekat umah tok dia..

pose sat dalam kereta time nih tudung aku pakai dah lain bentuknya.. haha kan aku dah cakap aku nih cepat bosan... so dalam stadium tuh jugak.. waktu dok tengok bebudak lari.. aku pusing2 tudung tuh.. haha... gambar budak sorang tuh.. student aku.. mujur ko rajin Qayyum.. so teacher datang bagi sokongan.. kalau ko geng yang segan.. tak mau teacher sokong... haha.. tak…

haluuuu....

lama tak buka blog kengkawan sekolah aku..
tadi gi jengah ropanya aku telah di tag oleh Puan Wan Nur Intan..
haha..

so here goes...


Here are the rules
-List these rules on your blog.
-Share 7 facts about yourself on your blog.
-Tell 6 unspectacular quirks of yours.
-Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
-Link the person who tagged you.-Leave a comment for each blogger.


okeh kena ikut rules ye tuan2 dan puan2

rule no 1- selesai (sudah di paste kan)
rule no 2

7 facts about yourself

1. aku anak sulung dari 4 adik beradik (2 pompuan dan 2 laki)
2. sekarang aku adalah isteri kepada Hn, ibu kepada 2 puteri kembar dan sedang mengandung anak ketiga
3. aku hantu nescafe ais ( tapi sejak pregnant nih aku kurangkan skit.. and change to Radix - sebab disarankan oleh orang HPA sendirik)
4. antara aku 4 beradik.. skrg aku yang paling rendah.. so kekadang tuh orang selalu anggap aku nih adik kepada adik2 aku.. uuuu i like
5. aku rasa aku ada 2 identiti.. when i&#…

jom layan...

eh aku suka sangat tengok citer Anak Betong nih tau
hehe..

sapa suka tngok..
sila angkat mouse anda..
haha..
poyo tul aku nih..

alkisah... menggoreng fries

2 hari berturut2 nih aku tolong Hn gorengkan fries..
sebabnya dia agak sibuk..

kemarin dia tolong pi belikan tok aku ubat..
ubat tuh hanya ada di satu klinik di Pauh..
thanks...

sian kat tok aku..
tapi alhamdulillah lepas makan ubat tuh dia dah boleh berjalan
walaupun tak baper nak gagah sangat ler..

so as her dearest grandchild (hehe perasan.. tapi betul dulu tok cakap dia sayang aku)
but i guess she love all her grandchilds ler kan..
aku belikan ubat tok n dah pun post tadi...


harini aku tolong Hn jugak sebab
ntah...
aku pun tak tau..
tapi Hn sokmo2 sibuk sekarang..

pastu tadi dia kena gi antar Seri balik..
so aku tolong goreng n pack fries yang nak dijual..

then..

pinggang aku dah start sakit2 semula..
aku nak duduk pun tak kena..
jenuh dok beralih sana beralih sini..

mujur goreng hanya 6 bungkus je malam nih...

did i told u...

that we hired a maid...
for weekly..

haha..

yup..
kami dah pun hired sorang maid tapi secara mingguan jer..
officially today..


let's name her Seri..
she is the same age as me..
she is good..

i love all her works...



thank alot Seri for helping me out with the house chores..



will blog some more later

Eyeland Optical Kangar.....

okeh pas citer dapat tudung tadi tu kan..
kan aku cakap nak kuar gi Kangar...
so around 4pm.. kami bergerak ke sana...
ada sorang budak asrama nak gi buat spec baru...

hehe..
so bagus ler sebab aku pun mmg nak tuju tempat yang sma...
singgah gi amik twin dekat Pasti...
ropanya depa dok tidoq lagi...


lahaiiii hancus belajar ngaji satu hari...
ke dah banyak hari gini..
hmm kena gi check ngan cikgu nih...

sian lahai anak mama penat ye....
haha....
lawak je tgk muka sorang2 baru bangun tido...

masuk dalam GL sambung tido...
sampai Kangar aku ngan bebudak asrama tuh turun dekat kedai nih...
sementara Hn bawak twin gi beli bebrang tuk dijual malam nih
kan kami ada bisnes fries.... goreng...


so aku pun hadap le buat lense aku sekali...
ni tinggal last dah...
so aku buat siap2...
sebelum nih aku dok buat kat Alor Star..
tapi cam malas jer nak ke sana...
so carik kedai barulah dekat sini...
dah hasilnya....



tunggu dlam 2-3 ari baru leh siap... sebab aku punya lenses nih exclusip sikit... sebelah kanan power tinggi silau…

salam semua... hehe

adapun tadi...
eh bagi salam dulu...


salam semua..

okeh sambung...
adapun tadi pas balik dari sekolah aku berhajat nak terus ke Kangar..
nak beli barang skit..
tapi Hn cakap balik dulu sebab petang kang mmg nak gi sana...
so balik...
makan...
solat....

then aku rehat kejap sementara tunggu Hn balik...
around 3 something dia balik then dia bagi aku bungkusan ni..

jeng.. jeng.. jeng...
nun dari Kota Kinabalu...
terkujat gak aku..
sebabnya aku tak expect something from there..
ropanya...
ini yang sampai..

































thankkak Ila..
i'm so loving it..
dah try pakai pun..
mmg senang sangat..

insyaallah ada rezeki nanti nak beli lagi..

Thanks Astro

adapun aku ingat takmo blog pape malam nih..
sebab aku cam tiada idea nak tulis pe..

tapi kejadian petang tadi membuatkan aku tulis ler pape kat sini..





bukanlah pape yang grand pun..
cuma....
the twin dah kehilangan cerita kesukaan dorang..

hehe...


dorang nih suka benor ngadap tv..
dan make it worst..
selagi dorang dok tengok tuh tak kuasa nak menukar ke channel lain..

aku pulak jenih yang..
malas nak cakap banyak kali..
dah tak larat nak tegur...

so what i did was..
last nite aku buka website Astro..
n fill in the remove subscription packages...

and tada...
today..
the cartoons are gone..

aku tak tau pun sebenarnya..
Hn yang tanya..
nape channel cartoon dah takdak..

so aku teringat semalam aku wat per..
haha..


cepat jugak ek servis dorang..
kalau nak call mahu lembap jer melayan..

haha..

feeling much better now..
sebab dorang hanya akan tengok cd (tapi dorang jarang skit layan cd) cartoon n
oso.. this one.. hehe aku beli dari Grolier...

best jugak dok tengok dvd nih.. tapi aku belum abis khatam lagi.. siap ada cd tuk…

Cam sedap pulak

tengah dok browse2 blog.. then dengar lagu nih kat Sinar.. cam best lak.. sekarang aku suka dengar Sinar.. layan lagu2 lama... enjoice Bukan ku tak sudi - Iklim Ku anggapkan semalam
Satu kenangan yang suram
Bila cinta kita
Putus di jalan

Ku harapkan impian
Menjadi kenyataan
Namun aku kecewa

Mudahnya waktu melafazkan janji
Engkau dan aku berdua serupa
Rupanya mentari dalam mainan percintaan

Telahpun ku bentangkan segalanya
Mencari entah dimana silapnya
Jelas asmara kecundang jua

Bukan ku tak sudi kasih
Untuk bersamamu bercinta lagi
Kerna antara kita
Tidak sehaluan lagi

Maafkan diriku sayang
Menolak cintamu untuk kali ini
Walaupun ku tahu
Bersungguh benar rasa hatimu

Jom explore....

jom pi sini....

PhotoFunia




cam best jer main tempek2 gambar...
tu header tuh aku buat guna PhotoFunia...
pastu edit n combine guna Photoscape...
then upload ke blog...

hahah...
kekdahnya nak edit guna photoshop... aku dah kehilangan installer
Adobe Photoshop...
lagipun aku tak baper kreatip nak edit guna photoshop nih...
walhal dulu dekat 2 tahun jugak aku ngajar photoshop kat
bebudak DIMM Ipoh...


haha...
setakat nak buat simple nyer editing boleh ler...
tapi skrg aku dah segan... jom tengok beberapa hasil PhotoFunia aku yang tak seberapa... tapi kira oklah kan... orang dah sedia kemudahan

gambar yang tertera adalah gambar sewaktu aku ke kursus jurulatih senamrobik.. waktu nih aku masih kerja di Alor Star.. hehe.. cantiknya kasut itu.. ni pulak gambar masa kami gi Taman Ular.. hehe.. ler kecik plak gambar nya.. takpelah.. ala2 gambar duduk dalam galeri pulak ni last lah.. lambat noo nunggu nak process gambar tuh.. hehe.. enjoice.... haha...