Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2009

comel... ke tak comel

korang comel tak teddy bear nih.. hehe..


An.. nilah bajunya

nilah baju yang aku baru je beli dekat PB... tapi bila balik aku rasa cam silap beli jer..
aku akan try pakai tengoklah esok ke lusa.. pastu maybe aku nak bagi dekat mama aku jer.. sebabnya aku rasa cam selesa n tak best jer pakai baju nih.. camner tuh..

satu masa dahulu... dan aku telah menyesal

okeh aku nak tulis nih sekadar nak melepaskan apa yang aku rasa dalam hati aku.. u are welcome to read... tapi tak yah ler take it too serious ek...
sebab aku cuma nak luahkan kat sini jer..
okeh... 4 years ago i guessed i have mad a very terrible decision.. aku buat personal loan dengan satu bank nih.. Hn mmg sampai arini cukup suka kalau nak kenakan aku berkenaan isu nih.. yelah aku yang silap...
tapi alhamdulillah dengan adanya duit yang aku pinjam tuh aku dapat bayar balik duit kepada kolej sebab  aku berhutang dengan dorang duit perubatan sebab  aku deliver twin dekat private... and costnya mencecah 10K.. yup... hampir 10K.. company cuma tanggung around 2K jer... masa tuh mana nak cekau lagi 8K.. aku mengaku aku belum ada saving lagi time tuh.. so mujur ada duit hasil buat loan...
n bebaru nih..  aku buat personal loan dengan tujuan tertentu.. ada projek besar.. insyaallah satu hari nanti akan aku reveal kan.. so dengan duit yang aku pinjam tuh aku settle personal loan aku yang lama...
terkejut jugak a…

sekejapnya... dah 29 minggu

Your baby is growing rapidly now. This week he weighs about 2 1/2 pounds (like a butternut squash) and is a tad over 15 inches long from head to heel. His muscles and lungs are continuing to mature, and his head is getting bigger to accommodate his growing brain — which is busy developing billions of neurons. Every day, about 200 milligrams of calcium is deposited in your baby's skeleton, which is now hardening. With this rapid growth, it's no surprise that your baby's nutritional needs reach their peak during this trimester.

Ya allah kejap je masa berlalu... dah masuk minggu ke 29... tak lama mana dah lagi...
hehe... hopefully baby akan stay dalam perut sampai cukup tempohnya.. insyaallah pertengahan june...  or maybe kalau nak awal pun jangan ler awal sangat ye sayang...
tapi aku berdoa sangat supaya biarlah cukup tempoh masanya... sebab aku sangat berharap agar dapat melahirkan baby nih secara normal... itu impian aku... dah aku dan Hn dah sebulat suara memilih Pusat Rawatan Mahsu…

mesej dari Puan Leed.... hasilnya...

tadi petang around 7 something..
tetiba je Leed antar mesej...
terkujat gak aku.. yolah tetiba jer kan... hehe... ingatkan ada apa ropanya di suruh aku ngantar penyertaan sempena pembelian T-shirt Polo.. haha... memula baca tu cam lawak jer..
yolah takkan ler elok aku pakai baju saiz s-m.. dah tuh nak masuk pertandingan pulak tuh..
tapi dek kerana menyokong kengkwan.. aku turutkan.. ala bukannya susah pun.. sarung jer t tuh... pastu amikler gambar depan cermin..
yelah sapa nak tlg amik gambar aku kan.. nak harapkan Hn.. idak ler dia.. si kembar nih... boleh ler gagah... tapi dorang lebih senang jadi pemerhati...
so aku amikler beberapa keping.. guna hp jer ye Leed... boleh kan.. sebab leed cakap digital maaaa...
so aku combine ler gegambar tuh guna Photoscape... sebab dah gambar depan cermin...  dengan lighting ke laut... pose toksah citerlah... ke sungai dah..
haha... dah tadi aku dah antar penyertaan.. harap leed tak reject.. sebab alkisah aku dah combine2 gambar tu... hehe...


nilah hasilnya.. yang tak seberapa.…

ke klinik...

harini aku mc lagi.. actually nisa yang tak sihat.. kemarin dia muntah2.. sian dia..
petang kemarin lepas antar adik Hn kami ke pasar malam.. nisa dah pucat.. pastu muntah.. badan dia pun sejuk jer.. aku dah risau..
waktu tuh mmg takdak dah klinik yang buka.. tambah2 ari ahad pulak tuh... so alternatifnya kami ke farmasi dulu.. amik ubat..
dapat ler ubat muntah, demam n senak perut.. malam pas makan serba sikit... makan ubat.. nisa terus tido.. sian plak dia..
yolah dia tuh dahler manja dengan Hn.. so Hn kan cam sibuk sikit..
tapi bila dia dah tido.. badan nisa cam suam2 skit.. mungkin nak demam..
so pagi tadi.. tengok cam lembik semacam jer.. aku pulak headache jer.. so takpelah kami rehat jer di rumah...
around 10 am baru kami tiga beranak breakfast.. aku buat scramble egg, goreng sosej n makan bersama roti.. twin aku biarkan mandi lewat sikit..
badan aku mmg rasa tak sedap jer.. sakit kepala datang dan pergi..
petang around 230pm kami bawak nisa ke klinik untuk checkup.. walaupun dah amik ubat tapi kena check…

lorr... banjir ropanya

kemarin masa antar adik Hn balik ke PTSS.. alkisah..  ropanya banjir dekat kawasan tuh..
dengar citer kereta yang datang dari arah Changlun mmg tak boleh lalu.. sebab banjir..
sian orang kampung kat situ

dah beli.. pastu tak berkenan pulak

sambung sikit lagi citer gi Padang Besar.. lepas dah beli bebarang tuh kami pun makan ler kat gerai di sekitar PB.. ok lah jugak..
then belikan sikit buah tangan tuk IL..
then balik n solat Asar dekat umah IL jer..
hampir maghrib baru kami sampai umah.. cam pelik jer sebab aku tak amik gambar pun masa kat PB.. selalunya aku cam suka jer kan amik gambar.. tapi mungkin sebab keadaan ujan... pastu kelam kabut dengan nak pilih baju.. so aku lupa terus bab gambar..


sampai je umah.. aku try ler baju yang aku beli tuh.. adehhhh cam tak best ler pulak... huhu..
dua2 lai yang aku beli cam tak best je pakai.. aku ingat nak kasik dkt mama aku jer lah.. pastu nak ajak mama gi beli baju baru dekat  gerai Kampuchea dekat market Kulim tuh..
hehe.. sebab baju yang aku beli kat situ sebelum nih.. aku suka je pakai.. design dia pun cantik..
tapi tengoklah camner nanti..
huhu.. nih kalau Hn tahu nih.. musti dia angin jer. haha..


ujan yang turun... gagah jugak...

nak citer pasal petang tadi.. eh dimulakan dengan citer pagi tadi lah..
pagi tadi pas mandi, breakfast segala... aku angkut twin gi sekolah aku.. sebabnya aku ingat nak kemas kelas aku.. yolah.. kalau nak diharapkan budak darjah 3 mengemas kelas.. hmm.. buat abis sora tekak aku jer..
so sebab semalam cam semalaman aku mengumpul idea camner nak buat kelas aku.. so pagi tadi Hn gi jadi referree tuk game rugby aku gi lah ke sekolah...
kemas2 pape yang patut.. sempat jugak tampal beberapa chart dah berkurun aku beli.. hehe..
musti bebudak terkujat tengok ari Isnin nanti..
around 11 am aku balik.. sebab nak gi kenduri rumah mak sedara Hn.. kami pun tak tau kenduri pe sebenarnya.. so pegi lenggang je lah.. ropanya kenduri cukur rambut.. 2 baby baru.. hehe.. bukan kembar sebab mak dorang berbeza.. haha.. pe punya ayat daaa..

pastu pastu.. around 345pm.. seperti yang dirancang kami ke Padang Besar.. hehe.. baru jer aritu aku cakap aku susah nak ke sana kan.. tapi dek kerana aku nak beli beberapa baju tuk di pakai ke se…

hmm.. hampeh...

so how was it.. apa lagi Earth Hour korang ler..
hehe.. kalau korang tanya aku.. hmm hampeh.. tak berjaya pun aku nak menutup lampu sepanjang sejam tuh.. reasons..
1. Hn dok menggoreng fries.. 2. Kena pack fries yang sudah siap digoreng.. 3. Twin dok melayan citer Godzilla..
so.. there goes my hope on joining the Earth Hour..
tapi yang aku buat adalah.... meminimakan pemasangan lampu dalam rumah.. cuma ruang tamu jer.. tempat twin tengok tv yang aku pasang lampu termasuk dapur..
kira ok kot kan.. ker hancussss jugak...
korang camner..



seni silat.. teringat sewaktu dulu

bercakap pasal entry tadi tuh kan.. aku teringat lak zaman aku belajar dulu..
aku masuk silat.. masa tuh form 1-3 dekat SMSB..
memula masuk mmg sebab aku cam rasa seronok2 jer.. tapi bila dah mula belajar n tengok orang lain buat betul2 n serius.. aku pun jadi serius belajar silat..
walaupun agak segan sikit sebab tempat kami belajar tuh.. mmg betul2 belakang asrama putera.. n mmg time berlatih jer.. ramai ler menunggu dekat tingkap belakang tuh..
n nak dijadikan citer.. kan aku nih ramai 'SA'.. (haha... perasan tuh) so segan2 jugak.. especially bila dorang start panggil2 nama.. adeh...
tapi best belajar silat nih.. especially bila kita buat betul2.. n bukan main2.. walaupun pengajian aku hanya setakat Form 3 jer.. sebab pastu aku tukar sekolah.. tapi bila tengok bebudak tuh belajar tadi.. aku jadi geram n angin sangat bila dorang dok buat benda tuh main2..
ish kalau aku tak pregnant.. mau jer rasanya aku pun join sekali.. sebab kira time aku belajar dulu.. siap ada upacara mandi air limau segala.. ser…

marah... sedih.. geram...

adeh la.. ponatnya badan den...
huhu.. mana taknya.. tadi petang kul 3-5 aku ada kelas tambahan sbt tuk year 5.. lepas tuh aku kena tengok bebudak latihan silat sampai kul 6..
menambahkan tension dan penat aku adalah sikap budak2 yang sambil lewa bila belajar..
aku tak marah dorang nak main dalam kelas tambahan aku.. sebabnya mmg aku dah kenal perangai bebudak tuh..
tapi yang buat aku geram.. bila time silat tuh.. tenaga pengajar luar yang datang ajar.. bebudak nih boleh dok main gelak2 tak serius langsung masa dok bersilat tuh..
aku cakap kat Hn.. 'alah besalah budak2 mmg ler gitu' tapi dalam hati aku sangat tidak berkenan dengan sikap mereka.. tak hormat langsung tok guru dok mengajar kat depan..
tok guru tuh pulak segan dengan aku.. yelah budak2 tuh buat main2 jer..



nursing cover.. beg baru...

sebenarnya aku cam takdak mood tuk update.. ntah poning semacam jer kepala aku..
dah tuh badan pun cam letih jer.. tapi aku ada benda nak citer.. ala bukan ler citer yang gempak sangat pun... cuma tuk menjadi sebahagian dari koleksi penulisan aku kan.. tak salah dak..
nih.. yang aku dapat yesterday..

my nursing cover.. insyaallah kalinih aku berjanji pada diri aku sendiri.. yang aku nak bfeed baby aku sepenuhnya.. so aku cam tertarik dengan nursing cover nih.. walaupun sampai saat nih aku belum tahu camner aku nak guna..
bengong sikit kan aku nih.. tulah orang kata seronok membeli jer.. gunanya ntah.. tapi insyaallah aku akan guna...

dan ni pulak..


benda yang aku baru je beli kemarin.. hehe.. order kemarin.. arini dah dapat..
tima kasih yer kak B... sebab sudi amikkan order aku dengan kadar segera...
beg ini aku akan guna as my bag tuk gi tmpt deliver nanti.. nak sumbat bebaju n barang baby pun boleh.. sebab spacious sangat..
haha.. aku beli di mana??
ala barang Avon jer.. aku nak gi beli di mana lagi.. hehe

ntah.. apa.. apa.. tah..

guna terus.. haha..
tak sanggup tengok dia duduk lama2 dalam kotak.. sian kat dia kan..



terkeja2 dia.. tima kasih ye..

baru jer lepas amik baju ngan Leed.. hehe.. nak dijadikan citer t-shirt polo yang aku order tuh telah tersalah masuk ke dalam beg lain.. so aku dapat baju orang lain ler kiranya..
so tadi leed mai hantar.. cian dia.. terkejar2 pulak..
tu pun nak gi post baju tuh kalau tak silap.. usahaniaga wanita berjaya.. aku doakan..
hehe.. thanks leed..
insyaallah takdak aral nanti boleh beli lagi..


online shopping.. addicted...

okeh.. finally i got it... hehe dah lama dok tengok dalam blog Ena.. dan akhirnya ia sudah berada dalam tangan..
hehe... so now i guess i'm so addicted to buying stuff online..
reasons to buy online.. sebab aku jarang boleh kuar gi shopping2.. senang takdak sapa yang kena dok tunggu aku pilih2 barang... janji aku puas hati... kira ok lah kan...
tapi tak boleh ler selalu.. n aku kena pilih benda yang betul2 perlu jer..
tambah2 yang kecik nih tinggal 2 bulan jer lagi dah nak kuar..

aku gi check.. depa buat per...

nih gegambar masa gi buat check up... yolah.. aku kan dapat surat pengesahan jawatan..
so dalam tempoh 60 hari aku kenalah gi  buat pape yang patut..
ala dah tulis dah dalam nih dulu..
sonoknya.. dok melayan main menan dalam klinik tuh.. ni pun setelah hanya tinggal mereka berdua di dalam klinik itu.. yang kanak2 ler..
tengok yang nih pun depa bantai nak main jugak.. hmm .. kalau dah namanya pun budak2 kan


basuh kereta... ke mandi

ingatkan dok basuh kereta.. ropanya... 
dok bermandi-manda bebudak berdua nih.. bertuah le hai anak2 aku..




T-shirt Polo... sayang Leed

owh aritu kan aku ada cakap aku sedang menantikan dua package.. dari kengkawan online...

tapi nak dijadikan citer yang lain yang sampai dulu... jeng.. jeng.. jeng..

haha..



these are from Leed.. amboiii ada ka sapa kat sini yang masih tidak kenal dengan Leed.. hehe..
mmg le kalau nak ikut.. aku mana de padan nak pakai kan.. yolah.. badan dah sebesar ginih.. ada hati nak pakai saiz s/m.. gila ke apa..
tapi aku beli jugak... walaupun tempat leed beli tuh aku pun boleh gi sendirik.. tapi aku sengaja nak susah kan Leed.. haha jangan marah Leed..
serius cam entry sebelum nih.. kalau Wang Kelian pun aku jarang sangat nak pegi.. inikan pulak le Padang Besar atau kawasan yang sewaktu dengannya... Hn bukan kaki shopping n jalan2 cam aku.. so mujur ler ada Leed.. boleh aku mengharapkan belas ehsan dia.. adehhhh citer sedih ler pulak aku buat..

tapi bila dah dapat.. ada hati jugak tuh nak try.. bab tangan okeh... masuk jer..


tapi bila sampai perut sangkut ler... kalau muat mmg aku akan terkejut tahap gaban z potong dua...
tap…

jom... ikut...

alkisah plannya dah berkurun.. tapi tulah semedang jer sibuk.. dan tak sempat nak pegi..
so memandangkan arini masih lagi cuti sekolah... ari terakhir laks tuh.. aku gigihkan jua tuk ke sini..
ke mana..
Wang Kelian..



ahha..
poyo jer kan.. camler jauh sangat nak pegi tuh.. mmg dekat jer.. cuma aku ngan Hn mmg jarang sekali kalau nak ke sini.. panas sama kot.. Hn tuh tak boleh tempat2 panas ginih.,
tapi kalau bab training budak panas mana pun ok jer kan wink..wink..
hasil rembatan.. actually banyak lagi.. tapi ni jelah yang menarik pun.,. haha,..
menarik jer... aku cuma beli... bakul tuh tuk buat barang baby.. n yang kecik atas tuh.. tuk isi pape yang patut..
pastu bila aku beli bakul tuh.. anak dara aku yang sorang tuh pun sibuk ler nak jugak bakul aka bag rona pink.. dia mmg menggilai setiap apa yang berwarna pink.. cuba teka sapa..
haha.. then aku beli bunga hiasan dinding n bunga buat letak atas meja ishhh nak ikutkan aku nih kurang suka tapi sejak dua menjak nih cam menarik dan tertarik pulak..

tima kasih adik...

yada.. yada... yada.. hehe.. presenting my new shoes..
eh ni kira wedges la kan.. adehh aku nih kurang arif bab2 kasut nih.. yang aku tahu kasut tumit tinggi n kasut flat jer.. haha..
kasut nih adiah dari adik aku yang tomey tuh (puji skit) dia tanya nak adiah pe.. aku cakap ler aku dah ketandusan kasut...
so kasut nih hanya akan dipakai setelah aku selesai berpantang lah noo... la nih.. aku nak pakai pun tak muat..
hopefully pasnih muat.. kalau tidak aku akan cuba jugak sampai muat..

poyo..

kemas rumah.. shopping online

arini aku sempat masak 2-3 jenis lauk pauk tuk lunch.... dah santap pun tadi.. pastu  tetiba cam rajin pulak.. pi mengemas bebarang dekat dapur..
bukan pe rumah kuarters ni dapurnya kecik jer.. kabinet dapur pun takder.. cuma ada ler ruang tuk storage.. and aku dah sumbat segala macam tupperwarenya product n pinggan mangkuk yang tak terpakai..
n tadi lepas buat cleaning tuh.. beberapa barang yang tak guna aku buang.. huhu.. jgnler cakap membazir ek.. sebab mmg ada antaranya yang dah tak boleh guna n mmg aku tak guna pun.. nak bagi kat orang  tak molek sangat kondisinya..


so apa lagi pas dah kerja teruk.. badan aku pun mula lah sengal2 sana, sakit2 sini.. hehe.. apa leh buat.. kekadang kerja nih kena jugak kita yang buat kan.. nak harapkan orang.. ish selagi terdaya aku usahakanlah..
n petang nih.. aku sedang menantikan beberapa barang yang aku beli online.. one from Ena and satu lagi from KedaiChomel
satu tuk kegunaan aku.. n satu lagi insyaallah adalah utk baby aku.. tak sabarnya...
tapi Hn pulak sibuk arini..

twin... tidak berapa sihat...

owh dear.. both my twin sekarang dalam keadaan tidak berapa sihat.. dua2 batuk.. tapi Nisa yang lebih sikit .. semalam dah gi amik ubat.. hopefully arini or esok dorang akan baik sepenuhnya..
sebab.. esok aku kena gi tengok bebudak bola baling sekolah training.. walaupun aku ni zero dalam game tuh. tapi mujur hubby excellent.. dan mmg cikgu sekolah aku aka cikgu Kh (ingat tak yang tolong pasal keta aku tuh) dia dah bagitau minta tolong Hn tengok2kan..
tapi kalau kondisi twin tidak baper ok.. camner ye.. takkan nak angkut gi padang jugak.. sian dekat dorang..
around 4pm dah mula trainig.. doa2kan semoga dorang segera sembuh..


Cuti-cuti... Melaka Bandaraya Bersejarah

- kami bertolak dari Arau, kul 11 malam.... - singgah beberapa RnR dek kerana Hn mengantuk.. cian dia..  - sampai RnR Sg Buloh sebelum Subuh.. decide to wait n rest sementara tunggu Subuh...

- kul 8 lebih.. sampai RnR Seremban, mandi, breakfast.. sebelum sambung perjalanan.. - then sampai exit Ayer Keroh.. terus gerak ke umah member Hn di Ayer Molek...

First day...
- sampai umah kawan Hn.. lepak2 jap.. then kami sefamily terus 'pengsan' sampai petang.. - kawan Hn yang decide to buy some kueh for tea pun cancel.. - lepas Maghrib.. barulah kami kuar dari rumah.. gi makan dulu.. - layan asam pedas dekat satu kedai nih.. tapi tak baper ok (Hn cakap ler)

- then terus ke Bandaraya Melaka... sebab nak jalan2.. tengok2 apa yang menarik.. - lepak di Dataran Pahlawan...

- around 10 pm gerak balik ke umah.. - mmg tak larat lagi nak gi memana so balik rehat jelah..
Second day..
- around 9am gerak ke zoo Melaka... - since mmg dah plan nak bawak twin ke Zoo, so zoolah destinasi pertama kami..

- naik train k…