Skip to main content

26 weeks pregnant


Measuring your baby from top to toe with his legs extended, he is about 14 inches/ 35.6 centimeters. He weighs a little more than 1.6 pounds/ 760 grams. Your baby's eyes begin to open around now. Response to sound grows more consistent toward the end of the seventh month, when the network of nerves to the ear is complete. He also continues to take small breaths and although he's only breathing in water and not air, it's still good practice for when he's born. 

- kejap je dah besar dah baby dalam perut aku nih... patutler kalau dah menendang ke bersukan ke dalam perut asyik nampak je bonjol2.. apa pun aku suka... dan harapan aku baby aku sihat hendaknya di dalam tuh... 

Since your baby is now growing so fast, and brain development is so intense at this stage, your nutrition is very important. Continue to eat a well-balanced diet that includes plenty of grains and vegetables. Fiber-rich foods, including whole-grain breads and cereals, lentils and brown rice are high in vitamin B and help fend off constipation

- adeh bab makan nih yang aku susah sikit.. tapi aku rasa so far aku mmg makan benda2 yg ok lah... nak kata tak berkhasiat tuh rasanya takdelah sangat... kat sekolah mmg makan sayur, kadang2 ikan or ayam... roti tiap2 pagi mmg makan.. dah kekadang waktu terasa nak kunyah aku amik roti jugak... and as for my supplement aku amik produk HPA... kalau dulu time pregnant dekat twin aku amki produk Salindah.. tapi tak sempat abis pun.. so now dah tukar amik HPA pulak...

eh korang yang penah pregnant... ok ke kalau aku tak makan ubat yang klinik kerajaan bagi tuh... banyak sangat aku dengar orang cakap ubat2 tu antara penyebab baby besar lah, kuning lah, yeke....

our antenatal classes should start sometime in the next few weeks, if it hasn't already. Classes should provide you with good, clear information about the birth and the early days of parenthood. Keeping informed goes a long way toward calming any concerns you may have about giving birth. 

- pasal antenatal class nih aku pun tak pasti... kalau klinik kerajaan depa buat ker... yang aku dok baca lah.. terjah blog sana sini mostly private jer yang ada antenatal class nih.. dah seingat aku dulu masa aku pregnant.. cuma sekali jer aku dapat ceramah pasal breastfeeding.. tu jer... yang lain tak penah tahu pun...



Comments

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…