Skip to main content

26 weeks pregnant


Measuring your baby from top to toe with his legs extended, he is about 14 inches/ 35.6 centimeters. He weighs a little more than 1.6 pounds/ 760 grams. Your baby's eyes begin to open around now. Response to sound grows more consistent toward the end of the seventh month, when the network of nerves to the ear is complete. He also continues to take small breaths and although he's only breathing in water and not air, it's still good practice for when he's born. 

- kejap je dah besar dah baby dalam perut aku nih... patutler kalau dah menendang ke bersukan ke dalam perut asyik nampak je bonjol2.. apa pun aku suka... dan harapan aku baby aku sihat hendaknya di dalam tuh... 

Since your baby is now growing so fast, and brain development is so intense at this stage, your nutrition is very important. Continue to eat a well-balanced diet that includes plenty of grains and vegetables. Fiber-rich foods, including whole-grain breads and cereals, lentils and brown rice are high in vitamin B and help fend off constipation

- adeh bab makan nih yang aku susah sikit.. tapi aku rasa so far aku mmg makan benda2 yg ok lah... nak kata tak berkhasiat tuh rasanya takdelah sangat... kat sekolah mmg makan sayur, kadang2 ikan or ayam... roti tiap2 pagi mmg makan.. dah kekadang waktu terasa nak kunyah aku amik roti jugak... and as for my supplement aku amik produk HPA... kalau dulu time pregnant dekat twin aku amki produk Salindah.. tapi tak sempat abis pun.. so now dah tukar amik HPA pulak...

eh korang yang penah pregnant... ok ke kalau aku tak makan ubat yang klinik kerajaan bagi tuh... banyak sangat aku dengar orang cakap ubat2 tu antara penyebab baby besar lah, kuning lah, yeke....

our antenatal classes should start sometime in the next few weeks, if it hasn't already. Classes should provide you with good, clear information about the birth and the early days of parenthood. Keeping informed goes a long way toward calming any concerns you may have about giving birth. 

- pasal antenatal class nih aku pun tak pasti... kalau klinik kerajaan depa buat ker... yang aku dok baca lah.. terjah blog sana sini mostly private jer yang ada antenatal class nih.. dah seingat aku dulu masa aku pregnant.. cuma sekali jer aku dapat ceramah pasal breastfeeding.. tu jer... yang lain tak penah tahu pun...



Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…