Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2009

when they arrived...

tadi masa kat sekolah dapat call.. orang dari SkyNet... aku cam dah bingung...
sapa pulak nih... then dia tanya barang nak tinggal kat pejabat sekolah ker.. aku cakap ye..
balik umah.. tanya Hn ada tak packaging tuk aku.. dia cakap  'ada beli barang pape ke' 'ada... tapi Lid pun nak post barang'
so around 4pm...  masa nak gi amik twin barulah Hn gi office amik my thing.. rupanya bukan satu... tapi sekali sampai 3.. haha...
they're from LittleWhiz.com, Leed and oso Kak Marina... terkujat den nengok.. tetiba sampai banyak pulak barangnya...
dari LittleWhiz
aku beli receiving blanket (2 piece) and Nuby:Medical Kit.. insyaallah akan digunakan.. yelah dah beli kan takkan tak guna pulak..
dari Leed adalah sehelai t-shirt Polo... adiah sempena memenangi Pertandingan T-shirt Polo.. thanks alot dear...
dari kak Marini.. aku beli pantiliner n pad.. pad tu nak pakai lepas bersalin nanti.. ntah aku tak baper selesa pakai maternity pad.. so aku beli pad biasa jer... yang aku selesa pakai...
ni produk baru... …

me.. online.. new beds

apa ya aku nak tulis nih.. hmm..
memalam cam gini.. time sebelum tido mmg aku sentiasa online..


unless mmg aku penat sangat or aku mmg dah tertido pas maghrib..
lepas je maghrib akan buat reading session dengan twin.. alhamdulillah both are getting ok from day to day... i guess i'm seeing improvement in both of them...
so pas je isyak... Hn selalunya akan kuar either to badminton game or gi jengok bebudak asrama  prep hour kan... spot check lah.. kes itu kes ini..
so kami bertiga di rumah... adalah tidak ketahuan apa nak buat... aku mmg tak galakkan twin tido lewat ari sekolah.. so around 930 tuh mmg dah masuk bilik tuk tido....
so far dorang mmg tido dlam master bedroom bersama aku n Hn lagi... insyallah pas baby dah kuar they need to be in their room lah kan.. mana nak sumbat playpen lagi dalam bilik nih... mana nak letak tilam dorang lagi kan.. so keep on telling them to make sure they are able to sleep on their own.. or at least Hn akan temankan dorang di bilik dorang..
sekarang dalam dorang cam gi…

histeria.. asrama

dah lama cam senyap citer pasal histeria di kalangan pelajar nih.. tup2 kuar pulak dalam Utusan (online) harini
40 pelajar sekolah menengah di Kedah diserang histeria

adehhh.. kat Alor Star pulak tuh.. hehe..
bila citer bab histeria semua ni.. teringat pulak zaman2 duduk kat sekolah asrama dulu.. alhamdulillah aku membesar di asrama.. sejak form 1 sampai ler ke zaman masuk U buat degree pun aku tetap setia menetap di asrama...
masuk maktab aritu pun aku duduk asrama.. cuma bila terasa perlu duduk di luar barulah aku join kengkawan tinggal di rumah sewa..
best duduk asrama nih sebab dapat kenal ramai orang... ramai kengkawan yang bermacam2 karenah.. dan yang paling best ada yang masih contact sampai sekarang.. tapi tu semua kengkawan masa aku di form 4-5.. kengkawan Sek Men Vokasional/Teknik Kulim dulu.. those are my bestest friend..
kengkawan di tempat2 lain.. on and off... tapi lebih banyak yang dah off contact..
eh dari nak citer pasal histeria dh masuk bab duduk asrama pulak.. tapi yolah.. pengalaman duduk…

macam2 ada...

Buying Guide: Nursing Pillows
Many new moms are surprised to find that breastfeeding can sometimes be a challenge. A nursing pillow can make the process easier by correctly positioning your baby, helping you maintain good posture, and relieving stress on your shoulders and neck.
macam-macam produk nooo la nih.. ish dulu masa aku bersalinkan twin.. sepatah haram aku tak tau pasal benda2 alah nih..
tu pasal sekarang bila tiap kali sampai package ke umah.. Hn akan cakap.. bertuah baby nih.. macam2 mama beli...
adeihhh.. that doesn't mean i didn't love my twin.. just that.. 6 years ago..
my surfing skill n blogging are not that good.. tanyalah aku apa itu fotopages.. masa tuh mmg aku tak tau...
tu pasal aku nyesal sangat wedding aku  tadak gambar cantik2.. sebab masa tuh aku belum kenal dengan Scharewlconcept, Leed and semua..

33 minggu.. sudah..

aku tak reti sangat nak huraikan... so aku copy paste dulu ek..
bukan per.. kang nanti aku baca jugak..
ni aku cedok dari BabyCenter.com How your baby's growing:This week your baby weighs a little over 4 pounds (heft a pineapple) and has passed the 17-inch mark. He's rapidly losing that wrinkled, alien look and his skeleton is hardening. The bones in his skull aren't fused together, which allows them to move and slightly overlap, thus making it easier for him to fit through the birth canal. (The pressure on the head during birth is so intense that many babies are born with a conehead-like appearance.) These bones don't entirely fuse until early adulthood, so they can grow as his brain and other tissue expands during infancy and childhood.

semoga sihat anak mama.. walaupun mama tak sabar nak tengok baby.. tapi mama harap baby akan kuar ikut schedule.. takut kang mama n abah tak sempat nak prepare all your needs dear.. How your life's changing:As your baby fills out even mo…

mahukan ambil....

cuti bersalin awal
hmm..

picture credit to Live Search Image cam best jugak... idakler penat sangat aku dok panjat naik turun tangga.. ni pun dah termengah2 tetiap hari kena panjat tangga..
sampai kekadang tuh aku minta budak yang either turun ke bawah.. or naik ke bilik atas..
penat seyy.. tambah2 kalau kelas direct untuk 2 level yang berbeza..

nak sesangat... yana membebel

tiap2 ari aku asyik dok ngadap bag nih jer.. adehhh bila boleh dapat ye..
kalau ikutkan nak jer aku beli online.. tapi masih rasional sekarang nih.. walaupun mmg dah galak sangat nak bag nih..
rasanya dah lebih 2x aku letak dalam blog aku nih.. sian blog aku kena telan gambar nih lagi.. huhu...
jgn marah ye blog.. aku sayang kamu..


hehe.. yana dok membebel.. dia cakap aku buang semua vcd kartun dia..
haha.. mana de aku buang aku cuma simpan.. yolah kalau idak asyik dok mengadap jer kerjanya...
so aku simpan lah kan...


aku masih mempertimbangkan.. bercuti 2 minggu sebelum due.. haruskah..



aku yang dah ok... sikit...

after the damage done last night.. so arini aku cam ok ler sikit..
mungkin sebab sekolah kan.. so banyak benda nak kena pk bila ke sekolah...
and balik sekolah tadi pun dah ok lagi.. cuma panas ler pulak..
so aku lepak2 tengok dvd ngan Hn...  then masuk bilik terus duduk bawah fan..
haha.. nak tahu apa damage yang aku buat semalam..
 ni ha... kalau sebelum nih..  ujung kepala betul2 kat dinding biru tuh..
sekarang dah dekat dengan pintu pulak... lega sebab mengadap fan n aircond.. haha... gila betul lah aku nih...
then lepas tuh petang tadi teringin nak makah spaghetti pulak.. so buka peti sejuk adalah ayam 2 ketul, udang n sotong...
aku pk kalau Jamie Oliver boleh main campak2 jer.. takkan ler aku tak boleh kan..

bukan susah pun.. mmg main campak jer aku... tumis bawang, masuk sikit cili giling, then ayam, sotong... then masuk kuah prego tuh... then aku campak udang.. sebab memula cam sedih jer tengok udang tuh.. hehe...

so inilah hasilnya... makan tadi ngan twin.. sedap gak.. walaupun main campak jer kan... haha..

Me... Not so OK

am not in a good mood today.. everything seem so wrong...
and i'm not as who i usually am.
arini aku amat kurang bercakap.. dengan twin and oso Hn.. i felt like i hated everything..
rasa cam tak tenang jer.. tension jer... nak marah jer..
tapi tulah dek kerana aku nih ada masalah sikit.. susah nak meluahkan apa yang aku rasa... so aku buat senyap jer..
mmg sangatler rasa tension.. semua benda nak kena.. twin buat salah sikit je... aku punya sound dah kuar over sound blaster...
aku malas nak sembang2 ngan Hn... aku malas nak sembang2 masa di rumah IL.. aku malas nak bercakap rasanya....
dah tadi aku dah luahkan dengan melakukan sesuatu... yang tak sepatutnya aku lakukan... but after doing it i felt a bit ok.. walaupun aku tahu itu akan mendatangkan mungkin mudarat...
i did some changing in my bedroom... aku ingat nak pasang playpen baby.. tapi tengoklah maybe esok...
adeh.. baby dalam perut dah mula bergerak secara aktif.. maafkan mama ye sayang... kalau apa yang mama buat menyakitkan baby..
but i need to do so…

nak tahu....

harini aku angkut twin ke sekolah.. pelik jer bebudak n kengkawan tengok twin ke sekolah aku.. tapi yang membuatkan aku bangga sikit tuh.. sebab...
for straight 2 hours aku pi kelas... depa di dalam bilik guru... dok lepak main komputer jer... so far tadak ler sapa lagi mai bagitau twin buat hal ke apa...
aku risau gak nak tinggalkan dorang.. tapi nak bawak ke kelas lagilah... haru biru di buatnya kang...
lepas kelas 2 jam.. aku bawak depa gi makan kat kantin.. banyak gak dorang makan nasi tomato.. tapi aku lupa nak bagi Nisa makan ubat...
so balik umah tadi..  terus bagi Nisa ubat...

mujur sekarang dah senang makan ubat... demam pun dah kurang.. cuma tinggal batuk jer..
eh korang ada tak pape yang boleh dibuat.. Nisa nih aku tengok lagi dok makan ubat lagi menjadi pulak batuknya.. nak buat camner ek...

my dear ... demam..

bangun pagi tadi.. aku terkejut sekejap..
1.  sebab selalunya aku akan terjaga masa orang azan subuh sebab kejutkan Hn bangun since dia kena pi surau check bebudak sapa tak pi semayang subuh..
tapi nak dijadikan citer aku tak sedar langsung... bila aku tersedar jer tengok Hn dah kelam kabut mandi n dia solat di rumah jer..
2. sebab aku dikejutkan oleh Nisa yang badannya sangat panas ok.. tapi oleh kerana dia begitu rapat dengan Hn so dia terus carik Hn..
3.  kaki aku sekali lagi dilanda kekejangan.. adehh...
gagahkan jugak bangun.. Hn tetiba cakap Nisa menggigil.. n badan dia panas.. aku dah dok nampak harini akan MC lagi... then check temp Nisa guna digital termometer yang mmg ada di rumah.. mencecah 39...
Hn terus amik tuala n basahkan... then buat Milo..  bagi Nisa minum then terus bagi ubat demam yang mmg sedia ada..
aku cakap dekat Hn takpelah aku akan call sekolah.. so lepas tuh temankan Nisa tido.. hmm anak2 nih bila sakit mmg manja jer..
so around 9am.. lepas mandi semua.. kami ke klinik... mak ai…

works.. i wish i know...

dah dua hari berturut2 aku kena attend English meeting.. the first one..
ingatkan mesyuarat penyelerasan JSU untuk kertas English.. tapi ropanya... kami ditugaskan untuk menyiapkan 2 set soalan English tuk exam May n Oct...
walaupun aku tidak keberatan untuk menyiapkan tugasan yang diberi.. tapi apa yang berlaku sewaktu mesyuarat berlangsung memberi gambaran bahawa... sememangnya tiada seorang pun disitu yang mahu membuat tugasan ini...
aku tabik cikgu2 senior nih... dorang tak lokek ilmu... tapi mereka mempertikaikan kemampuan guru2 baru.. kenapa guru2 baru tidak diberi pendedahan ini... and thanks to God.. aku antara guru baru yang berada dalam mesy tersebut...
bagi dorang..  bukan dorang tak boleh buat soklan2 nih.. cumanya.. rasa terkilan dan marah mungkin... kenapa masih mereka yang dipanggil dan bukannya guru2 baru yang ada diantaranya telah memperoleh anugerah Guru Cemerlang...
hmm ntahlah..  aku kurang mengerti.. mungkin kerana aku masih baru..
then today..  another meeting... ni lagi best... surat da…

eh... dah ada gambar

dah lama blog ni takdak gambar yang aku amik guna hp aku kan.. so ni adalah beberapa keping yang di ambil minggu lepas..
sebab kan aku balik kulim.. then barulah hp aku boleh di charge... so barulah boleh amik gambar..

gambar kids nih.. aku amik masa kami gi makan dekat RFC Alor Star.. kalau tak silap aku masa kami gi check up dekat Mahsuri, Jitra...
Hn ler suka nooorrr makan RFC ni.. bagi aku oklah... ayam dia lebih besar potongannya dari KFC.. dan aku suka banana split dorang...
then gegambar yang seterusnya adalah sewaktu kami gi shopping di JJ Sbrg Prai.. or Sbrg Jaya alkisah...  aritu mama aku kena gi kursus... so aku hangkut sekali maid mama ke JJ..
so kami tinggalkan twin dengan maid dekat playground tuh..

so aku, Hn n my lil bro.. gi beli playpen n stroller baby..



serta beberapa benda lain...

dan pembelian terakhir pada hari itu adalah... Big Apple Donuts.. yang sungguh delicious...
adehhh tak sabar nak makan lagi..




checkup.. suka ati aku jer..

owh ye.. tadi pagi aku gi klinik tu checkup.. dah 32 minggu 2 hari..


alhamdulillah semuanya ok.. cuma kaki aku dah sedikit bengkak.. ada nurse cakap dah bengkak.. ada yang cakap sedikit bengkak.. so kiranya bengkak lah kan..
masa memula sampai.. nombor aku no 5.. kira awal jugak ler kan.. then timbang.. aku cukup suspen bila tiba bab timbang nih..
and my current weight is 79 kg.. adehhhh.. sungguh melampau naiknya..


serius... the first time i had my check up my weight was 58.5kg.. so korang pandai2 lah kira sendiri dah bape kg naik.. huhu.. poning kepala den..
lepas tuh.. terus buat routine check up.. urine and blood test.. tapi sebelum sempat gi amik darah.. kumpulan kami seramai 5 orang dipanggil utk dengar ceramah..
huhu.. tajuk Pemakanan seimbang bagi ibu mengandung.. barulah aku tahu apa yang sepatutnya diambil dan sebanyak mana..
cerita-ceriti tengok jam dah kul 8 lebih.. then terus gi amik darah.. antar ke makmal.. then balik semula ke tempat check up..
baby tengah aktif waktu nih.. so masa nak check tuh.. mmg d…

after checking the list...

okeh..
so berdasarkan senarai yang telah disemak itu.. alkisah ada jugak lagi barang yang belum di beli nooo..

mari kita senarai kat sini pulak.. ni kira senarai pendek lah ye..
mengikut keutamaan..
for my baby disposable diapersbibbaby lotion/oil- utk kegunaan di rumah.. sebab travel pack adalah benda yang lain kan..
for me maternity pad - dah order dengan Kak Marinaconfinement setbreast pump
cam nipple cream tuh.. rasanya bergantunglah kepada keadaan nanti kan.. sebab aku nih ada satu habit di mana.. kurang suka/rajin nak menyapu krim2 nih..
hehe.. buruk punya habit..
then.. sterilizer, burp clothes, bottle drying rack and bottle cleanser..
ntahlah aku belum nampak keperluan membeli benda2 alah nih.. so kita tunggu dan lihat lah ye..
ada lagi tak barang yang perlu aku beli.. ni kira yang betul2 perlu.. tapi tadak dalam senarai nih..
tolong bagitau ek..

mau main ka... belajar ka..

today.. i've visited akak red n pn pink kita.. they story about the important of playing for kids in order for them to grow and being able to learn..
so saya sebagai sorang guru lah.. yang penah amik subjek ilmu pendidikan di IPSAH dulu.. amatlah bersetuju dengan penceritaan mereka berdua..
sebab telah pun dibuktikan bahawa.. kalau sekadar belajar.. belajar.. dan belajar.. tanpa diselitkan ruang untuk kanak2 ini bermain.. pembelajaran akan jadi satu medium menuntut ilmu yang membosankan..
aku ingat lagi dulu waktu aku sekolah lah kan.. boleh kan.. asal waktu rehat jer... musti sempat lagi kami bebudak pompuan nih gi main rounders satu round.. haha.. yolah dulu aku sekolah pompuan semua masa sekolah rendah..


so aktiviti bermain terutama sekali waktu rehat amatlah dinantikan..
dah alhamdulillah.. lepas tu idakler pulak penat ke apa ke bila masuk kelas.. cuma berpeluh sakanler kan..
tapi mmg best..
pastu bila masuk sekolah menengah.. aku pastikan aku turut bersukan aka bermain2.. dan aku paling suka luangk…

54 more days...

erksss.. 54 more days.. semoga aku kuat semangat dan dipermudahkan segala urusan sepanjang 54 hari ini..
insyaallah.. kengkawan tolong doakan ye.. owh ye.. kemarin.. setelah sampai dari Kulim.. balik umah kejap tuk solat.. then terus gerak ke umah MIL.. sebabnya.. dah janji nak gi buat air selusuh..
seriously.. i'm not sure the purpose of doing it.. tapi daripada cakap2 orang.. katanya semoga ianya membantu mempermudahkan proses bersalin kelak..
kalau ikut FIL.. perut 7 bulan dah kena buat air tuh.. tapi yelah.. mana lah aku tahu kan.. so dah masuk 8 baru gi buat..
makcik yang buatkan air tuh baik sangat.. lembut jer muka dia.. buat aku tenang seketika.. MIL yang mulakan bicara bercerita tujuan kami ke sana.. then dia tanya2 aku serba sikit.. mcam mana keadaan baby, nama aku.. then terus buatkan air selusuh tuh..
sedap sangat dengar dia mengalunkan ayat suci al-Quran.. sewaktu proses menghasilkan air selusuh...
then lepas tuh.. dia cakap.. 'insyaallah senang nanti bersalin' 'sebab anak dah turun …

aku sudah jatuh cinta...

ada tak sesapa kat luar sana yang baik hati.. nak adiahkan aku bag nih...
dah tak ingat buka blog sapa tah.. memula berkenalan dgn koleksi Gin & Jacqie lepas tuh terus jatuh cinta....
beberapa gi blog Sarah... dia pun cam berkenan dengan bag ini jugak.. hehe...
Organize Jo



ai..semua benda teringin aih.. tapi bag ni kan cam praktikal jer...
lagipun mmg aku nih 'hantu' bag.. pantang nampak bag cantik sikit... mola lah...
cam banyak sangat duit tuh.. haha..

mmg macam ni ke..

sungguh2 berada dalam keadaan kepanasan sekarang nih..
dengan keadaan diri tidak begitu stabil... adehhh... nak duduk dalam bilik aircond..  kang idung aku buat hal...
tapi badan nih nak jugak bilik yang sejuk2... huhu.. nak buat camner.. sekarang nih mmg cuaca panas sangat dekat Perlis ni kot... aku pun tak berapa nak pasti...
tapi mmg pagi lepas mandi pun aku mmg berpeluh sakan ler... cam pagi tadi masa perhimpunan siap berkipas aku.. gelak jer cikgu2 lain nengok.. tapi nak buat camner...


adehlah...


settle.. dah kot

alhamdulillah.. rasanya..
insyaalllah.. semalam adalah the last shopping activity.. (huhu leh caya ke nih)..
bebarang tuk si kecik comel nih.. dah selesai.. kalau mengikutkan list yang diberi.. bebarang tuk aku lak...
cuma tinggal set lepas bersalin jer.. yang lain tuh dah ada cuma kena balik carik di rumah..

bedding set ... pulak

cantikkan...
ishhhh kalau sebelum nih aku kegilaan melihat
koleksi pounch baby wearer..
kalinih aku gila pulak melihat bedding set..
baby bedding set nih comel2..




ada lagi gegambar yang aku suka..
nak tengok..
jom



dah le kot.. skit2..
kang pening pulak kepala korang tengok semua nih.. hehe adapun aku tahu adalah amat sukar untuk mendapatkan yang secantik ini di sini. tapi nak buat camner.. keinginan ibu mengandung nih sukar di kawal.. haha.. di tambah pulak sat lagi nak gi carik playpen kan.. haha..