Skip to main content

33 minggu.. sudah..

aku tak reti sangat nak huraikan...
so aku copy paste dulu ek..

bukan per..
kang nanti aku baca jugak..

ni aku cedok dari BabyCenter.com

How your baby's growing:

This week your baby weighs a little over 4 pounds (heft a pineapple) and has passed the 17-inch mark. He's rapidly losing that wrinkled, alien look and his skeleton is hardening. The bones in his skull aren't fused together, which allows them to move and slightly overlap, thus making it easier for him to fit through the birth canal. (The pressure on the head during birth is so intense that many babies are born with a conehead-like appearance.) These bones don't entirely fuse until early adulthood, so they can grow as his brain and other tissue expands during infancy and childhood.


  • semoga sihat anak mama.. walaupun mama tak sabar nak tengok baby.. tapi mama harap baby akan kuar ikut schedule.. takut kang mama n abah tak sempat nak prepare all your needs dear..

How your life's changing:

As your baby fills out even more of your belly, lots of things might start to change: Whereas before you were sashaying, you may find yourself waddling. Finding an easy position to sit in — let alone sleep — is becoming more of a challenge. And bumping into chairs and counters is par for the course.

  • adeh.. bab tido paling sukar sekarang.. pusing sana tak kena.. pusing sini tak kena.. tapi mama tetap cuba dapatkan rehat yang cukup.. sekarang mama tido ngan kakak Yana.. so kekadang mmg terasa ler dia tertendang mama.. but it's ok.. n selalu sekarang baby akan aktif waktu malam... so bila mama tido baru baby nak main ye

You may be feeling some achiness and even numbness in your fingers, wrists, and hands. Like many other tissues in your body, those in your wrist can retain fluid, which can increase pressure in the carpal tunnel, a bony canal in your wrist. Nerves that run through this "tunnel" may end up pinched, creating numbness; tingling, shooting or burning pain; or a dull ache. Try wearing a splint to stabilize your wrist or propping your arm up with a pillow when you sleep. If your work requires repetitive hand movements (at a keyboard or on an assembly line, for instance), remember to stretch your hands when you take breaks — which should be frequently.

Many women are still feeling sexy at this stage — and their partners often agree. You may need to make some adjustments, but for most women, sex during pregnancy is fine right up until their water breaks or their labor starts.

  • well.. eventhough they said that sex during pregnancy is ok.. tapinya kalau dah mood itu tadak.. nak buat camner ye.. takkan ler nak paksa2 pulak kan.. ramai yang cakap having sex as frequent as u can towards the end of the third trimester will help easy labour... well i would like to agree to that but i think the most important thing is whether u are really prepared and willing to have sex or not.. so enough said..
  • bak kata Sarah... banyak lagi cara lain untuk memudahkan bersalin.. so bukan nak menidakkan kenyataan yang diberi.. cuma we do have other options kan

This Week's Activity:


Wash your baby's clothing and bedding. You know all those adorable outfits you bought or received at your baby shower? You should wash anything that will go near your baby's skin to remove any irritants in the fabrics. The gentlest detergents are those designed for babies and those that are labeled hypoallergenic or good for sensitive skin.

  • done washing baby's cloth... and now apa yang aku nak sangat buat adalah memasang playpen baby.. tak sabar rasanya.. tapi kena tunggu Hn free sikit.. baru leh pasang..
  • lain2.. bag ke hospital dah ready.. cuma ada beberapa perkara yang belum dimasukkan sebab masih digunakan sekarang..

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...