Skip to main content

54 more days...


erksss..
54 more days..
semoga aku kuat semangat dan dipermudahkan segala urusan sepanjang
54 hari ini..

insyaallah..
kengkawan tolong doakan ye..
owh ye..
kemarin.. setelah sampai dari Kulim..
balik umah kejap tuk solat..
then terus gerak ke umah MIL..
sebabnya.. dah janji nak gi buat air selusuh..

seriously.. i'm not sure the purpose of doing it..
tapi daripada cakap2 orang..
katanya semoga ianya membantu mempermudahkan proses bersalin kelak..

kalau ikut FIL.. perut 7 bulan dah kena buat air tuh..
tapi yelah..
mana lah aku tahu kan.. so dah masuk 8 baru gi buat..

makcik yang buatkan air tuh baik sangat..
lembut jer muka dia.. buat aku tenang seketika..
MIL yang mulakan bicara bercerita tujuan kami ke sana..
then dia tanya2 aku serba sikit..
mcam mana keadaan baby, nama aku..
then terus buatkan air selusuh tuh..

sedap sangat dengar dia mengalunkan ayat suci al-Quran..
sewaktu proses menghasilkan air selusuh...

then lepas tuh..
dia cakap..
'insyaallah senang nanti bersalin'
'sebab anak dah turun kepala ke bawah'
'tapi tulah makcik tak dapat nak tengok lelaki ke perempuan'
'sebab kedudukan dia tuh'
'tapi makcik rasa lelaki'

aku cam..
hah.. camner makcik nih tahu kan..
walhal aku tak bagitau pun gender baby aku..

'insyaallah Allah nak tunjuk'
'makcik nampak anak tuh sihat jer'
'cuma tak pasti lelaki ke perempuan.. tapi takpalah janji sihat'
'insyaallah sakit tu nanti mmg ada nanti, tapi kita minta supaya dipermudahkan'

aku cam.. terpinga2 pun ada..

dah kuar tuh..
Hn cakap kat mak..
'macam mana boleh tau pulak lelaki'
mak cuma senyum jer..

then 
mak sambung cerita..
tak lama dalam 2-3 minggu sudah..
ada orang masuk nak buat khianat dekat makcik nih..
tapi tak dapat..
nak dijadikan cerita..
dia masuk rumah orang lain lepas tuh..
dan alkisah nya rumah tuh rumah adik beradik si pembuat khianat..
banyak jugak duit yang hilang..

adehhh..
aku kalau boleh tak mau nak percaya sangat benda2 gini..
tapi insyaallah semuanya ditentukan oleh Nya..
dan aku berserah..

dan aku pegang kata2 makcik tuh..
'semua yang kita dapat nih hak Dia'
'so kalau Dia nak mudahkan, insyaallah'


carik2 info pasal air selusuh..
ini yang aku jumpa...
mungkin boleh dikongsi bersama

Amalkan selalu ayat ni tak kira masa : dari surah An Nahl ayat 78.

''Wallahu akhrajakum mimbutuni ummahatikum la ta'lamu nasyaiaa..''

''Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatu apa pun....''

manalah tahu kan..
kot2 dapat membantu..
selain tu..
banyakkan berdoa, berbuatlah perkara yang elok2..
insyaallah..

erksss aku pulak yang risau..
yolah..
aku belum pernah maaa rasa kesakitan melahirkan..
contraction pun aku tak tau sakit macam mana..

sebab dulu masa twin..
mmg aku tak sempat rasa sakit..

air ketuban dah pecah.. demam campak.. then doc suruh operation..
aku rasa sebab masa tuh kedudukan baby songsang.. n takut dorang kelemasan..



Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..