Skip to main content

54 more days...


erksss..
54 more days..
semoga aku kuat semangat dan dipermudahkan segala urusan sepanjang
54 hari ini..

insyaallah..
kengkawan tolong doakan ye..
owh ye..
kemarin.. setelah sampai dari Kulim..
balik umah kejap tuk solat..
then terus gerak ke umah MIL..
sebabnya.. dah janji nak gi buat air selusuh..

seriously.. i'm not sure the purpose of doing it..
tapi daripada cakap2 orang..
katanya semoga ianya membantu mempermudahkan proses bersalin kelak..

kalau ikut FIL.. perut 7 bulan dah kena buat air tuh..
tapi yelah..
mana lah aku tahu kan.. so dah masuk 8 baru gi buat..

makcik yang buatkan air tuh baik sangat..
lembut jer muka dia.. buat aku tenang seketika..
MIL yang mulakan bicara bercerita tujuan kami ke sana..
then dia tanya2 aku serba sikit..
mcam mana keadaan baby, nama aku..
then terus buatkan air selusuh tuh..

sedap sangat dengar dia mengalunkan ayat suci al-Quran..
sewaktu proses menghasilkan air selusuh...

then lepas tuh..
dia cakap..
'insyaallah senang nanti bersalin'
'sebab anak dah turun kepala ke bawah'
'tapi tulah makcik tak dapat nak tengok lelaki ke perempuan'
'sebab kedudukan dia tuh'
'tapi makcik rasa lelaki'

aku cam..
hah.. camner makcik nih tahu kan..
walhal aku tak bagitau pun gender baby aku..

'insyaallah Allah nak tunjuk'
'makcik nampak anak tuh sihat jer'
'cuma tak pasti lelaki ke perempuan.. tapi takpalah janji sihat'
'insyaallah sakit tu nanti mmg ada nanti, tapi kita minta supaya dipermudahkan'

aku cam.. terpinga2 pun ada..

dah kuar tuh..
Hn cakap kat mak..
'macam mana boleh tau pulak lelaki'
mak cuma senyum jer..

then 
mak sambung cerita..
tak lama dalam 2-3 minggu sudah..
ada orang masuk nak buat khianat dekat makcik nih..
tapi tak dapat..
nak dijadikan cerita..
dia masuk rumah orang lain lepas tuh..
dan alkisah nya rumah tuh rumah adik beradik si pembuat khianat..
banyak jugak duit yang hilang..

adehhh..
aku kalau boleh tak mau nak percaya sangat benda2 gini..
tapi insyaallah semuanya ditentukan oleh Nya..
dan aku berserah..

dan aku pegang kata2 makcik tuh..
'semua yang kita dapat nih hak Dia'
'so kalau Dia nak mudahkan, insyaallah'


carik2 info pasal air selusuh..
ini yang aku jumpa...
mungkin boleh dikongsi bersama

Amalkan selalu ayat ni tak kira masa : dari surah An Nahl ayat 78.

''Wallahu akhrajakum mimbutuni ummahatikum la ta'lamu nasyaiaa..''

''Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatu apa pun....''

manalah tahu kan..
kot2 dapat membantu..
selain tu..
banyakkan berdoa, berbuatlah perkara yang elok2..
insyaallah..

erksss aku pulak yang risau..
yolah..
aku belum pernah maaa rasa kesakitan melahirkan..
contraction pun aku tak tau sakit macam mana..

sebab dulu masa twin..
mmg aku tak sempat rasa sakit..

air ketuban dah pecah.. demam campak.. then doc suruh operation..
aku rasa sebab masa tuh kedudukan baby songsang.. n takut dorang kelemasan..



Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…