Skip to main content

cian anak aku... mungkin aku penyebabnya

tadi dapat news dari Hn...

he went to pick up the twin from school..
ropanya cikgu dorang ada buat laporan mengatakan..
twin tak cekap mengeja lagi..

adehhh this really make me worried....
of course la kan..
i'm a teacher.. so i know bagaimana susahnya mengajar budak yang tak boleh mengeja lagi...

cikgu dorang cakap..
boleh kata setiap hari si kakak akan mengeja last sekali sebab
dia tak berapa cekap..
n menurut Hn cikgu dorang cakap lagi..
yang my twin agak kebelakang berbanding kengkawan yang lain...

adeh bertambah pening kepala aku...

i have to admit that 
aku tak berapa mengajar dorang di rumah..
kekadang jer..
sebabnya when it come to my own kids i just dunno how i should do it...

seriously..
and now i know what i have done to my kids...
dek kerana aku gagal mengajar mereka.. 
inilah akibatnya..

aku mmg rasa bersalah sangat...
honestly when it come to preparing all the materials aku ok jer..
semua boleh buat..
but when it come to teaching them..
aku jadi cam tak tahu nak buat macam mana...

sian dekat anak2 aku..
aku yang salah dan mereka yang jadi mangsa...

takkan ler aku nak anak aku masuk sekolah esok nih dengan tidak boleh membaca...
takkan ler aku nak anak aku nanti terlibat dengan kelas pemulihan..
takkan ler aku nak anak aku nanti terlibat dengan kelas Kia2M...

macam mana aku nak buat nih..
adehhh...
boleh pening aku nak pikirkan benda nih...

camner ye...


Comments

  1. kena sabar didik ank mcm nie..tapikan dr skang nie dh kena ajar twins tu..dh jd cikgu pun png gak nak ajar ank mcm maner kan..

    nnti ena mcm maner la plak kan

    ReplyDelete
  2. hai kak iena...sabar yer...kebolehan semua org tak sama kan..mungkin twin lambat mengeja tapi mungkin cekap benda lain..ambik masa tuk ajar diorg i'allah semuanya akan ok ;)

    email la no tepon kakiena kat my email...intansuraya@unimap.edu.my...

    ReplyDelete
  3. km rasa tadika yg kita antaq bebudak tu. hgpa pon antaq pasti kan? km mmg kurang puas ati dgn cara pembelajaran kat pasti. sbb tu km tukaq tadika nayli. alhamdulillah, ada jgak prkembangan. buleh mengeja, pastu a few vocabs. buleh la namakan menda kalau nmpk pape on d way pi blik skolah. seriously, km mmg kurang spend masa ajar dia. tp, dia mcm sedar sendri, amik buku wat hmwork dan tny pape yg patut. bukan nk kondem pra skolah, try antar tadika lain yg dia akan spend byk masa smpai ptg. baru depa enjoy. sekadar pndapat dr pngalaman

    ReplyDelete
  4. mungkin jugak ler beb, kami pun fikir cam gitu.. tapi tulah tak mau le asyik blame orang lain jer kan..

    masalahnya kat sini kami tak tau tadika mana yang ok.. dah tu nak cari yang mmg dorang blh stay sampai petang tuh yang problem sikit..

    sebab kat sini.. kebanyakkan dok hantar p pra sekolah... so choices of nursery tu agak terhad..

    syukurlah nayli dah ada perkembangan.. kami pun pelan2 nih dok mula mengajar twin mengeja.. minta tolong jugak kengkawan kat sekolah kot ada cara2 mcam mana kan..

    doakan ler semoga anak2 kita sama2 berjaya kelak ye

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…