Skip to main content

cian anak aku... mungkin aku penyebabnya

tadi dapat news dari Hn...

he went to pick up the twin from school..
ropanya cikgu dorang ada buat laporan mengatakan..
twin tak cekap mengeja lagi..

adehhh this really make me worried....
of course la kan..
i'm a teacher.. so i know bagaimana susahnya mengajar budak yang tak boleh mengeja lagi...

cikgu dorang cakap..
boleh kata setiap hari si kakak akan mengeja last sekali sebab
dia tak berapa cekap..
n menurut Hn cikgu dorang cakap lagi..
yang my twin agak kebelakang berbanding kengkawan yang lain...

adeh bertambah pening kepala aku...

i have to admit that 
aku tak berapa mengajar dorang di rumah..
kekadang jer..
sebabnya when it come to my own kids i just dunno how i should do it...

seriously..
and now i know what i have done to my kids...
dek kerana aku gagal mengajar mereka.. 
inilah akibatnya..

aku mmg rasa bersalah sangat...
honestly when it come to preparing all the materials aku ok jer..
semua boleh buat..
but when it come to teaching them..
aku jadi cam tak tahu nak buat macam mana...

sian dekat anak2 aku..
aku yang salah dan mereka yang jadi mangsa...

takkan ler aku nak anak aku masuk sekolah esok nih dengan tidak boleh membaca...
takkan ler aku nak anak aku nanti terlibat dengan kelas pemulihan..
takkan ler aku nak anak aku nanti terlibat dengan kelas Kia2M...

macam mana aku nak buat nih..
adehhh...
boleh pening aku nak pikirkan benda nih...

camner ye...


Comments

  1. kena sabar didik ank mcm nie..tapikan dr skang nie dh kena ajar twins tu..dh jd cikgu pun png gak nak ajar ank mcm maner kan..

    nnti ena mcm maner la plak kan

    ReplyDelete
  2. hai kak iena...sabar yer...kebolehan semua org tak sama kan..mungkin twin lambat mengeja tapi mungkin cekap benda lain..ambik masa tuk ajar diorg i'allah semuanya akan ok ;)

    email la no tepon kakiena kat my email...intansuraya@unimap.edu.my...

    ReplyDelete
  3. km rasa tadika yg kita antaq bebudak tu. hgpa pon antaq pasti kan? km mmg kurang puas ati dgn cara pembelajaran kat pasti. sbb tu km tukaq tadika nayli. alhamdulillah, ada jgak prkembangan. buleh mengeja, pastu a few vocabs. buleh la namakan menda kalau nmpk pape on d way pi blik skolah. seriously, km mmg kurang spend masa ajar dia. tp, dia mcm sedar sendri, amik buku wat hmwork dan tny pape yg patut. bukan nk kondem pra skolah, try antar tadika lain yg dia akan spend byk masa smpai ptg. baru depa enjoy. sekadar pndapat dr pngalaman

    ReplyDelete
  4. mungkin jugak ler beb, kami pun fikir cam gitu.. tapi tulah tak mau le asyik blame orang lain jer kan..

    masalahnya kat sini kami tak tau tadika mana yang ok.. dah tu nak cari yang mmg dorang blh stay sampai petang tuh yang problem sikit..

    sebab kat sini.. kebanyakkan dok hantar p pra sekolah... so choices of nursery tu agak terhad..

    syukurlah nayli dah ada perkembangan.. kami pun pelan2 nih dok mula mengajar twin mengeja.. minta tolong jugak kengkawan kat sekolah kot ada cara2 mcam mana kan..

    doakan ler semoga anak2 kita sama2 berjaya kelak ye

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…