Skip to main content

mau main ka... belajar ka..



today..
i've visited akak red n pn pink kita..
they story about the important of playing for kids in order for them to grow and being able to learn..

so saya sebagai sorang guru lah..
yang penah amik subjek ilmu pendidikan di IPSAH dulu..
amatlah bersetuju dengan penceritaan mereka berdua..

sebab telah pun dibuktikan bahawa..
kalau sekadar belajar.. belajar.. dan belajar..
tanpa diselitkan ruang untuk kanak2 ini bermain..
pembelajaran akan jadi satu medium menuntut ilmu yang membosankan..

aku ingat lagi dulu waktu aku sekolah lah kan..
boleh kan..
asal waktu rehat jer...
musti sempat lagi kami bebudak pompuan nih gi main rounders satu round..
haha..
yolah dulu aku sekolah pompuan semua masa sekolah rendah..



so aktiviti bermain terutama sekali waktu rehat amatlah dinantikan..

dah alhamdulillah..
lepas tu idakler pulak penat ke apa ke bila masuk kelas..
cuma berpeluh sakanler kan..

tapi mmg best..

pastu bila masuk sekolah menengah..
aku pastikan aku turut bersukan aka bermain2..
dan aku paling suka luangkan masa bermain bola tampar..

eh ni citer pasal aku ke pasal budak2 nih..

tapi yolah nak bagi contoh kan..

so sekarang aku rasa tidakler ralat sangat kalau bagi twin time utk bermain..





dalam sehari tuh ada masa tuk dorang baca buku.. ada masa tuk dorang tengok tv..
dan ada masa tuk dorang gi bersukan di padang bersama Hn..
aku tak kisah janji dorang happy dan boleh belajar..



sebab..

kids at their age are actually learning more through playing..
aku ada je beli 2-3 buah buku yang bagi example of game yang sesuai for kids from age 3-6..
dan aku rasa games tuh sesuai tuk semua selagi namanya budak..
alah kalau mak bapak budak pun suka bermain inikan pulak budak kan..
dah namanya pun budak..

and i guess that is one of the reasons..
why sekarang nih banyak product edutainment..
pembelajaran yang menghiburkan..
dan aku penah hasilkan sendiri satu 
teaching material yang berkonsepkan fun walaupun sekadar menggunakan powerpoint..

tapi bila test ngan student..
bebudak mmg suka..
yolah sapa tak suka bermain kan...
and at the same time they are learning..

so kesimpulannya di sini...
jgnler larang anak2 nak bermain...
asalkan ada had masanya...
dan jangan pulak terlampau leka bermain sampai tak mau belajar...

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...