Skip to main content

mau main ka... belajar ka..



today..
i've visited akak red n pn pink kita..
they story about the important of playing for kids in order for them to grow and being able to learn..

so saya sebagai sorang guru lah..
yang penah amik subjek ilmu pendidikan di IPSAH dulu..
amatlah bersetuju dengan penceritaan mereka berdua..

sebab telah pun dibuktikan bahawa..
kalau sekadar belajar.. belajar.. dan belajar..
tanpa diselitkan ruang untuk kanak2 ini bermain..
pembelajaran akan jadi satu medium menuntut ilmu yang membosankan..

aku ingat lagi dulu waktu aku sekolah lah kan..
boleh kan..
asal waktu rehat jer...
musti sempat lagi kami bebudak pompuan nih gi main rounders satu round..
haha..
yolah dulu aku sekolah pompuan semua masa sekolah rendah..



so aktiviti bermain terutama sekali waktu rehat amatlah dinantikan..

dah alhamdulillah..
lepas tu idakler pulak penat ke apa ke bila masuk kelas..
cuma berpeluh sakanler kan..

tapi mmg best..

pastu bila masuk sekolah menengah..
aku pastikan aku turut bersukan aka bermain2..
dan aku paling suka luangkan masa bermain bola tampar..

eh ni citer pasal aku ke pasal budak2 nih..

tapi yolah nak bagi contoh kan..

so sekarang aku rasa tidakler ralat sangat kalau bagi twin time utk bermain..





dalam sehari tuh ada masa tuk dorang baca buku.. ada masa tuk dorang tengok tv..
dan ada masa tuk dorang gi bersukan di padang bersama Hn..
aku tak kisah janji dorang happy dan boleh belajar..



sebab..

kids at their age are actually learning more through playing..
aku ada je beli 2-3 buah buku yang bagi example of game yang sesuai for kids from age 3-6..
dan aku rasa games tuh sesuai tuk semua selagi namanya budak..
alah kalau mak bapak budak pun suka bermain inikan pulak budak kan..
dah namanya pun budak..

and i guess that is one of the reasons..
why sekarang nih banyak product edutainment..
pembelajaran yang menghiburkan..
dan aku penah hasilkan sendiri satu 
teaching material yang berkonsepkan fun walaupun sekadar menggunakan powerpoint..

tapi bila test ngan student..
bebudak mmg suka..
yolah sapa tak suka bermain kan...
and at the same time they are learning..

so kesimpulannya di sini...
jgnler larang anak2 nak bermain...
asalkan ada had masanya...
dan jangan pulak terlampau leka bermain sampai tak mau belajar...

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…