Skip to main content

mau main ka... belajar ka..



today..
i've visited akak red n pn pink kita..
they story about the important of playing for kids in order for them to grow and being able to learn..

so saya sebagai sorang guru lah..
yang penah amik subjek ilmu pendidikan di IPSAH dulu..
amatlah bersetuju dengan penceritaan mereka berdua..

sebab telah pun dibuktikan bahawa..
kalau sekadar belajar.. belajar.. dan belajar..
tanpa diselitkan ruang untuk kanak2 ini bermain..
pembelajaran akan jadi satu medium menuntut ilmu yang membosankan..

aku ingat lagi dulu waktu aku sekolah lah kan..
boleh kan..
asal waktu rehat jer...
musti sempat lagi kami bebudak pompuan nih gi main rounders satu round..
haha..
yolah dulu aku sekolah pompuan semua masa sekolah rendah..



so aktiviti bermain terutama sekali waktu rehat amatlah dinantikan..

dah alhamdulillah..
lepas tu idakler pulak penat ke apa ke bila masuk kelas..
cuma berpeluh sakanler kan..

tapi mmg best..

pastu bila masuk sekolah menengah..
aku pastikan aku turut bersukan aka bermain2..
dan aku paling suka luangkan masa bermain bola tampar..

eh ni citer pasal aku ke pasal budak2 nih..

tapi yolah nak bagi contoh kan..

so sekarang aku rasa tidakler ralat sangat kalau bagi twin time utk bermain..





dalam sehari tuh ada masa tuk dorang baca buku.. ada masa tuk dorang tengok tv..
dan ada masa tuk dorang gi bersukan di padang bersama Hn..
aku tak kisah janji dorang happy dan boleh belajar..



sebab..

kids at their age are actually learning more through playing..
aku ada je beli 2-3 buah buku yang bagi example of game yang sesuai for kids from age 3-6..
dan aku rasa games tuh sesuai tuk semua selagi namanya budak..
alah kalau mak bapak budak pun suka bermain inikan pulak budak kan..
dah namanya pun budak..

and i guess that is one of the reasons..
why sekarang nih banyak product edutainment..
pembelajaran yang menghiburkan..
dan aku penah hasilkan sendiri satu 
teaching material yang berkonsepkan fun walaupun sekadar menggunakan powerpoint..

tapi bila test ngan student..
bebudak mmg suka..
yolah sapa tak suka bermain kan...
and at the same time they are learning..

so kesimpulannya di sini...
jgnler larang anak2 nak bermain...
asalkan ada had masanya...
dan jangan pulak terlampau leka bermain sampai tak mau belajar...

Comments

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…