Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2009

as in today..

430am.. aku dah bgn tido sebab sakit yang lebih kuat dari haritu 600am.. aku semayang subuh.... sakit masih lagi ada about every 15 min

cuba juga tido. sebab i know if it is the time.. i need the strength..


1000am.. terus gerak ke Mahsuri... sampai jer.. aku rasa contraction tu dah makin kurang.. tapi masih ada.. terus masuk labour room buat CTG..


























its a false alarm again... walaupun mmg ada contraction.. tapi belum ada bukaan..
so the doc cadangkan.. balik rehat dulu di rumah.. sebab kalau nak masuk wad pun belum tahu bila nak bersalin...


chubbynya dia....

okeh its been awhile not updating the blog... welll please forgive me due to my condition is not ok yet... so masih lagi dalam proses recovering...

tapi nak story jugakler... what happen to me for the time being...

as u all tahu kan.. aku balik kulim sampai selasa... so ari selasa tuh Hn tanya nak gi sekolah or cuti lagi ari rabu.. aku cakap gi sekolah.. sebab nak submit result budak.. sambil2 tuh boleh siapkan ringkasan mengajar.. n borang2 tuk oral.. so malam tuh around 830 kami gerak balik ke Arau...
sampai jer.. malam tuh aku cam tak boleh nak tido sangat.. yelah.. blame the batuk2 yang mmg tak ingat nak berenti n oso... am starting to feel like a contraction... tapi aku buat tak tahu jelah sebab... aku rasa aku boleh tanggung lagi sakit tuh..
tapi nak dijadikan citer pagi tuh.. lepas aku mandi  n nak solat subuh... sakit tuh datang lagi... kali nih aku cam pelik sebab every 15 mins... dia mesti datang... dan kalau menurut apa yang aku faham.,.. penerangan yang diberikan oleh nurse waktu check itu hari.…

caca merba...

go green...jom selamatkan bumi ijau kita.. haha... poyo kan.. aku kan pengumpul bag yang berjaya... so pantang ler tengok bag kan.. ni yang paling latest aku beli
for my lovely princess... aku pun tak tau kenapa aku beli.. saja nak bagi depa wangi jugak.. yang best tuh  beli 1 percuma satu.... dan best jugak sebab aku pun suka bau dia...

Announcing....

ehem.. ehem...
bebarang yang dah lama berlaku ... tapi baru arini nak kuar citernya..
haha... papetah aku nih.. actually waktu aku dok tulis post nih aku sedikit pening.. betul nih.. aku pun tak tau nape... tapi malas nak layan sangat...
aku nak tulih pun pendek2 jer..  ikut gambar yang ada nih..
ni barang paling latest yang aku beli.. majalah Pa & Ma bulan Jun.. hehe.. ni pun aku suruh adik aku yang kuar gi beli.. sebagai teman tido...
ari Ahad baru nih... kan abah aku balik.. so kami gi kebun... dalam dok tak sihat tuh... aku ikut jugak.. aku dah bosan duduk kat umah jer.. tak buat apa.. so aku ikut tapi aku takdelah masuk ke kebun tuh.. cuma tunggu dekat kereta... dekat sejam jugak dorang memproses kebun tuh... hehe.. yang di bawa pulang.. buah pelam n seplastik besar limau kasturi... twin sibuk ler menolong..
akhirnya... ingat lagi tak entry nih.. hehe.. kan aku dah cakap aku kena minta tolong adik2 aku yang dok belah KL nun tolong belikan.. so inilah hasilnya.. SIL cukup risau aku tak sempat balik amik ba…

jom layan kedai nih sat...

nih kes aku agak kerajinan nak update... mungkinkan aku sudah sihat...
idakler jugak sebab batuk aku masih ada lagi.. tapi badan aku cam ok skit...

eh korang penah tak gi blog nih... satu shopping online yang aku suka browse.. sebab aku suka ler baju2 dia.. walaupun cam bukan ler typical malays pakai.. tapi apa salahnya kan kalau kita pandai mix n match aku rasa... cam musti seanggun modelnya tuh...
lagi satu aku suka tengok section handbags n shoesnya... adehhh..... boleh juling mata aku melihatnya...



the bags


aku kan cam gila sikit dengan big bags..
so these are a few which i love...
and the following are a few shoes which i love to have.. walaupun boleh tahan bapak punya tinggi kan.. tapi pe lah salahnya aku menaruh harapan





pictures credit to http://www.cososo-garments.blogspot.com/
cantik2 jugak kan koleksinya.. cuma tulah aku belum terbeli lagi dari kedai yang satu nih.. mungkin nanti.. kalau dah kemaruk sangat nak pakai.. haha...
aku masih merindui bag ini




tapi dah ada new arrival pulak dah tengok yang ni…

the Clicks.. yang tak baper ok

angin betul aku ngan cimbclicks nih.. adakah kerana aku tidak sihat so benda2 remeh nih membuatkan aku angin jer...  or mmg service dorang boleh buat aku sakit hati..

cam harini.. dari pagi sampai ler ke saat post ini dibuat.. aku masih takleh nak transfer duit n pay my bills using the service.. hmm... adakah aku sahaja yang menghadapi problem nih.. atau mmg semua orang tak boleh nak guna..
hmm.. kekadang cam laju jer servicenya... kekadang problem plak..

agaknya aku kena belajar terima hakikat.. benda dekat internet nih .. kekadang dia ok...
kekadang dia nak weng.. ikut suka dia jer bila nak weng kan...


jom try traditional way pulak..

baru lepas minum bancuhan kicap manis, perahan limau kasturi n madu.. huhu hopefully this time around.. the coughing will go away..


citer makan pizza....

nih citer dah lama... aku teringin nak makan pizza... tapi sejak kebelakangan nih Hn asyik sibuk jer waktu malam...
tapi aritu sebab birthday adik dia.. so aku cakap kita belanja adik dia makan.. yeeeee dapat gi makan kat pizza

bebudak nih kalau gi pizza cukup seronok.. dok main display card atas meja tuh.. haha.. masa nih dok buat acara sapa boleh buka mulut paling besar.. Hn ler punya idea nih...
alhamdulillah... satu wish aku sebelum bersalin telah tertunai...

episod sakit aku...

adeh... ( tiap kali entry aku soheh bunyi gitu kan)
alkisahnya sebab aku sekarang dalam mood tidak sihat... dah lebih 4 aku asyik tidak sedap badan... di tambah dengan batuk yang sangat hebat  bunyinya dan jugak blocked nose yang membuatkan aku tidak dapat tido sepanjang malam (boleh tido tapi kejap2 jer.. aku pun tak tau time mana aku tido kan)
dalam dalam minggu ni jugak.. dah 4 klinik aku menziarah.. tuk amik ubat dan check keadaan aku..
pening dan sakit badan dibuatnya.. ari Isnin... gi Mahsuri tuk checkup.. sebab dah cukup 9 bulan lebih sikit kan.. doktor cakap baby ok.. aku pun ok lagi masa nih.. belum lagi demam n batuk 
ari Selasa... checkup di KK dekat jer ngan umah aku nih.. badan aku dah start feeling tak baper ok. .. rasa seram sejuk semacam jer... ditambah dengan sakit tekak yg bakal menjadi  semakin teruk.. jumpa doktor, amik ubat dan dapat MC satu hari...
ari Rabu... aku terpaksa amik MC lagi sebabnya semalaman sebelum tuh.. aku mmg tak boleh  nak bangun langsung dari katil.. serius …

doktor.. doktor.. Part 2

on the way back aku call sekolah cakap aku Mc harini.... walhal tadi pagi dah p punch card...

balik umah terus masuk blik.... n tido... aku siap silentkan hp... sebab aku rasa mmg aku akan tido tidak sedarkan diri.. siap pesan dekat Hn perkara yang sama...
aku sedar dalam kul 230... then terus solat zuhur... masa nih Hn belum balik lagi... the twin of  course masih di sekolah agama... so lepas solat n makan sikit... minum air(berbotol2 air mineral) then sambung baring atas katil.. sempat sms mama yang ada di Langkawi... pesan coklat cadbury top deck ngan turkish delight... those are a must-buy-chocolate kalau aku gi Langkawi...
then sedar2 dah kul 430 lebih... aku sedar pun sebab dengar Hn dok bebel2 dekat Nisa yang tak mo bangun tido  dia tido dalam kereta otw balik dari sek agama..
malam tuh... mmg aku rasa semacam jer... badan panas.. dengan batuknya... adehhh  nak telan air pun sakit.. jgnkan makan... dan malam tu aku tido dalam keadaan sungguh tidak selesa.. dek kerana badan panas... batuk... dan...

doktor... oh doktor.. Part 1

waa dah banyak ari tak update ropanya... sowi yer..
adalah dengan ini ingin dikhabarkan  bahawasanya aku adalah tidak sihat 2 hari kebelakangan ini..
kemarin hari gi check up dekat klinik kesihatan... did that... sempat lagi pagi tu gi punch card dekat sekolah sebelum kuar gi klinik..
tapi nak dijadikan citer malam sebelum tuh lagi aku dah rasa semacam jer badan aku nih..
okeh.. bukan nak bersalin lagi.. cuma aku start batuk n badan rasa cam panas2 sejuk jer..
so masa gi check dekat klinik rasa semacam tuh makin kuat.. aku mmg rasa tak larat sangat... aku ingatkan bp aku akan naik.. tapi mujur ok jer.. then gi buat urine n blood test pun ok..
then jumpa dengan nurse.. masa nih batuk aku dah mula nak menjadi.. so aku bagitau le yang aku start rasa batuk n tak sedap badan semalam.. mujur doktor ada di klinik so dia surh aku terus jumpa doktor...
masa gi jumpa doktor lagilah badan aku rasa tak sedap.. pastu nak dijadikan citer stetoscope doktor tuh ropanya patah.. sian dia...  tu stetoscope yang dia guna sejak …

pada hari ini...

okeh.. harini dalam bilik jer aku duduk... kuar duduk di living room pun kejap2 je... sebab panas...
dah tuh.. ari nak ujan... tu pasal panas lain macam jer...
sepatutnya arini kena gi Mahsuri.. tapi Hn cakap esok lah gi... lagipun esok cuti...
n harini dia nak gi tengok game rugby..

walaupun budak dia dah kalah... tapi nak gi tengok team lain yang layak masuk final..
aku tak kisahler... twin pun dah baik demamnya...


skrg dalam proses recovery... n masih dipantau... dah boleh main dengan gumbira rasa di hati...  so aku rasa dia dah sihat le tuh... kalau tak asyik melanding jer atas sofa tuh...
pasal confinement set tuh aku masih belum decide... hmmm..
baby tomey tengah gerak2 dalam perut...


aku rasa dia pun dah bosan kat umah.. so semakin sakan dia bersukan sekarang.. hehe...
muscle cramp terutama dekat bahagian perut n pinggang...  dah tak boleh nak elak dah...
cuma sekarang aku sedang memikirkan camnelah nanti rasanya sakit nak bersalin... camner lah rasa contraction nanti... so far aku boleh tahan lagi sakit2 n…

nak beli yang mana satu nih....

tinggal baper ari jer lagi kan.. pastu mungkin aku dah nak bersalin..
tapi sampai sekarang aku belum lagi beli my confinement set... ntah.. semua macam buat tak kisah jer... aku dah segan nak cakap 5-6 kali..
yg ada dalam kepala otak aku sekarang.. adalah beberapa produk nih
1.  Leesa Formula Confine Mum Premium RM300++ aku mula mengenali produk nih lepas baca Pa&Ma bulan Mei (kalau tak silap aku).. aku mmg tak penah cuba.. tapi tengok cam menarik jer.. hehe.

2.  Set Bersalin HPA RM85++
sejak dok guna beberapa produk HPA nih.. aku rasa cam nak try le pakai produk HPA tuk lepas bersalin.. tapi tulah...
aku kan sedang dalam dilema sekarang nih..

3.  Set Lepas Bersalin Tropical Herbs  RM 240.00
so camner.. apa pendapat korang..
ke ada cadangan lain...


TERIMA KASIH CIKGU

memandangkan arini Hari Guru... so aku nak amik kesempatan yang ada nih utk mengucapkan...


SELAMAT HARI GURU


buat semua yang bergelar guru.. kalau aku nak senarai kat sini mau panjang berjela kan..
yolah.. mana nama cikgu sekolah yang ngajar aku lagi.. cikgu universiti yang ajar aku... cikgu maktab yang ajar aku..
cikgu2 aku masa di tempat kerja dulu masa kerja dekat AIM Ipoh dulu.. pastu masa kerja dekat KPTM AS dulu..
pastu cikgu2 di SKPP waktu aku buat praktikal dulu.. cikgu2 di sekolah pe tah masa aku buat 'apa ek' ala 2 minggu di sekolah dulu.. pastu cikgu2 SKSB di Sungkai, Perak... waktu aku first posting dulu...
dan cikgu2 di SKTT tempat aku ngajar sekarang... bagi aku walaupun aku jugak bergelar cikgu.. tapi mereka semua adalah guru aku.. kerana setiap masa aku belajar.. kalau bukan secara formal.. secara informal pun dapat jugak ilmu kan..
so  aku hanya nak mendoakan agar semua yang bergelar guru.. walaupun kamu bukan cikgu.. tapi ilmu yang disampaikan insyaallah akan dimanfaatkan... ilmu yang…

materials prepared.....

baru lepas siapkan bahan2 tuk kelas SBT esok.. kalau ikutkan Hn dah tak bagi aku gi extra class lagi.. dia suh aku duduk umah...
n then cover balik after confinement n cuti nanti... adehhhh... itu yang tak larat tuh...
yelah... masa tuh nanti dah ada baby kecik maaa...t takkan aku taknak balik awal n spend my time wif my baby kan...
lagi pulak aku dah plan tuk breastfeed my baby..

so selagi termampu aku akan buat jugak kelas SBT... cumanya kalau ikut jadual sebenar on thursday evening.. idakler mampu aku nak tunggu sampai kul 4 kelas sbt ari khamis.. so aku cover balik ari sabtu..

so far kelas 5b punya sbt.. berjalan lancar... aku cuma ada problem dengan kelas 4b,... aku tak ngajar dorang... so prestasi dorang sangatler mendukacitakan.. aku pun cam dah pening nak buat kelas ngan dorang..
dahler banyak kelas dorang aku miss.. so mmg kena cover banyak ler..
so hopefully esok semuanya berjalan lancar...

what??!!!

ler betul ker..  cam tak caya jer..
Kes pertama nih di Malaysia

tetiba cam risau plak... hmm.. semoga semuanya dapat di kawal..

selepas 35 minggu.....

selepas lebih kurang 35 minggu mengandung nih... ada beberapa perkara yang aku boleh senaraikan... ini antara benda yang aku suka dan tak suka...

tak suka dulu
sekarang nih aku cukup  tak suka kalau ada orang datang ke rumah.. aku pun tak tau kenapa... tapi aku paling tak gemar kalau ada orang yang datang ke rumah.. sapa2 pun lah... macam sekarang Hn selalu akan pastikan ada murid dia yang datang temankan aku bila dia takdak kat umah... aku mmg tak kisah ler bebudak tuh nak mai lepak n temankan aku.. tapi tah ler... aku rasa cam tak selesa... bukan takat bebudak dia jer yang buat aku tak selesa... semualah... adehhh teruk kan...
aku tak suka kalau rumah aku bersepah hmm ni satu lagi cukup pantang.. adehh ler... asal ada jer nampak kertas ke apa ker kat atas lantai.. boleh buat aku mengamuk sakan.. yang jadi mangsa selalunya twin lah... tak pun diri aku sendiri.. mcm ada satu malam tu... aku tension noooo tengok kotak2 buku yang ada kat living room.. aku sendiri buat n usahakan supaya kotak2 t…

panas+ujan=demam lah apa lagi

semalam badan si Nisa tetiba jer... cam lemah semacam.. n dia asyik baring jer kat sofa..
so Hn check tengok napelah anak kesayangan dia tuh kan.. hmm.. apa lagi si Nisa tuh tengah demam alkisahnya..
Hn nih kalau anak demam.. dia yang paling susah hati.. adehhh aku pulak yang pening nengoknya..
walaubagaimanapun kerja2 dia tetap buat jugak... gi melihat budak2 study, main badminton dsbnya..
so semalam temp Nisa around 38+.. mujur ada ubat demam...  kan dia baru je demam itu hari... so lepas makan terus tidokan dia dalam blik...
pagi nih tak gi sekolah... Hn gi antar umah MIL.. seronok ler dorang.. leh bermanja2 ngan tok n wan..
ni waktu aku ngah mengupdate blog nih  Nisa n Yana sedang tido... aku pun.. rasa2 nak tido jugak... tapi saja online dulu sekejap


meeting... cian kat orang tuh

i attended a meeting just now.. regarding the need to conduct an informal oral session with the pupils at school...
well this was supposed to be done like ages ago... but dunno what's the problem...
Perlis is one the state that could not present any reports on this matter for 2008.. sungguh mendukacitakan...

so tahun nih.. mmg dorang kira pulun sakanler... taklimat sana sini... dan tadi mesyuarat merangkap taklimat tuk Ketua Pentaksir Sek buat kali ke 2...
adeh... aku tak tahulah kat mana silapnya... the meeting was 'mendukacitakan' adakah penyampai maklumatnyat tidak bagus menyampaikan maklumat... or isit the teachers do behave like what just happen just now... in let say all the meetings...
honestly... sepanjang tahun lepas aku idakler involve in any meeting.. yang melibatkan semua sek di Perlis... yeahhh... aku kan budak baru di sekolah... so most of the meeting.. they would sent the senior teacher...

but this time around... i've been attending meeting and close discussion with some of t…

Hn ada story... Sabtu lepas...

okeh citer ni sepatutnya ari Sabtu punya cerita...
tapi dek kerana mood aku yang kurang menentu so aku simpan sampai arini baru aku nak menulis..
haha... sungguh kurang rajin...






okeh citernya bermula begini.. Sabtu lepas.. sepatutnya tadak plan ke mana2 sebab Hn kan ada program so aku ngan twin mmg lepak kat umah jer lah...
but then around 12 something Hn called... asking whether me and the twin wanted to go to Alor Star or not.. aku mmg dah segan dah waktu tuh... ntah tetiba tadak mood nak berjalan2... walhal sebelum nih pantang di ajak...
so aku bagitau Hn.. tanak gi... tapi pastu aku tanya twin... of course ler dorang nak ikut abah dorang gi jalan... so aku bagitau Hn semula yang twin nak ikut... of course me pun lah...
so around 1 we gerak ke AS.. reason.. nantilah aku cerita ye...

bertapalah bulatnya muka aku itu...waktu nih Nisa tido.. so cuma Yana jer yang temankan aku dalam kereta... Hn ada urusan yang perlu dibereskan... punyalah lama tunggu dalam kereta... aku ingatkan kejap jer.. alih2 dekat 2 jam..…