Skip to main content

doktor.. doktor.. Part 2


on the way back aku call sekolah
cakap aku Mc harini.... walhal tadi pagi dah p punch card...


balik umah terus masuk blik.... n tido...
aku siap silentkan hp...
sebab aku rasa mmg aku akan tido tidak sedarkan diri..
siap pesan dekat Hn perkara yang sama...

aku sedar dalam kul 230... then terus solat zuhur...
masa nih Hn belum balik lagi... the twin of  course masih di sekolah agama...
so lepas solat n makan sikit... minum air(berbotol2 air mineral)
then sambung baring atas katil..
sempat sms mama yang ada di Langkawi...
pesan coklat cadbury top deck ngan turkish delight...
those are a must-buy-chocolate kalau aku gi Langkawi...

then sedar2 dah kul 430 lebih...
aku sedar pun sebab dengar Hn dok bebel2 dekat Nisa yang tak mo bangun tido 
dia tido dalam kereta otw balik dari sek agama..

malam tuh...
mmg aku rasa semacam jer... badan panas.. dengan batuknya... adehhh 
nak telan air pun sakit.. jgnkan makan...
dan malam tu aku tido dalam keadaan sungguh tidak selesa..
dek kerana badan panas... batuk... dan...

sakit2 di bahagian perut n bawah...
adehh...
siap cakap ngan baby...
jgnler kuar sekarang...
sebab mama tengah tak sihat...
nanti macam mana mama nak jaga baby




pagi... 
around 7 aku jaga... 
Hn cakap badan aku masih panas...
dia cakap tak yah gi sekolah.. 
nanti gi klinik check semula...
Hn yang uruskan bebudak pagi tadi...

so tadi around 10.. aku gi klinik semula..
klinik lagi pulak...
dah call sekolah cakap aku mc harini..
mmg aku tak berdaya langsung nak bangun..


g klinik mujur orang tak ramai..
kalau tak mau je aku balik...
masuk jumpa doktor ..
aku pun story ler apa2 yang patut..
then dia check..

antara perkara yang disampaikan...
  1. tidak boleh makan buah buat sementara waktu ni... especially buah mangga dan yang sewaktu dengannya
  2. tidak boleh minum minuman sejuk.. dan banyakkan minum air suam..
  3. dan berulang kali bagitau aku kena hentikan pengambilan buah buat masa sekarang...
sebab dia suspect aku tak tahan sejuk.. dan takut kena penat nanti.. 


ubat2 yang aku dapat harini..
ada ubat demam, batuk, selesema, antibiotik n Mc..
ubat selesema tuh.. doktor kata mmg akan buat kita mengantuk dan baby pun mungkin akan mengantuk jugak... so aku rasa mungkin aku tak makan kot.. lagipun aku tidak ler selesema lagi..
ubat demam pulak paracetamol 500mg..
ntah aku tak ler demam.. so tengoklah kalau rasa perlu aku makan..

ubat batuk dan antibiotik tuh harus aku akan makan..
sebab aku amat tidak tahan dengan kesakitan yang aku tanggung..
tatkala aku batuk...



Comments

  1. harap cpt sembuh..takut terbersalin awal plak nnti klu bdn panas2 nie..harap cpt sembuh

    ReplyDelete
  2. semoga cepat sembuh ya!!!!jaga diri bebaik!!!

    ReplyDelete
  3. Ena... adeh bleh terbesalin awal ke kalau badan panas2... huhu jgn ler hendaknya.. yang paling tak tahan bab batuk.. rasa macam nak tercabut anak tekak...

    kak rani.. doakan ye semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  4. laa kak iena tak sehat ker...siannya..byk berehat & jgn xmkn vitamin2 yer...kalo ubat2 tu bb cam takut ckit nk makan...apa pun tgcare yerr..;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..