Skip to main content

doktor.. doktor.. Part 2


on the way back aku call sekolah
cakap aku Mc harini.... walhal tadi pagi dah p punch card...


balik umah terus masuk blik.... n tido...
aku siap silentkan hp...
sebab aku rasa mmg aku akan tido tidak sedarkan diri..
siap pesan dekat Hn perkara yang sama...

aku sedar dalam kul 230... then terus solat zuhur...
masa nih Hn belum balik lagi... the twin of  course masih di sekolah agama...
so lepas solat n makan sikit... minum air(berbotol2 air mineral)
then sambung baring atas katil..
sempat sms mama yang ada di Langkawi...
pesan coklat cadbury top deck ngan turkish delight...
those are a must-buy-chocolate kalau aku gi Langkawi...

then sedar2 dah kul 430 lebih...
aku sedar pun sebab dengar Hn dok bebel2 dekat Nisa yang tak mo bangun tido 
dia tido dalam kereta otw balik dari sek agama..

malam tuh...
mmg aku rasa semacam jer... badan panas.. dengan batuknya... adehhh 
nak telan air pun sakit.. jgnkan makan...
dan malam tu aku tido dalam keadaan sungguh tidak selesa..
dek kerana badan panas... batuk... dan...

sakit2 di bahagian perut n bawah...
adehh...
siap cakap ngan baby...
jgnler kuar sekarang...
sebab mama tengah tak sihat...
nanti macam mana mama nak jaga baby




pagi... 
around 7 aku jaga... 
Hn cakap badan aku masih panas...
dia cakap tak yah gi sekolah.. 
nanti gi klinik check semula...
Hn yang uruskan bebudak pagi tadi...

so tadi around 10.. aku gi klinik semula..
klinik lagi pulak...
dah call sekolah cakap aku mc harini..
mmg aku tak berdaya langsung nak bangun..


g klinik mujur orang tak ramai..
kalau tak mau je aku balik...
masuk jumpa doktor ..
aku pun story ler apa2 yang patut..
then dia check..

antara perkara yang disampaikan...
  1. tidak boleh makan buah buat sementara waktu ni... especially buah mangga dan yang sewaktu dengannya
  2. tidak boleh minum minuman sejuk.. dan banyakkan minum air suam..
  3. dan berulang kali bagitau aku kena hentikan pengambilan buah buat masa sekarang...
sebab dia suspect aku tak tahan sejuk.. dan takut kena penat nanti.. 


ubat2 yang aku dapat harini..
ada ubat demam, batuk, selesema, antibiotik n Mc..
ubat selesema tuh.. doktor kata mmg akan buat kita mengantuk dan baby pun mungkin akan mengantuk jugak... so aku rasa mungkin aku tak makan kot.. lagipun aku tidak ler selesema lagi..
ubat demam pulak paracetamol 500mg..
ntah aku tak ler demam.. so tengoklah kalau rasa perlu aku makan..

ubat batuk dan antibiotik tuh harus aku akan makan..
sebab aku amat tidak tahan dengan kesakitan yang aku tanggung..
tatkala aku batuk...



Comments

  1. harap cpt sembuh..takut terbersalin awal plak nnti klu bdn panas2 nie..harap cpt sembuh

    ReplyDelete
  2. semoga cepat sembuh ya!!!!jaga diri bebaik!!!

    ReplyDelete
  3. Ena... adeh bleh terbesalin awal ke kalau badan panas2... huhu jgn ler hendaknya.. yang paling tak tahan bab batuk.. rasa macam nak tercabut anak tekak...

    kak rani.. doakan ye semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  4. laa kak iena tak sehat ker...siannya..byk berehat & jgn xmkn vitamin2 yer...kalo ubat2 tu bb cam takut ckit nk makan...apa pun tgcare yerr..;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata