Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2009

tadak pa nak buat...

sepatutnya aku nak lipat kain baju... tapi cam segan ler pulak..
Afi dok lena tuh... so aku pun layan ler internet kejap.. owh ye.. aku lupa nak story kemarin aku n Hn bawak gi his 1st month check up dekat klinik kerajaan..
kami pegi pun dah lewat around 11am... yolah Hn kan sekolah..
so tidakler ramai sgt orang kat klinik tuh.. lepas dah daftar terus gerak ke klinik ibu n anak..
memula check Afi.. he is fine.. berat dah 4.5kg (tapi masa kat KMC aritu 4.7kg) semua ok cuma tulah.. bila nurse tuh dengar dia bernafas cam bunyi skit... terus suruh gi jumpa doc...
Hn bawak Afi gi jumpa doktor while me getting my check up.. test air kencing, blood (Hb) then nurse check perut.. uikksss cam kena check perut ker jugak.. haha...


pastu sebelum balik.. sorang nurse tu tegur.. 'eh dah kecik dah badan... ' 'mana ada... baru turun sikit je nih..' aku balas 'oklah tuh... dari dulu bulat jer'
haha... gelak besar kitaorg kat situ.. yup dulu.. dorang mmg kata aku besar betul.. mmg besar pun.. yolah tiap kali…

before and after... kisah benar..

Afi Arrayyan
from 3.45kg




to





4.7kg in less than a month..
as for me..
from 84kg







to 70kg







in less than a month.. adeh.. banyak lagi nak kena turunkan nih.. huwaaaaaa
Azlina Majid

dah abis checkup... buat pa pulak

pas dah selesai urusan Afi.. hehe.. we did our groceries here...


haha.. jauh sungguh nooo.. amboiii tak padan dengan dalam pantang.. huhu.. pe boleh buat.. dah kaki berjalan..

so we left the twin at the playground.. (mmg dorang suka ditinggalkan di tmpt main nih) insyaallah so far selamat ler anak2 ditinggalkan di situ.. so first aku n Hn bawak Afi gi tukar diaper dia dulu..
then.. baru bawak dia masuk di shopping2.. tapi tak boleh lama2.. sebab nanti takut balik lewat petang.. yang bestnya.. ada Baby Promotion dekat situ... tangkap baju n suar Afi 2-3 lai, then contatiner tuk susu (for jalan2) Huggies Newborn, more botol susu (cewah.. hajat hati nak perah ler kan) n other things too.. (termasuk ler benda makan n minum)


around 530pm.. kami cargasssss balik..


aku ngan Nisa.. dia nak sangat duduk ngan Afi.. so terpaksalah aku dukung Afi.. wpun sebenarnya dah siap bawak tilam dia supaya.. dia boleh tido kat seat tuh..
nak buat camner.. kakak dia sayangkan dia.. hehe..

kakak Yana pulak.. dah pengsan tertido kat se…

baru 28 hari.. dah pi K*C

okeh nak story about what happen yesterday..
hehe.. well.. thera are reasons for what had happen kan.. so i believed the reason for what happen yesterday is quite strong..
yup... on my 28th day of confinement.,. aku dah berjalan agak jauh.. sampai ke Alor Star nun.. hehe.. kira jauh ler dari Arau ke Alor Star..
hehe.. bukan ler aku jalan kaki koran gpun.. harusler naik kereta kan..

so ni nak story.. dalam kul 10 lebih.. kami dah siap2.. Afi pun dah siap.. aku yang paling last siap... standard.. wpun tak delah mekap2 apa pun.. tapi tetap aku yang last..
the reason for our dayout adalah kerana... nak membawa si kecik tuh gi check.. sebabnya.. lately dia bernafas ada cam bunyi kahak.. n kekadang tuh.. he looks like terkecik n sounded like it too.. so we are quite worried..
ingatkan cuma nak check di Mahsuri, Jitra jer.. tapi mak ai manusia punyalah ramai.. owh before that...
bila nak kuar nih.. tetiba aku cam tak tahu nak bawak apa kecuali.. bawak susu dia.. n spare botol n susu dalam container.. diapers n towel..

Anak Permata

Anak adalah anugerahnya
Anugerah amat bernilai
Namun adakah ia disayangi
Adakah kita mendidiknya

Anak adalah permata
Permata yang tiada tandingan
Kitalah yang menghargainya
Kitalah yang menyayanginya

Bila sudah hilang rasa
Kasih dan sayang
Anak yang tak berdosa
Dibuang tanpa belas kasihan

Entahkan hidup entahkan mati
Itulah nasib si anak kecil

Ingatlah kita bila tiba hari tua
Anaklah penyambung hidup kita
Anaklah harapan kita di sana
Hari di waktu kita tak berdaya

Tidakkah sedikit rasa bersalah
Tidakkah sedikit rasa berdosa
Namun hatinya sudah gelap
Hatinya sudah menjadi buta

Akhirnya anak menjadi korban
Naka adalah anugerahnya
Harta yang amat berharta
Namun bagimana ia disayangi
Okitalah yang mencorakkannya
Azlina Majid

bila bosan.. dan aku marah

salam... aku sungguh bosan arini.. walaupun ada Afi.. tapi ntah..
dalaman aku sungguh restless... dan itu menyebabkan aku cepat bosan dan bila dah bosan.. aku cepat jer nak tension tak tentu pasal..
so what i did was.. tuk ilangkan bosan aku tuh..
i've changed all my tag or categories of entries... rajin sungguh nooo... nasib baik belum ke tahap tukar lagi layout blog.. aku rasa layout nih dah cukup ok bagi aku.. so rasanya kekal lama sikit kot..


and owh... aku tengah bengang dengan seseorang sekarang nih.. tolong ler jangan buat aku tak suka kat ko... selama ni aku turutkan jer.. tapi jgn sampai satu tahap aku spill everything out..
aku masih respek ko kawan.. tapi jangan buat aku tak suka dekat ko lagi..
Azlina Majid

malas pun ada baiknya.. tahu tak..

hmm.. right now... Hn is handling Afi.. dia bawak Afi duduk kat living room.. tengok movie..
so leaving me in the room.. surfing the net


tahu tak korang.. sekarang nih.. aku sangat ler malas... nak tahu malas buat apa..


malas nak buat susu... haha.. betul... sejak Afi dah cam pandai sikit menyusu directly to my b.. so pantang jer dia ek sikit.. aku terus amik.. check samada dia nak menyusu or not.. kalau nak aku terus bagi direct bf..

segan sangat dah nak bancuh susu...

tapi kalau Hn ada... n aku tahu Afi mmg tak puas minum susu aku.. so Hn yang akan ku suruh bancuh susu Afi..
haha.. is that a good sign or what kan.. haha.. aku suka.. sebab aku malas sangat nak bancuh susu dia sekarang..




Azlina Majid

pakailah baby anda

tuk sesapa yang berminat dengan babywearing.. aku terjumpa video nih.. dia ajar cara2 tuk babywear...
aku suka... tak sabar nak wear Afi.. semalam dah try kuarkan pouch yang aku beli tuh.. terkial2 jugak nak masukkan Afi ke dalam pouch tuh..
kena praktis selalu.. baru ler perfect

ni yang bertambah tak sabar nih
Azlina Majid

kerja gila....

baru lepas baca blog Sarah.. hmm...
am wondering.. why do people kept questioning thing that sometime they could really think of the answer.. cam yang Sarah tulis... dalam blog dia...
people asking her.. kenapa kuar waktu dalam pantang... kenapa itu kenapa ini..
well i guess.. dont u think it depend on the situation itself.. yelah.. u are not in her shoes ok.. so kenapa perlu bertanya begitu..
am not backing her or what.. tapi yelah.. walaupun dalam pantang.. tapi kalau sesuatu perkara itu dirasakan perlu dilakukan.. such as u need to go out.. to take the baby to his medical check up for example..
takkan itu pun tak boleh..
ye betullah berpantang nih untuk kebaikan ibu2 lepas bersalin.. tapi bagi aku lah kan.. rasanya tuan punya badan tuh tahulah apa yang dia buat... kalau dia tahu dia sakit takkan dia nak keluar jugak..
as for me.. baru 25 hari berpantang.. skrg aku dah tak pakai lagi kain2 batik.. rasanya setakat 2 minggu jer kot.. aku dok pakai kain batik.. adehhh.. aku nih mmg tak reti nak pakai kain batik…

when i'm feeling down... u were there...

kejap je rasa.. dah 25 hari aku lahirkan Afi...
masih terasa.. waktu kesakitan (wpun amik epidural) di labour room.. alhamdulillah.. hajat aku kesampaian.. tuk lahirkan Afi secara normal.. dan aku dapat merasa walau tidak sepenuhnya akan kesakitan itu..
kini setelah 25 hari berlalu... aku cuba gagahkan diri.. melakukan yang terbaik tuk Afi dan anak2 yang lain... sejujurnya tidak mudah menjadi ibu... aku bukan supermom yang mampu melakukan segalanya... jauh sekali memastikan kesempurnaan dalam setiap yang aku lakukan.. aku cuma membuat yang terbaik setakat yang aku mampu... kerana... bagi aku setiap kali menerima ahli baru dalam keluarga... the learning process is there again..
walaupun 6 tahun dulu aku telah menempuh perkara yang sama bersama twin.. kini aku bertatih semula melakukan semuanya.. tapi aku gembira.. dapat melakukan semua ini.. cuma.. aku harapkan sokongan... kerana walau sekuat mana aku cuba tapi aku tahu aku tak mampu... kerana aku seperti insan lain.. ada kekurangan sendiri...

setelah 25 h…

jom.. kita try tengok..

jom bermassage... hehe..
ari selasa lepas.. malam aku tengah gugu gaga Erra.. ala best n comel jer.. si kecik erra tuh..
utk episod malam tuh.. dorang ajar... pasal teknik urutan.. which..
is so comfortable.. lah bila tengok.. nanti leh try dekat Afi..
hmm.... badan aku dah mula rasa sengal2.. kalau dapat pi berurut best nih..


Azlina Majid

boleh... ropanya....

arini.. cam tak sedar jer.. dah baper jam aku ngadap laptop...
rasanya dalam kul 11 lebih aku on.. sampailer sekarang... masih lagi di depan laptop.. berhenti menyusukan Afi (direct bf).. pastu dia terus tido... then bangun semula around 1pm.. menyusu lagi.. tapi kalini tak cukup.. so tambah dengan susu formula.. sambung ler dia tido..
then i took time surfing the net.. ntah kenapa arini rasa cam nak google about 'minum radix dalam pantang' n....







wallah.. dalam forum ini menyatakan boleh.. waaa bestnya... can't wait to drink Radix again.. (aku kan penchenta nescafe dan skrg dan bertukar kepada radix pulak) sonoknya...
then dalam forum tuh jugak.. aku google around pasal topik Pengeluaran Susu Ibu dalam topik ni ada macam2 sub topik lain.. yang menarik perhatian aku adalah topik Perah Menggunakan Tangan

waaa... sungguh mengkagumkan... membacanya... ada mommies yang dapat perah until 10 oz++ hanya dengan menggunakan tangan.. aduhhhh rasa teruja dan kagum aku... i wish n i hope i can do that too…

bila saya mula menulis

ello u all.. apa kabar.. saya sihat saja.. baru lepas minum susu... mula2 ingat nak tido balik.. tapi sebab tengok mama dok main benda alah nih.. jadi saya tidak jadi tido..
dan saya nak main2 dengan mama... sekarang dah 2.40.. abah belum balik... kakak2 masih di sekolah.. jadi tinggal saya dengan mama saja...


skrg saya suka main2 dan suka bila orang sembang2 dengan saya.. saya jugak suka tengok tv.. mama cakap saya suka muntahkan balik susu yang saya minum.. huhu.. betul tuh mama.. saya pun tak tahu kenapa.. nanti mama cakap nak bawak saya gi check.. sebab mama dah risau.. selalu sangat saya muntahkan balik susu yang saya minum..
malam2.. mama tidokan saya dalam playpen saya.. tapi mama belum sempat amik gambar saya di dalam playpen saya.. bila mama nak belikan saya mainan.. playpen saya belum ada mainan lah mama..

adik Afi Arrayyan

macam-macam hal lah...

alhamdulillah.. semuanya ok jer..

adapun di saat anda membaca tulisan ini.. aku n Afi dah selamat balik ke Arau.. alkisahnya.. ari Ahad kemarin.. petang..


around 4pm kami sekeluarga bertolak balik ke Perlis..
mom n dad n oso the maid mmg nampak cam sedih sikit le.. tapi nanti kami balik lagi.. Afi is ok all the way back to Arau... dia tido jer.. cuma 'ek' sikit sewaktu sampai di Changlun.. minta susu.. hehe.. lega...

dan malam tu.. kunjungan dari PIL.. hehe.. aku dah agak... musti ada beberapa perkara yang akan ditanya.. besalah.. bab itu boleh ini tak boleh.. dah buat ke yang tu.. yang ni dah buat ke belum.. hehe.. i dont blame them.. itu dah menjadi apa yang mereka praktikkan... cuma bila tiba time aku.. susah sikit ler aku nak ikut... well as long as Afi is ok.. then it's ok with me..
FIL dah siap cakap nak tidokan Afi dalam buai.. arghhhh satu benda yang aku sangat tidak boleh terima... dulu twin pun gitu.. aku nih beria lah taknak dorang tido buai.. tapi nak buat camner... MIL yang jaga.…

sapa yang tak tau sila angkat tangan....

sebab saya nak bagitau.. harini hari yang spesel..  ada ka yang tak tau... meh nak bagitau.. HARI INI ADALAH....


dek kerana ada entry for mother's day (eh ada ker)
so arini tuk fathers pulak..


hehe..

so aku nak amik kesempatan nih ucapkan Happy Father's Day to

my dearest abah
- banyak pengorbanan abah pada aku sekeluarga.. kalau bukan kerana abah.. tak mungkin iena sampai ke tahap ini.. walaupun mungkin abah mengharapkan sebaliknya tapi iena berterima kasih atas doa dan pengorbanan abah selama ini.. inilah yang terbaik iena dapat buat tuk keluarga kita.. jasa abah terlalu sukar untuk iena balas.. tuk pengetahuan semua... abahlah yang menjaga aku sewaktu aku mengandungkan twin dulu.. (masa tuh aku kerja kat AS.. n he was there too).. abah yang risau bila aku mengandung dulu n sekarang.. sampaikan kalau nak diikut abah agak keberatan tuk ke family day (ala yang dorang gi Cameron Highland tuh) tapi yelah aku bukannya nak bersalin lagi waktu tuh.. hehehe... abah jugak yang menjaga (tidak b…

confident ke tak nih..

ntahlah..
aku pun tak berani nak jawab penyataan Ena dalam prev comment..

confident ker aku nak menghabiskan pantang di rumah sendiri..
dengan takdak sapa nak tolong tengokkan aku n Afi..
takdak sapa nak tolong masak2 kat umah tuh nanti..

yang ada nanti cuma aku sekeluarga...
itupun Hn bersekolah... twin.. hmm apa sangatlah yang boleh dibuat dorang...
aku..

ntahlah...
bukan aku taknak abiskan pantang di rumah mama...
cuma..
ntah...
kata maid mama.. dia akan ke Johor..
berjumpa suaminya..
ikut percaturan awal esok... Ahad dia akan ke sana..
itu antara sebab aku nak balik ke Arau..
yelah... kalau dia takdak di sini... aku hanya tinggal dengan adik aku
jer di rumah..
sebab mama sekolah...

tapi alih2 dimaklumkan semula oleh mama...
dia tak jadi pergi minggu ini sebaliknya minggu depan pulak..
tapi sebab aku dah cakap dekat Hn...
so kami akan balik jugak ke Arau minggu nih..

tengoklah nanti macam mana jadinya..
bab makan mungkin tak risau sangat..
sebab aku rasa setakat nak masak nasi n buat sayur
boleh jer..
lauk2 …

to leave or not...

alhamdulillah...
dah 20 hari Afi dilahirkan...
so far so good..
takdelah pape masalah besar...

kalau setakat kena berjaga malam buat susu, merengek menangis bagai..
itu ada punya anak kecil...
sapa tak sanggup.. ceritanya tak taulah kan...
dan macam malam tadi..
aku try bf afi at 3am...
yup sebelum ni aku bagi dia FM jer...

tapi lepas baca blog Shila pasal her problem with bf..
then the schedule provided by her LC...
so maybe i could try her way...
(shila minta izin nooo guna schedule you)


Afi had no problem feeding from my right side..
tapi bila nak tukar ke belah kiri..
dia mmg tak baper gemar..
sebab susah dia nak isap...
so menangisler budak kecik tu..
sebab lambat..

n tido malamku bertemankan mom's maid..
Hn yang suruh takut kot aku tak sedar (ada ke pulak tak sedar)
so bila dia dengar jer si kecik ni nangis...
terus nak buatkan susu...



walhal aku nak try bagi Afi bf..
hmm susah jugak kan...
aku rasa semua orang dah prefer bangun n bancuh susu dalam botol..

hanya orang yang betul2 faham keperluan bf se…

tak abis lagi... hmm.... ape2 jelah...

dek kerana banyak sangat dorian dekat rumah..
so my mom decided to give some to our neighbour..
hehe...
n she sembang2 ler with the neighbour..

then dia masuk umah and tell me something that cheer me up..

'mak ....... (my neighbour's name) kata boleh makan durian'
i was like...
'hah betul ker' terkejut beruk pulak aku..
'hmm sebab bukan first baby.. dulu dia pun mak dia bagi makan jugak durian'
aku masih dalam keblurran..
'tapi jgn la banyak sangat... setakat nak rasa tu boleh la'

i was like...uuuu seronoknya...
tapi cewah... bukan ler terus terpa pi makan durian...
control jugak tuh...

last2 my mom panggil suruh makan durian yang dah dikupas..
'hah makanla.. tu orang dah kupas tuh'
'eh awat banyak sangat durian nih' tanya pulak dah..
'kupas dua biji.. dah pecah'
'owh...' sambil amik seulas dan terus makan...
adehhh sedapnya...

seulas jer okeh yang dimakan semalam..
wpun nak jer makan banyak lagi...
tapi tetap berhati2 di jalanraya...
taku…

kemarin saja...

16 biji buah durian...
mama n adik aku bawak balik dari kebun..
huhu..
ari sebelum tuh pakcik dkt kebun tu call..
katanya jatuh 6 biji buah durian alih2 masa gi amik
tengok2 ada 16 biji...




aku rasalah kan..
dekat rumah nih...aku jer kot yang dok teringin sangat makan durian nih..
sebabnya aku tgk orang lain cam tak berahi jer nak makan...
huhu..

tapi adik aku ada gak ajak2 kawan dia datang makan buah durian tuh..
sayang weeiii... sebab tuh datang fresh from dusun mama n abah aku...
dah baper tahun ye dusun tuh..
kalau tak silap aku umur adik aku yang last tuh...

n
comel tak pokok2 kecik nih..



mama baru beli..
nak letak kat pejabat di sekolahnya...
hehe.. mama aku mmg hobi dia pokok2 bunga nih...
dan aku jadi terbekenan pulak dengan dua pokok nih..
comel jer...
ingat nak letak dalam kelas aku.. huhu... (sempat lagi pk pasal sekolah)

n this is the latest of baby Afi..
aku rasa dia cam berisi sikit..



tapi ntahler...
mungkin aku jer yang nampak gitu..
tapi mama aku pun cakap dia dah berisi..
yeke...



Azlina Majid

i felt like crying seeing these...

these are pictures taken from my SIL blog
thanks dear for these lovely pictures..
sempat tuh edit2 bagi cantik..

hehe..
i love all and cant wait for more..


ala tomeynya dia... hehe. binatang tuh pun comel... adakah itu bees.. sebab ia sunggu cute
masa nih Afi Arrayyan dah botak.. betul cakap Nurul..waktu nih mmg baik betul.. tak de pun nak nangis2.. cam tido jer.. cuma dia tersentap kejap... then bagi susu (botol lah kan) ok jer.. sampai ler kesudahan proses cukur rambut.. siap mandi then pakai baju semula... pastu sambung tido balik..
hehe... berbaju merah.. adeh cam sesuai jer ngan Afi.. tengok tuh... tido kan.. kejap jer buka mata.. tengok keadaan sekeliling.. apa benda nak jadi... (thanks to my dear Nurul.. edit cantik2 lagi gambar nih) wpun pada hari kejadiaan sian dia.. tak bangun.. sebab demam n sakit tekak plus batuk.. hehe... kena jaga kesihatan dek..  kamu tu mengandung...
ala tenangnya wajah anak kecil nih.. mudah2an terus mudah mama menjaga dan membesarkan Afi..
Azlina Majid

Week 2 - Confinement

alhamdulillah cepat jer masa berlalu..
so far nothing much happen...
cuma am craving for fruits..
seriously.. i want to eat fruits..

as for me..
week 2 confinement..

- lega sbb dah settle cukur rambut Afi
- bab makan2 tu dah ok dah.. wpun lauk yang sama setiap hari...
- badan pun cam dah ringan sikit... wpun masih ada 'spare tyre'nya..
- hehe.. akhirnya dapat jugak bertungku.. tima kasih mak long pinjamkan tungku..
- wpun aku tidak ler cekap sangat bertungku kan.. tapi bila tekap tungku yang panas
dan di campur dengan aroma daun kunyit n daun apa tah lagi tuh.. cam best jer..
badan pun rasa sedap sikit lepas tungku tuh.. wpun bertungku idakler lama mana
- dah boleh buat banyak benda sendiri.. yelah dah kurang sakit2nya.. cuma tinggal
lenguh2 jer badan skit..
- ada sedikit masalah sembelit.. tapi thanks to all my friends yang sudi bagi advice
n how to solve the problem
- aku dah banyak suka tengok drama kat tv3.. haha.. kalau sebelum nih jgn harap
le aku nak tngok drama2 kat tv.. tapi sejak…

buah.. apakah...

hmmm
tetiba mulut aku cam teringin sangat nak makan buah...
tapi buah apa yang boleh dimakan di dalam pantang nih...

aku baca ler balik buku yang aku beli


dia cakap buah mmg digalakkan makan dalam pantang nih..
same goes to sayur2an..
dan the best part is
nurfarahin cakap boleh makan tembikai...
tak percaya..

betul lah dia ada cakap gitu..
nanti aku amik gambar teks itu...
selain tuh buah betik pun bagus jugak tuk di makan..

huhu...
tapi bila bagitau kat mama aku..
hmm haruslah tidak bolah kan..
so camner tuh..

dahler skrg nih ada sebiji buah tembikai kat umah..
yummy kalau le boleh makan..
sedapnya...

mama aku gi kebun lagi dengan adik aku.. baru jer kuar tadi... sebab semalam pakcik yang duduk dekat kebun tu bagitau ada 6 biji durian baru luruh.. adehhhh.. kembali menguji iman aku... huhu... dugaaan sungguh...
Azlina Majid

cerita MIMPI....

alkisahnya..
sejak ari pertama aku berpantang.. sampai ler arini dah masuk ari ke 17
tiap malam tido musti mimpi..

apa yang aku mimpikan..
basically are thing that happen to me.. and i dreamt about those who closed to me..
my friends.. my family... my ex-officemates n etc..

naper ye..
mmg ler aku rindukan dorang.. n aku sentiasa/kdg2 teringatkan dorang..
tapi sampai terbawa2 ke dalam mimpi nih..
huhu..

















nota: korang ada petua pape tak utk ilangkan sembelit.. aku rasa aku dah terkena sembelit ler.. adeh... susahnya nak membuang.. di tambah dengan kerisauan dek stiches2 di bawah tuh.. huhu.. aku dah minum banyak air, makan sayur... so pe lagi nak buat yer... HELP

Azlina Majid

the latest of Afi Arrayyan..

hehe..
gigih aku send ke email aku guna hp tadi..
bukan per..
bosan lak tengok blog aku tak bergambar..

tapi nih dah bergambar...
cam tak best pulak sebab tak de touch up letak frame bagai...

tapi kira oklah nooo...
this is the latest pic of Afi Arrayyan..



tengoklah dia dok buat mulut muncung tuh..
adeh geramnya mama.. selalu cubit pipi dia..
bila dia buat mulut muncung gitu

ala sayunya mama tengok gambar yang nih.. comelnya.. Azlina Majid

his new tactical game...

Afi is sleeping..
tapi kdg2 dia merengek..
bila tengok
dia pejam mata balik.. alahai..
main2 pulak anak mama yang sorang nih..


skrg dah ada game baru..
Afi akan tido waktu siang..
around 10pm..
bila time tkr diaper n baju..
dia akan jaga n nak main2..

bagi susu dgn tujuan nak bg dia tido..
bolehlah kejap dia pejam mata..
bila letak atas tilam dia..
hmm.. dan2 tu jugak dia buka mata... merengek jap..
pastu senyum2, muncung2 mulut dsbnya...

adehla...
kdg tuh pas dah bf... letak ler atas tilam..
alih2 bgn pulak...

so skrg nih.. mlm adalah waktu tuk melihat Afi bermain..


Azlina Majid

when they are far from me..

tadi petang
Hn called.. saja.. mmg dah besa mcm tuh...
dia akan called kalau dia jauh dari aku.. hehe..

so tadi petang sempatler cakap ngan Nisa n Yana...
adeh rindu pulak dekat anak2 aku tuh...
adik as usual.. ckap2 citer pasal sek dia n tanya bila mama nak balik..
si kakak pulak tetiba tadi dia tanya pasal adik Afi dia..
hehe...
rindu ler tu kot dekat adik kecik dia...

owh talking bout Afi..
skrg dah pandai main2 dah..
mcm arini.. dah lama skit berjaga waktu siang..
sempat ler main2 dengan dia waktu siang..

dan dah boleh terima bf secara direct..
dan sebelum nak tido dia musti nak bf directly..
wpun dah minum susu dalam botol sebelum tuh..
lega.. wpun aku tahu susu aku sikit.. tapi kalau dia dah nak menyusu terus
dengan aku alhamdulillah...

mudah2an lepas nih susu aku makin banyak..


Azlina Majid

tiada bergambar lagi..

Alhamdulillah majlis cukur rambut semalam berjalan lancar
tapi sorry ye aku tak dapat nak upload gegambar sepanjang majlis...

aku dah hired (tapi belum bayar) adik aku tuk amik gambar2
sekitar majlis tuh..
so maybe nanti adalah sikit2 gambar dalam Blog SIL aku
aku pulak kena tunggu dapat laptop aku baru aku leh
upload gambar dari Hp aku..

so skrg Afi dah botak..
cian dia..
tapi yang best kan..
kemarin dari pagi dia tido sampai ler ke malam around 8++pm..
bukanler tido terus.. kejap2 tu merengek jugak minta susu..
tapi kiranya..
asyaik baring n tido jer lah..

senang sungguh Afi kemarin..
tapi semalam.. lewat jugak dia nak tido balik selepas dia jaga tuh..
kena main2.. minum susu.. then main2 lagi..
barulah dia tido..

skrg nih pun dia tengah tido..
bosan lak umah tak dak sapa...
tinggal aku, Afi, adik aku ngan maid mama jer...
mama dah gi sekolah pagi tadi...
anak2 aku dah balik Arau.. yelah arini dah sekolah...

semalam.. hampir menitis jugak air mata teringatkan dorang berdua..
mujur dalam next week aku dah n…

apa akan jadi pada hari ESOK..

kalau ikutkan perancangan awal..
esok tuk kenduri cukur rambut nak buat marhaban sekali..
kiranya rambut afi akan dipotong oleh orang2 marhaban tu lah..


tapi nak dijadikan cerita..
harini baru dapat tahu yang tekong aka ketua kumpulan marhaban tuh..
la ni dok kat Kolumpo...
hmm
so acara marhaban tak jadi nak buat..


tapi tetap akan cukur rambut afi esok...
sebab abah dah amik caterer tuk makan...
kiranya esok majlis lebih singkat lah..
cuma nak buat tahlil sikit..
then cukur rambut afi..

so arini last ler afi berambut (buat sementara waktu nih)..
mulai esok tengah hari kot...
dah botak (mungkin) kepala anak mama..



owh ye..
my SIL aka Pn Diana and her family and oso my Mak Su...
telah selamat sampai kul 430 pagi (kalau tak silap aku) tadi dari KL
Hn akan sampai malam nanti n
my sister yang kat KL pun akan sampai malam ni jugak..
esok ramailah sekejap kat umah nih...

yelah adik2 aku semua ada..
tapi esok malam musti dah sunyi..
sebab semua dah balik ke tempat masing2...
adehhh cam sedih lak..

Hn pun akan angkut t…

my 400th entry

semalam..
huhu.. time nilah baru leh tengok tv dan cerita2 kat tv..
dan semalam..
aku tonton cerita nih...

Nur Kasih

cam enak jer ceritanya..
tambah pulak lagu nyanyian Yasin tuh cam sedap bangat

kalau tak silap aku dah episod 3 dah cerita semalam..
so aku dah terlepas 2 episod..
so aku buka youtube n tengok balik episod2 yang dah lepas..
ala best le pulak..

aku suka tengok nur amina tuh.. comel..
fizz fairuz pun cam baik sangat dalam cerita nih.. compared to Anak Betong
alahai.. napelah Amina dijodohkan dengan Adam n bukan Aidil..
mungkin ayahnya ada perancangan untuk Adam..

sinopsis cerita Nur Kasih



Nur Kasih mengisahkan dua beradik, Aidil dan Adam, yang mempunyai karaktor yang sangat berbeza. Aidil seorang anak yang akur kepada segala perintah ibu bapanya, penyabar dan cukup menyayangi adiknya. Dia mengambil jurusan undang-undang di Universiti Al-Azhar, Mesir dan bercita-cita untuk menjadi seorang peguam syariah. Adam pula hidup dalam suasana yang penuh eksotik di Australia, mengambil jurusan seni…

tetiba 'kau' datang menyerang...

bangun tido pagi tadi... aku diserang sakit kepala..
adehh...
apa kena pulak dah..
tetiba jer kan..

tapi aku rasa mungkin disebabkan aku tak cukup tido..
yup...
sejak Hn balik Arau..
aku tido dengan Baby Afi..
dan setiap kali dia merengek nak susu (which is about every 2 hour)
aku akan bangun n bagi dia susu..
aku tak bf dia waktu2 gini takut kang dia menangis sebab tak cukup susu..

bukan taknak minta tolong mama..
tapi mama kena jaga nenek aku (her mom)..
yup.. my grandma had been here with us sejak ari pertama kami kat sini...
so 2 hari lepas.. tetiba her blood pressure naik.. tinggi jugak..
n dia dok ngadu pening kepala n lemah2 badan..
she is nearly 90 yrs old.. so aku tak nak susahkan mama...

nanti kang kalau tetiba mama plak yang sakit lagi haru biru..

so semalam...
Afi cried at 2.57am... so i woke up n bancuh ler susu dia..
bagi dia minum.. then he slept..
tapi aku tak boleh nak tido..
sakit kepala datang sudah... tapi sikit jer... aku sapu tiger balm..
then cuba tido.. tapi tak boleh...

tetiba rasa …

Kenapalah waktu ni jugak ko membanyak...

hmm....
napelah dugaan sungguh bila berpantang ni ye..
huhu..

cam emo tak tentu pasal lak aku nih..
tapi yelah..
aku suka sangat..
tapi time ni jugak aku takleh nak rasa..

bukan selalu dia ada..
nanti kang aku dah abis pantang.. leh jamin ker dia ada lagi..
lagi pulak..
ni bukan beli tak tentu tempat punya..

mai original dari dusun mak bapak aku...
huhu..
sedihnya...
sedap je nengok adik aku dok makan..
uwaaa...

aku nak makan jugak..



picture credit to the google search ye... sebab aku takleh nak upload gambar... walaupun  aku dok amik tak terhingga dah.. so korang layan je lah gambar apa yang ada noo
Azlina Majid