Skip to main content

The Experience...


AFTER di bawa ke wad..
aku cuba tido..

yelah..
masih penat..
sebelum tuh kan cam dah lelap hampir 2 jam..
so nak tido balik agak susah tapi mmg terasa penat sangat..

tapi apakan daya...
mmg tak dapat nak tido...
terasa sakit sangat bahagian perut aku both side kiri n kanan..
nurse dah pesan kalau perlu apa2 just ring the bell..
so dek kerana tidak tahan sakit... aku pun tekan loceng di sebelah katil...


nurse datang.. aku maklumkan apa yang perlu...
dan kemudian dia datang semula bawak ubat tahan sakit dan ubat apa tah..
aku makan... dengan harapan sakit akan hilang...

tapi lepas beberapa jam..
aku rasa aku perlu tekan loceng sekali lagi...
kerana sakitnya tidak jugak kurang... apatah lagi hilang...
nurse cakap..
tadi dah makan ubat tahan sakit.. dia tak boleh bagi lagi...
apa pun kena tunggu esok doc check...

so malam tuh.. aku antara tido dan tidak..


2hb June 09

hari pertama setelah melahirkan Afi..
aku mmg rasa susah sgt nak bergerak..
bahagian perut ke bawah terasa sakit dan ngilu sangat...
aku pun tak tahu kenapa...
tiada sapa yang memaklumkan apa2..

nurse datang lagi... buatkan bfast tuk aku...
alah apa sangat yang boleh aku makan sekarang kan..
hanyalah segelas Milo suam dan biskut 4 segi.. itu jer...
apapun syukurlah.. dapat jugak makan kan...

then a while later.. nurse datang lagi..
bagi ubat tahan sakit dan 2 jenis ubat lagi..
aku bagitau... ubat tahan sakit tu mcam takdak kesan jer..
aku tetap sakit...
sakit sangat...
tapi nurse tu cakap.. tunggu pukul 9 nanti doc datang check..

owh awal tuh.. Hn datang.. cakap dia nak balik dulu sebab..
nak uruskan tanam uri dan nak bawak twin ke sini...
since i need the rest so takpelah...


sakit masih lagi ada... aku dah tak tahan sgt so aku petik loceng lagi..
kalini datang sorang nurse yg sungguh baik..
aku rasa dia staff baru... so aku pun tanya... betul jangkaan aku...
aku bagitau la yang aku sakit sangat dekat bahagian perut...
nak gerak pun aku takut.. sebab sakit...
so dia tanya dah makan ubat ke belum... aku cakap sudah..
dia tanya lagi dah buang air kecil ke belum... aku cakap belum..
sebab aku takut nak turun dari katil... sakit...

so dgn bantuan dia.. dia bawak aku turun dari katil n ke toilet tuk buang air...
aduhhh ngilu sangat rasanya... tapi semua ini perlu katanya...


















lebih kurang pukul 10 lebih... Hn datang bersama twin, MIL, SIL and Tok Wa...
lega dapat lihat wajah si kembar... waktu nih baby dah ada bersama aku..
tapi aku tak dapat nak pegang dia pun lagi.. sebab aku tak boleh nak bangun..
sakit....


annisa.. seronok dengan adik barunya.. tapi adriana... langsung tak pegang Afi..
dia lebih banyak berada di sebelah aku... hehe.. cemburu agaknya..
tapi lama kelamaan barulah dia tengok2 si Afi..

dari MIL barulah aku tahu mungkin apa yang sedang aku alami adalah sakit batu meriyan..
owh... what is that...
tulah dulu operation mana ada pengalaman sakit sebegini..
doc datang..
aku pun maklumkan apa yang aku rasa... termasuklah ubat tahan sakit yang tidak memberi
sebarang kesan...
doc cakap kesakitan tu sebab rahim sedang dalam proses mengecut dan memakan masa..
dan dia akan cadang tuk ditukar dos ubat tahan sakit aku...



ibu kepada seorang pelajar Hn datang melawat..
banyak jugak maklumat yang disampaikan kepadaku..
lebih kepada perkongsian ilmu memandangkan ini pertama kali
aku melahirkan secara normal...
terima kasih kak... atas hadiah buat Afi serta nasihat yang diberi..



then..
rakan sekerja dari kolej lama datang melawat..
adehh segan aku dengan keadaan aku..
terasa sungguh selebetnya... dan tidak terurus..
papepun thanks to u all for coming.. hehe..
hmm adalah pasni yang takut nak bersalin lagi.. haha.. (shida n nira.. bila lagi nak tambah baby)








menjelang Asar..
mama n abah sampai...
waktu nih masih lagi sakit.. tapi aku gagahkan jugak diri ke bilik air..
kuar je dari bilik air aku nampak adik angkat aku..
ehh.. terkejutnya... aku salam dan cium tangan dia pulak.. haha...
then nampak mama n abah...
kebetulan mama pun dah lama tak jumpa adik angkat aku...
ala ruginya masa nih tak amik gambar...
she is also 'menunggu hari' je nak meletup...
thanks for coming sis... miss u so much..

mama n abah datang sebab nak bawak aku n Afi balik Kulim..
yelah.. Hn nak kena bawak twin n barang2 lagi kan..
so harusler penuh GL kami tuh..
dan seperti yang dijangka mmg penuh pun...
hehe..

adik angkat aku balik...
then abah tepon anak angkat dia yang duduk di Jitra... hehe..
kami pun dah lama tak jumpa dia..
dia datang melawat...
dah lain dah rupanya...
hehe..




630ptg

lebih kurang ler.. Hn pun sampai..
so lepas dah settle semua benda.. dah kemas semua barang..
kami pun rancang tuk bergerak balik...
so aku di bawak ke nurseri tuk amik Afi..
diberi penerangan pasal susu yang diberikan dan jugak penjagaan baby lah serba sikit..









930 mlm

sampai kulim..
penat... letih.. sakit...
so kekdahnya....







REHAT LAH APA LAGI

Comments

  1. adeh kak...rasa ngeri tul la...batu meriyan tu org ckp mmg sakit...tu utk org bersalin normal je ye??mmg ms cser aritu xde pn rasa sakit giler mcm akk tu...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…