Skip to main content

The Experience...


AFTER di bawa ke wad..
aku cuba tido..

yelah..
masih penat..
sebelum tuh kan cam dah lelap hampir 2 jam..
so nak tido balik agak susah tapi mmg terasa penat sangat..

tapi apakan daya...
mmg tak dapat nak tido...
terasa sakit sangat bahagian perut aku both side kiri n kanan..
nurse dah pesan kalau perlu apa2 just ring the bell..
so dek kerana tidak tahan sakit... aku pun tekan loceng di sebelah katil...


nurse datang.. aku maklumkan apa yang perlu...
dan kemudian dia datang semula bawak ubat tahan sakit dan ubat apa tah..
aku makan... dengan harapan sakit akan hilang...

tapi lepas beberapa jam..
aku rasa aku perlu tekan loceng sekali lagi...
kerana sakitnya tidak jugak kurang... apatah lagi hilang...
nurse cakap..
tadi dah makan ubat tahan sakit.. dia tak boleh bagi lagi...
apa pun kena tunggu esok doc check...

so malam tuh.. aku antara tido dan tidak..


2hb June 09

hari pertama setelah melahirkan Afi..
aku mmg rasa susah sgt nak bergerak..
bahagian perut ke bawah terasa sakit dan ngilu sangat...
aku pun tak tahu kenapa...
tiada sapa yang memaklumkan apa2..

nurse datang lagi... buatkan bfast tuk aku...
alah apa sangat yang boleh aku makan sekarang kan..
hanyalah segelas Milo suam dan biskut 4 segi.. itu jer...
apapun syukurlah.. dapat jugak makan kan...

then a while later.. nurse datang lagi..
bagi ubat tahan sakit dan 2 jenis ubat lagi..
aku bagitau... ubat tahan sakit tu mcam takdak kesan jer..
aku tetap sakit...
sakit sangat...
tapi nurse tu cakap.. tunggu pukul 9 nanti doc datang check..

owh awal tuh.. Hn datang.. cakap dia nak balik dulu sebab..
nak uruskan tanam uri dan nak bawak twin ke sini...
since i need the rest so takpelah...


sakit masih lagi ada... aku dah tak tahan sgt so aku petik loceng lagi..
kalini datang sorang nurse yg sungguh baik..
aku rasa dia staff baru... so aku pun tanya... betul jangkaan aku...
aku bagitau la yang aku sakit sangat dekat bahagian perut...
nak gerak pun aku takut.. sebab sakit...
so dia tanya dah makan ubat ke belum... aku cakap sudah..
dia tanya lagi dah buang air kecil ke belum... aku cakap belum..
sebab aku takut nak turun dari katil... sakit...

so dgn bantuan dia.. dia bawak aku turun dari katil n ke toilet tuk buang air...
aduhhh ngilu sangat rasanya... tapi semua ini perlu katanya...


















lebih kurang pukul 10 lebih... Hn datang bersama twin, MIL, SIL and Tok Wa...
lega dapat lihat wajah si kembar... waktu nih baby dah ada bersama aku..
tapi aku tak dapat nak pegang dia pun lagi.. sebab aku tak boleh nak bangun..
sakit....


annisa.. seronok dengan adik barunya.. tapi adriana... langsung tak pegang Afi..
dia lebih banyak berada di sebelah aku... hehe.. cemburu agaknya..
tapi lama kelamaan barulah dia tengok2 si Afi..

dari MIL barulah aku tahu mungkin apa yang sedang aku alami adalah sakit batu meriyan..
owh... what is that...
tulah dulu operation mana ada pengalaman sakit sebegini..
doc datang..
aku pun maklumkan apa yang aku rasa... termasuklah ubat tahan sakit yang tidak memberi
sebarang kesan...
doc cakap kesakitan tu sebab rahim sedang dalam proses mengecut dan memakan masa..
dan dia akan cadang tuk ditukar dos ubat tahan sakit aku...



ibu kepada seorang pelajar Hn datang melawat..
banyak jugak maklumat yang disampaikan kepadaku..
lebih kepada perkongsian ilmu memandangkan ini pertama kali
aku melahirkan secara normal...
terima kasih kak... atas hadiah buat Afi serta nasihat yang diberi..



then..
rakan sekerja dari kolej lama datang melawat..
adehh segan aku dengan keadaan aku..
terasa sungguh selebetnya... dan tidak terurus..
papepun thanks to u all for coming.. hehe..
hmm adalah pasni yang takut nak bersalin lagi.. haha.. (shida n nira.. bila lagi nak tambah baby)








menjelang Asar..
mama n abah sampai...
waktu nih masih lagi sakit.. tapi aku gagahkan jugak diri ke bilik air..
kuar je dari bilik air aku nampak adik angkat aku..
ehh.. terkejutnya... aku salam dan cium tangan dia pulak.. haha...
then nampak mama n abah...
kebetulan mama pun dah lama tak jumpa adik angkat aku...
ala ruginya masa nih tak amik gambar...
she is also 'menunggu hari' je nak meletup...
thanks for coming sis... miss u so much..

mama n abah datang sebab nak bawak aku n Afi balik Kulim..
yelah.. Hn nak kena bawak twin n barang2 lagi kan..
so harusler penuh GL kami tuh..
dan seperti yang dijangka mmg penuh pun...
hehe..

adik angkat aku balik...
then abah tepon anak angkat dia yang duduk di Jitra... hehe..
kami pun dah lama tak jumpa dia..
dia datang melawat...
dah lain dah rupanya...
hehe..




630ptg

lebih kurang ler.. Hn pun sampai..
so lepas dah settle semua benda.. dah kemas semua barang..
kami pun rancang tuk bergerak balik...
so aku di bawak ke nurseri tuk amik Afi..
diberi penerangan pasal susu yang diberikan dan jugak penjagaan baby lah serba sikit..









930 mlm

sampai kulim..
penat... letih.. sakit...
so kekdahnya....







REHAT LAH APA LAGI

Comments

  1. adeh kak...rasa ngeri tul la...batu meriyan tu org ckp mmg sakit...tu utk org bersalin normal je ye??mmg ms cser aritu xde pn rasa sakit giler mcm akk tu...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...