Skip to main content

The Experience...


AFTER di bawa ke wad..
aku cuba tido..

yelah..
masih penat..
sebelum tuh kan cam dah lelap hampir 2 jam..
so nak tido balik agak susah tapi mmg terasa penat sangat..

tapi apakan daya...
mmg tak dapat nak tido...
terasa sakit sangat bahagian perut aku both side kiri n kanan..
nurse dah pesan kalau perlu apa2 just ring the bell..
so dek kerana tidak tahan sakit... aku pun tekan loceng di sebelah katil...


nurse datang.. aku maklumkan apa yang perlu...
dan kemudian dia datang semula bawak ubat tahan sakit dan ubat apa tah..
aku makan... dengan harapan sakit akan hilang...

tapi lepas beberapa jam..
aku rasa aku perlu tekan loceng sekali lagi...
kerana sakitnya tidak jugak kurang... apatah lagi hilang...
nurse cakap..
tadi dah makan ubat tahan sakit.. dia tak boleh bagi lagi...
apa pun kena tunggu esok doc check...

so malam tuh.. aku antara tido dan tidak..


2hb June 09

hari pertama setelah melahirkan Afi..
aku mmg rasa susah sgt nak bergerak..
bahagian perut ke bawah terasa sakit dan ngilu sangat...
aku pun tak tahu kenapa...
tiada sapa yang memaklumkan apa2..

nurse datang lagi... buatkan bfast tuk aku...
alah apa sangat yang boleh aku makan sekarang kan..
hanyalah segelas Milo suam dan biskut 4 segi.. itu jer...
apapun syukurlah.. dapat jugak makan kan...

then a while later.. nurse datang lagi..
bagi ubat tahan sakit dan 2 jenis ubat lagi..
aku bagitau... ubat tahan sakit tu mcam takdak kesan jer..
aku tetap sakit...
sakit sangat...
tapi nurse tu cakap.. tunggu pukul 9 nanti doc datang check..

owh awal tuh.. Hn datang.. cakap dia nak balik dulu sebab..
nak uruskan tanam uri dan nak bawak twin ke sini...
since i need the rest so takpelah...


sakit masih lagi ada... aku dah tak tahan sgt so aku petik loceng lagi..
kalini datang sorang nurse yg sungguh baik..
aku rasa dia staff baru... so aku pun tanya... betul jangkaan aku...
aku bagitau la yang aku sakit sangat dekat bahagian perut...
nak gerak pun aku takut.. sebab sakit...
so dia tanya dah makan ubat ke belum... aku cakap sudah..
dia tanya lagi dah buang air kecil ke belum... aku cakap belum..
sebab aku takut nak turun dari katil... sakit...

so dgn bantuan dia.. dia bawak aku turun dari katil n ke toilet tuk buang air...
aduhhh ngilu sangat rasanya... tapi semua ini perlu katanya...


















lebih kurang pukul 10 lebih... Hn datang bersama twin, MIL, SIL and Tok Wa...
lega dapat lihat wajah si kembar... waktu nih baby dah ada bersama aku..
tapi aku tak dapat nak pegang dia pun lagi.. sebab aku tak boleh nak bangun..
sakit....


annisa.. seronok dengan adik barunya.. tapi adriana... langsung tak pegang Afi..
dia lebih banyak berada di sebelah aku... hehe.. cemburu agaknya..
tapi lama kelamaan barulah dia tengok2 si Afi..

dari MIL barulah aku tahu mungkin apa yang sedang aku alami adalah sakit batu meriyan..
owh... what is that...
tulah dulu operation mana ada pengalaman sakit sebegini..
doc datang..
aku pun maklumkan apa yang aku rasa... termasuklah ubat tahan sakit yang tidak memberi
sebarang kesan...
doc cakap kesakitan tu sebab rahim sedang dalam proses mengecut dan memakan masa..
dan dia akan cadang tuk ditukar dos ubat tahan sakit aku...



ibu kepada seorang pelajar Hn datang melawat..
banyak jugak maklumat yang disampaikan kepadaku..
lebih kepada perkongsian ilmu memandangkan ini pertama kali
aku melahirkan secara normal...
terima kasih kak... atas hadiah buat Afi serta nasihat yang diberi..



then..
rakan sekerja dari kolej lama datang melawat..
adehh segan aku dengan keadaan aku..
terasa sungguh selebetnya... dan tidak terurus..
papepun thanks to u all for coming.. hehe..
hmm adalah pasni yang takut nak bersalin lagi.. haha.. (shida n nira.. bila lagi nak tambah baby)








menjelang Asar..
mama n abah sampai...
waktu nih masih lagi sakit.. tapi aku gagahkan jugak diri ke bilik air..
kuar je dari bilik air aku nampak adik angkat aku..
ehh.. terkejutnya... aku salam dan cium tangan dia pulak.. haha...
then nampak mama n abah...
kebetulan mama pun dah lama tak jumpa adik angkat aku...
ala ruginya masa nih tak amik gambar...
she is also 'menunggu hari' je nak meletup...
thanks for coming sis... miss u so much..

mama n abah datang sebab nak bawak aku n Afi balik Kulim..
yelah.. Hn nak kena bawak twin n barang2 lagi kan..
so harusler penuh GL kami tuh..
dan seperti yang dijangka mmg penuh pun...
hehe..

adik angkat aku balik...
then abah tepon anak angkat dia yang duduk di Jitra... hehe..
kami pun dah lama tak jumpa dia..
dia datang melawat...
dah lain dah rupanya...
hehe..




630ptg

lebih kurang ler.. Hn pun sampai..
so lepas dah settle semua benda.. dah kemas semua barang..
kami pun rancang tuk bergerak balik...
so aku di bawak ke nurseri tuk amik Afi..
diberi penerangan pasal susu yang diberikan dan jugak penjagaan baby lah serba sikit..









930 mlm

sampai kulim..
penat... letih.. sakit...
so kekdahnya....







REHAT LAH APA LAGI

Comments

  1. adeh kak...rasa ngeri tul la...batu meriyan tu org ckp mmg sakit...tu utk org bersalin normal je ye??mmg ms cser aritu xde pn rasa sakit giler mcm akk tu...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…