Skip to main content

kerja gila....

baru lepas baca blog Sarah..
hmm...

am wondering..
why do people kept questioning thing that sometime they could really think of the answer..
cam yang Sarah tulis...
dalam blog dia...

people asking her..
kenapa kuar waktu dalam pantang...
kenapa itu kenapa ini..

well i guess..
dont u think it depend on the situation itself..
yelah.. u are not in her shoes ok..
so kenapa perlu bertanya begitu..

am not backing her or what..
tapi yelah..
walaupun dalam pantang..
tapi kalau sesuatu perkara itu dirasakan perlu dilakukan..
such as u need to go out..
to take the baby to his medical check up for example..

takkan itu pun tak boleh..

ye betullah berpantang nih untuk kebaikan ibu2 lepas bersalin..
tapi bagi aku lah kan..
rasanya tuan punya badan tuh tahulah apa yang dia buat...
kalau dia tahu dia sakit takkan dia nak keluar jugak..

as for me..
baru 25 hari berpantang..
skrg aku dah tak pakai lagi kain2 batik..
rasanya setakat 2 minggu jer kot.. aku dok pakai kain batik..
adehhh..
aku nih mmg tak reti nak pakai kain batik.. so aku lebih selesa dengan seluar..
salahker... pakai seluar dalam pantang..
bukannya pakai seluar yang ketat2 pun..
seluar yang very loose n cotton n sungguh selesa...

bab makan..
hmm yang nih aku rasalah ikut tuan punya badan jugak..
seperti perbincangan aku dengan Sue arituh.. cewah...
lain orang lain lah kekdahnya..
dan.. tidak boleh makan sayur n buah waktu dalam pantang nih..
aku sebolehnya lah kan.. amat ler tidak bersetuju...
ishhh... sayur kan baik tuk kesihatan..
samalah dengan buah kan... so takkan tetiba time pantang tak boleh makan
benda yang baik tuk kesihatan...

yolah.. mungkin ada sesetengah sayur tuh kena elak sebab sejuk or angin..
tapi takkan sampai ulam2 yang aku rasa mmg digalakkan makan tak boleh jugak...
buah... pun sama...
berpada2 lah kan...
takkan sampai nak telan buah macam makan nasi... idakler sampai tahap itu..

bab minum air pulak...
hehe ni aku baca dalam buku nur farahin tuh..
air ni satu perkara penting dalam badan kita..
kalau kurang air... keringlah badan kita..
abis kalau dah kurang minum air.. camner nak produce milk n at the same time..
kalau kurang air idak ker itu mendatangkan masalah pada kita...
hmm....
tulah kekadang aku tak paham jugak bab berpantang nih...
benda yang aku rasa boleh diterima dek pemikiran rasional aku.. aku boleh terima..

tapi kalau rasa benda tuh.. sekadar kepercayaan dan sesuatu amalan turun temurun..
boleh ditinggalkan sekiranya tidak perlu.. then why should we do it...

hmmm..
mengulas panjang pulak dah..
hehe...
bkan aku nak berlagak pandai..
cuma kekadang tuh..
sian aku nengok... orang2 yang baru pas bersalin nih..
cam terkongkong sungguh..
letih aku tengok dan aku jugak mengalaminya..
adehhh penat ler gini.. itu tak boleh ini tak boleh..

eh korang...
ni luahan rasa aku tau..
korang jgn pulak pk aku ni nak mengajar korang pulak..
or korang rasa aku nih terlebih pandai pulak..
hehe..

ni bahasa orang yang tak tido lagi wpun jam komputer dah tunjuk 4am..


Azlina Majid

Comments

  1. betul tu..letih betul la nak ikut semua benda dlm pantang..tension pun ader gak..lg2 bab mkn nie kan..bykkan 1/2 bulan ena cuma mkn ikan bilis goreng tanpa minyak ngan lada hitam jea..rasa cam nak nangis pun ader gak..hubby kesian jea tgk kita nie..

    pastu nak minum air pun kena tegur gak..jgn minum smp abis la..tak blh minum air sekali terus la..kena minum skit2 la..


    emmm entah la..dh ddk ngan org tua ngan mak mertua kena jea la ikut..wpun dlm hati cam nak memberontak jea..


    betul2 rimas betul la pki kain batik nie kan..ena pun pesen yg tak reti pki kain..risau memancang terlondeh..masa 1st day pki kain batik ena pki sekali tali pinggang..teruk kan..

    ReplyDelete
  2. hehe..
    betul tuh ena..
    huhu...

    hmm.. iena bantai jer minum air dari botol mineral tuh.. hahah.. tadak ler seteguk2 nih.. tapi baru nih mak mentua pesan dekat husband suruh minum air panas suam... adeh..

    kalau husband cian kat kita takpe jugak.. ni tak jugak.. husband iena lebih dengar cakap his mom..
    hehe tak ler salahkan dia .. cuma kkdg tuh... kena betulkan jugak.. pengetahuan n pemahaman dorang.. cewah.. kt pulak yang nak ngajar dorang..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…