Skip to main content

kerja gila....

baru lepas baca blog Sarah..
hmm...

am wondering..
why do people kept questioning thing that sometime they could really think of the answer..
cam yang Sarah tulis...
dalam blog dia...

people asking her..
kenapa kuar waktu dalam pantang...
kenapa itu kenapa ini..

well i guess..
dont u think it depend on the situation itself..
yelah.. u are not in her shoes ok..
so kenapa perlu bertanya begitu..

am not backing her or what..
tapi yelah..
walaupun dalam pantang..
tapi kalau sesuatu perkara itu dirasakan perlu dilakukan..
such as u need to go out..
to take the baby to his medical check up for example..

takkan itu pun tak boleh..

ye betullah berpantang nih untuk kebaikan ibu2 lepas bersalin..
tapi bagi aku lah kan..
rasanya tuan punya badan tuh tahulah apa yang dia buat...
kalau dia tahu dia sakit takkan dia nak keluar jugak..

as for me..
baru 25 hari berpantang..
skrg aku dah tak pakai lagi kain2 batik..
rasanya setakat 2 minggu jer kot.. aku dok pakai kain batik..
adehhh..
aku nih mmg tak reti nak pakai kain batik.. so aku lebih selesa dengan seluar..
salahker... pakai seluar dalam pantang..
bukannya pakai seluar yang ketat2 pun..
seluar yang very loose n cotton n sungguh selesa...

bab makan..
hmm yang nih aku rasalah ikut tuan punya badan jugak..
seperti perbincangan aku dengan Sue arituh.. cewah...
lain orang lain lah kekdahnya..
dan.. tidak boleh makan sayur n buah waktu dalam pantang nih..
aku sebolehnya lah kan.. amat ler tidak bersetuju...
ishhh... sayur kan baik tuk kesihatan..
samalah dengan buah kan... so takkan tetiba time pantang tak boleh makan
benda yang baik tuk kesihatan...

yolah.. mungkin ada sesetengah sayur tuh kena elak sebab sejuk or angin..
tapi takkan sampai ulam2 yang aku rasa mmg digalakkan makan tak boleh jugak...
buah... pun sama...
berpada2 lah kan...
takkan sampai nak telan buah macam makan nasi... idakler sampai tahap itu..

bab minum air pulak...
hehe ni aku baca dalam buku nur farahin tuh..
air ni satu perkara penting dalam badan kita..
kalau kurang air... keringlah badan kita..
abis kalau dah kurang minum air.. camner nak produce milk n at the same time..
kalau kurang air idak ker itu mendatangkan masalah pada kita...
hmm....
tulah kekadang aku tak paham jugak bab berpantang nih...
benda yang aku rasa boleh diterima dek pemikiran rasional aku.. aku boleh terima..

tapi kalau rasa benda tuh.. sekadar kepercayaan dan sesuatu amalan turun temurun..
boleh ditinggalkan sekiranya tidak perlu.. then why should we do it...

hmmm..
mengulas panjang pulak dah..
hehe...
bkan aku nak berlagak pandai..
cuma kekadang tuh..
sian aku nengok... orang2 yang baru pas bersalin nih..
cam terkongkong sungguh..
letih aku tengok dan aku jugak mengalaminya..
adehhh penat ler gini.. itu tak boleh ini tak boleh..

eh korang...
ni luahan rasa aku tau..
korang jgn pulak pk aku ni nak mengajar korang pulak..
or korang rasa aku nih terlebih pandai pulak..
hehe..

ni bahasa orang yang tak tido lagi wpun jam komputer dah tunjuk 4am..


Azlina Majid

Comments

  1. betul tu..letih betul la nak ikut semua benda dlm pantang..tension pun ader gak..lg2 bab mkn nie kan..bykkan 1/2 bulan ena cuma mkn ikan bilis goreng tanpa minyak ngan lada hitam jea..rasa cam nak nangis pun ader gak..hubby kesian jea tgk kita nie..

    pastu nak minum air pun kena tegur gak..jgn minum smp abis la..tak blh minum air sekali terus la..kena minum skit2 la..


    emmm entah la..dh ddk ngan org tua ngan mak mertua kena jea la ikut..wpun dlm hati cam nak memberontak jea..


    betul2 rimas betul la pki kain batik nie kan..ena pun pesen yg tak reti pki kain..risau memancang terlondeh..masa 1st day pki kain batik ena pki sekali tali pinggang..teruk kan..

    ReplyDelete
  2. hehe..
    betul tuh ena..
    huhu...

    hmm.. iena bantai jer minum air dari botol mineral tuh.. hahah.. tadak ler seteguk2 nih.. tapi baru nih mak mentua pesan dekat husband suruh minum air panas suam... adeh..

    kalau husband cian kat kita takpe jugak.. ni tak jugak.. husband iena lebih dengar cakap his mom..
    hehe tak ler salahkan dia .. cuma kkdg tuh... kena betulkan jugak.. pengetahuan n pemahaman dorang.. cewah.. kt pulak yang nak ngajar dorang..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...