Skip to main content

macam-macam hal lah...


alhamdulillah..
semuanya ok jer..


adapun di saat anda membaca tulisan ini..
aku n Afi dah selamat balik ke Arau..
alkisahnya.. ari Ahad kemarin.. petang..



around 4pm kami sekeluarga bertolak balik ke Perlis..

mom n dad n oso the maid mmg nampak cam sedih sikit le..
tapi nanti kami balik lagi..
Afi is ok all the way back to Arau... dia tido jer..
cuma 'ek' sikit sewaktu sampai di Changlun.. minta susu..
hehe.. lega...


dan malam tu.. kunjungan dari PIL..
hehe.. aku dah agak... musti ada beberapa perkara yang akan ditanya..
besalah.. bab itu boleh ini tak boleh.. dah buat ke yang tu.. yang ni dah buat ke belum..
hehe..
i dont blame them.. itu dah menjadi apa yang mereka praktikkan...
cuma bila tiba time aku.. susah sikit ler aku nak ikut...
well as long as Afi is ok.. then it's ok with me..

FIL dah siap cakap nak tidokan Afi dalam buai..
arghhhh satu benda yang aku sangat tidak boleh terima...
dulu twin pun gitu.. aku nih beria lah taknak dorang tido buai..
tapi nak buat camner... MIL yang jaga.. so membesarlah dorang dalam buai..
but this time around.. aku harap sangat Afi tidak akan tido buai...
semalam aku tidokan dia dalam playpen dia..
ok jer..
sampai pagi...
takdelah merengek or meragam tak mo tido kat situ..

and owh..
being here... Hn dah minta MIL masakkan tuk aku..
which i dont think is necessary.. yelah kalau setakat nak goreng ikan.. n buat sayur tuh
aku rasa takkan ler aku tak boleh buat kan..
tapi nak buat camner Hn dah suruh..
and one thing for sure.. aku rasa aku tidak akan dapat makan sayur lah...
dorang dapat tahu aku makan sayur semalam pun dah semacam..
so i guess no sayur for me.. but we'll see...
ni Hn takdak pulak bagitau aku makan oranges... ntah boleh ke idak pulak...

hmm..
so kekdahnya.. lain orang lain cara pantangnya kan..
walaupun aku percaya makan sayur tuh tak salah.. n mmg digalakkan (tambahler aku ni ada skit sembelit)
tapi dah dorang kata tak boleh.. aku nak carik sayur tang mana pulak kan...


hmm sikit update about Afi..
dia masih lagi muntahkan susu dia lepas minum..
bukan ler immediately muntah..
tapi macam dia tak telan pun susu tuh..
kemam jer dalam mulut.. tunggu untuk diluahkan...

aku worried jugak..
ingat nak ajak Hn gi check...
satu lagi aku rasa cam dia ada selesema sikit..
sebab kekadang dengar dia bernafas cam block skit idung dia..
minum susu.. masih lagi campur2.. cuma skrg aku kerap bagi dia bf dulu sebelum bagi
susu botol..
skrg dah 1030m.. Afi dah tido..


tapi selalunya time nih aku kejutkan dia tuk tukar baju tido..
kejap lagi masuk dalam bilik aku tukarkan..

twin..
dah tido kot..
dok dalam bilik dengan makcik dorang (adik Hn)..
tadi aku marahkan si kakak.. adeh..
geram sikit sebab dia masih membaca main2..
aku tak tahulah dia betul2 tak tahu ker.. or dia main2...
adik aku belum check lagi her reading..

harapnya aku dapat didik dorang sebaik mungkin..

Azlina Majid

Comments

  1. tu la lain mak lain cara pantang nyer..ena mkn jea sayur sbb mak n MIL mskkan ena sayur..jd ena blh mkn sayur..sayurkan penting lg2 utk BF..

    ReplyDelete
  2. a'aa...zaila dulu bole jer makan sayur sawi hijau tu..masak air taruk lada hitam banyak2..kalo xmakan sayur nanti sembelit..kalo sembelit..punyalah seksa masa nak uk uk tu..takut kn tempat jahitan..tapi zaila ader minum teh mas cotek dr leesa formula, alhamdulillah..memang senang nak membuang;)

    ReplyDelete
  3. Ena.. tulah.. my mom ok jer makan sayur... tapi MIL/PIL agak keberatan...

    zaila.. teh mas cotek tuh mmg baik ke tuk sembelit..
    iena ada tapi tak minum pun lagi sebab tengah nak abiskan teh herba produk hpa

    ReplyDelete
  4. macam2 jugakkan..lily penah dgr diorang cakap pantang ni ikut org jugak,ada yg tahan and tak alah dgn certain makanan bleh ja makan..tapi kalau badan jenis yg tak tahan,better berhati2..cewah memandai ja bg nasihat..padahal takdk experience pon

    ReplyDelete
  5. Lily..
    betullah tu.. hehe
    orang yang tadak pengalaman pun kekadang tahu jugak.. hehe..
    alhamdulillah so far dah balik ke Arau nih.. tadak lagi lah masalah pape...
    insyaallah semua ok kot

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…