Skip to main content

Pengalaman kali ini.... chapter II


okeh sambung sikit lagi entry ini



sepanjang proses nih..
Hn tidak dibenarkan berada dalam labour room..
lagipun aku dah suruh dia pi makan..
in case nanti kang tetiba tak sempat lak dia nak pi makan..

lepas jer epidural..
badan aku mmg kebas tapi....

sebelah kanan jer..
sebelah kiri aku masih boleh rasa sakit..
aku tak pasti..
sakit ni mmg aku patut rasa atau tidak...


730mlm

Maghrib jer..
Hn lepas solat terus balik Arau..
lupa pulak aku nak sediakan baju dia dalam bag hospital tuh..
kalau tak..
tak perlu dia ulang alik buang masa je atas jalan..

nurse datang check bukaan...
baru 4cm..
adehhh lamanya masa berlalu..
tapi baru 4cm..

sempat di maklumkan kepada aku..
ubat yang dimasukkan tak boleh diberi sepenuhnya..
tapi sedikit demi sedikit sebab aku ada previous scar dari prev operation..
mungkin dek kerana itu lambat proses bukaan..
dalam masa yang sama contraction makin kuat katanya..
cuma yelah apa yang aku rasa hanyalah 10% of the real pain..

mmg sebelah kiri badan aku dok rasa sakit..
mungkin itu yang dimaksudkan 10% kesakitan yang aku rasa..

sambil2 tu aku dengar juga..
nurse tu dok bagi arahan dekat staff yang akan menggantikan shift dorang..
adeh... terasa tak confident pulak aku dengan staff baru tuh..
yelah...
nak check bukaan pun dia tak pernah... or maybe i'm her first patient..
so dalam diam aku berdoa semoga biarlah bayiku disambut oleh mereka
yang lebih arif dan sudah berpengalaman..
aku risau..
sebab macam2 benda boleh jadi..


845mlm

nurse datang lagi check bukaan..
dan 8 cm.. uiksss cepat pulak..
tapi mmg aku dok rasa lain macam jer dalam tempoh masa tuh..
Hn belum sampai lagi...
aku dah risau...
nurse tuh cakap tak lama dah nih..
kepala baby dah mmg ke bawah sangat dah..
adehhh...

then aku dgr dorang call seseorang...
memaklumkan ada orang dah nak bersalin..
owh ye... dalam labour room waktu nih ada 2 patient..
aku dan sorang lagi kakak nih..
so aku pun tak pasti siapa yang nak bersalin..
dia atau aku...

then aku dgr lagi...
dia sebut pasal changlun lah... sempat lah.. n last sekali jam 10 malam..
huhu..
is it me...
then they called the doctor... Doc Annuar...
then they mention my name
(eh nape campur2 dah bahasa nih..lantaklah)






930mlm

aku dengar patient di bilik sebelah dah meraung2 kesakitan..
aku pulak jadi panik...
mujur time nih Hn dah sampai...
tadi doc datang check bukaan aku...
dan mmg dah confirm.. full dah bukaannya...
cuma tunggu masa...
kalau nak diikutkan mmg aku dah boleh bersalin..
tapi sebab tunggu Hn sampai...
dan jugak sebab patient yang satu tuh dia tak amik epi..
so dia didahulukan..

mmg aku dengar sepanjang proses dia melahirkan..
ya Allah.. pengalaman itu sesuatu yang sungguh aku tak dapat gambarkan...
kerana sekejap lagi aku juga akan alami perkara yang sama...
cuma aku mungkin lebih bernasib baik sebab kesakitanku
dikurangkan dek pengambilan epidural...
tapi sakit tetap sakit..
waktu nih mmg aku terasa sakit..
walaupun mungkin tidak sekuat kesakitan sebenar...

Hn sentiasa di sisi menemani walaupun pada awalnya..
dia agak keberatan kerana dia alah dengan darah..
kesian dia..
tapi aku ingin dia tahu...
dialah yang akan menjadi penguat semangat dan orang penting
dalam peristiwa ini...

raungan dan jeritan patient tuh sedikit sebanyak mmg menganggu aku..
tapi Hn cakap dan ingatkan aku supaya banyak istighfar dan selawat..
itulah yang aku buat...
tak putus2...
then aku dengar tangisan bayi...
syukur kesakitannya telah berkurang...
kini tiba saatnya untuk aku pulak mengalami situasi tersebut..


rupanya doc Annuar juga yang menyambut kelahiran tadi..
penat aku tengok dia... dari sebelah sana ..
ke tempat aku pula..
nurse siapkan aku untuk proses melahirkan..
kesakitan kali ini mmg aku rasai..
especially on my left side..
doc check dan mmg dah elok sangat dia cakap..
semuanya dah ready..
dan dia suruh aku push bila rasa perut mengeras...
aku genggam sekuat mungkin tangan Hn..
aku mahu dia tahu aku sakit...
hehe... jahat kan..

penangan epidural membuatkan aku kurang rasa ingin meneran..
mujur bantuan doc Annuar memberi aku hint bila aku perlu push..
2 kali push.. alhamdulillah kepala baby dah keluar...
Allah... mmg sakit... tak dapat aku bayangkan sakitnya tanpa epidural...
doc Annuar cakap kalini dia terpaksa bantu.. menggunakan alat seakan vacum..
sebabnya mungkin aku keletihan or maybe sebab baby aku besar..
Hn aku dengar tak putus istighfar dan selawat serta membacakan ayat kursi..
aku pun sama.. aku berharap aku tidak menjerit dan meraung sebaliknya biarlah..
kelahiran bayi ini disulami ayat2 suci kalam Allah..

bila terasa perut mengeras doc suruh aku push...
dengan bantuan vacum..
alhamdulillah ..


lahirlah Afi Arrayyan..
jam 1004 malam..

Hn sempat rakam gambar bayi




Comments

  1. aduh..qis lak yg rasa ngeri...huhukk...cmne ye kak bersalin normal??xdpt bygkn la..aritu dorg mamat ni qis kena cser...comin soon ni rasanye klu leh nk noraml la plak...
    ape2 pn slmt berpantang ye...

    ReplyDelete
  2. qis.. owh si kembar pun cser ye... samalah iena dulu pun.. kali ni mmg nak sgt normal dan boleh.. hmm camner ye nak cakap.. kena rasa sendirilah baru tahu camner rasa bersalin normal

    lily... thanks for the wish.. hehe.. comel cam mama dia tak.. haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...