Skip to main content

Pengalaman kali ini.... chapter II


okeh sambung sikit lagi entry ini



sepanjang proses nih..
Hn tidak dibenarkan berada dalam labour room..
lagipun aku dah suruh dia pi makan..
in case nanti kang tetiba tak sempat lak dia nak pi makan..

lepas jer epidural..
badan aku mmg kebas tapi....

sebelah kanan jer..
sebelah kiri aku masih boleh rasa sakit..
aku tak pasti..
sakit ni mmg aku patut rasa atau tidak...


730mlm

Maghrib jer..
Hn lepas solat terus balik Arau..
lupa pulak aku nak sediakan baju dia dalam bag hospital tuh..
kalau tak..
tak perlu dia ulang alik buang masa je atas jalan..

nurse datang check bukaan...
baru 4cm..
adehhh lamanya masa berlalu..
tapi baru 4cm..

sempat di maklumkan kepada aku..
ubat yang dimasukkan tak boleh diberi sepenuhnya..
tapi sedikit demi sedikit sebab aku ada previous scar dari prev operation..
mungkin dek kerana itu lambat proses bukaan..
dalam masa yang sama contraction makin kuat katanya..
cuma yelah apa yang aku rasa hanyalah 10% of the real pain..

mmg sebelah kiri badan aku dok rasa sakit..
mungkin itu yang dimaksudkan 10% kesakitan yang aku rasa..

sambil2 tu aku dengar juga..
nurse tu dok bagi arahan dekat staff yang akan menggantikan shift dorang..
adeh... terasa tak confident pulak aku dengan staff baru tuh..
yelah...
nak check bukaan pun dia tak pernah... or maybe i'm her first patient..
so dalam diam aku berdoa semoga biarlah bayiku disambut oleh mereka
yang lebih arif dan sudah berpengalaman..
aku risau..
sebab macam2 benda boleh jadi..


845mlm

nurse datang lagi check bukaan..
dan 8 cm.. uiksss cepat pulak..
tapi mmg aku dok rasa lain macam jer dalam tempoh masa tuh..
Hn belum sampai lagi...
aku dah risau...
nurse tuh cakap tak lama dah nih..
kepala baby dah mmg ke bawah sangat dah..
adehhh...

then aku dgr dorang call seseorang...
memaklumkan ada orang dah nak bersalin..
owh ye... dalam labour room waktu nih ada 2 patient..
aku dan sorang lagi kakak nih..
so aku pun tak pasti siapa yang nak bersalin..
dia atau aku...

then aku dgr lagi...
dia sebut pasal changlun lah... sempat lah.. n last sekali jam 10 malam..
huhu..
is it me...
then they called the doctor... Doc Annuar...
then they mention my name
(eh nape campur2 dah bahasa nih..lantaklah)






930mlm

aku dengar patient di bilik sebelah dah meraung2 kesakitan..
aku pulak jadi panik...
mujur time nih Hn dah sampai...
tadi doc datang check bukaan aku...
dan mmg dah confirm.. full dah bukaannya...
cuma tunggu masa...
kalau nak diikutkan mmg aku dah boleh bersalin..
tapi sebab tunggu Hn sampai...
dan jugak sebab patient yang satu tuh dia tak amik epi..
so dia didahulukan..

mmg aku dengar sepanjang proses dia melahirkan..
ya Allah.. pengalaman itu sesuatu yang sungguh aku tak dapat gambarkan...
kerana sekejap lagi aku juga akan alami perkara yang sama...
cuma aku mungkin lebih bernasib baik sebab kesakitanku
dikurangkan dek pengambilan epidural...
tapi sakit tetap sakit..
waktu nih mmg aku terasa sakit..
walaupun mungkin tidak sekuat kesakitan sebenar...

Hn sentiasa di sisi menemani walaupun pada awalnya..
dia agak keberatan kerana dia alah dengan darah..
kesian dia..
tapi aku ingin dia tahu...
dialah yang akan menjadi penguat semangat dan orang penting
dalam peristiwa ini...

raungan dan jeritan patient tuh sedikit sebanyak mmg menganggu aku..
tapi Hn cakap dan ingatkan aku supaya banyak istighfar dan selawat..
itulah yang aku buat...
tak putus2...
then aku dengar tangisan bayi...
syukur kesakitannya telah berkurang...
kini tiba saatnya untuk aku pulak mengalami situasi tersebut..


rupanya doc Annuar juga yang menyambut kelahiran tadi..
penat aku tengok dia... dari sebelah sana ..
ke tempat aku pula..
nurse siapkan aku untuk proses melahirkan..
kesakitan kali ini mmg aku rasai..
especially on my left side..
doc check dan mmg dah elok sangat dia cakap..
semuanya dah ready..
dan dia suruh aku push bila rasa perut mengeras...
aku genggam sekuat mungkin tangan Hn..
aku mahu dia tahu aku sakit...
hehe... jahat kan..

penangan epidural membuatkan aku kurang rasa ingin meneran..
mujur bantuan doc Annuar memberi aku hint bila aku perlu push..
2 kali push.. alhamdulillah kepala baby dah keluar...
Allah... mmg sakit... tak dapat aku bayangkan sakitnya tanpa epidural...
doc Annuar cakap kalini dia terpaksa bantu.. menggunakan alat seakan vacum..
sebabnya mungkin aku keletihan or maybe sebab baby aku besar..
Hn aku dengar tak putus istighfar dan selawat serta membacakan ayat kursi..
aku pun sama.. aku berharap aku tidak menjerit dan meraung sebaliknya biarlah..
kelahiran bayi ini disulami ayat2 suci kalam Allah..

bila terasa perut mengeras doc suruh aku push...
dengan bantuan vacum..
alhamdulillah ..


lahirlah Afi Arrayyan..
jam 1004 malam..

Hn sempat rakam gambar bayi




Comments

  1. aduh..qis lak yg rasa ngeri...huhukk...cmne ye kak bersalin normal??xdpt bygkn la..aritu dorg mamat ni qis kena cser...comin soon ni rasanye klu leh nk noraml la plak...
    ape2 pn slmt berpantang ye...

    ReplyDelete
  2. qis.. owh si kembar pun cser ye... samalah iena dulu pun.. kali ni mmg nak sgt normal dan boleh.. hmm camner ye nak cakap.. kena rasa sendirilah baru tahu camner rasa bersalin normal

    lily... thanks for the wish.. hehe.. comel cam mama dia tak.. haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata