Skip to main content

Pengalaman kali ini....

Birth Announcements


syukur ku panjatkan..
kerna inilah yang dinanti..
dan aku mengalaminya sekali lagi..

cuma yang berbeza..
kali ini aku melahirkan si comel ini...
secara normal dengan sedikit bantuan...

walaupun mengharap sepenuhnya normal..
namun kudrat dan daya tahanku tidak sekuat mana...
apapun aku bersyukur atas kurniaan ini..


31 mei 2009..

masih sempat ke sekolah untuk menyiapkan tugasan terakhir..
mengemaskini markah peperiksaan bulan Mei dan mengemas meja kerjaku...
sempat lagi turun ke tanah perkhemahan akt ko-kurikulum anjuran sekolah..

selesai tugasan di sekolah..
bagitau Hn aku nak potong rambut.. dah rimas... dengan panasnya cuaca..
pening kepala dibuatnya..
terserempak pulak dengan sepupu yang kebetulan bawa anak makan di KFC..
hehe...





430 pagi..

terjaga untuk rutin ke bilik air...
ada cecair coklat yang mmg dalam diam aku nantikan...
itu petanda sesuatu yang akan berlaku...
ku biarkan hingga hari pagi..
lepas sahaja Hn solat subuh.. aku ajak ke Mahsuri...
dengan mengatakan tanda dah turun...

mujur twin tidak buat perangai.. mudah diuruskan Hn pagi itu..
siap2 ... dan terus bergerak..
jam 8 lebih kami sampai di Mahsuri..
maklumkan nurse yang bertugas.. mengenai cecair coklat yang telah turun..
terus aku ke bilik bersalin..
CTG di buat... dan doktor turun melawat....
maklumkan apa yang berlaku..
aku terus di suruh naik ke wad...

wad kelas 1 dah penuh... so duduklah bilik berlima..
arghhh tak kisah lah...
lagipun aku yakin tidak lama aku di situ...



430ptg..

doktor membuat pemeriksaan.. dan bukaan dan mencecah 3cm..
aku disuruh turun ke labour room...
tiba di sana... Hn setia menemani...
setelah menghantar si kembar ke rumah MIL...
CTG terus di pasang... dan pemeriksaan bukaan dibuat...
masih lagi 3cm...
nak kata apa lagi kan.. tunggu ajelah..
Hn minta izin untuk solat Asar...
memandangkan masih lambat lagi... so Hn pun aku suruh pergi makan dulu..
sekurang2nya nanti dia ada bila tiba waktunya...


630ptg..

bukaan masih lagi 3cm.. adehhh lamanya menunggu...
Hn sekali lagi minta izin untuk balik tukar baju memandangkan nurse
cakap lambat lagi..
mungkin malam or tengah malam baru akan deliver baby..
so aku cakap ok jer...
sebelum tuh..
kami buat keputusan untuk amik epidural...
walaupun aku ingin merasai sendiri kesakitan yang sebenar..
namun aku yakin tindakan Hn yang satu ini ...
untuk kebaikan aku jugak.. sebab aku mungkin kata aku kuat..
tapi sebenarnya tidak...

doktor bius datang... dan aku rasa siapa yang penah amik
epidural tahu apa rasanya...
aku bersyukur mampu merasai apa itu epidural...
dan setelah itu.. ubat bagi mempercepatkan proses bukaan di masukkan...
melalui drip...









Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata