Skip to main content

Susu Ibu...


tadi lepas je lunch..
Hn gerak balik ke Arau..
he had things to do..
takpelah...

lagipun kat sini ada mama n mom's maid yang boleh tolong tengok2kan
aku, twin n oso Afi..
adik aku pun ada so idakler cam worried sangat if anything happen kan..


so alkisah..
nothing much to do today...
lepas je Hn balik tadi since Afi pun tido..
so aku pun tido jugak...


bila Afi terjaga dan minta susu..
aku bagi lah susu badan..
tapi Afi mmg kalau dia bangun tido
dia akan minta susu dalam flow yang laju...
hmmm dan bf tidak mampu menunaikan kehendak dia..

yup....
aku terpaksa jugak campur2 dengan susu botol..
walaupun aku nak sangat bf dia sepenuhnya...
walau macam manapun...
susu badan tetap aku perah..
masuk botol n then bagi dia...
biarlah buat sementara waktu nih bercampur2 dulu susunya..
aku harap in future susu aku akan semakin deras flownya...


tapi tulah menurut bidan yang ngurut aku pun..
dia pun agak heran sebab susu aku kuar hanyalah from one channel..
which is bahagian tengah puting susu tu jer...
dia cakap sepatutnya..
susu nih boleh kuar dari banyak channel.. maksudnya dari banyak bahagian puting susu..
tapi susu aku tidak..
tu pasal flow jadi slow... (adeh cam sedap pulak... flow jadi slow)..


dia cakap mungkin ada lorong2 susu yang tersumbat...
dia suruh aku cuci dengan kain.. lap bahagian puting susu tuh...
mana tahu kot bahagian yang tersumbat tuh boleh terbuka balik...
tapi aku dok buat tetap tak jadi apa pun...

so kekdahnya sekarang... slow2 pun aku tetap perah..
kekadang dapat ler 2 oz dalam tempoh masa yang agak lama...
dalam sehari banyak kali jugak aku perah...
dan kalau bukan desperate sangat Afi nak susu..
aku tetap suruh dia isap susu dari badan...

aku nak biarkan dia tolong stimulate the milk..
sebab aku yakin dia mampu bantu aku...
betul kan Afi..

alhamdulillah kalau waktu tidak terdesak... dia minum jugak dari badan aku...
walaupun aku rasa dia tak kenyang sebab lepas tu harus dia minta susu lagi
tapi takpelah aku redha..
aku akan terus berusaha lagi ...


Comments

  1. kak..truskn bg Afi direct bf..insyaAllah lama2 flow yg slow tu akan jd fast flow..hahaha.....

    akk try wat ngn kain lembab cuci2 kt nipple tu..biasenye akn kluar cm bijik2 kecik ala2 taik lalat cmtu...

    ReplyDelete
  2. tulah tgh bg direct skrg nih... hopefully the flow will be faster..

    thanks for the tip.. nanti kita try

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…