Skip to main content

Susu Ibu...


tadi lepas je lunch..
Hn gerak balik ke Arau..
he had things to do..
takpelah...

lagipun kat sini ada mama n mom's maid yang boleh tolong tengok2kan
aku, twin n oso Afi..
adik aku pun ada so idakler cam worried sangat if anything happen kan..


so alkisah..
nothing much to do today...
lepas je Hn balik tadi since Afi pun tido..
so aku pun tido jugak...


bila Afi terjaga dan minta susu..
aku bagi lah susu badan..
tapi Afi mmg kalau dia bangun tido
dia akan minta susu dalam flow yang laju...
hmmm dan bf tidak mampu menunaikan kehendak dia..

yup....
aku terpaksa jugak campur2 dengan susu botol..
walaupun aku nak sangat bf dia sepenuhnya...
walau macam manapun...
susu badan tetap aku perah..
masuk botol n then bagi dia...
biarlah buat sementara waktu nih bercampur2 dulu susunya..
aku harap in future susu aku akan semakin deras flownya...


tapi tulah menurut bidan yang ngurut aku pun..
dia pun agak heran sebab susu aku kuar hanyalah from one channel..
which is bahagian tengah puting susu tu jer...
dia cakap sepatutnya..
susu nih boleh kuar dari banyak channel.. maksudnya dari banyak bahagian puting susu..
tapi susu aku tidak..
tu pasal flow jadi slow... (adeh cam sedap pulak... flow jadi slow)..


dia cakap mungkin ada lorong2 susu yang tersumbat...
dia suruh aku cuci dengan kain.. lap bahagian puting susu tuh...
mana tahu kot bahagian yang tersumbat tuh boleh terbuka balik...
tapi aku dok buat tetap tak jadi apa pun...

so kekdahnya sekarang... slow2 pun aku tetap perah..
kekadang dapat ler 2 oz dalam tempoh masa yang agak lama...
dalam sehari banyak kali jugak aku perah...
dan kalau bukan desperate sangat Afi nak susu..
aku tetap suruh dia isap susu dari badan...

aku nak biarkan dia tolong stimulate the milk..
sebab aku yakin dia mampu bantu aku...
betul kan Afi..

alhamdulillah kalau waktu tidak terdesak... dia minum jugak dari badan aku...
walaupun aku rasa dia tak kenyang sebab lepas tu harus dia minta susu lagi
tapi takpelah aku redha..
aku akan terus berusaha lagi ...


Comments

  1. kak..truskn bg Afi direct bf..insyaAllah lama2 flow yg slow tu akan jd fast flow..hahaha.....

    akk try wat ngn kain lembab cuci2 kt nipple tu..biasenye akn kluar cm bijik2 kecik ala2 taik lalat cmtu...

    ReplyDelete
  2. tulah tgh bg direct skrg nih... hopefully the flow will be faster..

    thanks for the tip.. nanti kita try

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata