Skip to main content

tetiba 'kau' datang menyerang...

bangun tido pagi tadi... aku diserang sakit kepala..
adehh...
apa kena pulak dah..
tetiba jer kan..

tapi aku rasa mungkin disebabkan aku tak cukup tido..
yup...
sejak Hn balik Arau..
aku tido dengan Baby Afi..
dan setiap kali dia merengek nak susu (which is about every 2 hour)
aku akan bangun n bagi dia susu..
aku tak bf dia waktu2 gini takut kang dia menangis sebab tak cukup susu..

bukan taknak minta tolong mama..
tapi mama kena jaga nenek aku (her mom)..
yup.. my grandma had been here with us sejak ari pertama kami kat sini...
so 2 hari lepas.. tetiba her blood pressure naik.. tinggi jugak..
n dia dok ngadu pening kepala n lemah2 badan..
she is nearly 90 yrs old.. so aku tak nak susahkan mama...

nanti kang kalau tetiba mama plak yang sakit lagi haru biru..

so semalam...
Afi cried at 2.57am... so i woke up n bancuh ler susu dia..
bagi dia minum.. then he slept..
tapi aku tak boleh nak tido..
sakit kepala datang sudah... tapi sikit jer... aku sapu tiger balm..
then cuba tido.. tapi tak boleh...

tetiba rasa lapar...
aku bangun... gi dapur amik cerek letrik tuh n masak air...
buat susu bancuh dengan nestum.. sebab aku tak tau dah pe nak makan..
lepas tuh.. perah susu sikit tuk Afi..
then try tido...

4.05am.. Afi nangis lagi... yeah masa tuk susu lagi..
bagi dia susu.. then dia sambung tido...
tapi aku masih tak dapat nak tdo.. gi toilet..
then basuh2 muka.. masuk bilik.. sapu minyak dekat kaki..
pakai stokin... then try lelapkan mata...

6.30++am.. Afi bangun lagi..
time nih aku dah tak daya lagi...
mujur mama dah bangun time nih.. aku perasan Afi berak..
so bagitau mama.. mama kejutkan anis (her maid) then Anis terus amik
Afi n uruskan.. aku bagitau Afi nak susu.. then aku terus tertido..

pening mmg bertambah..
aku sedar pun sebab Hn called this morning.. asking bout me, the twin and Afi..
aku cakap aku pening n batuk sikit2..

then aku terus bangun... gi mandi... (semua dah buat sendiri sekarang)
lepas tuh minta anis buatkan susu tuk bfast..
Afi tengah tido time nih..

adeh...
sekarang nih aku cuma minta Allah berikan aku kekuatan dan kesihatan tubuh badan
tuk mudahkan aku lakukan semua kerja2 yang perlu..

lagi berapa hari jer dah nak sekolah balik..
mama akan sibuk dengan kerja sekolah pasnih...

mujurlah adik aku tengah bercuti.. so bolehler minta tolong dia setakat termampu



Azlina Majid

Comments

  1. Akak, kuatkan semangat tu..Zaila dulu masa berpantang time Ameera, Zaila pantang sorang2 diri jek..minggu pertama jer my SIL jaga..then Zaila balik Shah Alam pantang sendirian..mak kat kg..Zaila xnak nyusahkan mak datang semata2 nak jaga Zaila so Zaila kuatkan semangat..
    pagi2 bangun mandikan Ameera, nyusukan dia..naseb baiklah hubby banyak membantu...Alhamdulillah semuanya ok..so akak kn kuatkan semangat k;)

    ReplyDelete
  2. thanks zaila for the advice.. tulah sekarang nih tengah kumpul tenaga n kuatkan semangat tuk try being on my own.. takpe zaila doakan je semua ok yer..

    ReplyDelete
  3. betul ckp zail atu..iena kena kuatkan semangat n jd seorg yg tabah..tapi benda yg berat2 tu jgn la buat..klu blh minta la tlg..

    ReplyDelete
  4. ermm babe baca pun penat. Hold on sis... I know u are strong woman... sedangkan twins pun petik jari je kan? (heheh mc, tau je)

    ReplyDelete
  5. ena.. insyaallah dah ok skit..
    yelah baru nak adapt balik setelah 6 tahun pengalaman berjaga malam tuh... tu yang tak baper ketahuan sikit tuh.. but dont worry dah ok dah..

    Babe.. owh u are still here.. hopefully u are ok.. cause i am now.. dah ok skit dah.. hehe.. well kept on praying am going to be strong.. sebab pasni bukan setakat twin nak kena jaga.. si kecik rayyan pun kena jga jugak.. hehe

    ReplyDelete
  6. salam ziarah..shu pun dalam pantang ni..arini dh 34 hari..shu pantang sorang2 sbb family dok jauh beribu2 batu..ni anak ke-2..shu dulu pun awal2 confinement, kerap sakit kepala..tu sbenarnye salah satu simpton bg post natal..kuatkan semangat k..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…