Skip to main content

tetiba 'kau' datang menyerang...

bangun tido pagi tadi... aku diserang sakit kepala..
adehh...
apa kena pulak dah..
tetiba jer kan..

tapi aku rasa mungkin disebabkan aku tak cukup tido..
yup...
sejak Hn balik Arau..
aku tido dengan Baby Afi..
dan setiap kali dia merengek nak susu (which is about every 2 hour)
aku akan bangun n bagi dia susu..
aku tak bf dia waktu2 gini takut kang dia menangis sebab tak cukup susu..

bukan taknak minta tolong mama..
tapi mama kena jaga nenek aku (her mom)..
yup.. my grandma had been here with us sejak ari pertama kami kat sini...
so 2 hari lepas.. tetiba her blood pressure naik.. tinggi jugak..
n dia dok ngadu pening kepala n lemah2 badan..
she is nearly 90 yrs old.. so aku tak nak susahkan mama...

nanti kang kalau tetiba mama plak yang sakit lagi haru biru..

so semalam...
Afi cried at 2.57am... so i woke up n bancuh ler susu dia..
bagi dia minum.. then he slept..
tapi aku tak boleh nak tido..
sakit kepala datang sudah... tapi sikit jer... aku sapu tiger balm..
then cuba tido.. tapi tak boleh...

tetiba rasa lapar...
aku bangun... gi dapur amik cerek letrik tuh n masak air...
buat susu bancuh dengan nestum.. sebab aku tak tau dah pe nak makan..
lepas tuh.. perah susu sikit tuk Afi..
then try tido...

4.05am.. Afi nangis lagi... yeah masa tuk susu lagi..
bagi dia susu.. then dia sambung tido...
tapi aku masih tak dapat nak tdo.. gi toilet..
then basuh2 muka.. masuk bilik.. sapu minyak dekat kaki..
pakai stokin... then try lelapkan mata...

6.30++am.. Afi bangun lagi..
time nih aku dah tak daya lagi...
mujur mama dah bangun time nih.. aku perasan Afi berak..
so bagitau mama.. mama kejutkan anis (her maid) then Anis terus amik
Afi n uruskan.. aku bagitau Afi nak susu.. then aku terus tertido..

pening mmg bertambah..
aku sedar pun sebab Hn called this morning.. asking bout me, the twin and Afi..
aku cakap aku pening n batuk sikit2..

then aku terus bangun... gi mandi... (semua dah buat sendiri sekarang)
lepas tuh minta anis buatkan susu tuk bfast..
Afi tengah tido time nih..

adeh...
sekarang nih aku cuma minta Allah berikan aku kekuatan dan kesihatan tubuh badan
tuk mudahkan aku lakukan semua kerja2 yang perlu..

lagi berapa hari jer dah nak sekolah balik..
mama akan sibuk dengan kerja sekolah pasnih...

mujurlah adik aku tengah bercuti.. so bolehler minta tolong dia setakat termampu



Azlina Majid

Comments

  1. Akak, kuatkan semangat tu..Zaila dulu masa berpantang time Ameera, Zaila pantang sorang2 diri jek..minggu pertama jer my SIL jaga..then Zaila balik Shah Alam pantang sendirian..mak kat kg..Zaila xnak nyusahkan mak datang semata2 nak jaga Zaila so Zaila kuatkan semangat..
    pagi2 bangun mandikan Ameera, nyusukan dia..naseb baiklah hubby banyak membantu...Alhamdulillah semuanya ok..so akak kn kuatkan semangat k;)

    ReplyDelete
  2. thanks zaila for the advice.. tulah sekarang nih tengah kumpul tenaga n kuatkan semangat tuk try being on my own.. takpe zaila doakan je semua ok yer..

    ReplyDelete
  3. betul ckp zail atu..iena kena kuatkan semangat n jd seorg yg tabah..tapi benda yg berat2 tu jgn la buat..klu blh minta la tlg..

    ReplyDelete
  4. ermm babe baca pun penat. Hold on sis... I know u are strong woman... sedangkan twins pun petik jari je kan? (heheh mc, tau je)

    ReplyDelete
  5. ena.. insyaallah dah ok skit..
    yelah baru nak adapt balik setelah 6 tahun pengalaman berjaga malam tuh... tu yang tak baper ketahuan sikit tuh.. but dont worry dah ok dah..

    Babe.. owh u are still here.. hopefully u are ok.. cause i am now.. dah ok skit dah.. hehe.. well kept on praying am going to be strong.. sebab pasni bukan setakat twin nak kena jaga.. si kecik rayyan pun kena jga jugak.. hehe

    ReplyDelete
  6. salam ziarah..shu pun dalam pantang ni..arini dh 34 hari..shu pantang sorang2 sbb family dok jauh beribu2 batu..ni anak ke-2..shu dulu pun awal2 confinement, kerap sakit kepala..tu sbenarnye salah satu simpton bg post natal..kuatkan semangat k..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…