Skip to main content

Week 1 - Confinement

okeh ni nak story sikit pasal cerita berpantang aku..

Dugaan

  1. bab makan ler kan.. aku tak kisah sebenarnya hanya makan nasi putih berlaukkan ikan masin.. tapi yelah bila tengok orang lain makan sedap aku cam teringin jugak..
  2. Baby Afi kena kuning.. paling tinggi bacaan tahap kuning dia 160.. mujur pastu turun kalau tak mau kami berdua masuk wad kena tahan..
  3. first day Baby Afi check kuning.. dia kena cucuk sampai 5x waktu nak amik darah.. nurse tu tak cekap ke apa aku pun tak tau... yang best Baby Afi langsung tak nangis
  4. susu badan langsung tadak sampailah hari ke 4.. tu pun lepas berurut baru ada susu.. heran gak aku sebab dulu masa twin first day dah ada susu.. siap boleh perah bagi dekat dorang
  5. sesi berurut yang sedap dan sakit.. sebab kaki aku mmg ada problem sikit.. so tiap kali urut bahagian kaki aku rasa cam nak nangis jer.. mmg sakit sangat... tukang urut tu cakap ni sebab dulu pas bersalin aku tidak berurut dengan betul.. so badan esp bahagian kaki dan pinggang mmg ada problem sikit.. perkara ni siap disampaikan kepada Hn lagi.. so aku rasa agak teruk lah kot..
  6. sakit batu meriyan yang sangat menyakitkan.. adehhh la.. sungguh sakit.. aku nak bangun pun susah.. nak duduk pun susah.. nak baring pun susah.. tapi syukurlah lama2 sakit tu hilang.. 
  7. abah aku buat serawa durian.. sungguh sedap tapi aku tak boleh nak makan.. adehh seksanya aku.. aku dengan durian nih mmg tak boleh sikit.. tambah2 serawa durian.. huhu.. tak sabarnya nak makan durian.. tapi ntah bila...
  8. Hn beli kek Secret Recipe Tiramisu tuk bday dia.. n sekali lagi aku tidak dibenarkan makan... adehla...
  9. nak membuang air kecil or besar.. sesuatu yang amat mengilukan... huhu...
  10. cukup ler kot.. kang banyak2 orang pun tak mau baca blog aku... bosan

tapi yang paling best dalam pantang nih adalah..

apa yang kita nak semua orang sediakan.. makan, pakai, hehe.. Hn pun cakap dia suruh rehat jer
benda lain biar orang lain tolong buatkan
termasuklah memandikan baby, menyiapkan baby
aku banyak baring jer n lepak2 dalam bilik..
tapi bosan jugak..
yelah...
asyik duduk n baring jer... tak bosan ker..

and yang paling best jugak..
dapat main2 ngan Baby Afi...
walaupun most of the time dia tido jer (jaundice mmg one of the symptom adalah
baby akan banyak tido jer)
tapi puas dapat pegang2, main2 dengan dia


Azlina Majid

Comments

  1. baiknya afi asyik tido jer .. x meragam .. kami masa gi cameron abah belanja mkn durian .. he..he.. tkper hbs pantang leh mkn nantie

    ReplyDelete
  2. kak..bkn ke leh mkn bnda2 pns..durian kn bnda pns kn..mknenye leh la mkn...tp jgn la byk sgt...yg xleh mkn bnda2 sejuk je..
    hehehe

    ReplyDelete
  3. Nurul.. tulah so far.. asal lepas minum susu jer harus dia tido lah.. tapi sekarang dah pandai.. time orang lain nak tido time tulah dia buka mata nak main.. walhal bukan reti main lagi pun

    Qis.. itulah... yang iena dok faham pun mmg benda2 sejuk yang tak boleh makan waktu pantang.. heran jugak.. napelah dorang tak kasi iena makan durian yang panas nih.. huhu

    ReplyDelete
  4. kesiannyer..xper..kalo teringin sangat, cuba rase sedikit..walaupon durian panas, nanti takut anak (yang nyusu badan) pon terasa kepanasannyer;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…