Skip to main content

Week 1 - Confinement

okeh ni nak story sikit pasal cerita berpantang aku..

Dugaan

  1. bab makan ler kan.. aku tak kisah sebenarnya hanya makan nasi putih berlaukkan ikan masin.. tapi yelah bila tengok orang lain makan sedap aku cam teringin jugak..
  2. Baby Afi kena kuning.. paling tinggi bacaan tahap kuning dia 160.. mujur pastu turun kalau tak mau kami berdua masuk wad kena tahan..
  3. first day Baby Afi check kuning.. dia kena cucuk sampai 5x waktu nak amik darah.. nurse tu tak cekap ke apa aku pun tak tau... yang best Baby Afi langsung tak nangis
  4. susu badan langsung tadak sampailah hari ke 4.. tu pun lepas berurut baru ada susu.. heran gak aku sebab dulu masa twin first day dah ada susu.. siap boleh perah bagi dekat dorang
  5. sesi berurut yang sedap dan sakit.. sebab kaki aku mmg ada problem sikit.. so tiap kali urut bahagian kaki aku rasa cam nak nangis jer.. mmg sakit sangat... tukang urut tu cakap ni sebab dulu pas bersalin aku tidak berurut dengan betul.. so badan esp bahagian kaki dan pinggang mmg ada problem sikit.. perkara ni siap disampaikan kepada Hn lagi.. so aku rasa agak teruk lah kot..
  6. sakit batu meriyan yang sangat menyakitkan.. adehhh la.. sungguh sakit.. aku nak bangun pun susah.. nak duduk pun susah.. nak baring pun susah.. tapi syukurlah lama2 sakit tu hilang.. 
  7. abah aku buat serawa durian.. sungguh sedap tapi aku tak boleh nak makan.. adehh seksanya aku.. aku dengan durian nih mmg tak boleh sikit.. tambah2 serawa durian.. huhu.. tak sabarnya nak makan durian.. tapi ntah bila...
  8. Hn beli kek Secret Recipe Tiramisu tuk bday dia.. n sekali lagi aku tidak dibenarkan makan... adehla...
  9. nak membuang air kecil or besar.. sesuatu yang amat mengilukan... huhu...
  10. cukup ler kot.. kang banyak2 orang pun tak mau baca blog aku... bosan

tapi yang paling best dalam pantang nih adalah..

apa yang kita nak semua orang sediakan.. makan, pakai, hehe.. Hn pun cakap dia suruh rehat jer
benda lain biar orang lain tolong buatkan
termasuklah memandikan baby, menyiapkan baby
aku banyak baring jer n lepak2 dalam bilik..
tapi bosan jugak..
yelah...
asyik duduk n baring jer... tak bosan ker..

and yang paling best jugak..
dapat main2 ngan Baby Afi...
walaupun most of the time dia tido jer (jaundice mmg one of the symptom adalah
baby akan banyak tido jer)
tapi puas dapat pegang2, main2 dengan dia


Azlina Majid

Comments

  1. baiknya afi asyik tido jer .. x meragam .. kami masa gi cameron abah belanja mkn durian .. he..he.. tkper hbs pantang leh mkn nantie

    ReplyDelete
  2. kak..bkn ke leh mkn bnda2 pns..durian kn bnda pns kn..mknenye leh la mkn...tp jgn la byk sgt...yg xleh mkn bnda2 sejuk je..
    hehehe

    ReplyDelete
  3. Nurul.. tulah so far.. asal lepas minum susu jer harus dia tido lah.. tapi sekarang dah pandai.. time orang lain nak tido time tulah dia buka mata nak main.. walhal bukan reti main lagi pun

    Qis.. itulah... yang iena dok faham pun mmg benda2 sejuk yang tak boleh makan waktu pantang.. heran jugak.. napelah dorang tak kasi iena makan durian yang panas nih.. huhu

    ReplyDelete
  4. kesiannyer..xper..kalo teringin sangat, cuba rase sedikit..walaupon durian panas, nanti takut anak (yang nyusu badan) pon terasa kepanasannyer;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…