Skip to main content

perahan susu ibu


best jugak forum susuibu.com nih..

cam aku kan..
nak buat stok susu tuk Afi..
tapi aku tak tau..
camner..

yelah bila pam asyik dapat dalam 1 oz jer..
takkan ler nak bekukan 1 oz kan..
so aku godek2 ler forum tuh...
n i found this...


kalau katalah dapat sikit time nih mcm 1 oz ker, tak per...boleh campurkan dgn sesi tghari td. Susu boleh campur dlm 24 jam yang sama. CUMA, baru perah JGN campur dgn dh beku ya? kalau sesi sebelum nih baru 2 oz, simpan sejuk dulu.. then next session dpt 1 oz boleh campurkan. Then bekukan 3 oz buat stok frozen.


so meaning..
susu mmg boleh di campur...
tapi pastikan ianya dalam 24 hour yang sama...


so kiranya..
yang aku dok buat sebelum nih mmg salah..

tulah.. ilmu nih kena rajin cari...
starting from today...
baru nak mula pam semula..
sebab aku rasa cam senang pulak guna pam..



berbanding guna tangan..


Comments

  1. qis aritu mmg pki TJ ni..sgt2 berjasa...xleh terkata jasa TJ ni pd ku...sng pn sng...

    smoga berjaya ye kak mmbuat stok ebm...
    chaiyok..

    ReplyDelete
  2. a'ah sakit x pam susu? setgh org ckp sakit....

    ReplyDelete
  3. ooo qis pun guna tollyjoy jugak ek...
    insyaallah semoga berjaya jua

    ena... hmm kalau setakat guna batt takdelah sakit sangat..
    tapi kalau guna electric sakit jugak
    tapi time tu jelah
    pastu ok jer...

    iman.. depend on what we use to pump kot...
    guna tangan harus tak sakit.. batt pun sama.. sebab sucking tu tak baper kuat..
    tapi guna elektrik terasa ler jugak

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…