Skip to main content

Clean hands protect against infection




jom jaga tangan kita

aku baru jer tengok2 website nih



Clean Care is Safer Care

senang jer nak jaga kebersihan nih
semuanya bermula dari tangan kita..
kalau tangan kita bersih
insyaallah..
semuanya akan baik..


dalam page tuh
ada gambar cara2 basuh tangan dengan betul


in order to protect yourself

1. clean your hands regularly
2. wash your hand with soap n water, and dry them thoroughly
3. use alcohol-based handrub if you dont have immediate access to soap and water

3 simple step..
cuba korang cakap
sapa yang tak tau nak buat 3 steps nih..




so dek kerana H1N1 nilah
aku mula berkenalan dengan hand gel, hand sanitizer nih




nak guna dia
ala kacang jer..
korang tuang jer atas tapak tangan
then cuci jer tangan cam biasa



sekarang aku dah ada 2 jenis nih

hovid QuicKlean

yang nih ada bau sikit
kan ke dia ada tulis tuh
Citrus Scent

so pas basuh dengan dia..
bau sedap jer tangan tuh.




ngan Dettol

hok nih..
dah lama aku beli..
time tuh ingat lagi bawak Afi for the first time gi Tesco


masuk2 Tesco terus nampak benda alah nih..
masa tuh tinggal satu ni jelah
kira mmg laku betul lah

aku simpan yang nih dalam travel bag Afi
senang kot nak guna ker apa kan

almaklum handling budak kecik nih
kena pay more attention
kepada aspek kebersihan

jadiknya
korang..

rerajinlah membasuh tangan noo..
sebab kalau ikut pembacaan Hn
from WHO

they expected in the year 2010 or 2011
the amount of death in Malaysia caused by H1N1
adalah sebanyak


24,000

bukan jumlah yang sedikit tuh

(aku tak tau betul ke tak.. tapi Hn cakap dia baca dekat WHO)

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...