Skip to main content

lama-lama lajulah ia....


apa nih..
asyik citer aku bosan jer kan..
tah apa2 lah aku nih..


ok..
nih aku nak story pasal aku ngan Afi sepanjang 3 bulan kami bersama..
kan dulu aku dok kalut citer pasal aku
berazam nak BFAfi..


agak lewat
yakni 4-5 hari selepas melahirkan
namun

syukur sangat...
walaupun kesusahan di waktu itu..
susu tak banyak..
kalau perah pun
setitik2 jer yang turun..

tapi gagahkan jua....
kalau dulu Afi minum susu botol almost every 4-5 hours/day..
tapi sekarang tidak lagi..


walaupun kekadang aku rasa cam tak cukup jer susu aku..
selalu timbul dalam fikiran aku..
cukup ker susu yang Afi minum dari aku..


tapi sekarang aku cuba buang jauh2 segala persoalan itu..
kerana aku yakin
susu akan ada selagi ianya diransang...
selagi anak aku memerlukannya
selagi itu ia ada


membaca blog2 berkenaan penyusuan susu ibu
menaikkan semangat aku tuk terus susukan Afi...
syukur
dalam zaman serba canggih ini


kalau dulu
semasa aku lahirkan twin..
ilmu aku tentang parenthood cetek sangat..
aku hanya susukan yana n nisa susu ibu..
adalah beberapa minggu jer..
dan seingat aku..
lepas aje aku abis pantang.. mmg dorang tak penah menyusu dari aku lagi..



dan sekarang
dengan bantuan yang datang dari seluruh pelusuk tempat..
alhamdulillan aku masih menyusukan Afi...
dan sekarang
kebergantungannya kepada susu botol dah makin kurang...

if let say i'm around with him..
so dia hanya menyusu FM 2-3 kali sehari...
n the rest is BM..
(ler guna FM ngan BM pulak)
tapi kalau aku gi sekolah...
pagi sampai waktu tengah hari (around 2-3pm)
saja dia minum susu botol..



(hmm dah rasa semacam pulak br**t aku.. cam dah penuh ngan susu)

takper2...
jap lagi Afi bangun boleh kasi minum..



owh ye..
Ramadhan nih..
aku menyusu Afi ke tidak..

jawabnya..
YA aku masih susukan Afi..
dan alhamdulillah.. Afi cam ok jer minum susu..
tak penah pulak dia meragam kot susu kurang ke apa..
wpun aku kekadang terlintas jugak.. cukup ke susu sebab aku kurang minum

walaupun mungkin aku tidak fully BF Afi..
tapi sekurang2nya aku dah kurangkan kebergantungan Afi terhadap FM..
itu yang aku suka...

mana tau kot satu hari nanti..
pelan2 Afi akan terus fully BF



tuk diri aku sendiri pulak..
walaupun orang dok kata bila BF nih
badan senang nak turun..
tapi so far takdak lah drastik sangat..
aku masih seperti dulu..

gemuk lagi..
kalau turun pun baru sekilo lebih sikit..
so aku tak boleh buktikan BF dapat menyusutkan badan aku
tapi mana tahu kot satu hari nanti
ianya akan terbukti
ya


dengan bantuan dari kawan2 Usana



dan senaman..
(yang aku pun tak tau bila nak mula - tapi mmg aku rindu sangat nak beryoga n aerobik semula)



Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata