Skip to main content

lama-lama lajulah ia....


apa nih..
asyik citer aku bosan jer kan..
tah apa2 lah aku nih..


ok..
nih aku nak story pasal aku ngan Afi sepanjang 3 bulan kami bersama..
kan dulu aku dok kalut citer pasal aku
berazam nak BFAfi..


agak lewat
yakni 4-5 hari selepas melahirkan
namun

syukur sangat...
walaupun kesusahan di waktu itu..
susu tak banyak..
kalau perah pun
setitik2 jer yang turun..

tapi gagahkan jua....
kalau dulu Afi minum susu botol almost every 4-5 hours/day..
tapi sekarang tidak lagi..


walaupun kekadang aku rasa cam tak cukup jer susu aku..
selalu timbul dalam fikiran aku..
cukup ker susu yang Afi minum dari aku..


tapi sekarang aku cuba buang jauh2 segala persoalan itu..
kerana aku yakin
susu akan ada selagi ianya diransang...
selagi anak aku memerlukannya
selagi itu ia ada


membaca blog2 berkenaan penyusuan susu ibu
menaikkan semangat aku tuk terus susukan Afi...
syukur
dalam zaman serba canggih ini


kalau dulu
semasa aku lahirkan twin..
ilmu aku tentang parenthood cetek sangat..
aku hanya susukan yana n nisa susu ibu..
adalah beberapa minggu jer..
dan seingat aku..
lepas aje aku abis pantang.. mmg dorang tak penah menyusu dari aku lagi..



dan sekarang
dengan bantuan yang datang dari seluruh pelusuk tempat..
alhamdulillan aku masih menyusukan Afi...
dan sekarang
kebergantungannya kepada susu botol dah makin kurang...

if let say i'm around with him..
so dia hanya menyusu FM 2-3 kali sehari...
n the rest is BM..
(ler guna FM ngan BM pulak)
tapi kalau aku gi sekolah...
pagi sampai waktu tengah hari (around 2-3pm)
saja dia minum susu botol..



(hmm dah rasa semacam pulak br**t aku.. cam dah penuh ngan susu)

takper2...
jap lagi Afi bangun boleh kasi minum..



owh ye..
Ramadhan nih..
aku menyusu Afi ke tidak..

jawabnya..
YA aku masih susukan Afi..
dan alhamdulillah.. Afi cam ok jer minum susu..
tak penah pulak dia meragam kot susu kurang ke apa..
wpun aku kekadang terlintas jugak.. cukup ke susu sebab aku kurang minum

walaupun mungkin aku tidak fully BF Afi..
tapi sekurang2nya aku dah kurangkan kebergantungan Afi terhadap FM..
itu yang aku suka...

mana tau kot satu hari nanti..
pelan2 Afi akan terus fully BF



tuk diri aku sendiri pulak..
walaupun orang dok kata bila BF nih
badan senang nak turun..
tapi so far takdak lah drastik sangat..
aku masih seperti dulu..

gemuk lagi..
kalau turun pun baru sekilo lebih sikit..
so aku tak boleh buktikan BF dapat menyusutkan badan aku
tapi mana tahu kot satu hari nanti
ianya akan terbukti
ya


dengan bantuan dari kawan2 Usana



dan senaman..
(yang aku pun tak tau bila nak mula - tapi mmg aku rindu sangat nak beryoga n aerobik semula)



Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...