Skip to main content

"Upin ngan Ipin puasa"






alkisah..
tahun nih...
kami berazam nak ajar twin berpuasa..

so dengan bantuan Upin n Ipin..
alhamdulillah sedikit sebanyak dorang faham..
apa itu puasa...

walaupun mungkin tidak tahu akan fadilatnya puasa..
tapi syukurlah kalau mereka
tahu yang puasa itu penting dan perlu...


so 1st day puasa..
dorang hanya puasa separuh hari jer..
waktu sahur mmg aku kejutkan..
dorang bangun...
dan bersahur...


tapi menjelang pukul 11-12 tengah hari..
sorang dok mai menempek dekat aku...
cakap sakit perut...
dahaga..



so aku suruh dorang tahan sikit lagi..
tapi sampai satu tahap..
aku rasa aku tak perlu paksa dorang berlapar..
ini sebagai permulaan kepada latihan untuk mereka berpuasa...


mujur ada baki nasi waktu sahur
aku gorengkan...
buatkan air ribena...
dan selamatlah puasa mereka berdua hari itu...


hari kedua puasa..
sama juga waktu sahur..
bangun.. dan aku sendiri suapkan dorang makan..
(supaya mereka makan lebih sikit...)

tapi kalini lebih lama daya tahan mereka (or isit terpaksa tahan)
sebabnya kami on the way balik ke Kulim..
ditambah cuaca yang dingin sepanjang perjalanan..
n both of them were asleep...
all the way sampai ler sampai ke rumah...


dan
diteruskan jugak berpuasa..
sebab my dad n mom..
asyik pujuk2 dorang..
menjelang petang around 4 something..
si kakak cakap lapar... n sakit perut...
dah tak tahan...

tapi aku minta dorang bertahan lagi..
last2 sampai tertido buat kali ke dua...



and they did it...
dapat puasa penuh hari tu..
alhamdulillah...
lega...

mudah2an selepas ini akan dipermudahkan..
insyaallah aku tak mahu memaksa mereka...
cuma aku harap mereka dapat melakukannya sebaik mungkin....

they tried their best...
dan aku sungguh bersyukur...



Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata