Skip to main content

"Upin ngan Ipin puasa"






alkisah..
tahun nih...
kami berazam nak ajar twin berpuasa..

so dengan bantuan Upin n Ipin..
alhamdulillah sedikit sebanyak dorang faham..
apa itu puasa...

walaupun mungkin tidak tahu akan fadilatnya puasa..
tapi syukurlah kalau mereka
tahu yang puasa itu penting dan perlu...


so 1st day puasa..
dorang hanya puasa separuh hari jer..
waktu sahur mmg aku kejutkan..
dorang bangun...
dan bersahur...


tapi menjelang pukul 11-12 tengah hari..
sorang dok mai menempek dekat aku...
cakap sakit perut...
dahaga..



so aku suruh dorang tahan sikit lagi..
tapi sampai satu tahap..
aku rasa aku tak perlu paksa dorang berlapar..
ini sebagai permulaan kepada latihan untuk mereka berpuasa...


mujur ada baki nasi waktu sahur
aku gorengkan...
buatkan air ribena...
dan selamatlah puasa mereka berdua hari itu...


hari kedua puasa..
sama juga waktu sahur..
bangun.. dan aku sendiri suapkan dorang makan..
(supaya mereka makan lebih sikit...)

tapi kalini lebih lama daya tahan mereka (or isit terpaksa tahan)
sebabnya kami on the way balik ke Kulim..
ditambah cuaca yang dingin sepanjang perjalanan..
n both of them were asleep...
all the way sampai ler sampai ke rumah...


dan
diteruskan jugak berpuasa..
sebab my dad n mom..
asyik pujuk2 dorang..
menjelang petang around 4 something..
si kakak cakap lapar... n sakit perut...
dah tak tahan...

tapi aku minta dorang bertahan lagi..
last2 sampai tertido buat kali ke dua...



and they did it...
dapat puasa penuh hari tu..
alhamdulillah...
lega...

mudah2an selepas ini akan dipermudahkan..
insyaallah aku tak mahu memaksa mereka...
cuma aku harap mereka dapat melakukannya sebaik mungkin....

they tried their best...
dan aku sungguh bersyukur...



Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...