Skip to main content

"Upin ngan Ipin puasa"






alkisah..
tahun nih...
kami berazam nak ajar twin berpuasa..

so dengan bantuan Upin n Ipin..
alhamdulillah sedikit sebanyak dorang faham..
apa itu puasa...

walaupun mungkin tidak tahu akan fadilatnya puasa..
tapi syukurlah kalau mereka
tahu yang puasa itu penting dan perlu...


so 1st day puasa..
dorang hanya puasa separuh hari jer..
waktu sahur mmg aku kejutkan..
dorang bangun...
dan bersahur...


tapi menjelang pukul 11-12 tengah hari..
sorang dok mai menempek dekat aku...
cakap sakit perut...
dahaga..



so aku suruh dorang tahan sikit lagi..
tapi sampai satu tahap..
aku rasa aku tak perlu paksa dorang berlapar..
ini sebagai permulaan kepada latihan untuk mereka berpuasa...


mujur ada baki nasi waktu sahur
aku gorengkan...
buatkan air ribena...
dan selamatlah puasa mereka berdua hari itu...


hari kedua puasa..
sama juga waktu sahur..
bangun.. dan aku sendiri suapkan dorang makan..
(supaya mereka makan lebih sikit...)

tapi kalini lebih lama daya tahan mereka (or isit terpaksa tahan)
sebabnya kami on the way balik ke Kulim..
ditambah cuaca yang dingin sepanjang perjalanan..
n both of them were asleep...
all the way sampai ler sampai ke rumah...


dan
diteruskan jugak berpuasa..
sebab my dad n mom..
asyik pujuk2 dorang..
menjelang petang around 4 something..
si kakak cakap lapar... n sakit perut...
dah tak tahan...

tapi aku minta dorang bertahan lagi..
last2 sampai tertido buat kali ke dua...



and they did it...
dapat puasa penuh hari tu..
alhamdulillah...
lega...

mudah2an selepas ini akan dipermudahkan..
insyaallah aku tak mahu memaksa mereka...
cuma aku harap mereka dapat melakukannya sebaik mungkin....

they tried their best...
dan aku sungguh bersyukur...



Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..