Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2009

mengantuk tahap gaban... zzzz potong 2

lepas jer balik dari bawak Afi ke klinik.. aku cargas balik Arau n picked up the twin sebabnya aku kena hantar dorang balik ke umah MIL... aku ada program di IPG Perlis petang tuh...
so around 1230.. aku sampai semula di Arau.. Hn dah belikan nasi tuk aku... kiranya kami lunch berdua lepas Hn balik dari semayang Jumaat... at 2pm aku gerak gi umah sorang lagi cikgu sekolah aku.. (aku panggil dia Mak sebab umur dia dah lebih dari umur my mama).. takkan pulak aku nak panggil kak kan... hehe.. tak sesuai..



so we reached IPG around 230.. ada lagi 15 minit... pusing2 IPG tapi tak nampak pun kat mana tempat program tuh.. IPG cam sunyi jer.. tadak banyak kereta.. aku dah gabra.. Mak pun sama... then she called her friend.. and what happen was.. the venue was changed.. adehhhh... kenapa kami tak tahu pun...


mujurlah tempat tu dekat sebelah IPG jer.. so terus ke sana...
sampai.. register.. then wait..

muka aku sungguh bosan kan mana taknya... program yang sepatutnya mula 245.. 315 pun dok huru hara tak ketahuan pun…

Afi

harini aku gi sekolah dalam 2 jam jer.. pastu terus minta balik awal tuk bawak Afi gi klinik... dek kerana diarrhea
so aku cargassss gi umah MIL.. amik both of them terus gi klinik..

sampai around 10am.. register bagai.. then wait...



memula mmg dukung jer si kecik nih.. dgn pakai heel lagi adehhh penat lak rasanya..

walaupun nan ada orang ramai di dalam klinik.. (hanya 3 orang jer patient) tapi berkurun tunggunya..


aku tgk ada lah 2-3 mainan for kids dalam klinik tuh.. pastu ada satu benda nih.. it's not a walker.. sebab kalau walker normally 4 wheels kan... nih dua jer.. tu pun kat belah belakang..
n full with things to play with..

aku pun try letak Afi kat dalam tuh..
sonok ke main dok tekan2 mainan tuh.. hehe..
walaupun kaki dah jejak lantai.. tapi dia tidak boleh bergerak lagi





seee nice kan the toy... it's Fisher Price.. musti mahal kan..





sonoknya anak mama main.. yep walaupun he had diarrhea tapi dia tidak meragam...
he can play whenever he wants to play...











geram le tuh...


then had his diaper changed.. t…

help me please...

need ur help... Afi sedang mengalami cirit birit now.. it's been 2 days already..
any idea on how to solve it.. cian sangat tengok dia asyik meragam jer... since today...
yesterday tak meragam lagi sebab punggung dia masih ok.. tapi arini da start merah2...
what shud i do..
PLEASE.....

Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

tetiba kata hati.....

selamat malam semua.. huhu..
ntah tak tau kenapa.. sejak dua menjak nih.. rasa cam tadak idea pulak nak tulis pe dalam blog aku nih.. ciannya blog aku... mungkinkah disebabkan aku sibuk bebenor.. or maybe sebab aku dah tadak mood nak berblogging...
uishhh idak le mahu berhenti memblogging.. blog ler tempat aku luah segala isi hati perut aku... benda yang jarang aku bualkan.. benda yang susah tuk aku luahkan.. kebanyakkannya ku tinggalkan di sini..
blog ini juga memiliki cerita tentang anak2 aku... kerja aku.. suka duka aku... ilmu2 yang aku ingin kongsikan..

dan blog juga yang temukan aku dengan kalian semua... u guys rockssssss.... walaupun kita tak berjumpa... tapi aku yakin suatu hari nanti.. insyaallah aku akan kenal korang semua...





Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

no ubat tuk baby bawah 2 tahun...

kemarin aku amik cuti rehat.. memandangkan Afi kena gi check up dekat klinik..


so lebih kurang kul 8 kami gerak ke klinik... Afi was doing fine.. cuma these few days.. dia dapat selesema..
so sampai je klinik.. timbang berat Afi dah 7.5kg.. loooooorrr hanya nak 200g jer sepanjang 1 bulan.. sebelum nih dok naik more than 1 kg... mungkin sebab dia demam itu hari... dan mungkin jugak sebab dia dah agak lasak...
so bagitau le kat misi yang Afi selesema... dan dia kena datang balik minggu depan tuk cucuk.. sebab 1 Afi selesema n 2 sebab Afi next week baru cukup 5 mo... pulak dah.. sebelum nih dok cucuk ok jer.. takdelah pulak kena tunggu lepas 1hb each month baru boleh cucuk...
misi suruh gi jumpa doktor tuk amik ubat... so kena tunggu lagi dekat klinik... adehhh dah la ramai umat manusia kat situ... besalah kan klinik mmg ramai orang... dah banyak le penyakitnya... aku tengok ramai orang tua kat situ.. mungkin check darah tinggi or kencing manis kot..
adalah 2-3 orang budak yang sama demam n selesema…

korang suka tak... aku suka

eh korang suka tak pakai inai.. aku suka...
ish ingat lagi kalau dulu zaman kecik2.. mmg kalau balik umah tok aku jer... musti nak pakai inai.. sebab umah mak long aku ada pokok inai..
so mmg geng dengan sepupu2 pakai dok tumbuk or giling daun inai tuh... hehe.. then project waktu malam pakai inai ramai2.. sonoknya..




makin meningkat usia...namun aku masih suka dengan inai.. seriiousss.. dan sekarang tambah hebat dengan pelbagai bentuk lakaran dan corak inai.. aku suka sangat tengok..
dulu waktu kawin.. inai aku pun dilukis dan amat sayang bila ianya makin pudar dan terus hilang..

time tadak anak dulu suka lagi pakai inai.. ala sekarang senang je nak pakai.. beli yang bentuk kiub tuh kan.. picit jer da siap pakai...
tapi aku suka kalau ada orang yg pandai lukis kan corak hehe...
masa Nurul kawin dulu.. sepupu aku yang tukang pakaikan inai.. dia pandai.. siap bleh lukis lagi.. hehe...
aku nak sangat cuba corak2 yang ada dalam entry aku nih.. nice kan..

dan sekarang.. twin cukup pantang kalau nampak inai (kiub) t…

kena disiplinkan diri

alkisah.. nak story ler pasal bebarang Usana yang aku order itu hari... kalau sebelum nih dok try Nutrimeal saja... (and i really do lost some inches here and there) so sekarang aku nak try pulak their supplement..
sejujurnya aku nih jenih yang susah sikit nak disiplinkan diri amik pills... tapi aku sekarang berjanji dengan diri aku yang aku perlu jadi seorang yang lebih sihat... dan aku perlu disiplinkan diri mengambil supplement bagi memastikan badan aku cukup keperluan nutrientnya...
dan aku mencuba Essentialssebagaimana yang pernah aku tulis di sini produk terbaik dari Usana...
bukan susah pun nak buat pesanan... hanya online.. masuk ke laman web Usana... click2 benda apa yang nak beli... then tunggu jelah...
haaa ni barang aku dah sampai.. bungkusan yang rapi dan mmg puas hati dengan servis yang digunakan dah le murah.. RM 4 jer tau




inilah barang2 yang aku beli itu hari... Nutrimeal (Chocolate) and the Essentials.. aku sedang cuba disiplinkan diri aku tuk makan.. so kekdahnya... walaupun di saran…

sebab sayang kat koranglah...

aku nak share some info dengan semua.. apa yang dapat dalam emails aku...
dengan harapan agar ianya sedikit sebanyak dapat menambahkan ilmu kita semua..

Top 5 Healthy Habits for ChildrenThere are good habits and bad habits, but these five healthy ones are keepers! You do all you can think of to prevent your child from coming down with a cold or an upset tummy — from feeding her balanced meals to scrubbing the floors she plays on. But that’s only half the battle: She has to learn how to keep herself healthy. And there’s plenty of lessons to teach her: Start by explaining that germs are responsible for the yucky feeling she gets when she’s sick. Then instruct her on healthy habits. You’ll have to demonstrate these hygiene lessons over and over, but pretty soon she’ll be able to grasp them — and follow through on them (at least most of the time!). So what are the most important lessons to start with? The top-five healthy habits for children are:HEALTHY HABIT #1: Give Hands a Good Scrub
Hand w…

sesuaikah penggunaan Baby Walker...

haaa ni nak kenalkan satu buku ngan korang.. buku tips penjagaan bayi from 0-12 bulan...

buku nih.. Hn yang beli.. waktu tuh bawak mak gi klinik check.. sebab itu hari kan dia tak sihat...
so while waiting.. dia tak tau pe nak buat.. dia g kedai kat situ n then beli buku nih...

antara topik yang di sediakan untuk tatapan adalah berkenaan dengan baby walker..kalau nak ikutkan mmg tak baper bagus bagi baby guna walker.. sebabnya mcam kita force the baby to walk.. walaupun pada hakikatnya kaki baby belum bersedia tuk bergerak..
Hn dulu pun penah cakap yang (waktu dia belajar dulu kat UPM dulu) mmg tak bagus penggunaan baby walker.. tapi masa twin itu hari pakai jugak walker..
sebab yelah time tuh kami duduk ngan IL.. so bila dorang dok sebut2 nak suruh naik walker.. walaupun kami tak mahu tapi kena beli jugak...
yup kami mmg beli 2 walker tuk kegunaan twin waktu tuh.. yelah... MIL yang kena jaga twin masa tuh sebab aku gi kerja kat Alor Star..

ianya mungkin memudahkan pergerakan baby tapi at the same time r…

tak tau nak buh tajuk apa

okeh... baru boleh relax kejap...
tadi baru selesai kemas2 rumah... baru bleh nak kemas sebab kebetulan all my kids ada di rumah tok dorang..


i had tuition from 8-1030 am..
kebetulan pulak pakcik dari Bangi nak datang... tengok anaknya di sekolah sini... haa.. apa lagi sakan le mengemas... especially bilik twin... sebab Hn bagitau nak suruh dorang tido kat situ...


selesai jugak sidai kain2 yang di basuh sebelum kuar pagi tadi.. haaaaa..
dah banyak entry aku tak bergambar kan... hmm apakan daya... sekarang nih kena betul2 curik masa tuk update blog n edit2 gambar..
kat sekolah mmg harus dah tak dan.. balik rumah pulak.. if Afi is around.. then i need to pay all my attention to him.. and also the twin... n also the house..
so mmg masa tak baper mengizinkan.. but will try to do my best..
kepada kengkawan yang ke Singapura utk the Nuffnang Awards thing..



akak red @redmummy.com, shila@shilashower iza@thepinkstilettos, wani dan lain2 lah.. have fun n take care..
hehe..

Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
01947…

rindunya...

at last i can open my blog...

sejak 2-3 hari nih.. aku asyik tak boleh buka blogger.com... so kekdahnya nak buka blog aku sendiri pun tidak dapat...

aku dok terpa jer blog kengkawan... tapi nak update cerita sendiri tak boleh..

ni pun gagah try buka.. walhal tengah siap2 nak gi sekolah ada kelas tusyen...

so nanti lah aku update on something ye..

miss u all

Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

cukup betul ker nutrisi yang diperlukan oleh badan..

memandangkan aku masih lagi Bf kan Afi.. so i need something/supplement yang tidak mengganggu gugat kandungan susu aku..
dan syukur Usana sangat sesuai untuk both pregnant women and breast feeding mom.. sebagaimana yang kita sedia maklum.. susu ibu adalah yang terbaik sebab mengandungi segala nutrien utk bayi...
tapi pastikan kita bila.. pemakanan kita tidak menentu... persekitaran kita tidak menentu... keadaan diri tidak menentu..
jadi bagaimana penghasilan susu yang penuh nutrien akan terhasil..


aku akui kebenaran itu.. sebab aku makan pun tak ketahuan... kekadang makan nasi... kekadang tidak.. so mcmmana nak dapat all the nutrients...

my alternative now is Essentials from Usana...

Can I take USANA Nutritionals if I am pregnant or breast-feeding? The Essentials, taken as directed, can be a good prenatal vitamin because they contain adequate amounts of folic acid, zinc, and other important vitamins and minerals which are needed in higher levels during pregnancy. It is important for women who are pl…

kekadang kita perlu jadi lebih prihatin

ingat tak aku penah citer aku kena attend one course last week.. course itu adalah berkenaan dengan pengurusan data murid.. dan juga pencapaian mereka dalam peperiksaan... the system was quite ok..


coretan dan contengan tatkala kebosanan melanda..dont blame me.. wpun aku agak mahir dengan IT... but programming really made me pening.. sungguh aku tak suka dengan programming... dan kalau dah buat database programming language itu perlu.. dan the system used SQL...
okleh am ok with that... tapi cara si pembuat sistem tu memberi penjelasan as if... semua orang dalam dewan tu faham apa itu SQL..

seriusly... yang datang kursus tuh.. most of them adalah guru2 yang senior... yelah... guru data n guru peperiksaan ini adalah satu jawatan yang cukup sukar untuk ditukar ganti...
one of the reason sebab susah tuk train other people to be familiar with the system..
ok back to the story.. so bila si pembuat sistem mengeluarkan statement 'semua cikgu mesti dah biasa dengan SQL kan.. semua masuk U' aku macam..…

sakit kepala maaa

What Triggers Your Headaches?

Your neighbor's stereo and the stress of that impending deadline aren't the only things that can trigger a headache. In the fast-paced world we live in, there may be more headache triggers than you were aware of. Get to know some of these common causes so you can avoid them in the future and leave the pain behind.

Anxiety.
When you're extremely upset or anxious, you're more likely to develop a headache or worsen one you already have.

Glare.
Take it easy on your eyes. Intense, bright light in your home or workplace, and sun glare in the car or outdoors, cause tension in your eye muscles, leading to a headache.

Noise.
High levels of noise and ongoing noisy conditions at work or at home can cause a headache.

Eating & Sleeping Patterns.
Pay attention to when and how you eat and sleep. Skipping meals or fasting is a major cause of headaches—especially if you go without food for 5 waking hours, or 13 nighttime hours. Your sleep patterns—including nap…

can someone help me please..

sedang bermasalah sekarang...

































susu tuk Afi cam makin berkurang.. ai need to increase it.. any idea how...












help me please... sangat teringin tuk bf Afi selama yg boleh


Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

bila dah makin besar...

da lama tak update pasal bebudak berdua nih kan..hehe... they are ok.. fine n healthy... cuma 2-3 hari lepas.. both of them kena selesema n batuk2...
aku rasa musim demam dah kembali menyerang...

masa aku dok menulis nih bedudak berdua belum balik lagi dari sekolah Pasti dorang...

aku tak tahu kat mana silapnya dengan dorang berdua nih.. selalu sangat dok lawan cakap aku... ok lah bukan every time.. tapi lately dah makin kerap dok melawan..
selalunya bila aku suruh buat apa2 nanti adalah alasan yang dorang nak bagi..
pastu boleh duk buat lambat2..
cam semalam aku mmg angggggiiiinn sangat dekat dorang... wpun kitaorg dah belikan katil yang tingkat2 tuh dekat dorang.. namun masih lagi kalau my SIL tak mai... tak mahunya dorang tido sendirian dalam bilik dorang..
so semalam mmg aku basuh dorang.. tak tau lah dorang faham ke idak.. aku sampai cakap 'mama jual lah balik katil tuh.. bukannya adik ngan kakak nak tido dalam bilik'
then they started to cry.. and then si kakak gerak masuk bilik dia... si ad…

kalau anak da demam....

hi guys.. agak tak sempat nak menaip.. so aku cuma nak share ngan korang this...


The Right Way to Give Your Baby Medicine

Giving medicine to a baby can be tricky. Plus, multiple medicine strengths and dosing devices can cause mistakes. In fact, research shows that half of children who take medicine are given it incorrectly. So, here are some tips to keep in mind the next time your baby needs medicine.

Check with your pediatrician, every time—It's important to always get the correct milliliter dosage from your doctor. Your pediatrician will tell you how much medicine is safe for your baby based on his or her weight. And because this weight changes quickly, you should check with your pediatrician every time you give your baby medicine.

Know your baby's weight—The dosage for medication is usually determined by weight, which changes quickly. Therefore, it's important to be able to give your pediatrician an accurate accounting of your child's weight, because too little medicatio…

apa akan jadi esok hari

semua orang dah ke OpenHouse anjuran Rukun Tetangga Taman Jati.. tinggalah aku ngan Afi jer kat umah.. si kecik tu pulak dah tido... so i took the chance to online..
hehe.. tadi just a quick update from me sebabnya waktu tuh ada gaya2 Afi nak bangun dari tido..
updates on his fever.. temp dah makin ok... takdelah panas sangat mcam pagi tadi... ubat pun dah ok.. senang je makan ubat... tak macam kakak2nya dulu.. adeh.. berperang nak bagi makan ubat..
tengok keadaan macam mana esok.. kalau dia masih lagi demam.. rasanya esok aku akan amik cuti rehat... wpun MIL boleh jagakan tapi i know he needs me.. and MIL pun tak baper sihat...
apapun wait n see...



Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739