Skip to main content

bila dah makin besar...


da lama tak update pasal bebudak berdua nih kan..
hehe...
they are ok.. fine n healthy...
cuma 2-3 hari lepas..
both of them kena selesema n batuk2...

aku rasa musim demam dah kembali menyerang...


masa aku dok menulis nih
bedudak berdua belum balik lagi
dari sekolah Pasti dorang...


aku tak tahu kat mana silapnya dengan dorang berdua nih..
selalu sangat dok lawan cakap aku...
ok lah bukan every time.. tapi lately dah makin kerap dok melawan..

selalunya bila aku suruh buat apa2
nanti adalah alasan yang dorang nak bagi..

pastu boleh duk buat lambat2..

cam semalam aku mmg angggggiiiinn sangat dekat dorang...
wpun kitaorg dah belikan katil yang tingkat2 tuh dekat dorang..
namun masih lagi kalau
my SIL tak mai...
tak mahunya dorang tido sendirian dalam bilik dorang..

so semalam mmg aku basuh dorang.. tak tau lah dorang faham ke idak..
aku sampai cakap
'mama jual lah balik katil tuh.. bukannya adik ngan kakak nak tido dalam bilik'

then they started to cry..
and then si kakak gerak masuk bilik dia...
si adik.. dok menangis lagi dalam bilik aku...

lepas sesi itu dan ini...
then aku paksa adik gi masuk bilik dia...
meraung2 ler adik...
tapi aku perlu buat begitu...
kalau tak membazir jer beli...
tapi tak guna..

aku temankan dorang sampai la dorang tertido dgn sendirinya...
then aku kiss them good night...
n mula pulak operasi menidurkan ...







Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

  1. salam iena..

    leed ni nak bagi pendapat/cadangan/nasihat pun leed takde anak pun lagi, but tau la serba sedikit sebab anak sulung to 6 adik yang lain kan, dok tgk cara mak abah leed besarkan kami, memang dari kecik sampai besar takde la sorang pun pernah berani melawan. Sebab both mak abah memang tegas, and kalau buat salah memang kena pukul, hanger, penabuh tu biasa la, but takde plak kitorang benci bila kena pukul, memang insaf dan sedar akan kesalahan.

    So iena kena tegas, husband pun kena tegas, sebab diorang kecik lagi, masih boleh dibentuk, takut nanti bila besar diorang rasa tak salah melawan ibu-bapa,

    Ermm leed pun tak berani nak ckp byk2, better iena refer pada yang berpengalaman..masih belum terlambat rasanya :)

    ReplyDelete
  2. thanks leed...
    yup mmg setuju sangat dengan apa yagn leed tulis..
    budak2 nih pun kena cubit tuh dah besa dah..
    tinggal tak guna tali pinggang je lagi..

    ish kalau zaman iena dulu..
    mmg salah sikit .. sakit ler jawabnya...

    heehee..
    leed from experience we learnt.. so tak salah kalau leed sampaikan some parenting tips wpun leed belum lagi berkeluarga ( i mean have kids )

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…