Skip to main content

kekadang kita perlu jadi lebih prihatin


ingat tak aku penah citer aku kena attend one course last week..
course itu adalah berkenaan dengan pengurusan data murid..
dan juga pencapaian mereka dalam peperiksaan...
the system was quite ok..



coretan dan contengan tatkala kebosanan melanda..
dont blame me..
wpun aku agak mahir dengan IT... but programming really made me pening..
sungguh aku tak suka dengan programming...
dan kalau dah buat database
programming language itu perlu.. dan the system used SQL...

okleh am ok with that...
tapi cara si pembuat sistem tu memberi penjelasan
as if...
semua orang dalam dewan tu faham apa itu SQL..


seriusly...
yang datang kursus tuh..
most of them adalah guru2 yang senior...
yelah... guru data n guru peperiksaan ini
adalah satu jawatan yang cukup sukar untuk ditukar ganti...

one of the reason
sebab susah tuk train other people to be familiar with the system..

ok back to the story.. so bila si pembuat sistem mengeluarkan statement
'semua cikgu mesti dah biasa dengan SQL kan.. semua masuk U'
aku macam.. eh dia nih biar betul...
berulang kali ok
dia guna statement itu...


hmm apa pun...
i learnt something from the course...
aku harap
si pembuat sistem tidak lagi treat teachers like that...
yeah i know...
u are proud other people are using your system...
tapi jgn ler expect semua cikgu masuk Universiti...

jgn expect semua cikgu tahu apa itu SQL
dan tahu mcam mana nak menggunakan all the programming language...

aku bukan benci or sakit hati dengan
orang2 yang pandai programming..
NO...
cumanya...
u need to understand other people's feeling...
mungkin ada yang berkecil hati dan kita tidak tahu..



luahan hati.. seorang penuntut jurusan Sains Komputer, bekas pensyarah Sains Komputer yang kini bergelar guru...

Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

  1. speaker tu main pukul rata jer kot! he3..

    ReplyDelete
  2. buat andaian semua org tau tu yg buat masalah tu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata