Skip to main content

no ubat tuk baby bawah 2 tahun...


kemarin aku amik cuti rehat..
memandangkan Afi kena gi check up dekat klinik..



so lebih kurang kul 8 kami gerak ke klinik...
Afi was doing fine..
cuma these few days.. dia dapat selesema..

so sampai je klinik.. timbang
berat Afi dah 7.5kg.. loooooorrr hanya nak 200g jer sepanjang 1 bulan..
sebelum nih dok naik more than 1 kg...
mungkin sebab dia demam itu hari... dan mungkin jugak sebab dia dah agak lasak...

so bagitau le kat misi yang Afi selesema...
dan dia kena datang balik minggu depan tuk cucuk.. sebab 1 Afi selesema n 2 sebab Afi next week baru cukup 5 mo...
pulak dah.. sebelum nih dok cucuk ok jer..
takdelah pulak kena tunggu lepas 1hb each month baru boleh cucuk...

misi suruh gi jumpa doktor tuk amik ubat...
so kena tunggu lagi dekat klinik...
adehhh
dah la ramai umat manusia kat situ...
besalah kan klinik mmg ramai orang... dah banyak le penyakitnya...
aku tengok ramai orang tua kat situ..
mungkin check darah tinggi or kencing manis kot..

adalah 2-3 orang budak yang sama demam n selesema cam Afi...
lama jugak tunggu nak buka kad semua bagai...
then dapat jumpa doktor... story lebih kurang..
then doktor suh gi amik ubat..





tunggu lagi...
hmm....

agak lama dan aku tengok ada orang yang lepas dari aku pun dah amik ubat...
aiikkkk pe hal pulak nih..
so aku gi tunggu depan kaunter...
then nampak ada sorang lelaki nih banyak slip ubat Afi...
huhu nape pulak dah.. ada masalah ker...


then ...
dia panggil nama Afi...
time nih Afi dah gi tunggu dalam kereta dengan Hn.. cian dia...
nak tunggu lama2 kat dalam tempat menunggu tuh...



aku d beritahu yg budak bwh 2 thn tdk dbenarkan amik ubat selesema..
due to that reason.. Afi hanya dberi syrup paracetamol...
aku tanya balik..
perlu ke aku bagi sebenarnya ubat nih...
then dia cakap... tak perlu.. sebab nanti akan baik jugak selesema nih...
ok...
enough said..
so ubat yang dapat tuh aku tak bagi pun pada Afi..

lagipun selesema Afi tidaklah terlalu teruk..
kekadang jer adanya.. so insyaallah dengan bf Afi aku yakin Afi akan segera sembuh..






Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…