Skip to main content

sesuaikah penggunaan Baby Walker...


haaa ni nak kenalkan satu buku ngan korang..
buku tips penjagaan bayi from 0-12 bulan...


buku nih..
Hn yang beli..
waktu tuh bawak mak gi klinik check..
sebab itu hari kan dia tak sihat...

so while waiting.. dia tak tau pe nak buat..
dia g kedai kat situ n then beli buku nih...


antara topik yang di sediakan untuk tatapan adalah berkenaan dengan baby walker..
kalau nak ikutkan mmg tak baper bagus bagi baby guna walker..
sebabnya mcam kita force the baby to walk..
walaupun pada hakikatnya kaki baby belum bersedia tuk bergerak..

Hn dulu pun penah cakap yang (waktu dia belajar dulu kat UPM dulu)
mmg tak bagus penggunaan baby walker..
tapi masa twin itu hari pakai jugak walker..

sebab yelah time tuh kami duduk ngan IL..
so bila dorang dok sebut2 nak suruh naik walker..
walaupun kami tak mahu tapi kena beli jugak...

yup kami mmg beli 2 walker tuk kegunaan twin waktu tuh..
yelah...
MIL yang kena jaga twin masa tuh sebab aku gi kerja kat Alor Star..


ianya mungkin memudahkan pergerakan baby
tapi at the same time rangsangan terhadap otot2 yang tidak sepatutnya berlaku..
but no worries...
setakat aku dok guna itu hari..
masa dengan twin...
mmg ler tadak masalah..
melainkan mmg kena perati lah kot depa tersadung ke apa kan...

especially bila kaki tuh dah mmg boleh gerakkan roda2 dekat walker tuh..
sat lagi ada yang dok race pulak...
hehe..


macam yagn dicadangkan dlam buku nih
instead of using a walker..
bayi boleh diberikan kerusi plastik untuk disorong...
meaning mmg kena tunggu bayi boleh berjalan baru boleh buat benda nih..

kalau macam walker tuh
asal dah boleh duduk boleh jer letak dalam walker n
biar dia main2 kat situ..






haaa
contoh bebarang nih adlah dari FisherPrice...
mahal kan..
bebarang FP nih...
tapi rasanya kualiti dia mmg ok lah..

dan mmg sesuai tuk perkembangan kanak2..

apapun..
u know whats best for you kids...







Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...