Skip to main content

sesuaikah penggunaan Baby Walker...


haaa ni nak kenalkan satu buku ngan korang..
buku tips penjagaan bayi from 0-12 bulan...


buku nih..
Hn yang beli..
waktu tuh bawak mak gi klinik check..
sebab itu hari kan dia tak sihat...

so while waiting.. dia tak tau pe nak buat..
dia g kedai kat situ n then beli buku nih...


antara topik yang di sediakan untuk tatapan adalah berkenaan dengan baby walker..
kalau nak ikutkan mmg tak baper bagus bagi baby guna walker..
sebabnya mcam kita force the baby to walk..
walaupun pada hakikatnya kaki baby belum bersedia tuk bergerak..

Hn dulu pun penah cakap yang (waktu dia belajar dulu kat UPM dulu)
mmg tak bagus penggunaan baby walker..
tapi masa twin itu hari pakai jugak walker..

sebab yelah time tuh kami duduk ngan IL..
so bila dorang dok sebut2 nak suruh naik walker..
walaupun kami tak mahu tapi kena beli jugak...

yup kami mmg beli 2 walker tuk kegunaan twin waktu tuh..
yelah...
MIL yang kena jaga twin masa tuh sebab aku gi kerja kat Alor Star..


ianya mungkin memudahkan pergerakan baby
tapi at the same time rangsangan terhadap otot2 yang tidak sepatutnya berlaku..
but no worries...
setakat aku dok guna itu hari..
masa dengan twin...
mmg ler tadak masalah..
melainkan mmg kena perati lah kot depa tersadung ke apa kan...

especially bila kaki tuh dah mmg boleh gerakkan roda2 dekat walker tuh..
sat lagi ada yang dok race pulak...
hehe..


macam yagn dicadangkan dlam buku nih
instead of using a walker..
bayi boleh diberikan kerusi plastik untuk disorong...
meaning mmg kena tunggu bayi boleh berjalan baru boleh buat benda nih..

kalau macam walker tuh
asal dah boleh duduk boleh jer letak dalam walker n
biar dia main2 kat situ..






haaa
contoh bebarang nih adlah dari FisherPrice...
mahal kan..
bebarang FP nih...
tapi rasanya kualiti dia mmg ok lah..

dan mmg sesuai tuk perkembangan kanak2..

apapun..
u know whats best for you kids...







Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata