Skip to main content

sesuaikah penggunaan Baby Walker...


haaa ni nak kenalkan satu buku ngan korang..
buku tips penjagaan bayi from 0-12 bulan...


buku nih..
Hn yang beli..
waktu tuh bawak mak gi klinik check..
sebab itu hari kan dia tak sihat...

so while waiting.. dia tak tau pe nak buat..
dia g kedai kat situ n then beli buku nih...


antara topik yang di sediakan untuk tatapan adalah berkenaan dengan baby walker..
kalau nak ikutkan mmg tak baper bagus bagi baby guna walker..
sebabnya mcam kita force the baby to walk..
walaupun pada hakikatnya kaki baby belum bersedia tuk bergerak..

Hn dulu pun penah cakap yang (waktu dia belajar dulu kat UPM dulu)
mmg tak bagus penggunaan baby walker..
tapi masa twin itu hari pakai jugak walker..

sebab yelah time tuh kami duduk ngan IL..
so bila dorang dok sebut2 nak suruh naik walker..
walaupun kami tak mahu tapi kena beli jugak...

yup kami mmg beli 2 walker tuk kegunaan twin waktu tuh..
yelah...
MIL yang kena jaga twin masa tuh sebab aku gi kerja kat Alor Star..


ianya mungkin memudahkan pergerakan baby
tapi at the same time rangsangan terhadap otot2 yang tidak sepatutnya berlaku..
but no worries...
setakat aku dok guna itu hari..
masa dengan twin...
mmg ler tadak masalah..
melainkan mmg kena perati lah kot depa tersadung ke apa kan...

especially bila kaki tuh dah mmg boleh gerakkan roda2 dekat walker tuh..
sat lagi ada yang dok race pulak...
hehe..


macam yagn dicadangkan dlam buku nih
instead of using a walker..
bayi boleh diberikan kerusi plastik untuk disorong...
meaning mmg kena tunggu bayi boleh berjalan baru boleh buat benda nih..

kalau macam walker tuh
asal dah boleh duduk boleh jer letak dalam walker n
biar dia main2 kat situ..






haaa
contoh bebarang nih adlah dari FisherPrice...
mahal kan..
bebarang FP nih...
tapi rasanya kualiti dia mmg ok lah..

dan mmg sesuai tuk perkembangan kanak2..

apapun..
u know whats best for you kids...







Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…