Skip to main content

cerita sakit I










Ahad baru nih..
aku bawak Afi ke Kedah Medical Centre..
sebabnya...


pagi Ahad tuh... diarrhea yang Afi alami sampai ke tahap
dah kuarkan some sort like mucus with blood...
yessss u read me right.... BLOOD...


aku sangat terkejut... tapi masih kawal perasaan..
then aku siap mandikan Afi semua...
bangunkan twin... then baru kejut Hn...


waktu kejut tuh aku minta Hn tolong check balik diapers Afi
yang aku sengaja tinggalkan dalam bilik mandi...
supaya dia boleh confirm yang aku nampak adalah blood...


so bila da dia pun cakap its blood..
aku da decide to take Afi to check...
ikutkan Hn dia nak tunggu lagi...
called MIL bagitau.. then nada...



aku cam eh nak gi check ke idak... (dalam hati)
so aku terus cakap ngan Hn...
jom bawak Afi gi KMC..
all the cost.. aku yang akan handle...


siaplah kami anak beranak... around 10 am gerak ke Alor Star...
sampai KMC dalam kul 11 lebih... then naik Tingkat 2...
register.. then terus tunggu depan bilik Dr Chua...

kebetulan time tuh Afi dah berak...
n at the same time kami dipanggil masuk.. so terus jer masuk..
explain things to the doc... then she wanted to check Afi...
aku bagitau Afi dah berak... then dia kata ok takper..
mmg dia nak check tengok the condition of his poo...


mmg nampak lagi banyak kali ini the mucus with blood...
she got worried too....
especially bila aku bagitau Afi tidak demam n makan apa 2 except for milk n bm..
sambil aku dok change Afi's diaper.. the doc... explained things and asked us
for more informations...



dah siap pakaikan diapers Afi... doc nak timbang...
7.6kg... and bertambah risau muka doc bila tengok Afi
sungguh ceria dan tidak langsung menunjukkan tanda he is sick..
hehe... my boy..



then we had question and answer session..
she explained what might happen...
ada dua option.. either jangkitan kuman aka virus or alahan...
and the bleeding boleh jadi disebabkan oleh usus dah berdarah sikit sebab
terlalu kerap berak...
sian anak mama kan..
tapi mujur Afi tidak meragam n menunjukkan tanda2 dia sakit...
so legalah sikit..






Afi dibekalkan dengan 3 jenis ubat n 8 botol sample susu...



updates.. alhamdulilah so far dah kurang ciritnya...
dan no more blood..
lega.........................
Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

  1. alhamdulillah...afi okay je..nasib dia x meragam kan masa dia berak2 tu...kalo dia meragam lagi la mommy dia sedih kan...i takut baca entry u ni sbb umr afi kan lbh kurg dgn Harriz..ya allah.jauhkan la segala pnyakit dr harriz..dh la mama dia sakit...huu..tibe2 emo lak...hopefully afi terus sihat xda sakit2 dh pasni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..