Skip to main content

cerita sakit I










Ahad baru nih..
aku bawak Afi ke Kedah Medical Centre..
sebabnya...


pagi Ahad tuh... diarrhea yang Afi alami sampai ke tahap
dah kuarkan some sort like mucus with blood...
yessss u read me right.... BLOOD...


aku sangat terkejut... tapi masih kawal perasaan..
then aku siap mandikan Afi semua...
bangunkan twin... then baru kejut Hn...


waktu kejut tuh aku minta Hn tolong check balik diapers Afi
yang aku sengaja tinggalkan dalam bilik mandi...
supaya dia boleh confirm yang aku nampak adalah blood...


so bila da dia pun cakap its blood..
aku da decide to take Afi to check...
ikutkan Hn dia nak tunggu lagi...
called MIL bagitau.. then nada...



aku cam eh nak gi check ke idak... (dalam hati)
so aku terus cakap ngan Hn...
jom bawak Afi gi KMC..
all the cost.. aku yang akan handle...


siaplah kami anak beranak... around 10 am gerak ke Alor Star...
sampai KMC dalam kul 11 lebih... then naik Tingkat 2...
register.. then terus tunggu depan bilik Dr Chua...

kebetulan time tuh Afi dah berak...
n at the same time kami dipanggil masuk.. so terus jer masuk..
explain things to the doc... then she wanted to check Afi...
aku bagitau Afi dah berak... then dia kata ok takper..
mmg dia nak check tengok the condition of his poo...


mmg nampak lagi banyak kali ini the mucus with blood...
she got worried too....
especially bila aku bagitau Afi tidak demam n makan apa 2 except for milk n bm..
sambil aku dok change Afi's diaper.. the doc... explained things and asked us
for more informations...



dah siap pakaikan diapers Afi... doc nak timbang...
7.6kg... and bertambah risau muka doc bila tengok Afi
sungguh ceria dan tidak langsung menunjukkan tanda he is sick..
hehe... my boy..



then we had question and answer session..
she explained what might happen...
ada dua option.. either jangkitan kuman aka virus or alahan...
and the bleeding boleh jadi disebabkan oleh usus dah berdarah sikit sebab
terlalu kerap berak...
sian anak mama kan..
tapi mujur Afi tidak meragam n menunjukkan tanda2 dia sakit...
so legalah sikit..






Afi dibekalkan dengan 3 jenis ubat n 8 botol sample susu...



updates.. alhamdulilah so far dah kurang ciritnya...
dan no more blood..
lega.........................
Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

  1. alhamdulillah...afi okay je..nasib dia x meragam kan masa dia berak2 tu...kalo dia meragam lagi la mommy dia sedih kan...i takut baca entry u ni sbb umr afi kan lbh kurg dgn Harriz..ya allah.jauhkan la segala pnyakit dr harriz..dh la mama dia sakit...huu..tibe2 emo lak...hopefully afi terus sihat xda sakit2 dh pasni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…