Skip to main content

risau pun ada...


wah lama jugak tak update... agak sibuk.. as usual... dan aku rasa aku cam dah sedikit wengggg sebabnya terlalu banyak benda nak kena buat..
housework lagi.. kids lagi... schoolworks lagi...
huhu...


tapi insyaallah masih mampu.. cumanya.. kalau ada yang boleh bantu lagi best kan...
takpelah takat mana yang termampu buat aku akan usahakan...

alhamdulillah kep UPSR pun dah kuar... walaupun kep kat sek tidaklah se'gah' mana...
tapi dengan sedikit peningkatan.. tetap jua bersyukur..
cumanya BI tahun nih agak turun the percentage..
and semua orang dah mula tunjuk aku...
sebab tahun depan depa mau orang yang opsyen BI ngajar budak year 6..

kebetulan pulak aku mmg nak follow bebudak year 5 aku sekarang.. so worried sekarang nih..
yelah aku dalam bidang pendidikan esp teaching english nih baru je 2 tahun...
manalah aku ada kemahiran yang canggih2 tuk dikongsi kepada bebudak tuh nanti...

semua cikgu2 dah cakap next year akan ada peningkatan dalam BI sebabnya
cikgu2 opsyen yang akan ngajar...
yelah cikgu opsyen BI kat sekolah aku cuma dua orang jer..
aku ngan cikgu SA tuh..
dia takpelah dah lama jugak ngajar..
aku nih baru je lagi.. camner... nak buat program apa... nak buat camna bagi bebudak suka BI
takutlah...


risau pun ada...

mungkin aku perlu tanya kawan2 lain yang dah ada experience in teaching BI..
apa program yang sesuai tuk peningkatan kemahiran bebudak...


kalau kot korang ada apa2 idea tolong lah ye..
benda nih kita buat untuk anak bangsa kita jugak..

tadi jugak da siap proses result peperiksaan akhir tahun sekolah.
huhu.. level bebudak masih rendah..
aku pun dah mati kutu pe lagi nak buat...

buat lebih2 kang budak ingat seronok nak main jer..
buat lebih kurang nanti budak pun tak seronok..
kalau tak buat langsung nanti budak tak boleh apa..



Independent Usana Distributor
inz8799@yahoo.com
0194758739

Comments

  1. teringat teacher ena time sek rendah dulu..garang nak mampos..klu tak hafal grammer mmg kena lempang la..BI tak lulus kena sebat kat bontot ngan pembaris kuning panjang tu, klu result tak naik kena jln itik satu padang pastu kena berlari 3x kat padang yg luas tu..
    tak buat latihan berdiri la atas kerusi smp abis class..terlupa bwk buku siap la telinga kena pulas..


    rasanya klu skang nie teacher tu buat confirm dh kena saman ngan mak bapak bebudak skang nie..dulu klu ckp kat mak kita yg kena marah blk ngan mak..tu la malas nak belajar, bagius la tu kena marah ngan cikgu

    huhuhuhuhuhu

    dulu lain skang lain

    ReplyDelete
  2. betul tu ena.. tu pasal yagn agak pening uh.. nak guna pendekatan mcm mana pun dah tak tau.. sebab kalau nak ikut depa nak bagi BI ni interesting to learn... tapi budak mesti sonok main jer...

    adehhh rindu zaman belajar dulu2 pulak..
    walaupun asyik dok kena denda, sebat, rotan tapi that's the best thing happen in school kan

    ReplyDelete
  3. Lama tak jengah blog akak..hermm..makin busy akak ya?? sekarang ni dah start cuti sekolah, sure akak lagi busy nak melayan karenah kembar & Afi kan?? all the best pada akak..semoga pengisian waktu penuh dengan aktiviti yang bermanfaat buat anda semua~~skemanya ayat ni;P

    ReplyDelete
  4. bb ada tgk satu movie omputih ni (tak ingat tajuk apa), best sgt cara dia ngajar budak2 english. dalam kelas byk sgt aktiviti,bukan hanya budak2 just sit & listen sj. bb rasa terkilan sbb masa bb kecil dulu,cikgu2 tak cuba nak tanamkan minat pd kitaorg (phm2 laa budak kampong kan..) i think better to create english enviroment dlm diri budak2. contohnya suruh diorg balik buat kerja2 creative and then ask them to present in english. bdk2 jgk weak in writing kan..mcmana diorg nak tulis kalo vocab & maksud pun diorg taktau? so bb rasa dh tiba masa kita semua kena pikir cara yg lebih ubah cara pendidikan english, kalo bule seawal dr sekolah rendah lagi...

    pjg la plk yer bb berceramah hahahaha

    ReplyDelete
  5. zaila.. thanks semoga cuti u n ur family jugak yg terbaik..

    Bie.. believe it or not.. on of the reason iena berhenti kerja lecturer sebab nak cuba ajar english kepada bdk2 sek rendah.. sebab nya masa ajar diploma dulu bebudak susah sangat bila lesson are all in english..
    yeke.. ala citer apa ye... kalau kot2 ingat nanti bagitau nooo

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..