Skip to main content

rajin adik rajin.. rajin baca buku... untuk tambah ilmu



walaupun belum boleh membaca tapi aku rasa tak salah memperkenalkan si kecik ni dengan buku.. bukan ler nak jadikan anak aku ulat buku idak... cumanya biar dia senang dengan buku... so ini adalah buku si kakak... dan aku juga mungkin akan gunakan buku nih untuk kelas aku nanti...


terkejut si kecik nih bila aku bagi dia buku nih.. mujur jugak kertas keras.. so dia dok sedap menggigit ler kan apa lagi.. tapi at one time dia cam perati jugak benda apa la warna-warni kat kertas tuh.. hehe... aku dok sebut2 jugak kat Afi perkataan2 yang ada dalam buku tuh...


membaca untuk bayi tu kan bagus.. wpun mungkin tidak nyer dia nak faham kan.. tapi at the same time perhaps.. they do build their vocabulary.. yelah aku dok ngajar bebudak kecik English kan.. adehhhh terseksa nya bila dorang tadak banyak vocab.. susah nak buat ayat dsbnya... esp those yang dah year 4,5,6.. kalau kurang vocab alamat susah ler dorang.. nak buat sentence... nak buat composition lagi...



picture book untuk Afi nih sebenarnya aku beli tuk tambah vocab akaknya.. tapi dorang pun aku sempat dok tengok gitu2 jer... alahai belum sempat jugak nak betul2 ngajar dorang.. aku harap aku ada masa tuk introduce proper English kat dorang... or at least bantu2 apa yang dorang belajar di sekolah...




Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..