Skip to main content

am i not a good teacher...




alkisah arini kat sekolah sangatler tensionnnya.. i'm so disappointed with my students.. if last year aku their guru kelas.. but not anymore this year.. but nevertheless i'm still teaching them English...


apa yang mengecewakan aku adalah.. it's like when they are a year older.. they seem to have no respect towards me.. adehhhh nak kata aku terlalu berlembut dengan dorang.. that's a NO to me.. mungkin cara aku silap kot.. waaaa nak nangis rasa.. rasa cam dorang mempermainkan aku je selama nih.. i tried my best to teach them tapi dorang suka benor buat berlagak pandai tapi bila suh buat exercise hampeh....


urrrggghhhh marah sungguh aku harini bila aku introduce Simple Present Tense kat dorang.. dorang buat cam da terror.. pastu bila aku suruh tukar all the verbs to SPT semua nganga (adalah 2-3 orang yang betul2 nak belajar kan).. but the rest they tend to play around and dont seem to bother at all.. aku tahulah waktu tuh da last period..


i wanted to try using the ICT later on.. tapi i've seen what happen when that happen.. aku sedih sangat.. kenapa ye.. kalau dulu waktu aku sekolah.. dengan cikgu adalah sangat takut.. bukan pun cikgu tu garang.. cumanya ada rasa hormat pada guru.. tapi sekarang aku tengok (tak kiralah ko anak cikgu ke apa ke) sama jer.. boleh buat main dengan cikgu.. serius nih..



bukan ler aku nak jadi guru yang garang tak tentu pasal.. tapi if u want to play make sure u deserve to play.. jgn kerja 2-3 hari lepas tak siap dok kalut nak main jer.. (tension jer nengok) bila aku ajar semua buat muka dah cerdik pandai... tapi kasik homework haram tak siap.. uwaaaa mama nak nangis rasa..



to tell u all the truth.. aku tak mau pun jadi cikgu.. this is not in my list of ambition masa aku kecik2 dulu... tapi after teaching (or should i say lecturing) at KP*M.. aku ubah niat aku.. i told myself i want to teach.. esp primary sch... and i want to teach them English sebab aku tengok bila dah buat diploma English masih tunggang langgang.. itu mmg mengganggu proses pembelajaran.. tapi bila jadi gini.. tetiba jer pendirian aku jadi tak menentu..



maaf ye emo tak tentu pasal.. tapi aku mmg sedih sangat... sampai tadi aku bagitau dorang if my homework is not complete by 730am tomorrow.. then u all are going to be malu besar di depan satu sekolah (wpun aku tak tahu denda apa yang akan aku buat)

Comments

  1. akak jangan tension2..biaserlah budak2 zaman sekarang kan, takpe nanti bila hari guru ramailah yang akan bagi hadiah kat akak tu;)

    ReplyDelete
  2. lupa, jom join contest di blog Zaila, hadiah sebanyak RM200 menanti anda semua

    ReplyDelete
  3. i know how u feel!!! oh btw jgn kata kita not a good teacher. i always remind myself, it's their loss kalo dorg wat prangai dlm kelas. =)

    ReplyDelete
  4. sabar yer..gitu laa bebudak zaman sekarang ek!

    ReplyDelete
  5. not that u re not a good teacher, tapi biasalah dugaan kalau mengajaq sekolah area-area kampung camtu kan, bebudak takde kesedaran sangat, tau nak main je, but kerja mana-mana pun ada dugaan tersendiri kan, so sabar je la, kalau leed jadi cikgu, leed akan ubah cara pengajaran yg sesuai utk minat depa, kalau depa suka main, kita buat permainan sambil belajar, kena kreatif skit supaya depa minat, ceaa cakap senang hehehe

    ReplyDelete
  6. sabar ye kak ina..but i strongly agreed with leed. skrg ni bdk2 dh berubah,cara mereka bljr jugak berubah, jd kita sbgai guru memang kena jugak cari penyelesaian utk menarik minat diorang. kalo tidak sampai selama2nya bdk2 perlis (cam bb ni) dok tak terer english hehehe..kak iena try search pedagogy for teaching english..it may help ;)

    ReplyDelete
  7. u guys thanks alot.. yup it make me realize yang tugas guru mmg mencabar.. insyaallah aku akan cuba yang lebih baik..

    thanks for the tips and motivation.. all the best to u too

    muahssss

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…