Skip to main content

bawak bertenang ye ibu-ibu... 7 saja yang diperlukan

apakah tajuk itu.. sesuai ke idak... hehe.. aku rasa ini mmg diperlukan oleh semua yang telah bergelar IBU.. aku pun Ibu so aku tahu amat susah nak cari masa yang sesuai tuk rehat2 diri..

Need a breather? (What mom doesn't?) Here are some easy ideas for a quick recharge.Sure, a weekend at a spa would be lovely, but realistically that's just not going to happen right now. However, you can still decompress and recharge your batteries with these five-minute mood-boosters:
  • Take it outside. Head out for a walk with (or without) your baby in tow. Fresh air and (if you're lucky) sunshine have a way of making everything seem a little less intense.
  • Stretch and breathe. A couple of full-body stretches and deep-breathing exercises will get your blood flowing, reduce muscle tension, and kick-start the release of feel-good hormones in the brain.
  • Write it down. Expressing your thoughts and feelings — even just to your journal — can help relieve pent-up frustrations. Find a quiet spot, be honest, and let the words flow.
  • Put on some tunes. Go mellow or metal, whatever suits your mood but do let yourself get carried away (at least for a few minutes) by the beat, the lyrics, the melody. (Singing along and/or dancing are definitely encouraged.)
  • Yuk it up. Watch a funny movie, call a friend who makes you laugh, or just giggle with your baby. The simple act of smiling can work wonders on your mood.
  • Meditate. Find a peaceful spot, quiet your mind, and close your eyes (or focus on something nearby). Then breathe slowly and deeply, imagining yourself releasing your tension with every exhalation. Visualizing a favorite place where you are calm and happy can also ease frazzled nerves.
  • Snack smart. Ho Hos are a no-no, but low-fat, high-carb foods like whole-wheat bagels or pretzels and air-popped popcorn can trigger the release of soothing brain chemicals (without sabotaging your diet).

Comments

  1. yang paling last tu yang paling malatops2 kebabom tuh! he3..

    ReplyDelete
  2. ena suka luahkan di dlm blog - penulisan
    bila dah luahkan dlm blog terus jea happy
    bila baca komen2 yg ditinggalkan rasa happy sgt

    ReplyDelete
  3. betul tu ena.. satu cara baik tuk luahkan n release our tense is through writing.. ala bukan suh esei pun cuma apa yang kita rasa kekadang susah nak cakap so baik tulis kan...

    AreLeEz.. sila amik perhatian akan ayat yang terakhir tuh ye.. jgn sampai diet terganggu.. haha... kalau da makan gitu.. diet ke laut ler jawabnya

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…