Skip to main content

bawak bertenang ye ibu-ibu... 7 saja yang diperlukan

apakah tajuk itu.. sesuai ke idak... hehe.. aku rasa ini mmg diperlukan oleh semua yang telah bergelar IBU.. aku pun Ibu so aku tahu amat susah nak cari masa yang sesuai tuk rehat2 diri..

Need a breather? (What mom doesn't?) Here are some easy ideas for a quick recharge.Sure, a weekend at a spa would be lovely, but realistically that's just not going to happen right now. However, you can still decompress and recharge your batteries with these five-minute mood-boosters:
  • Take it outside. Head out for a walk with (or without) your baby in tow. Fresh air and (if you're lucky) sunshine have a way of making everything seem a little less intense.
  • Stretch and breathe. A couple of full-body stretches and deep-breathing exercises will get your blood flowing, reduce muscle tension, and kick-start the release of feel-good hormones in the brain.
  • Write it down. Expressing your thoughts and feelings — even just to your journal — can help relieve pent-up frustrations. Find a quiet spot, be honest, and let the words flow.
  • Put on some tunes. Go mellow or metal, whatever suits your mood but do let yourself get carried away (at least for a few minutes) by the beat, the lyrics, the melody. (Singing along and/or dancing are definitely encouraged.)
  • Yuk it up. Watch a funny movie, call a friend who makes you laugh, or just giggle with your baby. The simple act of smiling can work wonders on your mood.
  • Meditate. Find a peaceful spot, quiet your mind, and close your eyes (or focus on something nearby). Then breathe slowly and deeply, imagining yourself releasing your tension with every exhalation. Visualizing a favorite place where you are calm and happy can also ease frazzled nerves.
  • Snack smart. Ho Hos are a no-no, but low-fat, high-carb foods like whole-wheat bagels or pretzels and air-popped popcorn can trigger the release of soothing brain chemicals (without sabotaging your diet).

Comments

  1. yang paling last tu yang paling malatops2 kebabom tuh! he3..

    ReplyDelete
  2. ena suka luahkan di dlm blog - penulisan
    bila dah luahkan dlm blog terus jea happy
    bila baca komen2 yg ditinggalkan rasa happy sgt

    ReplyDelete
  3. betul tu ena.. satu cara baik tuk luahkan n release our tense is through writing.. ala bukan suh esei pun cuma apa yang kita rasa kekadang susah nak cakap so baik tulis kan...

    AreLeEz.. sila amik perhatian akan ayat yang terakhir tuh ye.. jgn sampai diet terganggu.. haha... kalau da makan gitu.. diet ke laut ler jawabnya

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...