Skip to main content

Kemahiran Bayi perlu di tingkatkan... Betul tak ibu2 sekelian



satu lagi khidmat pesanan dari pihak penaja.. hehe.. tadi baru baca email kan so ni aku nak share le dengan kengkawan ibu2 di luar sana.. berkenaan dengan anak2 kecil kita tuh.. we need to try n develop their skill (byk jenis kemahiran ye example motor skill, communication skill, learning skill).. so ni antara kaedah atau cara tuk mengembangkan kemahiran bayi kecil through playing.. hehe.. bukan susah pun sebab most baby buat benda2 nih




Learning and Play: Developing Baby Skills

Have fun while helping your baby learn these four important skills.For your baby, playtime is work time. While it'll be several years before she starts bringing home a paycheck, she does have a challenging job right now: She's determined to learn new skills every day — and you're her ever-handy assistant, ready to provide the tools of the trade (as well as plenty of encouragement) at a moment's notice. At seven months, here are the four tasks she may be working on, if not right now than in the weeks ahead, and how you can help her master them:

  • Sitting (between four and nine months). Prop her up (in the stroller or on the floor with a nursing pillow behind her) so she gets practice in this position. Show her that this new perspective on the world can be thrilling — there's lots to see, and her hands are free to clap, grab blocks and bang them together, and so many more cool moves.


  • Busy hands (passing objects from one hand to another, clapping, waving; from five to 12 months). Play lots of show and tell, giving her opportunities to watch you move your own hands. Hold her little fists and fingers and help them through the motions of patty-cake and other fingerplay games. Offer blocks of all shapes and textures for her to explore.


  • Crawling (between six and 12 months). Make sure she has plenty of tummy time, so she can practice pushing up and strengthening her arm muscles. Tempt her with toys just out of reach — or use your own smiling face to encourage her to make a move. Do keep in mind, though, that not all babies crawl — some scoot, bear walk, or "swim," while others skip it altogether and go right to cruising. So, if you haven't yet childproofed your home, now's the time — your once-stationary infant will turn into a perpetual motion machine almost overnight.


  • Pulling up to standing; cruising (seven to 15 months). First, ready your baby's environment for this milestone. Make sure any furniture she might try to hang onto is stable and free of sharp corners and edges (pad them if necessary). Keep her barefoot or in nonskid socks so she won't slide on slippery floors. Once you've prepped her play areas, try placing a favorite toy on a sturdy table where she'll need to stand to get it. You can also help her by placing her on your lap to stand, which builds muscles and confidence.




tips berguna ini datangnya dari WhattoExpect .. rajin2 gi lah jengah kat situ.. banyak gak info yang boleh digunapakai.. tapi semua ni berbalik kepada kita jugak.. if we want to then go ahead banyak benda boleh carik dalam Internet.. tapi kalau asyik dok segan n semedang tadak masa.. hmm nasibler kan..



Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...