Skip to main content

Kemahiran Bayi perlu di tingkatkan... Betul tak ibu2 sekelian



satu lagi khidmat pesanan dari pihak penaja.. hehe.. tadi baru baca email kan so ni aku nak share le dengan kengkawan ibu2 di luar sana.. berkenaan dengan anak2 kecil kita tuh.. we need to try n develop their skill (byk jenis kemahiran ye example motor skill, communication skill, learning skill).. so ni antara kaedah atau cara tuk mengembangkan kemahiran bayi kecil through playing.. hehe.. bukan susah pun sebab most baby buat benda2 nih




Learning and Play: Developing Baby Skills

Have fun while helping your baby learn these four important skills.For your baby, playtime is work time. While it'll be several years before she starts bringing home a paycheck, she does have a challenging job right now: She's determined to learn new skills every day — and you're her ever-handy assistant, ready to provide the tools of the trade (as well as plenty of encouragement) at a moment's notice. At seven months, here are the four tasks she may be working on, if not right now than in the weeks ahead, and how you can help her master them:

  • Sitting (between four and nine months). Prop her up (in the stroller or on the floor with a nursing pillow behind her) so she gets practice in this position. Show her that this new perspective on the world can be thrilling — there's lots to see, and her hands are free to clap, grab blocks and bang them together, and so many more cool moves.


  • Busy hands (passing objects from one hand to another, clapping, waving; from five to 12 months). Play lots of show and tell, giving her opportunities to watch you move your own hands. Hold her little fists and fingers and help them through the motions of patty-cake and other fingerplay games. Offer blocks of all shapes and textures for her to explore.


  • Crawling (between six and 12 months). Make sure she has plenty of tummy time, so she can practice pushing up and strengthening her arm muscles. Tempt her with toys just out of reach — or use your own smiling face to encourage her to make a move. Do keep in mind, though, that not all babies crawl — some scoot, bear walk, or "swim," while others skip it altogether and go right to cruising. So, if you haven't yet childproofed your home, now's the time — your once-stationary infant will turn into a perpetual motion machine almost overnight.


  • Pulling up to standing; cruising (seven to 15 months). First, ready your baby's environment for this milestone. Make sure any furniture she might try to hang onto is stable and free of sharp corners and edges (pad them if necessary). Keep her barefoot or in nonskid socks so she won't slide on slippery floors. Once you've prepped her play areas, try placing a favorite toy on a sturdy table where she'll need to stand to get it. You can also help her by placing her on your lap to stand, which builds muscles and confidence.




tips berguna ini datangnya dari WhattoExpect .. rajin2 gi lah jengah kat situ.. banyak gak info yang boleh digunapakai.. tapi semua ni berbalik kepada kita jugak.. if we want to then go ahead banyak benda boleh carik dalam Internet.. tapi kalau asyik dok segan n semedang tadak masa.. hmm nasibler kan..



Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…