Skip to main content

cerita si labu...

erksss dek kerana kekurangan waktu tuk menulis.. let just share2 some info okeh... taken from this website.. so enjoice..

The Goodness of Pumpkin:

A pumpkin is a type of squash and is a member of the gourd family (Cucurbitacae). This family also includes squash, cucumbers, gherkins, and melons. Pumpkins are actually fruits. We, and many of our visitors, always think of pumpkin as a fruit so we have included it in our Fruits area. Of course, there are also many people who think of pumpkin as a veggie. So how do you think of pumpkin?

Pumpkins contain some of the best nutritional compounds ever. They are highly loaded with Vitamin A and beta carotene. Beta Carotene is one of the plant carotenoids that when eaten and digested, turns into Vitamin A in the human body. Beta Carotene may reduce the risk of cancer as well as heart disease. It also may be responsible for combating or putting off the degenerative effects of ageing.
Beta Carotene is also responsible for "Orange Babies".

Pumpkins are also good sources of potassium, protein, and iron. Pumpkin seeds also contain a good amount of protein and iron so eating the seeds does provide some nutritive value. We don't recommend that you offer your baby or toddler pumpkin seeds however. Pumpkins are wonderfully low in fat, low in calories but high in fiber.

PUMPKIN: (one cup - cooked)

VITAMINS:Vitamin A - 12230 IU Vitamin C - 11.5 mg Vitamin K - 2.0 Folate (important during pregnancy) - 22 mcg Niacin - 1.01 mgMINERALS:Potassium - 364 mg Phosphorus - 74 mg Magnesium - 22 mg Calcium - 37 mg Sodium - 2 mg Iron - 1.40 mgAlso contains trace amounts of zinc, manganese and copper.

Comments

  1. byknya khasiat labu nie erk

    ena suka mkn lepat labu..sedap

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...