Skip to main content

aku suka jer kongsi2 nih...


aku nih tidaklah pandai sangat nak bercakap pasal kecantikan sebab aku tidak ler cantik mana pun (tapi masih bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi).. cumanya aku rasa kita patut ada usaha untuk memulihara setiap pemberian Allah agar ianya dapat menjadi terus cantik di mata kita dan orang yang melihat (tapi jgnler dengan niat nak menunjuk pulak kan)

jadinya di petang yang agak panas dan sementara si kecik masih tido.. aku nak berkongsi dengan semua tips yagn boleh kita guna bagi memastikan kulit kita elok sepanjang masa.. tapi kalau da sampai waktu tuk kedut2 tuh apa boleh buat kan..

5 Skin Rules You Shouldn't Break
Commit to these changes to look and feel your best



1.  I will take care of my neck -Like your face, your neck is vulnerable to UV damage. Protect it        with sunscreen daily, along with your chest and hands.


2.  I will not wash with hot water - High temps strip skin of its natural oils, causing dryness and        irritation. If you don't want to give up hot showers, cleanse your face first with lukewarm              water (and keep it out of the shower stream).



3.  I will not exercise with makeup on - Cosmetics and sweat clog pores more than sweat alone,          causing breakouts and enlarged pores.



4.  I will get an annual full-body skin exam - See a dermatologist yearly to check for any moles          that have changed color or texture or to examine other lesions that might signal skin cancer.



5.  I will update my beauty products - Each product category has its own shelf life, based on its          ingredients and preservatives.



  • MASCARA: Replace every 6 months.
  • SUNSCREEN: It's usually effective for up to 3 years when stored correctly (high temps render it ineffective); check the expiration date on the bottle.
  • ANTI-AGERS: Ingredients like retinoids and AHAs are effective for 3 months to a year. Antioxidants like vitamin C last about 6 months once opened.

kalau rajin buatlah.. kalau tak rajin jangan pulak nanti marah2 bila orang cakap u look older than ur age.. hehe... 




Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…