Skip to main content

makanan yang agak merbahaya pada bayi


share skit ilmu (dari Babycenter) berkenaan dengan pemakanan anak2 kita yang masih kecil tuh.. yolah kekadang tu kan excited sangat kita ni as parents nak introduce makanan kat our kids.. alih2 kang nanti tersilap bagi dah jadi lain pulak.. so these are a few of foods that can be unsafe for babies.. selamat berkongsi ilmu semua

Foods to avoid: Newborn to 4 to 6 months

All solid food: The AAP recommends feeding your baby only breast milk or formula for the first four to six months.


Foods to avoid: 4 to 12 months



Honey: Honey can harbor spores of Clostridium botulinum, which causes botulism. An adult's intestinal tract can prevent the growth of these spores, but in a baby the spores can grow and produce life-threatening toxins.

Peanut butter: The sticky consistency of peanut butter and other nut butters can make it tough for a young child to swallow safely.

Cow's milk: Stick with breast milk or formula until your child's first birthday. Why? Your baby can't digest the protein in cow's milk for the first year, it doesn't have all the nutrients he needs, and it contains minerals in amounts that can damage his kidneys.
Choking hazards to watch for

Large chunks: Pea-size pieces of food are safest — they won't get stuck in your child's throat. Vegetables like carrots, celery, and green beans should be diced, shredded, or cooked and cut up. Cut fruits like grapes, cherry tomatoes, and melon balls into quarters before serving. Cut meats and cheeses into very small pieces or shred them.

Small, hard foods: Nuts, popcorn, cough drops, hard candies, raisins, and other small dried fruit and seeds are potential choking hazards.

Soft foods: Soft foods like marshmallows and jelly candies can get lodged in your child's throat.

More choking prevention:


  • Avoid letting your child eat in the car. It's too hard to supervise while driving.
  • If you're using a rub-on teething medication, keep a close eye on your baby as it can numb his throat and interfere with swallowing.


Comments

  1. THANKS K .IENA..VERY GOOD INFO ;)

    TP KAN BB SLALU GAK BG BABY MKN MADU..NTAHLAH ADA ORG PETUA HARITU SBB AISYA ZARA SUSAH JGK NAK BERAK..HUHU

    ReplyDelete
  2. Salam kenal. Selalu juga jalan-jalan kat blog awak. Thanx for the info. Tapi bab madu tu walaupun saya tahu banyak khasiatnya tapi orang kata madu tu 'panas' kan. So mungkin tak berapa sesuai untuk baby. Wallahualam. Kalau saya salah tolong betulkan. :-)

    ReplyDelete
  3. thanks for reading..
    sekadar berkongsi..

    Chempaka Aurora sweet name.. salam perkenalan kembali

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…