Skip to main content

sambung lagi cerita si labu

When can my Baby eat Baby Food Recipes with Pumpkin?

Babies may begin to eat Pumpkins from 6 months old. You may feed your baby plain pumpkin in pureed form or mixed into homemade cereals, yogurts, and even in meats such as chicken. Adding a dash of cinnamon to pumpkin gives baby a first exposure to the wonder of spices.

You may also bake pumpkin as you would a butternut or acorn squash and serve the baked pumpkin in small dices as Baby Finger Foods. Rub a wee bit of butter and a bit of cinnamon on the inside of the pumpkin prior to baking for a tasty nutritious treat.

Choosing a Pumpkin to cook for Homemade Baby Food Recipes

If you will be using Pumpkins in food dishes, look for smaller, immature pumpkins - sometimes these "cooking pumpkins" are labeled as "sugar pumpkins" or "pie pumpkins".

The smaller, sugar/pie pumpkins provide the most flavorful additions to any baked dish or baked good and are great as a soup. These smaller pumpkins are more tender and less stringy than the larger variety. Try to find a pumpkin anywhere between five to eight pounds.

Is it Safe to use Canned Pumpkin in Baby Food Recipes? You may use canned pumpkin for baby food. Ensure that you purchase canned pure pumpkin and NOT "Pumpkin Pie" mix. The Pumpkin Pie mix contains sugars, starches and other additives. We do not recommend using canned foods for all of baby's homemade food. Please visit our Using Canned Foods for Making Homemade Baby Foods.

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...