Skip to main content

tak mau makan pulak dah...

Isnin lepas Afi had his 9th month checkup.. awal pagi tuh aku ke sekolah dulu.... lagipun da tak susah sebab Afi duduk kat umah sebelah jer.. so senang le balik jap lepas assembly then amik Afi then terus gi klinik...

checkup kalinih tak lah lama.. sebabnya hanya nak tengok Afi punya development dan timbang berat jer... the following are infos on the nine month check up yang aku dapat dari WhatToExpect (where else)

The Nine-Month Checkup

Here's what to expect at your child's nine-month wellness visit.

The nine-month checkup brings a welcome respite: No shots this time, unless there are special concerns or your baby needs to catch up on a previously missed dose. (If it's flu season, consider inoculating your child, since a bout of the flu can be much more serious for a baby than it is for an adult.) The focus this month will be on the usual physical and developmental assessments: your baby's weight, length, and head circumference, and how they track against his previous stats. The pediatrician will also look for certain skills such as sitting independently, reaching and pulling up, searching for hidden objects, recognizing and responding to words such as his name and "bye-bye" or "no," playing social games such as peekaboo, and using gestures to communicate, such as pointing or waving. Your doctor may use a series of tests to determine your baby's progress, or simply observe while asking you what you've witnessed at home.

Since your little one's diet is likely changing rapidly these days, with new foods going down the hatch every week, take this opportunity to bring up any nutrition questions you may have. You can get your doctor's perspective on when to introduce eggs, fish, or citrus fruits, or his or her thoughts on weaning (if you're ready for that step) and transitioning from bottle to cup (if your baby is). Anything else you've been wondering or worrying about? Now's your chance to bring it up, so make a note of it before the appointment.





overall Afi was ok... perkembangan dia pun ok... berat pun ok.. he is 9.2kg now... adehh patutler lenguh tangan2 waktu bf Afi.. sebabnya dia tak suka bf sambil baring... dukung pun mmg kena guna Baby Bjorn dah... kalau tak harus kebas2 tgn dibuatnya..

bab makan.. lately Afi tak baper nak berselera makan.. aku try buat porridge (nasi, carrot, ikan bilis or sayur2 lain) tapi dia tak baper mau makan.. kalau buat nestum lagilah dia tak suka.. pening jugak aku.. should try other things lah... kan.. sebab takkan nak minum susu jer... mana larat..


lain2 hal semuanya ok.. camner kawan2 Afi yang lain.. apa cerita..

Comments

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…