Skip to main content

tak mau makan pulak dah...

Isnin lepas Afi had his 9th month checkup.. awal pagi tuh aku ke sekolah dulu.... lagipun da tak susah sebab Afi duduk kat umah sebelah jer.. so senang le balik jap lepas assembly then amik Afi then terus gi klinik...

checkup kalinih tak lah lama.. sebabnya hanya nak tengok Afi punya development dan timbang berat jer... the following are infos on the nine month check up yang aku dapat dari WhatToExpect (where else)

The Nine-Month Checkup

Here's what to expect at your child's nine-month wellness visit.

The nine-month checkup brings a welcome respite: No shots this time, unless there are special concerns or your baby needs to catch up on a previously missed dose. (If it's flu season, consider inoculating your child, since a bout of the flu can be much more serious for a baby than it is for an adult.) The focus this month will be on the usual physical and developmental assessments: your baby's weight, length, and head circumference, and how they track against his previous stats. The pediatrician will also look for certain skills such as sitting independently, reaching and pulling up, searching for hidden objects, recognizing and responding to words such as his name and "bye-bye" or "no," playing social games such as peekaboo, and using gestures to communicate, such as pointing or waving. Your doctor may use a series of tests to determine your baby's progress, or simply observe while asking you what you've witnessed at home.

Since your little one's diet is likely changing rapidly these days, with new foods going down the hatch every week, take this opportunity to bring up any nutrition questions you may have. You can get your doctor's perspective on when to introduce eggs, fish, or citrus fruits, or his or her thoughts on weaning (if you're ready for that step) and transitioning from bottle to cup (if your baby is). Anything else you've been wondering or worrying about? Now's your chance to bring it up, so make a note of it before the appointment.





overall Afi was ok... perkembangan dia pun ok... berat pun ok.. he is 9.2kg now... adehh patutler lenguh tangan2 waktu bf Afi.. sebabnya dia tak suka bf sambil baring... dukung pun mmg kena guna Baby Bjorn dah... kalau tak harus kebas2 tgn dibuatnya..

bab makan.. lately Afi tak baper nak berselera makan.. aku try buat porridge (nasi, carrot, ikan bilis or sayur2 lain) tapi dia tak baper mau makan.. kalau buat nestum lagilah dia tak suka.. pening jugak aku.. should try other things lah... kan.. sebab takkan nak minum susu jer... mana larat..


lain2 hal semuanya ok.. camner kawan2 Afi yang lain.. apa cerita..

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…