Skip to main content

adik pun nak main dengan kakak jugak



sejak ada Afi.. aku rasa kekadang aku terlepas pandang akan keperluan kedua2 puteri aku (wpun mmg semua benda esp sch stuff dorang aku akan pastikan complete before going to sch) tapi.. tulah.. lately aku rasa cam aku asyik marah2 dorang.. kalau silap sikit aku punya marah cam dorang tu dah boleh berfikir sendiri mana baik mana yang silap.. dan ini sepatutnya tidak berlaku sebab dorang baru 7 tahun.. dan sewajarnya aku melayan dan mendidik mereka dengan lebih baik..
bukan niat aku tuk buat dorang (like what i did now) cumanya aku rasa aku macam kurang masa dan kekurangan idea on how to be with them, play with them, talk to them sebab most of the time si kecik lebih perlukan aku... yeah i've to admit aku mmg lebih banyak masa dengan dorang compared to their dad... tapi tulah.. bila dengan Afi yang perlukan aku all the time (kecuali time tido) so dengan my twin aku lebih membiarkan they do what ever they want..

ada masa aku bagi jugak Afi main2 dengan kakak2 nya tapi tulah.. kekadang aku rasa mereka agak berkasar dengan Afi.. yelah dorang da besar.. da boleh buat macam2.. tapi itu kadangkala membuatkan aku bertambah risau.. tapi itulah antara cara yang aku boleh buat to make sure that i'm with them (the three of them) at the same time..

and recently aku dapat email ni dari WhatToExpect.. sesuai sangat dengan isu yang sedang aku tuliskan nih..

Playing with Big Kids: Pros and Cons

There are pros and cons to letting your baby play with older kids. Here, four activities that are safe and fun for everyone.Playing with (or, rather, next to) an older child can be an amazing event for your baby. Most babies are fascinated by bigger kids who appear so much more capable yet aren't as large and intimidating as grown-ups can be. Observing a slightly older child can help your baby pick up vocabulary words and new skills as he strives to imitate his pal. Your child may even be inspired to pick up a toy he's never been interested in before — if his friend plays with it first. And big kids (preschool-age and up) typically love showing off their knowledge to an adoring audience.

But such eager interest can work against you too. An older child's toys may have small, choke-size parts or otherwise be inappropriate for your nine-month-old, so stay alert. Watch for sharing spats as well — even a very gracious older child may have a tough time being consistently gentle with a grabby baby.

To keep everyone safe and entertained, suggest some activities that your little one and his older playmate will both enjoy. Here are a few to try:

Show and tell. Have the older child "read" books (pop-ups or other interactive titles work well) or flashcards to the baby, or draw pictures and then talk about them.

•Song and dance. Whether they listen to it or make it themselves (with simple rhythm instruments or household items), music has nearly universal appeal.

Run and race. If your baby is crawling, encourage the older child to get down on the floor with him. They can race across the room (on all fours!) or maneuver through an obstacle course of pillows and cardboard boxes.

Stack and crash. Blocks are perfect playthings for kids at different developmental levels — especially if you challenge the older child to build something that the baby can knock down. (If the older one wants to build a more permanent creation, help him find a place out of the baby's reach.)


menarik jugak kan.. tidaklah susah mana pun.. kalau setakat nak main kejar2(versi merangkak) Afi dan kakak2 dia mmg dok selalu buat

dah.. hehe.. jadinya aku rasa they are able to play together tapi aku perlu ada bersama sebab budak2 for me they need supervision..

urrrgggghhhh how i wish i could be there with them all the time and be a good mother to them..

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...