Skip to main content

adik pun nak main dengan kakak jugak



sejak ada Afi.. aku rasa kekadang aku terlepas pandang akan keperluan kedua2 puteri aku (wpun mmg semua benda esp sch stuff dorang aku akan pastikan complete before going to sch) tapi.. tulah.. lately aku rasa cam aku asyik marah2 dorang.. kalau silap sikit aku punya marah cam dorang tu dah boleh berfikir sendiri mana baik mana yang silap.. dan ini sepatutnya tidak berlaku sebab dorang baru 7 tahun.. dan sewajarnya aku melayan dan mendidik mereka dengan lebih baik..
bukan niat aku tuk buat dorang (like what i did now) cumanya aku rasa aku macam kurang masa dan kekurangan idea on how to be with them, play with them, talk to them sebab most of the time si kecik lebih perlukan aku... yeah i've to admit aku mmg lebih banyak masa dengan dorang compared to their dad... tapi tulah.. bila dengan Afi yang perlukan aku all the time (kecuali time tido) so dengan my twin aku lebih membiarkan they do what ever they want..

ada masa aku bagi jugak Afi main2 dengan kakak2 nya tapi tulah.. kekadang aku rasa mereka agak berkasar dengan Afi.. yelah dorang da besar.. da boleh buat macam2.. tapi itu kadangkala membuatkan aku bertambah risau.. tapi itulah antara cara yang aku boleh buat to make sure that i'm with them (the three of them) at the same time..

and recently aku dapat email ni dari WhatToExpect.. sesuai sangat dengan isu yang sedang aku tuliskan nih..

Playing with Big Kids: Pros and Cons

There are pros and cons to letting your baby play with older kids. Here, four activities that are safe and fun for everyone.Playing with (or, rather, next to) an older child can be an amazing event for your baby. Most babies are fascinated by bigger kids who appear so much more capable yet aren't as large and intimidating as grown-ups can be. Observing a slightly older child can help your baby pick up vocabulary words and new skills as he strives to imitate his pal. Your child may even be inspired to pick up a toy he's never been interested in before — if his friend plays with it first. And big kids (preschool-age and up) typically love showing off their knowledge to an adoring audience.

But such eager interest can work against you too. An older child's toys may have small, choke-size parts or otherwise be inappropriate for your nine-month-old, so stay alert. Watch for sharing spats as well — even a very gracious older child may have a tough time being consistently gentle with a grabby baby.

To keep everyone safe and entertained, suggest some activities that your little one and his older playmate will both enjoy. Here are a few to try:

Show and tell. Have the older child "read" books (pop-ups or other interactive titles work well) or flashcards to the baby, or draw pictures and then talk about them.

•Song and dance. Whether they listen to it or make it themselves (with simple rhythm instruments or household items), music has nearly universal appeal.

Run and race. If your baby is crawling, encourage the older child to get down on the floor with him. They can race across the room (on all fours!) or maneuver through an obstacle course of pillows and cardboard boxes.

Stack and crash. Blocks are perfect playthings for kids at different developmental levels — especially if you challenge the older child to build something that the baby can knock down. (If the older one wants to build a more permanent creation, help him find a place out of the baby's reach.)


menarik jugak kan.. tidaklah susah mana pun.. kalau setakat nak main kejar2(versi merangkak) Afi dan kakak2 dia mmg dok selalu buat

dah.. hehe.. jadinya aku rasa they are able to play together tapi aku perlu ada bersama sebab budak2 for me they need supervision..

urrrgggghhhh how i wish i could be there with them all the time and be a good mother to them..

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…