Skip to main content

kalau stress korang buat apa

stress sikit ler lately.. penat kat sekolah.. balik rumah sambung penat lagi.. cam bilalah aku nak boleh rehat nih.. aku bukannya perfect.. tapi kalau boleh i want things to be 'sempurna' di mata aku.. sekurang2nya.. dan itulah antara sebab sampai sekarang aku belum lagi berhajat tuk amik maid utk jaga anak2 aku.. duit one part.. tapi another reason adalah sebab aku belum bersedia untuk tambah orang lagi dalam rumah aku biarpun mungkin kehadirannya adalah untuk memudahkan kerja aku..

sekarang kalau aku betul2 penat.. anak2 ler selalu jadi mangsa.. pantang le silap sikit aku mmg angin.. tapi aku jarang pukul cuma suara jer lah.. boleh dengar kot sampai rumah sebelah.. (haahahah malunya kekadang tuh... ) tapi bila da benda nak jadi how should i control it kan.. dah jadi barulah nak rasa malu or what so ever...

jadinya while browsing through the Net.. aku terjumpa ini

Nothing can beat regular exercise as a stress-busting technique. The result of the 'fight or fight' reaction is that our bodies go into a state of high arousal but there is often nowhere for that energy to go, so our bodies can stay in this state for hours at a time. Exercise is the best way to dissipate the excess energy, especially if you have a sedentary job.

Exercise should be fun. It's difficult to keep going with an exercise program that you don't enjoy. Exercising with a friend might encourage you to keep it up longer, and try activities that will make you forget you're exercising, such as roller-skating or flying a kite.

Excuses, Excuses!

If you find yourself making excuses, write them down and assess each one. Perhaps you say:

  • I don't have the time/money.
  • I am not the sporty type/no good at exercise.
  • I don't enjoy exercise.
  • I am too old/tired/overweight/self-conscious.
  • There are no facilities close by.
  • I can't be bothered.

However, exercise doesn't have to take place at the gym or on a treadmill. Anyone can exercise even without spending money, leaving the house or having a particular skill. And everyone feels better afterwards. Just remember to warm up and cool down, to avoid injury.

Walking

Even the least fit among us usually are able to incorporate some walking into our schedules. An organized walking routine can be a great form of aerobic exercise. It's free, and strengthens the heart and lungs as well as the legs. It also helps to prevent osteoporosis, lowers blood pressure and cholesterol, helps with diabetes, and increases flexibility.

Walking for 30 minutes most days can be an easily achievable target, perhaps walking all or part of the way to work, or a 15 minute burst at lunchtime and another in the evening. As your fitness improves, you could even try alternating with a slow jog.

Taking the stairs instead of the elevator is a choice that will become automatic after a short time.

Yoga

Yoga reduces stress and improves strength, flexibility, coordination, circulation and posture. It may even reduce the frequency of asthma attacks.

Yoga is an ancient Indian practice, dating back more than 5000 years. The word yoga means union, and was originally designed to lead to union of the human spirit with nature. However, today many people use it as a technique to link the body and mind in a way that encourages peacefulness and relaxation. It uses stretching postures, breathing, and meditation techniques to calm the mind and tone the body.

There are different types of yoga, but almost of those used in the West are forms of Hatha Yoga. This is a combination of asanas (physical exercises and postures), pranayamas (breathing techniques) and meditation.

You can learn about yoga from books and videos, but the best way is through attending a class with an experienced instructor.

Tai Chi

Also known as tai chi ch'uan, this form of martial art will help to reduce stress and improve strength and flexibility.

Based in the Chinese Taoist philosophy, it was developed for health, self-defense, and spiritual development. It combines a series of gentle physical movements and breathing techniques, allowing you to experience a meditative state. The idea is that it facilitates the flow of chi ("life energy") through the body by dissolving blockages both within the body and between the body and the environment. Through concentration, coordinated breathing and slow, graceful body movements, it aims to increase well-being.

It has recently been found that Tai Chi has physiological and psychosocial benefits and promotes balance control, flexibility, and cardiovascular fitness in patients with chronic health conditions.

Tai chi is now practiced all over the world and, as with yoga, it's best to learn from a qualified teacher.



haaaa.. bab walking rasanya da selalu buat.. tapi tahlah.. adakah ianya mengurangkan stress aku.. not so sure... tapi aku mmg banyak ler berjalan lately.. kesibukan disekolah kan.. yoga pulak dulu ada buat.. hehe thanks to Leed sebab provide me with her fav yoga cd.. mmg best bila boleh buat yoga tuh.. tapi sekarang.. i couldn't really find a suitable time... (haaa kan betul excuses )

Tai chi tak pernah cuba pulak.. aku rasa penah buat tai chi pun (main2 buat) waktu aku n kawan2 kena gi Kursus Pentauliahan KRS kat Kedah dulu masa aku di maktab... adalah pelatih Cina 2-3 orang depa kena demo tai chi.. sambil kami2 nih ikut.. hehe.. main2 jelah semua... so aku mmg tak pernah betul2 involve dengan tai chi..

tapi aku suka sangat aerobik.. kalau dpat buat puasnya hati... tapi camner.. nak buat sorang2.. bila lah agaknya..

seee alasan lagi..

Comments

  1. yeah.. there are many ways to counter stress.. for me.. i guess it's either go to sleep.. or MAKAN! =D

    ReplyDelete
  2. sleep did help me too.. hehe.. makan? erkss tak berani ler kang tak pasal2 pulak gain weight.. hehe.. but others mmg MAKAN is one way to counter stress

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…