Skip to main content

sebelum makan.. apa kita buat...


dulu masa gelombang H1N1 menyerang... mmg semua orang cam cuak kan.. pakai ler segala mask n hand sanitizer.. nak makan pun pastikan makanan yang bersih dan nak ke mana2 pun kebersihan, keselamatan dan sikap berhati2 adalah diutamakan...tak kisahle pemakanan kita ker.. kawan kita... keluarga kita atau sesiapa pun yang paling penting adalah memastikan ianya bersih dan selamat untuk di makan... kita makan untuk teruskan hidup dan teruskan apa yang kita buat... kalau tak makan bukannya tak boleh hidup tapi kalau sakit camner nak idup betul kan...


so harini aku nak share dengan semua info berkenaan dengan tips berguna berkaitan pemakanan kita di rumah.. jangan ingat bila rumah cantik dan bersih bagai boleh disuluh muka di lantai itu bermakna pemakanan kita jugak bersih... jadi apa agaknya kan tips yang dikongsi oleh WhatToExpect kalinih..

Easy Food Safety Tips for Your Home

You've probably baby-proofed the kitchen, but have you thought about how to protect your family from food-borne bacteria? These eight food safety tips will go a long way toward keeping your family healthy at mealtimes (and other times too).
You’ve childproofed the cabinets, stashed away the sharp knives, and are vigilant about keeping your child’s curious little fingers away from the hot stovetop. But there’s another potential hazard lurking in your kitchen — food-borne bacteria.


Every year, there are more than 75 million cases of food-borne illnesses. Luckily, most of those cases are mild, but they’re potentially more serious for a young child, whose immune system isn’t as strong as an adult’s — which is why you need to be extra-careful about food prep (and storage). Here’s how:

Wash your hands. It’s the simplest food safety tip and the most important. Washing your hands with hot, soapy water before you prepare a meal, a snack, or a bottle is your best line of defense against the spread of bacteria.

Stay a cut above. Keep separate cutting boards for produce and for meat, poultry, and fish. Wash them thoroughly after each use (in the dishwasher or with hot, soapy water) and toss them once they get scarred from too much use. Bacteria hide (and multiply) in the little crevices.

Be mindful of raw materials. Never place cooked food on the same plate (or bowl or cutting board) that previously held raw food (especially meat, but also vegetables and fruit). So when you take a plate of hamburger patties to the grill, make sure you bring an extra for the cooked burgers.

Scrub those surfaces. Or at least wipe them down with a disinfectant wipe. Bacteria are fast breeders, especially on kitchen surfaces, so thwart their reproductive efforts with soapy water or disinfectant cleaners often. Pay special attention to counters, the sink, and the dish drainer — and don’t forget about appliance handles and trash-can lids.



Don’t overlook the dish towel or sponge. Moist dish towels and sponges are the perfect breeding ground for bacteria. So wash both often. Throw towels and washcloths in the washing machine with a little bleach. Try to replace sponges once a month, and wash them in between uses. You can put them in the dishwasher overnight. Or pop them in the microwave for 30 seconds to kill germs.

Practice safe storage. You want to make sure the meals you’re feeding your family are as safe as they are nourishing, so follow these food safety tips when you’re storing leftovers:

  • Cold means cold (at or less than 40°F): Refrigerate food that won’t be served or eaten immediately. Once you’re done eating, wrap those leftovers and place them in the fridge (or freezer). This way those leftovers will be safe to serve again.
  • Hot means hot (at or above 140°F): When reheating leftovers, zap those germs with plenty of heat. Microwave food until it is hot and steaming. Reheat soups until they begin to boil again.
  • Don’t refreeze foods: If you’ve thawed out something at room temperature or left it in the fridge overnight, don’t stick it back in the freezer.

Keep your baby’s food safe. Whether your little one is drinking breast milk, formula, or chowing down on solids, remember these food safety tips:

  • Throw out any leftover breast milk, formula, or jarred baby food. Your baby’s saliva (from the nipple or spoon) can turn that jar of pureed peas or that bottle of formula or breast milk into a breeding ground for bacteria.
  • Store breast milk right away if you’re not using it. It’ll keep up to four days in the fridge (if you store it at 39°F). Or you can freeze it. (Get the latest information on storing breast milk on the Health News blog.)
  • When you’re buying formula, always check the expiration date and make sure the container isn’t dented (or leaking). Don’t store formula for more than 48 hours in the fridge.

And finally, trust your senses. You’ll know better than anyone else if something seems funky with your food, especially if it has an unusual smell or off color. And even if there are no outward clues, remember that other important food safety tip: When in doubt, throw it out.




apa tunggu lagi.. jom pi check peti sejuk kat rumah masing2.. cukup bersih dan selamatkan makanan anda.. ker ada yang tak selamat.. sendiri mau ingat yer...


Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...