Skip to main content

sebelum makan.. apa kita buat...


dulu masa gelombang H1N1 menyerang... mmg semua orang cam cuak kan.. pakai ler segala mask n hand sanitizer.. nak makan pun pastikan makanan yang bersih dan nak ke mana2 pun kebersihan, keselamatan dan sikap berhati2 adalah diutamakan...tak kisahle pemakanan kita ker.. kawan kita... keluarga kita atau sesiapa pun yang paling penting adalah memastikan ianya bersih dan selamat untuk di makan... kita makan untuk teruskan hidup dan teruskan apa yang kita buat... kalau tak makan bukannya tak boleh hidup tapi kalau sakit camner nak idup betul kan...


so harini aku nak share dengan semua info berkenaan dengan tips berguna berkaitan pemakanan kita di rumah.. jangan ingat bila rumah cantik dan bersih bagai boleh disuluh muka di lantai itu bermakna pemakanan kita jugak bersih... jadi apa agaknya kan tips yang dikongsi oleh WhatToExpect kalinih..

Easy Food Safety Tips for Your Home

You've probably baby-proofed the kitchen, but have you thought about how to protect your family from food-borne bacteria? These eight food safety tips will go a long way toward keeping your family healthy at mealtimes (and other times too).
You’ve childproofed the cabinets, stashed away the sharp knives, and are vigilant about keeping your child’s curious little fingers away from the hot stovetop. But there’s another potential hazard lurking in your kitchen — food-borne bacteria.


Every year, there are more than 75 million cases of food-borne illnesses. Luckily, most of those cases are mild, but they’re potentially more serious for a young child, whose immune system isn’t as strong as an adult’s — which is why you need to be extra-careful about food prep (and storage). Here’s how:

Wash your hands. It’s the simplest food safety tip and the most important. Washing your hands with hot, soapy water before you prepare a meal, a snack, or a bottle is your best line of defense against the spread of bacteria.

Stay a cut above. Keep separate cutting boards for produce and for meat, poultry, and fish. Wash them thoroughly after each use (in the dishwasher or with hot, soapy water) and toss them once they get scarred from too much use. Bacteria hide (and multiply) in the little crevices.

Be mindful of raw materials. Never place cooked food on the same plate (or bowl or cutting board) that previously held raw food (especially meat, but also vegetables and fruit). So when you take a plate of hamburger patties to the grill, make sure you bring an extra for the cooked burgers.

Scrub those surfaces. Or at least wipe them down with a disinfectant wipe. Bacteria are fast breeders, especially on kitchen surfaces, so thwart their reproductive efforts with soapy water or disinfectant cleaners often. Pay special attention to counters, the sink, and the dish drainer — and don’t forget about appliance handles and trash-can lids.



Don’t overlook the dish towel or sponge. Moist dish towels and sponges are the perfect breeding ground for bacteria. So wash both often. Throw towels and washcloths in the washing machine with a little bleach. Try to replace sponges once a month, and wash them in between uses. You can put them in the dishwasher overnight. Or pop them in the microwave for 30 seconds to kill germs.

Practice safe storage. You want to make sure the meals you’re feeding your family are as safe as they are nourishing, so follow these food safety tips when you’re storing leftovers:

  • Cold means cold (at or less than 40°F): Refrigerate food that won’t be served or eaten immediately. Once you’re done eating, wrap those leftovers and place them in the fridge (or freezer). This way those leftovers will be safe to serve again.
  • Hot means hot (at or above 140°F): When reheating leftovers, zap those germs with plenty of heat. Microwave food until it is hot and steaming. Reheat soups until they begin to boil again.
  • Don’t refreeze foods: If you’ve thawed out something at room temperature or left it in the fridge overnight, don’t stick it back in the freezer.

Keep your baby’s food safe. Whether your little one is drinking breast milk, formula, or chowing down on solids, remember these food safety tips:

  • Throw out any leftover breast milk, formula, or jarred baby food. Your baby’s saliva (from the nipple or spoon) can turn that jar of pureed peas or that bottle of formula or breast milk into a breeding ground for bacteria.
  • Store breast milk right away if you’re not using it. It’ll keep up to four days in the fridge (if you store it at 39°F). Or you can freeze it. (Get the latest information on storing breast milk on the Health News blog.)
  • When you’re buying formula, always check the expiration date and make sure the container isn’t dented (or leaking). Don’t store formula for more than 48 hours in the fridge.

And finally, trust your senses. You’ll know better than anyone else if something seems funky with your food, especially if it has an unusual smell or off color. And even if there are no outward clues, remember that other important food safety tip: When in doubt, throw it out.




apa tunggu lagi.. jom pi check peti sejuk kat rumah masing2.. cukup bersih dan selamatkan makanan anda.. ker ada yang tak selamat.. sendiri mau ingat yer...


Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…