Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

selalu macam nih.. bila nak berubah...

Broken Hearted Girl
by Beyonce

You're everything I thought you never were
And nothing like I thought you could have been
But still you live inside of me
So tell me how is that

You're the only one I wish I could forget
The only one I love to not forgive
And thought you break my heart
You're the only one

And though there are times when I hate you
Cause I can't erase the times that you hurt me
And put tears on my face
And even now while I hate you its pains me to say
I know I'll be there at the end of the day

I don't wanna be without you babe
I don't want a broken heart
Don't wanna take a breath without you babe
I don't want to play that part
I know that I love you but let me just say
I don't wanna love you in no kinda way, no no
I don't want a broken heart
And I don't want to play the broken-hearted girl no no
No broken-hearted girl
I'm no broken-hearted girl

There's something that I feel I need to say
But up 'til now I've always been afraid
That you…

kasih dan sayang...

Kekadang Allah menyempitkan
Supaya kita tak hanyut dalam kesenangan
Kekadang Dia melapangkan
Supaya kita tak selalu dipagut kesempitan
Kekadang Dia melepaskan kita dari kedua-duanya
Supaya tidak bergantung kepada sesuatu
selain-Nya!



kasih seorang bernama abang terhadap adiknya..

(touching)


the course had ended, but the memories remain

adeh lama kan tak update.. sibuk dengan kursus yang dah sampai pun ke penghujungnya... alhamdulillah ilmu yang dicurahkan akan digunakan sebaik mungkin.. semuanya untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain..

penghujung kursus selama 12 sepanjang bulan Mei adalah Global Citizen Day Exhibition.. kumpulan aku aka The Lady Bee group kena buat on topik Places of Interest.... geng kami yang agak happening nih choose nak buat topic on Zoo Around the World, DinoTrek 2 at Petrosains and Disneyland..




our booth yang agak terakhir baru siap di deco (orang lain siap dari awal pagi) tapi kami lepas da makan pagi around 9 something baru nak buat decoration.. hehe.. tapi mmg penuh ler dengan haiwan2, jigsaw puzzle as the acitivity pastu ada informational leaflet, brochure dsbnya..



me as the presenter (tapi akhirnya semua kena present) kena inform the pupils about the booth n what are we doing... hehe.. yang sonok tuh.. sebab budak ramai yang terjah our booth.. so terpaksa la all the group members…

mana ada sejuk da sekarang..

aksi si kecik waktu kami lunch kat CH itu hari.. makan KFC.. boleh??!! naik sampai ke Cameron tapi makannya KFC jer... Afi as usual makan whipped potato n fries jer.. hehe..

malam tuh baru kami makan nasi.. lauk nya ikan masak 3 rasa.. pastu sup tulang.. pastu sayur campur.. tapi tak baper best nak makan sebab perut cam kenyang sangat pastu Afi pulak cam moody jer.. so i've to hold him while eating..



dek kerana kami ke CH on Saturday so tadak banyak sangat benda yang best.. pasar malam pun tadak.. so agak bosan ler.. petang kami sampai tuh lepas rehat2 kat hotel.. kami gi beli sayur2 n buah2.. then ingat nak gi tengok Bharat Tea punya tempat rehat n minum tea tuh kan.. gila seteko teh RM14.. huhu..




turun jugak gi minum teh.. then bebudak ler nak tengok pemandangan ladang teh... Afi pulak tido.. so riba jerlah.. pas dah minum terus balik hotel sebab da dekat kul 7.. tak terus gi dinner sebab semua masih kenyang makan wafer yang aku beli...



pagi Ahad around 11 am kami check out dan gera…

agak sibuk di hari Jumaat..

jumaat around 1 aku gerak gi UUM dengan adik ipar aku.. dia ada interview tuk kursus perguruan (UPU).. Hn tak boleh bawak.. kereta ayah pulak rosak so aku lah yang kena gi antar.. mujur sempat sebabnya kan aku ada kursus on that same day..

balik kursus around 12.. then gi antar kawan dekat2 dengan sekolah jer umah dia.. tengok dorang belum sampai (MIL n adik2).. aku gi amik Afi dulu.. then masuk rumah tengok dorang da smp.. aku terus gi mandi, siap then makan.. lapar sungguh.. pastu terus gerak gi UUM.. saja kuar awal sikit sebab aku tau tempat interview tuh.. kot nanti tersilap jalan ke apa



sampai jer tengok jam dah kul 145 lebih sikit.. gerak gi Fakulti Teknologi Maklumat.. then nampak ada surat pemberitahuan.. sessi temuduga mula jam 230.. ok sempat ler nak gi carik surau dulu sebab adik semayang.. aku off so tadak masalah.. hehehe... masa sampai tu tgk budak da ramai dok kat ruang menunggu.. banyak bilik ropanya tuk interview nih.



sementara dok tunggu interview tuh.. aku da tak tau p…

apa salahnya kalau kita tolong tunjukkan

Afi sekarang da cuba2 nak berjalan.. kalau pegang dinding or sofa mmg da boleh ler menapak.. hehe.. cuma dia nampak tak berapa berani lagi.. so i googled the Net tengok ada tak cara nak bagi si kecik tuh suka dengan aktiviti berjalan.. dan cepat berjalan (wpun aku tak baper kisah sangat cepat or lambat asalkan perkembangan dia baik) jadi dalam dok jalan2 tuh aku terjumpa artikel nih.. ala kat mana lagi kalau tak dekat WhattoExpect

boleh ler kan nak dijadikan panduan.. hehe




Here are four fun ways to get your teetering tot to toddle on his own. Some kids seem born to run while others may take a bit of coaxing to leave the starting gate. If you've got a reluctant crawler or walker on your hands, here are a few fun activities that may get her going.Show her how it's done. Okay, Mom, get down on those hands and knees and crawl. Then playfully challenge your little one to catch you or engage her in a (gentle) game of chase ("I'm gonna get you!"). Leave a tempting t…

pendedahan berani dari aku

tadak topik nak cerita awal2 pagi nih..
so saja nak letak gambar kasut2 aku yang
comotnya.. (adeh malu pulak)



these three are my favs...
tu pasal sampai lasam aku pakai..
nak beli lain cam adehhh bilakah...


aku tadak kasut yang berjenama mahal pun..
belum mampu nak beli.. hehe..
so kasut murah2 pun belasah jer...


seee very the dirty one the white shoe..
kena cuci da tuh..
hehe..




5 Ways to Make Getting Fit Fun!

tak sempat nak karang cerita so aku share ngan korang info nih.. jgn marah nooo


Exercise alfresco Simply getting off the treadmill and jogging around your neighborhood is likely to put a spring in your step. Research reveals that firming up outside is more of a confidence and mood booster than the equivalent activity indoors. Plus, moving in the fresh air makes you twice as likely to clock 30 minutes of exercise most days. Find a pretty, safe loop near you, use a smartphone app like RunKeeper or Cardio Trainer to map a course in your neighborhood, hike a new trail with a rewarding view, stop to do pull-ups from the monkey bars at the playground, hit the yard with your kids for a friendly game of touch football or do your yoga routine in your yard or the park.

Take a class Don't like working out? No worries. You can try something completely different. Instead of paying for a gym membership you never use, put your money toward a class that will get your heart pumping, lik…

dah pandai pilih nak main dengan sapa.. amboiiii

sebelum nak sambung cerita pasal cuti2 di Cameron... gambar nak kena edit dulu.. so aku nak story pasal Afi sikit.. ala.. kang asyik citer pasal aku gi bercuti cam bosan pulak kan.. so for the time being aku letak dulu citer pasal si kecik aku nih..

since 1st June will be his first bday.. kitaorang nak belikan dia something yang boleh digunakan oleh Afi.. memandangkan sekarang dia tengah dok bertatih2 nak berjalan.. dan kalau pegang dinding da mmg laju jer jalannya.. so kami decide to buy him this...


mmg adiah awal sikit ler dapat.. since on June kami akan bergerak ke Pahang untuk my best akak ever di UPM dulu punya wedding.. so rasanya mmg tak dpat nak celebrate or buat any bday party for Afi.. kebetulan pulak haritu masa jalan2 di Tesco ada baby punya fair n this thing is quite affordable.. terus sambar satu...


awal2 dpat itu hari.. Afi tak baper reti nak guna.. so dia cuma tengok2 n seronok main2 yang activity board tu jer.. tadak lagi nak tolak2.. so kakak2 pun seronok dok layan main…

Isnin.. Perlis cuti.. so jalan2 lah apa lagi

dek kerana Perlis bercuti on Monday.. so kami gerak ke Kulim ari Sabtu petang.. balik umah mama kejap.. abah pun balik.. so sonokler budak2 dapat main2 gan tok n wan dorang... malam tuh.. kami ke Satay House dekat Kelang Lama.. dinner ngan satay.. owhhh so yummy.. sedap sangat.. makan sampai penuh perut.. cam nak kuar balik jer rasa..

tapi Afi pulak buat hal.. asyik menjerit2 dalam kedai tuh.. sampai semua orang pakat dok tengok kat dia,.. lagi di larang lagi seronok dia menjerit.. pastu aku try suap nasi impit.. dia makan tapi pastu muntah.. mungkin sebab di dok jolok jari masuk dalam mulut tuh.. abis.. baju n suar kena muntah... pastu pulak kena gi tuakar diaper sebab dia baru lepas membuang.. adehhh tak senang mama nak makan malam tuh dek kerana Afi..

the next day (sunday) kami gerak ke Cameron Highlands.. Hn nak bawak anak2 gi sana.. mmg da lama jugak kami tak ke sana... it's Afi 1st time there.. denagn harapan so that Afi leh ler menapak setapak dua or more.. hehe...



gambar mmg …

dulu aku cukup tak mau jadi guru.. tapi la ni dah bergelar guru... so sambutlah hari Guru

tapi kini setelah bergelar guru..
aku rasa aku sangat berterima kasih kepada mereka yang
telah memberkan aku peluang dan kesempatan ini...


syukur ku panjatkan padamu Ya Allah

ucapan ini aku dedikasikan buat semua guru2 aku termasuk mama, abah, adik2, cikgu2 sekolah rendah kebangsaan st' anne convent kulim, guru2 di sek men sultan badlishah, guru2 di sek men vokasional kulim, tenaga pengajar di Kolej Universiti Terengganu (skrg da tukar nama), pensyarah2 di UPM, rakan2 pensyarah di Kolej Polytech Mara Ipoh dan Alor Star, tenaga pengajar di IPSAH serta rakan2 yang telah menjadi guru yang mengajarku terlalu banyak perkara dalam meneruskan kehidupankan sebagai seorang insan yang kini turut bergelar guru..

Watak Berdasarkan Tanggal Lahir

Untuk Azlina Majid yang lahir pada tanggal 21 Desember, berikut adalah analisa wataknya:

Aktif dan giat dalam banyak hal, sangat berani, ramah tamah, pandai bergaul, dapat menyesuaikan diri dengan keadaan, agak ambisius dan adatnya keras, sekali waktu bisa luwes serta bisa menikmati kehidupan yang senang dan banyak rejeki di hari tuanya. .. Sifat-sifat Utamanya:

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Aktif
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Giat dalam banyak hal
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Sangat berani
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Ramah tamah
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Pandai bergaul
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Dapat menyesuaikan diri dengan keadaan
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Agak ambisius
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Adatnya keras

hehe...


Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Sekali waktu bisa luwes
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Bisa menikmati kehidupan yang senang
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ :Banyak rejeki di hari tuanya

apa nak jadi.. apa nak jadi.. sampai sekarang dok macam tu lagi...

hari sabtu ada gotong royong...
hari isnin cuti sebab Hari Keputeraan Raja Perlis..
hari selasa sambutan Hari Guru (aktiviti sama macam tahun lepas .. adeh bosan)

hari rabu sampai jumaat kursus...
hari jumaat kena bawak SIL gi interview di UUM
hari sabtu.... rehat (kot)
hari ahad ... rehat jugak


hari isnin sampai rabu kursus lagi
hari khamis balik ke sekolah (time nih bebudak tengah exam)
hari jumaat.. belum tentu apa nak berlaku..





adehhhhh... letih minda aku nengok kan apa yang bakal berlaku nih.. tapi semuanya hanya perancangan kita as human being.. yang tentukan adalah Allah...

how about u??

it's time to change and we need to change

cerita apa nak tulis.. cerita kursus nanti kang bosan pulak.. cerita akt kat umah pun cam sama jer.. so aku share ngan korang ni jelah... taken from WhattoExpect




At 11 months, your baby is beginning to leave babyhood behind. Here's what else your wobbly almost-toddler is up to these days. As he approaches his first birthday (can you believe it?!), your child is showing plenty of signs of leaving babyhood behind and becoming a more independent toddler. Even if he can't yet stand, cruise along the furniture, or walk solo (many babies don't start walking until they are between 13 and 15 months old - lega baca statement nih sebab Afi masih belum berjalan cuma dia dok cruise along furniture jer), he's likely working on these skills in his own way, and will be on his own two feet soon enough. (And he can probably crawl at lightning speed if he's determined enough to get somewhere.) In terms of play, he can now join in on games like patty-cake and peek-a-boo, inst…

kenapa mesti dua2 sekali.. penat ler poket kalau cam nih

erksss.. dah nak setahun.. cepatnya...
waaa 2 birthday to celebrate in June..
Afi n his daddy..
bankrupt mama dia



Afi is on the 1st June




Hn will be on the 6th June


what to get them both... any idea


sepucuk surat buat mu ibu tersayang..

lama tak sharing2 info kan.. hehe.. ada banyak benda yang boleh tempek jer kat sini .. tapi tulah aku punya masa dengan Internet sangat terhad.. cam tadi pun waktu berkursus tu sempat juga online.. mujur mmg situ ada wireless... kalau tak lagi lah susah nak nampak aku.. hehe..

so arini ingat nak sharing sikitlah email yang aku dapat dari kawan di sekolah (harap maklum ianya agak panjang)

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari..... Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....Mak tau tak..... itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....dan itu juga terakhir kali nya. Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh..... nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia..... Seminggu sebelum tu..... mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.... tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....kakak pun…

are u a good reader.. betul ker ??

hehe pagi2.. dah buat kerja jahat.. beronline sementara menunggu course bermula... hehe... tapi kan cam eh apa nak tulis nih.. jap yer.. nak pikir dulu..



haaa nak story sikit pasal course kali nih.. topic sepanjang minggu nih adalah reading.. haaa sapa yang tak tau reading tu apa... mmg nak kena ketuk.. sebab apa yang korang buat sekarang nih adalah reading le kan... setakat kemarin.. reading course nih sedikit membosankan.. tak tau kenapa.. mungkin sebab most of the time kami kena read passage pastu kena anaylse pastu kena decide the good characteristic of a good reader..

aktiviti yang kami buat.. sepanjang berkursus adalah presentation..


comey kan... haaa logo kumpulan kami the Lady Bees



ini Mr. B.W.O (Bees Wise Owl)
superhero kami tuk reading session



pandai kan cikgu nih melukis...
bagi jer haiwan pun semua leh lukis..
untung kumpulan kami

nak jadi Lady Gaga tak sesuwaiiii.... jadi Lady Bees jer

seperti yang semua sedia maklum.. sepanjang bulan Mei ni selama 3 hari aku akan berkampung di PKG Kayang tuk kursus pemantapan profisiensi (MBMMBI) jadinya kat sini nak letak gegambar yang aku amik sepanjang kursus..

tidak ler banyak tapi cukupler sebagai bukti dan kenangan tuk aku kan.. kursus nih untuk semua guru2 BI di Perlis (mengikut apa yang dimaklumkan pada kami) kumpulan kami adalah kohort ke 4 dah.. ada lagi group yang attend di IPG (maktab) tapi katanya dorang lagi tough sebab dorang course berkaitan pedagogi dan ada assignment yang kena submit towards the end of the course..



the trainers were selected among the secondary school teacher.. well for our group she is an English teacher for SMV Kangar.. a very sweet and out spoken teacher.. dan nak dijadikan cerita sejak dari pertama kali aku tengok dia.. aku macam kenal jer dia nih.. ropanya she is my collegemate masa di UPM dulu... only have the gut to talk to her on the second day (thanks yea akak sebab masih ingat dekat kita)





n…