Skip to main content

apa salahnya kalau kita tolong tunjukkan


Afi sekarang da cuba2 nak berjalan.. kalau pegang dinding or sofa mmg da boleh ler menapak.. hehe.. cuma dia nampak tak berapa berani lagi.. so i googled the Net tengok ada tak cara nak bagi si kecik tuh suka dengan aktiviti berjalan.. dan cepat berjalan (wpun aku tak baper kisah sangat cepat or lambat asalkan perkembangan dia baik) jadi dalam dok jalan2 tuh aku terjumpa artikel nih.. ala kat mana lagi kalau tak dekat WhattoExpect

boleh ler kan nak dijadikan panduan.. hehe




Here are four fun ways to get your teetering tot to toddle on his own.

Some kids seem born to run while others may take a bit of coaxing to leave the starting gate. If you've got a reluctant crawler or walker on your hands, here are a few fun activities that may get her going.

Show her how it's done. Okay, Mom, get down on those hands and knees and crawl. Then playfully challenge your little one to catch you or engage her in a (gentle) game of chase ("I'm gonna get you!").

Leave a tempting trail. Place a few toys out of reach on the floor or on the sofa so your baby is motivated to make a move toward them. Remember, she might need some moral (and some hands-on) support to reach her goal.

Activate her cruise control. If your toddler can stand but seems afraid or unsure of how to actually move, help her walk by lining up furniture (or offering your hands) to steady herself as she goes. If you haven't already done so, make sure your coffee table, TV stand, and any other items your baby might use to maneuver herself are childproof with no sharp corners or risks of tipping.

Pull out some push-toys. Wheeled playthings are great for teetering tots who need a little extra help with balance and confidence.





Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...