Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2010

dia jadi pulak dah...

da jadi pulak dah..
nak upload gambar tak boleh..
asal ek...

huhu..
rasanya problem nih sebab connection slow kot..
sebab kalau aku guna line kat sekolah ok jer..
tapi guna bband nih semedang tak boleh nak update (upload gambar)

hmm bila orang Telekom nak mai pasang line telefon nih...
pas da pasang line telefon baru lah boleh pasang line streamyx

just a quick one

nah amik beberapa hari aku tak update blog.. mmg tak sempat kan.. sebab agak sibuk menyediakan slip result periksa bulan Mei itu hari (adehhh malu seketika - lambat siapkan kerja) not blaming anyone.. alhamdulillah selesai fasa printing.. tinggal nak compile jer.. so far so good.. tapi mulai esok rasanya dah kena sedia tuk year 6 1st trial.. dorang da abis 4 paper.. tinggal esok 1 jer lagi.. anak2 pun ok jer.. cuma am a bit disappointed with Adriana.. her result was not so good... bukan teruk cuma aku tak sangka dia agak lemah.. tapi kalau nengok keadaan tu kekadang dia boleh buat cuma dia tuh kuat berangan.. i need to pay more attention to her lah.. as for Annisa.. she is doing well.. 200 ++ daripada 3ribu pelajar tahun 1 di Perlis.. (kami boleh tengok kedudukan dorang) so ok lah.. bukan ler aku nak dia dapat top 10 sekarang.. tapi kalau dah boleh dapat 5A mulai sekarang syukur... Afi pulak.. huhu.. hero aku yang sorang tuh dah pandai segala mcam.. berjalan da level nak berlari sekarang…

bila abahnya coach rugby.. si kecik pun kenalah gi padang

last day we went to Politeknik Merlimau
ada game rugby
team mama n abah da kalah
tinggal team saya n kakak2 saya yang masuk semi



seee sebelum masuk padang kena bersihkan dulu..
cabut abis segala pokok orang..
hmm




pastu sesi warming up..
abah pulak tak kasi pergi kat ujung tuh..
kalau tidak boleh ler try tengok
diriku tergolek dog jatuh ke bawah..

nak try tengok kuat ke tidak
badan ku yang kecil nih



haaaa apa dia..
belum boleh masuk padang lagi..
adehhh kul baper nak main nih..
tadi abang2 KL tuh cakap Afi dah boleh masuk join dorang

kena tunggu lagi lah



tengok dari tepi padang ler jawabnya..
dorang kata Afi kecik lagi..
tak boleh main..
wpun tadi masa abang KL tuh bagi bola rugby
Afi da siap boleh tendang2.. sepak2..


sungguh penat.. tapi sungguh puas hati.. dan ada sedikit nyesal

lepas da puas naik beca..
kami plan nak naik cruise pulak..

waktu nih da nak malam so
cepat2 ler kan..
sian pulak kat anak2 meronda sampai ke malam




Adriana yang smpt lagi tuh dok
berposing di depan peta Melaka..
hehe..
aku ngan Hn dok lawan amik gambar
sapa lagi canggih..

yolah hp dia Satio maaa..
12 mp..
mana ler hp Nokia aku leh lawan..


gegambar mmg malas da nak letak watermark..
tadak kot orang nak kidnap gambar aku kat sini kan..
hehe.. bukan cantik pun
(adeh)



aku teringin nak tengok Jonker Walk
yg org dok kata best tuh..
tapi once we reached the area..
adeh.. cam tadak apa yang menarik pun
betul ke tempat yang kami p tuh..

kawan Hn cakap tempat tuh sesuai tuk tourist jer..
mungkin ler kot...



gambar kincir air tuh cam menarik jer kan...
ni gegambar waktu kami naik cruise..

dalam 10 min naik ok jer..
tapi pastu Afi start meragam
yolah dia mosti penat.
(tapi mak dia tak faham2 nak jalan jugak lagi)

so just imagine making his milk on the cruise..
orang sure kata apa hal ler minah nih
tak sedia awal2 susu..
hehe.. bu…

when i searched for beautiful places..

bila da tak tau pe nak buat.. aku goggled for 'beautiful places' and these are the 3 pictures which i loike.. hehe..


cantik kan..
kalau tak mana boleh kuar gambar nih
aku suka nengok gambar reranting pokok tuh...



alahai damainya..
teringin nak duduk lepak kat tepi tasik


ni pun cam tenang jer..
tempat orang jogging or lepak2 sambil ngadap
apa yer tasik or pantai..

huhu..
betapa indahnya ciptaan Yang Maha Esa..
tak terucap dek kata-kata..


when he become mobile...

article written by Heidi


It's amazing how much trouble a little mover and shaker can get into — and how quickly it can drain your patience. But while it's easy to let your little one's exploits exasperate you, there's a downside to overusing the word no. If he hears it too often, he may eventually tune you out or become hesitant to try anything new for fear of your disapproval. Remember that at 11 months, your child isn't being defiant just to bug you — exploring, experimenting, and trying things his own way is how he learns about the world. So it's important to give him freedom but to also help him learn what the limits are, what's safe, and how to take responsibility for his actions. Here are some ways to cut down on those no's — and the behavior that provokes them. Set up your house for safe explorations: Create a childproof environment and you won't have to constantly stop your little one from poking, pulling, and prodding at the worl…

ingat senang ke nak disiplinkan anak...

dulu aku tak pernah membayangkan camnelah nanti kalau aku ada anak.. senang ke susah aku nak besarkan dorang.. nak jaga dorang.. amanah Allah kan.. mmg waktu aku dapat twin dulu se'blur' boleh aku.. cam betul ke buat gini.. salahke kalau aku tengking2 dorang... betul ke cara didikan aku.. (well am not perfect dan aku sehingga ke saat ini masih belajar)

buku on how to train my children mmg ada aku beli n baca tapi ya allah nak mengamalkan apa yang aku baca tu cukup susah.. i have to admit yang aku bukan seorang ibu yang sabar n tahan dengan karenah anak2.. wbagaimanapun aku tidaklah sampai mendera dorang when they did something wrong.. paling kuat pun aku cuma guna sound system aku or cubit dorang..

how do u discipline your kids.. care to share?

the following are information (just to share) on how to discipline our kids.. aku pun masih bukanlah ibu terbaik so i need guidance..



Being clear about what's allowed encourages tots to think before acting so they learn to control thei…

wpun lambat aku pasti menulis untuk kenangan suatu hari nanti

hari kedua di Melaka kami juga sempat berjalan2 (uikkksss perkataan sempat tuh cam tak betul jer) di Bandaraya Bersejarah nih... aku mmg teringin sangat nak gi jalan2 di tempat yang penuh dengan bangunan2 berwarna merah nih.. cam excited jer.. kalau dulu masa pregnant mmg tak boleh jalan2 banyak sebab tak larat so kalinih mmg tebus balik la..

nak dijadikan cerita kami dok pusing2 tapi tak jumpa tempat yang nak dituju.. pakat try guna gps pun tapi dok sesat jugak (duhhh apa lah gps nih) dan akhirnya lepas lebih kurang 1/2 jam berpusing tuh akhirnya jumpa jugak tempat nih..

Hn parking kereta dekat dengan Stadthuys nih (aku tak reti nak sebut lah) ingat nak masuk tapi Hn ajak turun bawah dulu..




sampai kat bawah nampak pulak deretan beca2 cantik nih.. adeh teruja pulak.. Hn tanya nak naik tak.. of course le kan.. aritu masa di Kelantan pun ingat nak naik beca tapi tak berpeluang... so kalini sebab anak2 pun cam teringin nak naik jadinya kami naiklah.. ni gambar 2 beca tuk bawa kami sekeluarg…

biar lambat asal ada jugak

n3 yang agak terliwat.. eh salah pulak ejaannya.. lewat yer.. hmm amacam hari pertama or kedua korang bersekolah semula after a looooonnnngggg holiday.. aku cam ok jer.. semua di sekolah pun ok cuma tetiba cam ada banyak kerja nak buat.. especially kerja2 yang tertangguh dek kerana masih ada cikgu yang belum key in result mid exam itu hari.. huhu..

takpelah.. sebenarnya nak buat ucapan HAPPY FATHER'S DAY pada my abah n also to Hn n not to forget my FIL dan semua yang bergelar bapa..













am trying to upload picchas of Hn n my dad n Afi tapi.. lambat bebenor ler pulak.. jadi macam haritu tak boleh nak upload gambar to Blogger.. adeh...

apapun itulah dulu for today...

daddy's taking us to the Zoo (sing a long)

Day 02- kami bermula agak awal.. sebabnya game pun kul 3 baru mula.. so Hn decided to go to the zoo.. wpun last year da pergi.. tapi tahun lepas Afi dok dalam perut lagi.. so this time around the tour is for him. we headed to Zoo Melaka at 10 am.. mujur jugak cuaca hari tu tidak panas.. ala2 mendung gitu.. kalau panas aku rasa kena tukar ler plan tuh.. pegi tmpat yang lebih selesa.. sebab si kecik nih ada.. kalau setakat dengan twin aku rasa ok jer gi zoo..

kepada sesapa yang tak pernah lagi g zoo Melaka nih aku tepek sekali dia punya rega tiket masuk.. ala bukanya mahal sangat.. sebab mmg puas hati jalan2 dalam tuh..
ENTRANCE FEES : Category Normal PricePackage Price* Adults
(13 years and above) RM 7.00RM 5.00Children
(5 years– 12 years) RM 4.00RM 2.00Students in Uniform RM 2.00RM 2.00Video Cameras RM 10.00RM 10.00


kalau dulu masa aku masuk (time pregnant tuh) kami naik train jer sebab huhu tak larat maa nak round satu zoo nih on feet.. so kalinih tak lepas peluang.. kami mmg tak naik tr…

off we go to the city of history- Part I

rasa cam MIA pulak.. yolah.. lama benor tak get online... bukan tak nak tapi tak boleh nak beronline.. sebabnya connection sangat poor kat area aku duduk tuh.. broadband mmg bawak tapi sebab connection poor so aku pun cam malas nak buka..



alhamdulillah on the 15th kami selamat sampai di Melaka.. sampai2 jer tengok orang da idang lunch (kami duduk di umah kawan Hn sepanjang di Melaka) terus makan. then Hn terus gi ke Padang Politeknik Merlimau nengok game rugby.. sepanjang perjalanan tuh kawan dok call tanya bila nak sampai.. rupanya team Perlis da kalah pagi tuh..



kami rehat2 jer kat umah.. twin seronok ler dapat jumpa kawan lama.. main mmg tak ingat.. aku amik peluang tuh tido kejap sementara Afi pun dok tido..


tengoklah haaa si kecik pun nak join the club.. mujur ler kat umah ni dorang mmg khaskan satu bilik tuk bermain.. or else aku rasa cam 'eh jom kita gi duduk hotel ke apa.. bersepah abis da rumah orang nanti..




malam tuh baru kami kuar ke Bandaraya Melaka.. cuma ligh…

bulan duit terbang or mengalir bak air di sungai

alhamdulillah aku bersyukur sangat dgn rezeki yang Allah bagi...
terima kasih jugak buat Hn yang bawak kami sekeluarga berjalan sebegini..
wpun ada cacat celanya namun puas hati lah..

mmg tak selalu boleh begini..
duit bukan boleh petik kat pokok..
so syukur...

insyaallah ada rezeki kita jalan2 lagi..


June

Arau - Kelantan - Kulim - Alor Star - Arau - Kepala Batas -
Kulim - Puncak Alam - Melaka - KL - Kulim - Arau


satu wedding yang sangat aku look forward to attend

12 hb itu hari aku ada kenduri diAlor Star.. akak masa di UPM dulu...
yup she is my senior yang sangat happening dengan aku n kengkawan di kolej..
kitaorang satu floor di 2nd Melur, KTDI.. kolej kebanggaan ku...
alhamdulillah akhirnya sampai juga jodoh dorang.. dorang couple da lama..
sebelum aku grad lagi... aku pun penah da jumpa ngan husband dia masa dorang dok berchenta dulu.. hehe... dan he was the one yang suggest aku minta lecturer di KPTM..
thanks for the help dan akhirnya aku bergelar pensyarah satu ketika dulu...

so am looking forward for this wedding..
hajat hati nak gi umah pengantin perempuan (my lovely akak) tapi dek kerana kami terpaksa gerak ke Kelantan so kami sampai di umah pengantin lelaki jer..
takpelah janji sampai..



wpun kami agak sesat dan Hn pun da sampai tahap nak balik dah hari tu..
tapi mungkin sbb niat kami baik nak datang kenduri
so jumpa jugak akhirnya rumah pengantin lelaki..
alhamdulillah


makan2.. then sembang2.. then amik gambar2..
then kami pun balik..
tak stay lama…

bergambar depan kedai jual baju..

hari last kami di KB itu hari kami gi KB Mall.. sajalah masuk sini
nanti kang orang tanya cakap da penah sampai dah KB Mall



macam tak pernah pulak dorang amik gambar depan kedai kan..
so aku pun suruhler dorang pose depan kedai nih..
hehe...
alkisah nya aku berkenan dengan baju ijau n putih tu..



apa pesenler gaya si kakak nih.. hehe.. tapi lately dia mmg suka pose gini
tengok gambar nih baru aku perasan yang kasutnya sungguh comot..
hehe..
nampak sangat mak dia penyegan kan..

lastly mmg masuk kedai nih.. tapi aku tak beli baju
aku beli skirt jer (ingat nak pakai gi sekolah)
nak beli lebih2 almaklum aku tadak pegang duit.. nak minta ngan Hn
huhu..
aku cukup tak berkenan bila he gives me that 'look' when i asked money from him

so simpan je lah dalam hati.. huhu...


kenapa masih tak boleh nak upload gambar.. so guys.. story je lah yer

alhamdulillah ari Jumaat da selamat sampai di Kulim.. aku ingat nak terus balik ke Arau ropanya Hn plan nak balik Kulim dulu... takpelah i follow...

ari Sabtu kami gerak ke Alor Star.. kenduri akak senior aku sewaktu belajar di UPM dulu.. alhamdulillah semuanya selamat.. dan wpun kami agak sesat (kad aku tinggal di Arau) tapi akhirny dipermudahkan juga perjalanan kami n sampai ke rumah kenduri.. akak Ezza, tahniah yer..


then lepas kenduri terus gerak balik Arau.. aku mmg flat gila.. mujur all the way to Arau Afi tido.. aku pun tido sekali.. sian dekat Hn drive sorang2... sampai umah before 4pm.. so sempatler semayang zuhur... then sambung rehat...


sebelum Magrib kami gerak gi umah MIL.. nak sampaikan barang2 yang kami beli tuk semua.. mak buat nasi goreng.. suapkan Adriana 2 kali tambah.. sedap wpun simple.. lepas settle semua terus gerak balik ke rumah.. Hn nak tgk bola.. jam pun da dekat kul 10.. so aku bawak Afi masuk bilik n tidokan dia.. sambil2 tu abiskan satu novel..



Day 02 yang not so bad.. kira oklah kot...

am trying to write something on what happen to us on Day 02 at Kelantan.. but am having problem uploading the pictures.. as you can see the pictures are now at my FB...

camner nak buat yer...



around 11 am kami gerak ke Pasar Siti Khadijah.. macam satu kemestian kan ke situ kalau da sampai di Kelantan.. i guess the biggest market in town kot.. barang mmg banyak.. each were located at separated levels.. kami terjah level 2 kot.. tempat jual kain baju.. then baru turun level 1 sbb Hn nak beli serunding, keropok goreng..

beli siap kain tuk baju raya tahun nih.. what color?? hehe.. need to wait lah.. later aku snap kan gambar hasil borongan di PSK.. sebab aku tak sempat nak amik gambar masa proses membeli .. yelah dengan Hn yg dok ngadu panas2.. dengan Afi yang tak mau duduk diam.. he want to walk around no more gantung2... so everything need to be done as fast as possible... so beli pun cam berkenan yg tu terus amik.. tadak time nak choose2 lagi...

Hn beli kain sampin n kain pelikat tuk himse…

our cuti2 so far... marah2.. n tido..

so like my status in fb just now.. yup kami da bertukar hotel.. kalini lebih dekat dengan tempat bebudak Hn main.. so senang le dia nak travel back n forth dari sana ke hotel... wpun hotel ni lebih murah n kecik sikit dari the first one tp aku ok jer.. janji dapat jalan2 (the truth is until now belum pun pergi mana2)

apa boleh buat.. game start around 3.. so nak kuar awal pagi kang takut terbabas lak masa nya.. so kita tengoklah camner malam kang.. kot kalau Hn nak bawak kuar ke tidak.. sekarang ni tiga2 anak aku dah ketiduran.. bilik pulak tadak lampu yg jenis cerah tuh.. mmg lampu tuk tido jer.. so apalagi.. Afi da 2nd round tido.. twin tu pun kena paksa tido.. (sebab tadi dorang kena marah ngan aku- adeh how i wish to turn back time sebab i really didn't mean what i said to them) tapi apa boleh buat.. terlajak perahu boleh diundur... terlajak kata... i just hope that they will forgive me n understand the reason for what had happened..


takpelah benda da jadi.. nak bua…